Односи Србије и Белорусије

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Односи Србија-Белорусија
Map indicating locations of Белорусија and Србија

Белорусија

Србија

Односи Србије и Белорусије су инострани односи Републике Србије и Републике Белорусије.

Поштанска марка Белорусије, "20. годишњица успостављања дипломатских односа између Републике Белорусије и Републике Србије"

Билатерални односи[уреди | уреди извор]

Званични дипломатски односи су успостављени 1994. године.[1]

Политички односи[уреди | уреди извор]

Дипломатски односи између Републике Белорусије и Савезне Републике Југославије (СРЈ), чију је цесију од фебруара 2003. године преузела Србија и Црна Гора, а од јуна 2006. године – Република Србија, успостављени су 15. новембра 1994. године.

Амбасада Републике Белорусије у Београду отворена је у новембру 1996. године. Те исте године отпочела је са радом и Амбасада СРЈ у Минску.

У марту 1996. године Председник Југославије Зоран Лилић био је у званичној посети Белорусији, кад је потписан Споразум о пријатељству и сарадњи.

Председник Републике Белорусије Александар Лукашенко четири пута је био у посети Србији – у званичној посети у јануару 1998. године и радним посетама у априлу 1999. године (током НАТО агресије против СРЈ) и у марту 2009. године, и у јуну 2014. је одржана званична узвратна посета Србији.

Председници Југославије и Србије су били у посети Белорусији 1996, 2013. и 2015. године. Озбиљан импулс развоју билатералних односа дала је званична посета Председника Србије Томислава Николића Минску у марту 2013. године, када су Председници потписали заједничку изјаву у којој су утврђени ставови у вези са кључним питањима сарадње Белорусије и Србије у билатералном и вишестраном формату. Т.Николић је поново посетио Белорусију у новембру 2015. године када је одржана званична узвратна посета.

Састанци министара спољних послова одржани су у августу 2012. године у оквиру Самита Покрета несврстаних у Техерану и у марту 2013. године у Минску у оквиру посете на највишем нивоу. Током посете Министра иностраних послова СРЈ Белорусији у марту 1999. године потписан је споразум о безвизном режиму. У јулу 2013. године је први пут у званичну посету Србији долазио Министар иностраних послова Белорусије. У децембру 2014. године је реализована званична узвратна посета шефа МСП Србије Белорусији. У 2015. години у контексту тога што је Србија председавала у ОЕБС-у шеф срспког Министрства спољних послова посетио је Минск (јул 2015. године), шеф белоруског Министарства иностраних послова Београд (децембар 2015. године).

У скупштини Белорусије и Србије формиране су групе пријатељства и сарадње на чијем су челу сенатор Владимир Сењко и народни посланик Драгомир Карић.

У јуну 2015. године је реализована званична посета председнице Народне скупштине Србије Белорусији. Маја Гојковић се састала с Председником Белорусије, челницима Народне скупштине Белорусије. Потписан је меморандум о сарадњи два парламента.

У јуну 2016. године градоначелник Београда Синиша Мали посетио је Минск на челу делегације српских бизнисмена, предузетника, културних и спортских радника.

У септембру 2016. године планира се одржавање наредне рунде међуресорских консултација.[2][3]

У јануару 2017. председник владе Александар Вучић посетио је Белорусију.

Косово[уреди | уреди извор]

Белорусија заузима доследан став у вези с непризнавањем једнострано проглашене независности Косова и подржава територијални интегритет Републике Србије.[2]

Белорусија је гласала против пријема Косова у УНЕСКО 2015.[4]

Економски односи[уреди | уреди извор]

  • У првих девет месеци 2016. г. робна размена је износила 55,72 милиона ЕУР (извоз Србије 20,90 милиона ЕУР – пад за 18,71%, и увоз 34,82 милиона ЕУР – пад за 20,49% у односу на исти период 2015.).
  • У 2013. г. робна размена је износила 134 милиона евра, извоз Србије 62 милиона евра, а увоз 72 милиона евра.

Србија и Белорусија имају потписан Споразум о слободној трговини, који омогућава несметани пласман заједничких производа на тржишта Русије и Казахстана.[1]

Дипломатски представници[уреди | уреди извор]

У Београду[уреди | уреди извор]

Амбасада Белорусије у Београду (Шкаркина вила)

У Минску[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Билатерални односи са Белорусијом
  2. 2,0 2,1 Билатерални односи, Амбасада Републике Белорусије у Републици Србији
  3. ^ Билатерални односи › Политички, Амбасада Републике Белорусије у Републици Србији
  4. ^ Unesko: Ko je kako glasao o Kosovu

Спољашње везе[уреди | уреди извор]