Главна страна

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Main Page)
HS Cscr-featured.svg

Сјајан чланак

Јуриј Гагарин — први човек у свемиру

Свемирска трка је било незванично надметање између Сједињених Држава и Совјетског Савеза које је трајало од 1957. до 1975. године. Оно је обухватало истовремене напоре обеју земаља да истраже свемир, да пошаљу вештачке сателите у Земљину орбиту, да пошаљу људе у свемир и на Месец и сл. Иако корени свемирске трке леже у раној ракетној технологији и затегнутим међународним односима након Другог светског рата, она је почела након совјетског лансирања сателита Спутњик 1, 4. октобра 1957. Термин свемирска трка је смишљен по аналогији са трком у наоружавању која је такође постојала између САД и СССР. Свемирска трка је постала важан део културног и технолошког ривалства између Совјетског Савеза и Држава током Хладног рата, те посебно важна арена у овом сукобу, како због своје војне примене тако и због психолошке користи од нараслог морала.

Током ових година СССР је успео да први лансира вештачки сателит са Земље (Спутњик-1), први пошаље живо биће — пса Лајку — у свемир (Спутњик 2), први пошаље човека — Јурија Гагарина — у свемир, те први изврши шетњу космонаута у отвореном свемиру. САД је успео први да пошаље човека — Нила Армстронга — на Месец (Аполо 11).

...даље...

HSutvald2-Grey.svg

Добар чланак

Постер „Latter Days”-а

Latter Days (срп. Последњи дани) је америчка љубавна драма из 2003. године, која говори о геј вези између повученог мормонског мисионара и његовог младог суседа хомосексуалца. Филм је режирао Си Џеј Кокс, који је написао и сценарио. Главне улоге тумаче Стив Сандвос и Вес Ремзи, док се у споредним улогама појављују Ребека Џонсон, Џеклин Бисет, Мери Кеј Плејс, Амбер Бенсон и други.

Филм Latter Days је премијерно приказан 10. јула 2003. године на Међународном геј и лезбијском филмском фестивалу у Филаделфији (енгл. Philadelphia International Gay & Lesbian Film Festival), а објављен је у различитим државама САД током наредних 12 месеци. Филм је касније објављен у неколико других земаља и приказан на неколико геј филмских фестивала. То је био први филм који је отворено приказао сукоб између принципа Цркве Исуса Христа светаца последњих дана и хомосексуалности, те је његово приказивање у појединим савезним државама САД било контроверзно. Различите религијске групе претиле су бојкотом уколико филм не буде повучен из биоскопа и видеотека.

Филм је био популаран код посетилаца на геј и лезбијским филмским фестивалима; међутим, у северноамеричким биоскопима зарадио је само 834.685 долара, што није било довољно ни да се покрију трошкови продукције, с обзиром на то да је буџет био процењен на 850.000 долара. Године 2004, писац Т. Фабрис адаптирао је сценарио филма у роман, који је објавила издавачка кућа Алисон букс (енгл. Alyson Publications/Books).

даље ...

HSBild.svg

Изабрана слика

Том Бонен и Фабијан Канчелара (у позадини) на трци Париз—Рубе (пуна величина: 733 × 1.100 *)

Том Бонен и Фабијан Канчелара (у позадини) на трци Париз—Рубе
(пуна величина: 733 × 1.100)

HSAktuell.svg

Вести

Ледено поље Ларсен Ц
HSDagensdatum.svg

На данашњи дан

Терористички напад на Осло 2011. године

Остали догађаји: 21. јул22. јул23. јул

HSQuestion mark.png

Да ли сте знали...

Застава Филипина
HSSubpages.svg

Портали

W-circle.svg

Википедија

Википедија је енциклопедијски пројекат слободног садржаја на интернету који развијају добровољци уз помоћ викисофтвера.

Пројекат је започет 15. јануара 2001. године и њиме руководи невладина и непрофитна организацијаЗадужбина Викимедија”. У овом тренутку Википедија има више од 45,6 милиона чланака на 295 језика, од чега је преко 5,4 милиона написано на енглеском, а преко 353.000 на српском језику.
Text-x-generic with pencil-2.svg

Доприноси

Википедијине чланке заједнички пишу добровољци широм света, а већину страница може да уређује свако ко има приступ интернету. Притом је неопходно поштовати правила и смернице које је усвојила заједница.

Постоје странице за помоћ у којима је објашњено како се започињу нови или уређују постојећи чланци, како се шаљу и користе слике итд. У било којем тренутку можете да затражите помоћ.
HSSamarbetecolor.svg

Заједница

До сада су на српској Википедији 203.354 корисника отворила налог, а од тога је 650 активно. Сви уредници Википедијиних чланака су волонтери, који удружују своје напоре и доприносе у оквиру различитих тематских целина.

Дискусије и коментари садржаја чланака су добродошли. Странице за разговор се користе за размену мишљења и указивање на грешке, како би се постојећи чланци учинили што бољим и свеобухватнијим.
HS Wiki letter w.svg

Пројекти