Прва битка код Ел Аламејна

Из Википедије, слободне енциклопедије
Прва битка код Ел Аламејна
Део Другог светског рата
Напредовање тенкова афричког корпуса
Напредовање тенкова афричког корпуса
Време: јул 1942.
Локација: Ел Аламејн, Египат
Резултат: Тактички нерешено, стратешка победа Савезника
Узрок битке:
Промене у територији:
Цивилне жртве: {{{цивилне жртве}}}
Сукобљене стране
Уједињено Краљевство
Велика Британија
+ Комонвелт
Трећи рајх Краљевина Италија
Немачка
Италија
Заповедници
Клод Очинлек Ервин Ромел
Ангажоване јединице
{{{јединице1}}} {{{јединице2}}}
Јачина
150.000 војника 100.000 војника
Губици
{{{подаци}}}
Други светски рат - Северноафрички фронт
КомпасТобрукБревитиБорбена секираКрсташГазалаБир ХакејмЕл Аламејн (I)Алам ХалфаЕл Аламејн (II)БакљаКасеринБоксач

Прва битка код Ел Аламејна је вођена месец дана (131. јула 1942) између њемачко-италијанског Афричког корпуса под командом генерала Ервина Ромела и Британске 8. армије којом је командовао генерал Клод Очинлек.

Битка[уреди]

1. јула Афрички корпус је кренуо у напад на Британску 8. армију која се налазила на утвђеним положајима на Аламејнској црти. До вечери, Афрички корпус није успио пробити одбрамбене положаје Британаца, што је довело до заустављања Афричког корпуса генерала Роммела. Ујутро 2. јула Ромел је окупио своје снаге на северу, с намером да заобиђе Ел Аламејн и пробије одбрамбену црту Британаца. Очинклек је наредио противнапад око средине положаја Афричког корпуса, али безуспјешно.

Истовремено, Савезници су напали и јужни дио Афричког корпуса. Ту су наишли на Италијане, и били су нешто успешнији. Због таквог отпора Савезника, Ромел се одлучио на ново прегруписавање Афричког корпуса и припрему одбране својих положаја.

Очинклек је 10. јула на северу код Тел ел Еиса напао Афрички корпус и при томе заробио око хиљаду Немаца и Италијана, а Ромелов противнапад није успео. Очинлек је поново напао 14. и 21. јула. Ниједна од двају битки није била успешна, а недостатак наоружања пешадије, које је требало стићи у вријеме друге битке, довело је до губитка око 700 људи.

Упркос овим поразима, Савезници су 27. јула извели још два напада. Напад изведен на сјеверу код Тел ел Еиса је био осредњи промашај, док је други, код Митејрија, био злосрећни пораз. Минска поља, која су поставили Немци и Италијани, нису била очишћена, па снабдевање није стигло до савезничке пешадије на време да одбију противнапад који су Немци извели.

Снаге Британске 8. армије су биле исцрпљене, па је Очинлек 31. јула затражио, да се зауставе офанзивне операције и појача одбрана, како би се припремили за велику офанзиву.

Последице[уреди]

Борбе су завршене пат позицијом, али је заустављено напредовање сила Осовине према Александрији (а онда даље према Каиру). Поновни покушај Ромела да премости или пробије савезничке положаје осујећен је битком код Алам Халфе.

Генерал Харолд Александер, главнокомандујући савезничких снага на Блиском истоку сменио је Очинлека кад је он одбио да поново крене у напад док се његове снаге не прегрупишу. На месту заповедника Британске 8. армије заменио га је генерал Бернард Монтгомери. Под његовом командом је 8. армија у Другој бици код Ел Аламејна у октобру победила снаге генерала Ромела.

У Ел Аламејну се налази британско војно гробље с око 7.500 гробова, као и немачки и италијански споменици погинулима у Другом светском рату који данас привлаче велики број туриста.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]