Орден Светог кнеза Лазара

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Орден Светог кнеза Лазара
Orden Kneza Lazara.jpg
Орден Светог кнеза Лазара
Додељује State Flag of Serbia (1882-1918).svg Flag of Yugoslavia (1918–1941).svg
Краљевина Србија
Краљевина Југославија
ТипКраљевски орден
Додељује сеКраљу и пунолетном престолонаследнику
Додељује се заПомен на петстоту годишњицу Косовске битке
Установљен8. април 1889.
Укупно одликованих5+2
Важносни ред одликовања
Следеће (ниже)Орден Милоша Великог (до 1903 г.)
Орден Карађорђеве звезде (од 1904 до 1945 г.)

Орден Светог кнеза Лазара је владарска регалија установљена 8. априла 1889. године одлуком Краљевског намесништва на предлог председника министарског савета. Приликом уставнољена предвиђен као владарска регалија у једном степену. После Другог светског рата је нестао из дворског комплекса и није познато да ли је сачуван.

Историја ордена[уреди]

Свети кнез Лазар, из породице Хребељановића, предводио је српску војску која је била поражена од снага турског султана Мурата I. Султана је убио српски витез Милош Обилић, а ухваћеном српском кнезу Турци су одрубили главу. Култ светог Кнеза Лазара је био веома јак међу Србима, а сам догађај се сматра најзначајнијим у целокупној српској историји.

Поводом миропомазања и крунисања краља Александра Обреновића, министарски савет и њихов председник генерал Сава Грујић, одлучили су да се установи нови владарску регалију у једном степену. Пошто је тадашњи краљ био малолетан намесништво је тај орден поднело на усвајање Народној скупштини у спомен на петстоту годишњицу битке на Косову (Видовдан 28. јуна 1389) која се завршила колапсом средњовековне српске државе.

Нацрт инсигнија за Орден Светог кнеза Лазара израдио је Михаило Валтровић и по тим нацртима орден је направљен у радионици Николауса и Дункера у немачком граду Ханау. По својим карактеристикама, орден припада категорији владарских регалија. Овај орден је био сачињен у три примерка, али после 1941. године ниједан од та три примерка није виђен нити се зна да ли су сачувани.[1]

Орден као регалију су носили једино краљ Србије (касније Југославије) и његов пунолетни наследник.

Изглед ордена[уреди]

Инсигније су воема богате, израђене од злата, емајла, украшене рубинима, сафирима, смарагдима, брилијантима и бисерима.

Носиоци ордена[уреди]

Од настанка орден су носили:

Титуларни носиоци[уреди]

Галерија носилаца ордена[уреди]

Референце[уреди]

Белешке[уреди]

  1. ^ Краљ 1941. године у егзил није понео орден.
  2. 2,0 2,1 Династијски носиоци Ордена Светог Кнеза Лазара по укидању монархије су престолонаследник и пунолетни принц наследник и воде се као титуларни носиоци собзиром да орден није сачуван а монархија укинута 1945. године.

Литература[уреди]

Напомена[уреди]

Напомена: Садржај ове странице је написан према званичној биографији на наведеном сајту http://www.royalfamily.org Фотографије су такође са тог сајта, дозволу за коришћење овог материјала можете погледати овде.

Спољашње везе[уреди]