Пређи на садржај

Халмахерско море

С Википедије, слободне енциклопедије
Халмахерско море
Халмахерско море
ЛокацијаТихи океан
Земље басенаНова Гвинеја
Површина95.000 км2 km2
Водена површина на Викимедијиној остави

Халмахерско море је регионално море које се налази се у источном делу Аустралијског средоземног мора. Море је омеђено Тихим океаном на северу, Халмахером на западу, Ваигеом и Папуом на истоку, и Серамским морем на југу. Заузима површину од око 95.000 км2 а његова топографија обухвата низ одвојених базена и гребена, од којих је главни Халмахера базен који достиже дубину од 2039 м.

Граница[уреди | уреди извор]

Међународна хидрографска организација (ИХО) дефинисала је Халмахерско море као једно од вода Источноиндијског архипелага. ИХО дефинира његове границе на следећи начин:

  • На северу као линија од Вајабоела (Моротаи) до Тг. Ђођефа, као северне тачке Халмахере.
  • На истоку као линија која спаја Тг. Горанго, североисточну тачку острва Моротаи, преко острва Сајанг и Kаве до западних крајњих тачака острва Ваигео и Батанта преко северозападне тачке острва Самавати, низ обалу до Тг. Менонкет, његове југозападне тачке, и даље до Тг. Селе, Нова Гвинеја.
  • На југу граница Халмахерског мора је северна граница Серамског мора, између острва Оби и Нове Гвинеје.
  • На западу границу овог мора је јужна граница Молучког мора, између Халмахере и острва Оби, линијом која иде од крајње јужне тачке Халмахере до северне тачке острва Биса а онда до крајње северне тачке на острву Оби[1].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Limits of Oceans and Seas, 3rd edition” (PDF). International Hydrographic Organization. 1953. Архивирано из оригинала (PDF) 8. 10. 2011. г. Приступљено 26. 8. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]