Халмахерско море

С Википедије, слободне енциклопедије
Халмахерско море
Indonesia relief location map.jpg
Халмахерско море
ЛокацијаТихи океан
Земље басенаНова Гвинеја
Површина95.000 км2 km2
Водена површина на Викимедијиној остави

Халмахерско море је регионално море које се налази се у источном делу Аустралијског средоземног мора. Море је омеђено Тихим океаном на северу, Халмахером на западу, Ваигеом и Папуом на истоку, и Серамским морем на југу. Заузима површину од око 95.000 км2 а његова топографија обухвата низ одвојених базена и гребена, од којих је главни Халмахера базен који достиже дубину од 2039 м.

Граница[уреди | уреди извор]

Међународна хидрографска организација (ИХО) дефинисала је Халмахерско море као једно од вода Источноиндијског архипелага. ИХО дефинира његове границе на следећи начин:

  • На северу као линија од Вајабоела (Моротаи) до Тг. Ђођефа, као северне тачке Халмахере.
  • На истоку као линија која спаја Тг. Горанго, североисточну тачку острва Моротаи, преко острва Сајанг и Kаве до западних крајњих тачака острва Ваигео и Батанта преко северозападне тачке острва Самавати, низ обалу до Тг. Менонкет, његове југозападне тачке, и даље до Тг. Селе, Нова Гвинеја.
  • На југу граница Халмахерског мора је северна граница Серамског мора, између острва Оби и Нове Гвинеје.
  • На западу границу овог мора је јужна граница Молучког мора, између Халмахере и острва Оби, линијом која иде од крајње јужне тачке Халмахере до северне тачке острва Биса а онда до крајње северне тачке на острву Оби[1].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Limits of Oceans and Seas, 3rd edition” (PDF). International Hydrographic Organization. 1953. Архивирано из оригинала (PDF) 8. 10. 2011. г. Приступљено 26. 8. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]