Море Скоша

С Википедије, слободне енциклопедије
Море Скоша
Scotia Sea.png
Положај мора Скоша
ЛокацијаЈужни Атлантик и Јужни океан
Површинаоко 900.000 km2
Прос. дубинаоко 5.000 m
Макс. дубина6.022 m
Салинитет34‰
Водена површина на Викимедијиној остави

Скоша (енгл. Scotia Sea, рус. Мо́ре Ско́ша) је ивично море између Фолкландских острва, Јужне Џорџије и Јужних Сендвичких острва и Јужних Оркнијских острва. Назив потиче из 1932. по имену брода Scotia (Шкотска) шкотске антарктичке експедиције под командом Вилијама С. Бруса.

Већи део мора лежи у Атлантском океану, а мањи у Јужном океану. На западу је Дрејков пролаз који повезује Атлантски са Тихим океаном. Површина мора је преко 1,3 милиона км². Просечна дубина је већа од 5.000 метара, што је више од просечних дубина мора у свету. Максимална дубина је 6.022 м.

Просечна температура на површини је од 6 °C до -1 °C. Салинитет воде је око 34‰. Море се углавном налази у субполарним географским ширинама. Северне воде превладавају само на северозападу, док у средини доминирају јужне поларне воде. Над морем доминирају јаки ветрови са запада, те су честе олује. То је један од главних разлога настанка многих ледених санти према Антарктику, тако да су њихове појаве овде врло честе.

На мору се појављује огромна количина рачића која представља храну за многе рибе, морске птице и китове. Ту су повољни услови за развој рибарства.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]