Пређи на садржај

Егзархат (Руска православна црква)

С Википедије, слободне енциклопедије

Егзархат (рус. экзархат) црквена је област унутар Руске православне цркве која се налази под канонском управом патријарашког егзарха и синода.

Историја[уреди | уреди извор]

Једини егзархат унутар Руске православне цркве донедавно је био Бјелоруски егзархат (Бјелоруска православна црква).[1] Овај егзархат је основан 1989, а на његовом челу стоји архијереј са титулом „митрополит мински и заславски, патријарашки егзарх све Бјелорусије“. Данас постоје и три загранична егзархата: Патријарашки егзархат западне Европе (Париз), Патријарашки егзархат југоисточне Азије (Сингапур) и Патријарашки егзархат Африке (Каиро).

Постојао је и Украјински егзархат од 1921. до 1990. године када је Украјинској православној цркви призната независност и самосталност у управи. Постала је самоуправна црква са правима широке аутономије под јурисдикцијом Руске православне цркве.

Од 1945. до 1990. постојала су два загранична егзархата у Европи: Средњоевропски и Западноевропски. Укинути су одлуком Архијерејског сабора, а тамошње епархије донедавно су биле непосредно потчињене патријарху и Светом синоду.

Устројство[уреди | уреди извор]

На челу егзархата се налази егзарх (рус. экзарх) који је и епархијски архијереј. Бира га Свети синод Руске православне цркве, а поставља се патријарашким указом. Егзарх је предсједник синода егзархата.[2]

Основни црквеноправни акт егзархата је устав.[3]

Свети синод Руске православне цркве одлучује о оснивању или укидању егзархата уз накнадну потврду Архијерејског сабора. Удруживање епархија у егзархат се врши по национално-регионалном принципу. Патријарх и Свети синод одлучују о оснивању или укидању епархија унутар егзархата на предлог његовог синода уз накнадну потврду Архијерејског сабора. Све епархијске и викарне архијереје егзархата бира и поставља Свети синод на предлог егзархатског синода.[4]

Највиша судска власт за егзархат су Високи општецрквени суд и Архијерејски сабор Руске православне цркве.[5]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Устав Русской Православной Церкви, Глава XIII. Экзархаты, Приступљено 3. 3. 2019.
  2. ^ Глава XIII, чланови 5, 9. и 10. Устава Руске православне цркве
  3. ^ Дословни превод је статут (рус. устав — срп. статут)
  4. ^ Глава XIII, чланови 1, 2, 12. и 13. Устава Руске православне цркве
  5. ^ Глава XIII, члан 4. Устава Руске православне цркве