Аралско језеро

Координате: 45° СГШ; 60° ИГД / 45° СГШ; 60° ИГД / 45; 60
С Википедије, слободне енциклопедије
Аралско језеро
Aral sea 1985 from STS.jpg
Аралско језеро 1985. године
Aral Sea watershed.png
Координате45° СГШ; 60° ИГД / 45° СГШ; 60° ИГД / 45; 60
Земље басена Казахстан
 Узбекистан
Макс. дужина428 километар km
Аралско језеро на мапи Казахстана
Аралско језеро
Аралско језеро
Водена површина на Викимедијиној остави

Аралско језеро (рус. Аральскοе мοре,[1] каз. Арал теңізі, узб. Orol dengizi) је слано језеро на граници Казахстана и Узбекистана са површином од око 33.800 km².[2]

Историја смањивања Аралског језера

Аралско језеро је било доста веће, али се последњих 50 година смањује због смањеног дотока који су узроковани хидрогеолошким радовима на рекама притокама Аму Дарји и Сир Дарји. Наиме, од 40-их година 20. века воде ових река се користе за наводњавање поља памука у Казахстану и Узбекистану. Око 20 до 60 km³ воде се годишње издвоји за наводњавање. Због овога, ниво језера опадне за 20 до 60 cm годишње. Запремина језера се од 1960. смањила за 80%, док је нарасли салинитет уништио скоро све облике живота у језеру.

Због опадања нивоа језера дошло је до промене локалне климе и изумирања многих биљних и животињских врста. То је довело и до пропасти рибарства и индустрија које су биле повезане са њом. Некадашње луке данас се налазе и до 50 km од садашње обале језера.

Од 1989. језеро је подељено на Мало море на северу и Велико море на југу. Године 2007. Велико море се поделило на два дела. Ако се ништа не би предузело, верује се да би јужни део језера нестао до 2025.године. Изградњом бране на северу, дошло је до наглог раста нивоа воде у Малом мору (до сада са 30 на 38 метара, а предвиђа се 42). Засад је Казахстан заинтересован за мере за спасавање свог дела Аралског језера уз помоћ кредита Светске банке, док Узбекистан сматра да је производња памука много значајнија. Неки од предложених пројектата за регенерацију Аралског језера су: спровођење воде из Каспијског језера или скретање сибирских река ка Аралу.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Aral Sea | Definition of Aral Sea in English by Lexico Dictionaries”. 
  2. ^ „Drainage Basin Of The Aral Sea And Other Transboundary Surface Waters In Central Asia” (PDF). United Nations Economic Commission for Europe (UNECE). 2005. Приступљено 4. 2. 2016. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]