Чубар

Са Википедије, слободне енциклопедије

Чубар
Научна класификација
Царство:
Дивизија:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Врста:
S. hortensis
Биномно име
Satureja hortensis

Чубар или чубрица, чубрика (лат. Satureja hortensis) је ароматична, зачинска и лековита биљка из породице уснатица (Lamiaceae).

Опис[уреди | уреди извор]

Чубар је једногодишња биљка. Стабљике су гранате од основе, високе до 30 цм. Изданци су при основи мање-више одрвенели. Листови су наспрамни, седећи, уски, кожасти. Ружичасти цветови налазе се у пазуху листова. Чашица звонаста са 5 скоро једнаких зубаца, често љубичаста. Двоусната круница ружичаста, горња усна плитко усечена, доња трорежњевита. Цвета од јула до септембра.

Станиште[уреди | уреди извор]

Расте на стеновитим падинама и каменитим обронцима. Гаји се. Лако подивља, зато је на многим локалитетима супспонтана.

Употреба[уреди | уреди извор]

Користе се млади листови или вршни део биљке у цвету, ретко етарско уље. Одсецају се горње половине гранчица пре или за време цветања биљке и суше у танком слоју. Етарско уље се добија дестилацијом надземног дела биљке.

Лековита својства и примена[уреди | уреди извор]

Састојци чубрике утичу на лучење у дигестивном тракту и боље варење хране, па смањују стварање гасова и надутост. Етарско уље делује антисептично, па утиче на упалу, аи побољшава искашљавање слузи. Ретко се користи издвојено уље чубра.

У облику чајног напитка примењује се код тегоба у органима за варење, али и код кашља и упала горњих дисајних путева.

Употреба у кухињи[уреди | уреди извор]

Листови имају истовремено укус нане и мајчине душице али су су горчи и љући. Традиционалан је зачин за пасуљ и сочиво. Два три листића се могу ставити у салату, сир. Само млади листови се користе свежи, старији су тврди, морају се мало прокувати.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Јанчић Радиша, Стојановић Данило. Економска ботаника, корисне биљке и њихови производи. 1. изд. Београд: Завод за уџбенике, 2008.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]