Франкофонија

С Википедије, слободне енциклопедије
Међународна организација Франкофонија
l'Organisation internationale de la Francophonie  (француски)
Застава Франкофоније
СкраћеницаОИФ
МотоЈеднакост, комплементарност, солидарност
Основана20 март 1970
Типмеђународна организација
СедиштеПариз, Француска
Чланови54 пуноправне, 7 придружених и 27 посматрача
Службени језицифранцуски
Руководиоци
Веб-сајтhttps://www.francophonie.org

Међународна организација Франкофонија (ОИФ) је међународна организација која представља скуп држава, земаља и регија које користе француски као национални језик, службени језик, језик међународне комуникације и као радни језик. Франкофонија је француски израз, скован 1880. од стране француског географа Онезима Реклија (Onésime Reclus), брата Елизеја Реклија (Elisée Reclus), којим је означио заједницу људи и држава које користе француски језик.

Франкофонију чини 53 земље чланице, две (Кипар, Гана) придружене земље и тринаест земаља (Јерменија, Аустрија, Хрватска, Грузија, Мађарска, Литванија, Пољска, Чешка, Словачка, Словенија, Србија, Украјина и Мозамбик) посматрача на самитима ове организације. У свакој од ових земаља француски језик се користи бар у минималној мери. Неколико земаља чланица имају лош ниво заштите људских права и демократије. Предложене мере у виду санкција су расправљане неколико пута, али нису одобрене.

Модерна Франкофонија је створена 1970. Њен мото је једнакост, комплементарност и солидарност (égalité, complémentarité, solidarité). У почетку, Франкофонија је била мали клуб северних земаља у којима се прича француски, док је данас то важна међународна организација чије земље чланице сарађују на пољу културе, науке, економије, правде и мира. Заједно са осталим организацијама као што је УНЕСКО, Франкофонија ради на развијању лингвистике и културе у ери глобализма. Тесно сарађује са неким сличним организацијама шпанског и португалског језика (видети: Латинска унија и Заједница земаља португалског језика).

Структура[уреди | уреди извор]

Међународна организација Франкофонија има статус посматрача на седницама Савета безбедности УН.

Самити[уреди | уреди извор]

Самити Франкофоније се одржавају сваке две године, када лидери земаља чланица имају могућност да сретну и развију стратегије и циљеве организације. Важно је напоменути да је оригинални оснивач Франкофоније био Самуел де Шамплен (Samuel de Champlain).

Претходни самити

Министарске конференције[уреди | уреди извор]

Стални савет[уреди | уреди извор]

Стални савет Франкофоније се састоји од амбасадора земаља чланица и, као министарским конференцијама, његов главни задатак је планирање будућих самита и надгледање имплементације одлука самита на бази „дан за даном“.

Међувладина агенција[уреди | уреди извор]

Међувладина агенција Франкофоније је главни оператор културне, научне, техничке, економске и правничке кооперације програма и одлука самита. Седиште Агенције је у Паризу, а три огранка се налазе у Либрвилу (Габон), Ломеу (Того) и Ханоју (Вијетнам).

Чланови[уреди | уреди извор]

Светска мапа франкофоснких земаља и учесница.

Службени списак чланица је доступан на интернет презентацији Франкофоније.

По континентима:

Европа[уреди | уреди извор]

Северна и Јужна Америка[уреди | уреди извор]

Африка[уреди | уреди извор]

Азија[уреди | уреди извор]

Океанија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Напомене[уреди | уреди извор]

* ^ Република Косово (алб. Republika e Kosovës) једнострано је проглашена држава на територији Републике Србије, противно Уставу Србије и Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација. Према Резолуцији 1244, цела територија Косова и Метохије, правно гледано, налази се у саставу Србије док не буде постигнуто коначно решење. Србија не признаје једнострано отцепљење, по међународном праву, њене територије, прецизније аутономне покрајине под привременом управом Уједињених нација (УНМИК). Влада са седиштем у Приштини има дефакто власт над већином територије, док поједине структуре Србије функционишу на северу и у српским енклавама.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]