Сан Марино

Из Википедије, слободне енциклопедије
Најузвишенија Република Сан Марино
Serenissima Repubblica di San Marino  (италијански)
Крилатица: Libertas
(лат. Слобода)
Химна: Inno Nazionale della Repubblica
Национална химна Републике
Положај Сан Марина
Главни град Сан Марино
Највећи град Догана
Службени језик италијански
Владавина
Облик државе Република
 — Капетани регенти Мима Заволи
Ванеса Д'Амброзио
Историја
Независност 3. септембар 301.
Географија
Површина
 — укупно 61,2 km2(219)
 — вода (%) 0
Становништво
 — 2014.[1] 32.646(219)
 — густина 533,43 ст./km2
Економија
Валута Евро (€)
 — стоти део валуте ‍100 центи‍
Остале информације
Временска зона UTC +1 (CET)
UTC +2 (CEST)
Интернет домен .sm
Позивни број +378 ¹

¹ +0549 из Италије

Сан Марино (итал. San Marino), званично Најузвишенија Република Сан Марино, или често скраћено као Република Сан Марино, је држава у јужној Европи[2], на источном ободу Апенина. У потпуности је окружен територијом Италије.

Историја[уреди]

панорама Сан Марина

Сан Марино је једна од најстаријих држава на свету. Основана је 301. године, али је била у саставу тадашњег Римског царства. Њен устав званично је написан 8. октобра 1600. Мајушну нацију прво је признала Наполеонова Француска 1797. а касније 1815. на конгресу у Бечу признале су је и остале европске државе. Иако суверена, она је потпуно зависна од Италије којом је окружена у целости од 19. века.

Ђузепе Гарибалди је ујединио Италију 1860. а своје склониште од непријатеља направио је у Сан Марину. Тамо је добио новчану помоћ и намирнице које су му биле потребне да доврши своју кампању. Гарибалди је гарантовао да ће Сан Марино увек бити независна суверена држава.

Географија[уреди]

Положај[уреди]

Сан Марино се граничи са два италијанска региона, на североистоку са Емилијом Ромањом и регионом Марке на југозападу. Удаљеност између најсеверније и најјужније границе Сан Марина износи 12 km. Има површину од 60,57 km².

Геологија и рељеф[уреди]

Монте Титано

Највиши врх је Монте Титано чија висина је 739 m.

Клима[уреди]

Клима је медитеранског типа, али је блажа него у приморју због надморске висине. Лети температура варира од 20 °C до 30 °C, а зими од -2 °C до 10 °C. Просечне падавине износе 550 mm годишње.

Становништво[уреди]

Становништво Сан Марина је по попису из 2002. године бројало 28.753 становника. Од тога су 83,1% особе рођене у Сан Марину, а 12% су Италијани. Више од 13.000 држављана Сан Марина живе у иностранству. Због мале површине густина насељености је велика и износи 475 становника по км². Католици чине 92,3% становништва, а 3% се изјашњава као атеисти.

Административна подела[уреди]

Девет кастела Сан Марина

Сан Марино је подељен у девет кастела (општина):

Привреда[уреди]

Сан Марино нема природних ресурса, тако да се његова територија користи за пољопривреду. Узгајају се житарице, вино, маслине и воће. Од животиња узгајају се говеда и свиње. Све до шездесетих година прошлог века становници Сан Марина су живели од пољопривреде. Од тада почињу да се развијају и друге делатности као што су занаство, трговина и пре свега туризам. Сан Марино извози вино, лан, занатске производе и маркице. Продаја маркица представља 10% бруто домаћег производа. Други велики извор профита је туризам, који директно или индиректно чини 60% државне зараде. Становници Сан Марина не плаћају никакав или врло мали порез. Просечна годишња зарада износи 10.300 долара. У сектору услуга ради 52% активног становништва, 41% у секундарном сектору и 7% у пољопривреди. Од јануара 2002. званични новац Сан Марина је евро, а пре тога то је била италијанска лира.

Саобраћај[уреди]

Спорт[уреди]

Сан Марино је познат по трци Формуле 1. Трка се не вози на територији Сан Марина већ 100 km северозападно одатле у Имоли. До тога је дошло 1980. када је Велика награда Италије из Монце пребачена у Имолу. Услед протеста одлука је следеће године поништена, а како Италија није могла да има две трке, трка у Имоли се од 1981. вози као Велика награда Сан Марина.

Иако Сан Марино има малу популацију има сопствени фудбалски шампионат и фудбалски савез основан 1931. Првенство се састоји из петнаест екипа које су у почетку подељене у две групе од по седам и осам екипа, а затим по три првопласиране иду даље и боре се за првака по куп формату.

Галерија[уреди]

Референце[уреди]

  1. Национална агенција за статистику [1]
  2. United Nations Statistics Division - Standard Country and Area Codes Classifications

Спољашње везе[уреди]