Главна страна

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Main Page)
Иди на навигацију Иди на претрагу
Сјајан чланак

Свемирска трка

Нил Армстронг силази на површину Месеца

Свемирска трка је било незванично надметање између Сједињених Држава и Совјетског Савеза које је трајало од 1957. до 1975. године. Оно је обухватало истовремене напоре обеју земаља да истраже свемир, да пошаљу вештачке сателите у Земљину орбиту, да пошаљу људе у свемир и на Месец и сл. Иако корени свемирске трке леже у раној ракетној технологији и затегнутим међународним односима након Другог светског рата, она је почела након совјетског лансирања сателита Спутњик 1, 4. октобра 1957. Термин свемирска трка је смишљен по аналогији са трком у наоружавању која је такође постојала између САД и СССР. Свемирска трка је постала важан део културног и технолошког ривалства између Совјетског Савеза и Држава током Хладног рата, те посебно важна арена у овом сукобу, како због своје војне примене тако и због психолошке користи од нараслог морала.

Током ових година СССР је успео да први лансира вештачки сателит са Земље (Спутњик-1), први пошаље живо биће — пса Лајку — у свемир (Спутњик 2), први пошаље човека — Јурија Гагарина — у свемир, те први изврши шетњу космонаута у отвореном свемиру. САД је успео први да пошаље човека — Нила Армстронга — на Месец (Аполо 11).

Добар чланак

ХМС Виктори

ХМС Виктори, адмиралски брод у хемпширском Портсмуту 1900. године

ХМС Виктори (енгл. HMS Victory) је британски бојни брод из класе линијских бродова првог степена. Изграђен 1759. и поринут 1765. био је окосница Британске краљевске ратне морнарице крајем 18. и почетком 19. века. Славу је стекао служећи као заставни брод адмирала Хорејшија Нелсона у бици код Трафалгара (1805).

Брод је завршио активну ратну каријеру 7. новембра 1812. године и од тада је имао разноврсна задужења у хемпширској портсмутској луци све док није 1922. био проглашен музејским бродом и трајно премештен у суви док у Портсмуту. Тренутно служи и као брод заставник Првом поморском лорду Уједињеног Краљевства. Најстарији је бојни брод још увек у служби (иако није најстарији бојни брод у служби на мору; титула припада нешто млађем америчком броду, УСС Конститушну).

Изабрана слика

Два младунца риђе лисице снимљени у Корку, Република Ирска (пуна величина: 2.000 × 1.500 *)

Два младунца риђе лисице снимљени у Корку, Република Ирска
(пуна величина: 2.000 × 1.500)

Недавни догађаји

Вести

Џо и Ентони Русо (2013)
На данашњи дан

23. јул

Константин Караманлис

Остали догађаји: 22. јул23. јул24. јул

Занимљивости

Да ли сте знали?

Википедија

Википедија је енциклопедијски пројекат слободног садржаја на интернету који развијају добровољци уз помоћ викисофтвера. Чланке на Википедији може мењати свако са приступом интернету.

Пројекат је започет 15. јануара 2001. године. Тренутно Википедија има више од 50,6 милиона чланака на 303 језика, од чега преко 5,8 милиона на енглеском и преко 622.000 на српском језику.

Доприноси

Википедијине чланке заједнички пишу добровољци широм света, а већину страница може да уређује свако ко има приступ интернету. Притом је неопходно поштовати правила и смернице које је усвојила заједница.

Постоје странице за помоћ у којима је објашњено како се започињу нови или уређују постојећи чланци, како се шаљу и користе слике итд. У било којем тренутку можете да затражите помоћ.

Заједница

До сада је на Википедији на српском језику 247.256 корисника отворило налог, а од тога је 785 активно. Сви уредници су волонтери, који удружују напоре у оквиру различитих тематских целина.

Дискусије и коментари садржаја чланака су добродошли. Странице за разговор се користе за размену мишљења и указивање на грешке, како би се постојећи чланци учинили што бољим и свеобухватнијим.

КонтактОдноси са јавношћу • Контакт