Хиперсомнија

С Википедије, слободне енциклопедије
Хиперсомнија
Класификација и спољашњи ресурси
СпецијалностНеурологија
МКБ-10F51.1, G47.1
МКБ-9-CM291.82, 292.85, 307.43-307.44, 327.1, 780.53-780.54
eMedicinemed/3129/
MeSHD006970

Хиперсомнија je симптом који дефинише стање које претеране поспаности током дана и нападима спавања, а који нису узроковани недовољним ноћним спавањем, или продуженим преласком до потпуно будног стања, после буђења.

Хиперсомнија често може да представља симптом биполарног афективног поремећаја у депресивној фази, рекурентног депресивног поремећаја или депресивне епизоде.

Понекад се критеријуми за постављање другог менталног поремећаја не могу задовољити и поред постојања извесних доказа о психопатолошкој основи тегоба. Некада су сами пацијенти у стању да повежу своју склоност ка неконтролисаном дремању у неприкладно време са одређеним непријатним догађајима. Са друге стране, други пацијенти негирају такву повезаност и поред тога што искусни клиничар може да идентификује такву повезаност. У неким случајевима, не могу се открити било какви емоционални или други психолошки фактори који би играли улогу у настајању хиперсомније. Претпостављено одсуство органских узрока указује да је хиперсомнија највероватније психогеног порекла.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Молимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).