Главна страна

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Main Page)
HS Cscr-featured.svg

Сјајан чланак

Theodora mosaic - Basilica San Vitale (Ravenna).jpg

Теодора (грч. Θεοδώρα, око 49728. јун 548) била је супруга византијског цара Јустинијана I и његова најближа саветница и сарадница преко двадесет година. Ипак, захваљујући Прокопијевој „Тајној историји“ Теодора је превасходно остала упамћена као куртизана која се узнела до царског трона.

Теодора је била родом из породице циркуских забављача, а она сама се још као девојчица прочула као пантомимичарка. Мајка, која је остала удовица, је све три ћерке брзо увела у забављачки посао и његове добре и лоше стране. Ипак, у време када је након 520. упознала Јустинијана Теодора је водила частан и сиромашан живот преље. Јустинијан је успео да наговори свог ујака Јустина I да измени древни закон који је забрањивао сенаторима да се венчавају са женама без части, тј. бившим глумицама и робињама.

О Теодориној години рођења и пореклу може се само нагађати. У науци се обично узима да је била петнаестак година млађа од супруга Јустинијана I, дакле рођена је око 497. године. Царичина породица била је, по традицији коју је забележио око 1320. историчар цркве Нићифор Калист, пореклом са Кипра. Међутим, различити извори настали после 6. века, бележе као Теодорин завичај Александрију и малоазијску област Пафлагонију. По сиријским изворима Теодора је била ћерка локалног монофизитског свештеника из Дамана код Калиника на Еуфрату.

...даље...

HSutvald2-Grey.svg

Добар чланак

Mangroves.jpg

Мангрове су тип вегетације која се развија на муљевитим теренима залива, лагуна и ушћа река у тропским областима, а коју карактеришу углавном зимзелене дрвенасте биљке. У областима умереног појаса на овим теренима се налазе слане мочваре.

Велика разноврсност биљних врста се може пронаћи у станишту мангрова, али од признатих 110 врста, само 54 врста у 20 родова из 16 породица чини праве мангрове, тј врсте које се могу пронађи само у природном станишту мангрова и ретко другде. Конвергента еволуција је учинила да многе врсте ових биљака имају слична решења за проблеме различитог салинитета, величине плиме, анаеробна земљиште и интензивно осунчавање које долази од чињенице да оне живе у тропским областима. Биодиверзитет је углавном низак у мангровама – више од 20 врсти је ретко.

...даље...

HSBild.svg

Изабрана слика

Михаил Булгаков, руски писац (1926) (пуна величина: 418 × 627 *)

Михаил Булгаков, руски писац (1926)
(пуна величина: 418 × 627)

HSAktuell.svg

Вести

Пожари у Португалу
HSDagensdatum.svg

На данашњи дан

Остаци DC-9

Остали догађаји: 26. јун27. јун28. јун

HSQuestion mark.png

Да ли сте знали...

Дарије I
HSSubpages.svg

Портали

W-circle.svg

Википедија

Википедија је енциклопедијски пројекат слободног садржаја на интернету који развијају добровољци уз помоћ викисофтвера.

Пројекат је започет 15. јануара 2001. године и њиме руководи невладина и непрофитна организацијаЗадужбина Викимедија”. У овом тренутку Википедија има више од 45,3 милиона чланака на 295 језика, од чега је преко 5,4 милиона написано на енглеском, а преко 352.000 на српском језику.
Text-x-generic with pencil-2.svg

Доприноси

Википедијине чланке заједнички пишу добровољци широм света, а већину страница може да уређује свако ко има приступ интернету. Притом је неопходно поштовати правила и смернице које је усвојила заједница.

Постоје странице за помоћ у којима је објашњено како се започињу нови или уређују постојећи чланци, како се шаљу и користе слике итд. У било којем тренутку можете да затражите помоћ.
HSSamarbetecolor.svg

Заједница

До сада су на српској Википедији 202.283 корисника отворила налог, а од тога је 866 активно. Сви уредници Википедијиних чланака су волонтери, који удружују своје напоре и доприносе у оквиру различитих тематских целина.

Дискусије и коментари садржаја чланака су добродошли. Странице за разговор се користе за размену мишљења и указивање на грешке, како би се постојећи чланци учинили што бољим и свеобухватнијим.
HS Wiki letter w.svg

Пројекти