Рашка област

Из Википедије, слободне енциклопедије
„Рашка” преусмерава овде. За друге употребе, погледајте Рашка (вишезначна одредница).
Рашка област у ширем смислу, у југозападној Србији
Рашка област у ужем смислу, у југозападној Србији

Рашка област или Рашка (као цела pегија) је географска област у југозападној Србији која је име добила по истоименој реци.

Име[уреди]

Све до почетка двадесетог века, а умногоме и касније, овај простор је у европској литератури био познат под именом „Рашка“ или „Стара Рашка“. Касније се за део ове регије усталио и назив Санџак.

Границе[уреди]

У ужем смислу, појам Рашке се односи на слив средњег Ибра и сливове његових левих притока Рашке и Студенице. У ширем смислу, појам Рашке се односи на цело подручје југозападне Србије, које је у средњем веку припадало Рашкој држави. Један део некадашње Рашке државе на територији Србије (без Црне Горе) је познат као Рашка област. Други део историјске Рашке је у саставу Црне Горе.

Историја[уреди]

Видети чланак Рашка.
Продор Турака у Рашку средином 15. века

На простору Рашке области се зачела српска државна идеја и настала прва српска државна организација под кнезом Властимиром (9. век).

У Расу, српској престоници, на чијим темељима данас лежи Нови Пазар, столовао је велики жупан Стефан Немања, где му се и родио најмлађи син Растко (Свети Сава). За време Османског царства, Рашка (у ужем смислу) се налазила у склопу Новопазарског санџака, за чију територију се данас користи назив Санџак. Географски гледано, Рашка (у ужем смислу) је део Санџака. Са почетком српске националне револуције 1804. године и са формирањем два српска државотворна језгра – у Шумадији и у Старој Црној Гори, Стара Рашка добила је важну улогу пре свега у повезивању Србије и Црне Горе. У новим геополитичким околностима Рашка област има исти, ако не и већи значај као и пре два века.

Рашка и Санџак[уреди]

Данашњи Санџак обухвата део подручја бившег Новопазарског санџака, а Рашка област (у ужем смислу) је део те територије. Осим Рашке, Санџак се састоји још и од јужних делова Старог Влаха и делова Старе Херцеговине (Пљевља).

Види још[уреди]

Литература[уреди]