Комори

Из Википедије, слободне енциклопедије
Савез Комора
الإتّحاد القمري (арапски)
Union des Comores  (француски)
Udzima wa Komori  (свахили)
Крилатица: Јединство, солидарност, развитак
(арап. وحدة، تضامن، تنمية)
(франц. Unité, Solidarité, Développement)
Химна: Савез Великих Острва
(арап. اتحاد الجزر العظيمة)
(ком. Udzima wa ya Masiwa)
(франц. L'Union des Îles en comorien)
Положај Комора
Главни град Морони
11°41′S 43°16′E / 11.683° ЈГШ; 43.267° ИГД / -11.683; 43.267Координате: 11°41′S 43°16′E / 11.683° ЈГШ; 43.267° ИГД / -11.683; 43.267
Службени језик арапски, коморски, француски
Владавина
Облик државе Савезна република
 — Председник Азали Асумани
Историја
 — Независност Од Француске, 6. јула 1975.
Географија
Површина
 — укупно 2.235 км2(178)
 — вода (%) незнатно
Становништво
 — 2013. 743.798 [1](166)
 — густина 275/км2(25.)
Економија
БДП / ПКМ ≈ 2012
 — укупно 873 милијарди долара(177)
 — по становнику 1.257 долара(155.)
ИХР (2011) 0,429(169.) — низак
Валута Коморски франак
 — код валуте KMF
Остале информације
Временска зона UTC +3 (EAT)
Интернет домен .km
Позивни број +269

Комори, или званично Савез Комора (арап. الإتّحاد القمري, ком. Udzima wa Komori, франц. Union des Comores) су острвска држава на југоистоку Африке.[2] Смештени су у Индијском океану у Мозамбичком каналу, између острва Мадагаскара и афричког копна. Састоје се од три већа вулканска острва, која чине аутономне регије у оквиру државе Комори, а то су: Велики Комори (Њазиђа, 1.148 km²), Анжуан (Нзвани, 425 km²), Мохели (Мвани, 290 km²) и неколико мањих. Оближње острво Мајот, на којег Комори полажу право, је француска колонија. До 2002. године пуно име државе је било Исламска Савезна Република Комори.

Историја[уреди]

Први становници Комора били су афрички и аустронежански досељеници , који су дошли бродовима. Ови народи су се населили у 6. веку нове ере. Комори су насељени низом различитих етничких група , од оних са обала Африке , Персијског залива , Малајског архипелага до оних који су дошли са Мадагаскара. Први Свахили досељеници су стигли на острва као део веће Банту експанзије која се догодила у Африци током првог миленијума. Према преисламској митологији Џини је испустио драгуљ који је формирао огромни кружни пакао. Ово је постало Картала вулкан од којег су касније настали Комори. Древни становници острва обожавали су пророду и Месец. Ова веровања су ујединила острва.

Развој Комора се одвијао по фазама , почевши са Свахили утицајем и насељем у Дембени фази (9. и 10. век) током којег је свако острво имало једно , централно село. Од 11. до 15. века трговина са Мадагаскаром и трговцима са Блиског истока је процветала. У то доба настају многа мања насеља , а градови расту.

Најраније помињање осртва Комори је нађено у делима Ал-Масудија који помиње значај Комора и других приобалних места у региону , заједно са старим исламским трговачким путевима. Такође напомиње да острва често посећују Арапи због трговине : коралима , слоновачом , златом и зачинима. Они су донели Ислам становницима Комора. То је био главни центар трговине и значајно место на поморским путевима између Килве у Мозамбику и Момбасе у Кенији.

Након доласка Португалаца и пропасти источно-афричких султаната , султан Омана Саиф ибн Султан , почео је борбу против Португалаца и Холанђана. Његов наследник Саид ибн Султан , појачао је омански утицај у региону , највише захваљујући заузимању Занзибара. Султани су владали Коморима упркос многим владарима који су покушали да заузму острва у 16. и 17. веку.

У време кад су Европљани показали интересовање за острва , Свахили и Арапска култура на острвима почела је да се мења под утицајем Европе.

Португалски истраживачи су први пут посетили острва 1505. године. 1514. године острва су опљачкале трупе Алфонса де Албукеркија. Владар коморских муслимана једва је успео да преживи након скривања у угашеном кратеру вулкана. Године 1648 острва су опљачкали Малгашки пирати после победе над слабим султаном.

У 1793. години Малгашки пирати почели су препаде на острва ради робова , а касније су заузели многе важне локације на Коморима године 1865. процењено је да чак 40% становништва чине робови. Француска је завела колонијалну управу на Коморима 1841. Први колонисти искрцали су се у Мајоти , и Андријан Тсули , малгашски краљ Мајоте потписао је уговор у априлу 1841. којим уступа острва Француској.

Султан Саид Али

Године 1886. острво Мохели је стављено под Француску заштиту , а исто је учињено и са Гран Коморијем , иако је султан острва , Саид Али, задржао суверенитет до краја владавине 1909. године. Исте године султан Анжуана Саид Мухамед је абдицирао у корист француске владавине над острвом. Званично Комори постају колонија 1912. и стављени су под управу генералног гувернера Мадагаскара 1914. године.

Године 1973. постигнут је договор са Француском да се Комори осамостале 1978. Референдум је одржан на сва 4 острва. Три острва су гласала за независност , док су становници Мајоте гласали против и остали под француском управом. Дана 6. јула 1975. парламент Коморија је усвојио резолуцију о једностраном проглашењу независности. Ахмед Абдалах је постао први председник.

Географија[уреди]

Wiki letter w.svg Овај одељак треба проширити.


Положај[уреди]

Површина државе износи 2.034,0 km².

Геологија и рељеф[уреди]

Wiki letter w.svg Овај одељак треба проширити.


Воде[уреди]

Wiki letter w.svg Овај одељак треба проширити.


Флора и фауна[уреди]

Wiki letter w.svg Овај одељак треба проширити.


Клима[уреди]

Wiki letter w.svg Овај одељак треба проширити.


Становништво[уреди]

Wiki letter w.svg Овај одељак треба проширити.


Административна подела[уреди]

Wiki letter w.svg Овај одељак треба проширити.


Привреда[уреди]

Комори се убрајају међу најсиромашније земље света. Састоји се од 3 острва која су неадекватно повезана, имају младу популацију која се брзо повећава. Слабо образована радна снага доприноси, слабој економији, великој незапослености и зависности од страних донација и помоћи. Пољопривреда, укључујући лов, риболов, шумарство чини 50% БДП-а, већину извоза и запошљава преко 80% радне снаге. Извоз се у великој мери заснива на усевима као што су ванила, каранфилић и иланг-иланг. Држава није самодовољна што се тиче производње хране, па је увози. Пиринач чини највећи део увоза

Референце[уреди]

  1. Национална агенција за статистику [1]
  2. United Nations Statistics Division - Standard Country and Area Codes Classifications

Спољашње везе[уреди]