Karanfilić

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Karanfilić
Syzygium aromaticum - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-030.jpg
Naučna klasifikacija
Carstvo:
Tip:
Klasa:
Potklasa:
Red:
Porodica:
Rod:
Binomno ime
Syzygium aromaticum
(L.) Merrill & Perry
(Elmer Drew Merrill & Lily May Perry)
Sinonimi
  • Caryophyllus aromaticus
  • Eugenia aromatica
  • Eugenia caryophyllata
  • Eugenia caryophyllus

Karanfilić ili klinčić je neposredno pred cvetanje ubran i osušen cvetni pupoljak biljke karanfilovca (Eugenia caryophillata). Kranfilić je obično dužine između 1,5 i 2,0 cm i sastoji se od peteljke na čijem kraju se nalazi okrugli pupoljčić kojeg ukrašavaju četiri listića.

Upotrebljava se za kao začin i za dobijanje eteričnih ulja koja služe kao osnova za dobijanje mnogih lijekova i parfema.

Karanfilovac[уреди]

Karanfilovac je 8 - 12 m visoko, tropsko, zimzeleno drvo iz porodice mirti, čije je porijeklo sa Molučkih ostrva. Danas se najviše uzgaja u Indoneziji, Tanzaniji, na Madagaskaru, Sri Lanci i u Maleziji.

Dobijanje karanfilića[уреди]

Proizvodnja karanfilića 2005

Karanfilići se beru ručno čim se pupoljci potpuno razviju i dobiju svetlocrvenu boju. Pupoljci se potom zajedno sa peteljkom suše na suncu dok ne izgube tri četvrtine svoje prvobitne težine. Pri tome se moraju odvajati peteljke sa otvorenim pupoljcima iz kojih se destilacijom može dobiti eterično ulje. Proces sušenja je završen kad se pupoljci oboje tamnosmeđe i kad se sadržaj vode u pupoljcima smanji na 12 do 16 posto.

Osušeni karanfilići

Dobre, sveže karanfiliće ćemo prepoznati po tome što se osušeni pupoljci osećaju masnim a pod pritiskom nokta na peteljci se pojave kapljice Ulja. Test u vodi daje takođe informaciju o kvalitetu: visoko kvalitetni karanfilići će potonuti u vodi ili barem plivati vertikalno sa "glavom" na gore. Oni lošeg kvaliteta, odnosno oni koji su više ili manje ulja izgubili, plivaju horizontalno na površini vode.

Upotreba[уреди]

U prehrambenoj industriji se karanfilić upotrebljava za aromatizovanje kolača, voćnih jela, pića (na primer, kuvanog vina) i konzervisanog voća. Isto tako se koristi i kao začin svinjskom pečenju, divljači, tamnim supama i nekim vrstama kobasica. Pored toga je i jedan od glavnih sastojaka gotovih sosova i začinskih meešavina.

Ulje karnfilića se upotrebljava u medicini kao antiseptik ili stimulans, a i u industriji parfema i kozmetike. Često se upotrebljava u pripremi sredstava za higijenu usta.

Kod proizvodnje likera služi kao jedna od najčešće upotrebljavanih droga.

Spoljašnje veze[уреди]

Mediji vezani za članak Karanfilić na Vikimedijinoj ostavi