Главна страна

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Main Page)

Сјајан чланак

Деколонизација Африке, 1950—1993 (анимација)

Деколонизација Африке је историјски процес који се одиграо у већем делу Афричког континента после Другог светског рата. Он подразумева осамостаљивање великог броја европских поседа (британских, португалских, француских и белгијских) те формирање афричких држава.

Осамостаљивање европских колонија у прекоморским земљама није било ограничено само на Африку. Оно је обухватало све континенте, баш као што и европско освајање прекоморских поседа. Други светски рат био је свакако катализатор, али корени промена у ствари сежу у даљу прошлост. Закон о управљању Индијом, који је донео Британски парламент 1935. године, предвиђао је независност Индијског потконтинента, мада не у оном облику у којем је дошло до независности. Међутим, последице рата утицале су на то да европске силе сагледају нову перспективу света и свог места у њему, укључујући и своје односе према Африци.

...даље...

Добар чланак

Џимбо Вејлс

Џими Донал „Џимбо” Вејлс (енг. Jimmy Donal "Jimbo" Wales; Хантсвил, 7. август 1966) је амерички предузетник, саоснивач и председник Задужбине Викимедије, непрофитне корпорације која руководи Википедијом и неколицином других википројеката. Вејлс је такође оснивач комерцијалне компаније Викије (енг. Wikia, раније Wikicities), неповезане са Викимедијом.

Џимбо Вејлс је рођен у Хантсвилу, у Алабами, где је похађао гимназију Рандолф, припремну школу за универзитет, након чега је уписао факулет и стекао диплому у области финансија. Док је био на постдипломским студијама, предавао је на два универзитета, али их је напустио пре завршетка доктората јер је нашао посао у области финансија, а касније је радио као директор истраживања једне фирме из Чикага. Године 1996. Вејлс је основао „Бомис”, портал на коме се налазио садржај за одрасле. Касније, ова компанија је обезбедила почетно финансирање слободне енциклопедије Нупедије (2000—2003) и њене наследнице, Википедије.

Дана 15. јануара 2001. године, са Ларијем Сангером и другим колегама, Вејлс је основао Википедију, слободну енциклопедију отвореног садржаја која је брзо постала популарна, а како је Википедијин јавни профил порастао, Вејлс је постао промотер и портпарол целог пројекта.

...даље...

Изабрана слика

Мозамбички риболовци на традиционалној једрилици лове рибу; плаве воде Индијског океана (пуна величина 1.089 × 720 *)

Мозамбички риболовци на традиционалној једрилици лове рибу; плаве воде Индијског океана
(пуна величина 1.089 × 720)

Вести

Уметничко поређење Земље (лево) са Кеплер-452б планетом, чији је пречник већи за само 60 одсто од Земљиног

На данашњи дан

битка код Петроварадина
Остали догађаји: 4. август5. август6. август

Да ли сте знали...

Александар Грејам Бел


Википедија

Википедија је пројекат енциклопедије отвореног садржаја на интернету који развијају добровољци уз помоћ викисофтвера.

Пројекат је започет 15. јануара 2001. године и њиме руководи Задужбина Викимедије. У овом тренутку Википедија има више од 35,5 милиона чланака на 290 језика, од чега је скоро 5 милиона написано на енглеском, а преко 322.000 на српском језику.

Популарност Википедије је расла од самог почетка, а тренутно се налази међу 10 најпосећенијих локација на интернету.

Доприноси

Википедијине чланке заједнички пишу добровољци широм света, а већину страница може да уређује свако ко има приступ интернету. Притом је неопходно поштовати правила и смернице које је усвојила заједница.

Постоје странице за помоћ у којима је објашњено како се започињу нови или уређују постојећи чланци, како се шаљу и користе слике итд. У било којем тренутку можете да затражите помоћ.

Заједница

До сада су 165.733 корисника отворила налог, а од тога је 613 било активно у протеклих месец дана. Сви уредници Википедијиних чланака су волонтери, који удружују своје напоре и доприносе у оквиру различитих тематских целина.

Дискусије и коментари садржаја чланака су добродошли. Странице за разговор се користе за размену мишљења и указивање на грешке, како би се постојећи чланци учинили што бољим и свеобухватнијим.