Сан Марино

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Најузвишенија Република Сан Марино
Serenissima Repubblica di San Marino  (италијански)
Крилатица: Слобода
(лат. Libertas)
Химна: Национална химна Републике
(итал. Inno Nazionale della Repubblica)
Положај Сан Марина
Главни град Сан Марино
Највећи град Догана
Службени језик италијански
Владавина
Облик државе Унитарна парламентарна република
 — Капетани регенти Мима Заволи
Ванеса Д'Амброзио
Историја
Независност 3. септембар 301.
Географија
Површина
 — укупно 61,2 km2(219)
 — вода (%) 0
Становништво
 — 2014.[1] 32.646(219)
 — густина 533,43 ст./km2
Економија
Валута Евро (€)
 — стоти део валуте ‍100 центи‍
Остале информације
Временска зона UTC +1 (CET)
UTC +2 (CEST)
Интернет домен.sm
Позивни број +378 ¹

¹ +0549 из Италије

Сан Марино (итал. San Marino), званично Најузвишенија Република Сан Марино (итал. Serenissima Repubblica di San Marino), или често скраћено као Република Сан Марино (итал. Repubblica di San Marino), држава је у јужној Европи, на источном ободу Апенина.[2] У потпуности је окружен територијом Италије.

Историја[уреди]

панорама Сан Марина

Сан Марино је једна од најстаријих држава на свету. Основана је 301. године, али је била у саставу тадашњег Римског царства. Њен устав званично је написан 8. октобра 1600. Мајушну нацију прво је признала Наполеонова Француска 1797. а касније 1815. на конгресу у Бечу признале су је и остале европске државе. Иако суверена, она је потпуно зависна од Италије којом је окружена у целости од 19. века.

Ђузепе Гарибалди је ујединио Италију 1860. а своје склониште од непријатеља направио је у Сан Марину. Тамо је добио новчану помоћ и намирнице које су му биле потребне да доврши своју кампању. Гарибалди је гарантовао да ће Сан Марино увек бити независна суверена држава.

Географија[уреди]

Положај[уреди]

Сан Марино се граничи са два италијанска региона, на североистоку са Емилијом Ромањом и регионом Марке на југозападу. Удаљеност између најсеверније и најјужније границе Сан Марина износи 12 km. Има површину од 60,57 km².

Геологија и рељеф[уреди]

Монте Титано

Највиши врх је Монте Титано чија висина је 739 метара.

Клима[уреди]

Клима је медитеранског типа, али је блажа него у приморју због надморске висине. Лети температура варира од 20 °C до 30 °C, а зими од -2 °C до 10 °C. Просечне падавине износе 550 mm годишње.

Становништво[уреди]

Становништво Сан Марина је по попису из 2002. године бројало 28.753 становника. Од тога су 83,1% особе рођене у Сан Марину, а 12% су Италијани. Више од 13.000 држављана Сан Марина живе у иностранству. Због мале површине густина насељености је велика и износи 475 становника по км². Католици чине 92,3% становништва, а 3% се изјашњава као атеисти.

Административна подела[уреди]

Девет кастела Сан Марина

Сан Марино је подељен у девет кастела (општина):

Привреда[уреди]

Сан Марино нема природних ресурса, тако да се његова територија користи за пољопривреду. Узгајају се житарице, вино, маслине и воће. Од животиња узгајају се говеда и свиње. Све до шездесетих година прошлог века становници Сан Марина су живели од пољопривреде. Од тада почињу да се развијају и друге делатности као што су занаство, трговина и пре свега туризам. Сан Марино извози вино, лан, занатске производе и маркице. Продаја маркица представља 10% бруто домаћег производа. Други велики извор профита је туризам, који директно или индиректно чини 60% државне зараде. Становници Сан Марина не плаћају никакав или врло мали порез. Просечна годишња зарада износи 10.300 долара. У сектору услуга ради 52% активног становништва, 41% у секундарном сектору и 7% у пољопривреди. Од јануара 2002. званични новац Сан Марина је евро, а пре тога то је била италијанска лира.

Саобраћај[уреди]

Спорт[уреди]

Сан Марино је познат по трци Формуле 1. Трка се не вози на територији Сан Марина већ 100 km северозападно одатле у Имоли. До тога је дошло 1980. када је Велика награда Италије из Монце пребачена у Имолу. Услед протеста одлука је следеће године поништена, а како Италија није могла да има две трке, трка у Имоли се од 1981. вози као Велика награда Сан Марина.

Иако Сан Марино има малу популацију има сопствени фудбалски шампионат и фудбалски савез основан 1931. Првенство се састоји из петнаест екипа које су у почетку подељене у две групе од по седам и осам екипа, а затим по три првопласиране иду даље и боре се за првака по куп формату.

Галерија[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Национална агенција за статистику [1]
  2. ^ United Nations Statistics Division - Standard Country and Area Codes Classifications

Спољашње везе[уреди]