Виктор Орбан

Из Википедије, слободне енциклопедије
Виктор Орбан
Viktor Orbán (2013).jpg
Виктор Орбан
Биографија
Датум рођења (1963-05-31)31. мај 1963.(52 год.)
Место рођења Секешфехервар
Мађарска
Држављанство Застава Мађарске Мађарска
Религија калвинизам
Супружник Анико Леваи
Професија адвокат
Политичка партија Фидес
званични вебсајт
Мандат(и)
Претходник Гордон Бајнаи

Виктор Орбан (мађ. Orbán Viktor; Секешфехервар, 31. мај 1963) је мађарски политичар и председник владе Мађарске. Био је председник владе и од 1998. до 2002. г. Председник је странке Фидес, која је у коалицији са Хришћанско демократском народном партијом на изборима 2010. г. освојила 52,73 % гласова, тј. двотрећинску већину места у Мађарском парламенту.

Рођен је 31. маја 1963. г. у Секешфехервару. Дипломирао је право 1987. г на универзитету Етвеш Лоранд у Будимпешти. Иако протестант, Орбан је познат по свом добром односу са вођама свих већих религија у Мађарској.

Политичка каријера[уреди]

Виктор Орбан је један од оснивача странке Фидес (што је скраћеница за Алијансу младих демократа), које је основана 30. марта 1988 г. Постао је познат по говору који је одржао 1989. г. на тргу Хероја у Будимпешти на коме је тражио одржавање слободних избора и одлазак совјетских трупа из Мађарске. Од 1990. г. постаје посланик у Мађарском парламенту и председник Фидеса, који из либералне претвара у конзервативну партију. У октобру 2002. г. Орбан постаје потпредседник Европске народне партије (ЕПП).

Прва влада (1998-2002)[уреди]

Фидес побеђује на изборима 1998. г. и осваја 42% гласова, и улази у коалицију са Мађарским демократским форумом, обећавајући измене здравственог система као противмеру програму штедње који је спроводила бивша влада Социјалистичке партије и Алијанса слободних демократа. Са 35 година, Виктор Орбан постаје други најмлађи премијер Мађарске.

Орбанова економска политика огледала се у смањењу пореза и социјалног осигурања, што је смањило инфлацију и незапосленост. Влада је најавила намеру да настави са програмом социјалистичко-либералне владе којим би се БДП повећао за 4.5%. Бивша влада је скоро завршила цео програм приватизације друштвених предузећа и створила нови пензиони фонд.

Нова влада је одмах покренула радикалне реформе државне администрације, реорганизовала министарства и створила супер-министарство економије. Према немачком моделу, Орбан је ојачао кабинет премијера, и именовао министра који би пратио рад кабинета премијера.

Мађарска, заједно са Пољском и Чешком, постаје чланица НАТО1999. г. Мађарска је одмах морала да учествује у операцијам НАТО-а против суседне Југославије.

Економски успех прве Орбанове владе, огледао се у смањењу инфлације од 15% 1998. г. на 3,8 % 2001. г. Такође у то време постојали су реални изгледи да Мађарска постане и чланице Еурозоне 2009. г. Међутим, преговори око уласка Мађарске у Европску унију успорени су у јесен 1999. г. када је ЕУ одлучила да прими још шест држава.

Многобројни политички скандали током 2001. г. довели су до распада коалиције. Скандал око примања мита у фебруару довео је до подизања оптужница против Независне странке закупаца (FKGP). Ова афера довела је до смењивања Јожефа Торгиања и са места председника ФКГП-а и министра пољопривреде.

Ниво подршке политичким партијама почео је да стагнира, чак и за време парламентарних избора 2002. г. Фидес и њихов највећи противник Социјалистичка партија, били су раме уз раме, готово целе године, обе странке имале су око 26% гласова подршке. Према Галуповом истраживању из септембра 2001. г. Фидес би добио подршку 33% гласача, Социјалисти 28%, а остале опозиционе партије свака по 3%. Међутим, ФКГП, је спао са 14% у 1998. г. на 1% у 2001. г. Након што су социјалисти изабрали Петера Међешија, за свог кандидата за премијера, опозиционе партије добиле су већу подршку.

Мађарска је привукла пажњу страних медија због доношења закона по коме су преко три милиона грађана мађарске националности који живе у суседним земљама (Румунија, Словачка, Србија, Хрватска, Словенија и Украјина) добили двојно држављанство, чиме су такође и добили право на бенефиције у здравство, образовању и запошљавању у матичној земљи. Тиме је Орбанова влада покушала да санира по Мађарску штетне ефекте Тријанонског уговора из 1920. г.

Избори 2002. г. били су проглашени за најважније у Мађарској. Орбанова коалиција изгубила је од опозиционе Социјалистичке партије и њених савезника либералне Алијансе слободних демократа. Излазност је била рекордних 73.5%.

Осим ове три партије у парламент је ушао само још Мађарски демократски форум, док су Орбанови коалициони партнери, популистичке Независна партија закупаца и Мађарска партија правде и живота остале без заступника у парламенту.

Опозиција[уреди]

На парламентарним изборима 2006. г. Орбан је такође био кандидат партије Фидес, али обзиром да је Фидес поражен и на овим изборима, Орбанова политичка будућност била је доведена у питање. На изборима за Европски парламент 2009. г. Фидес на челу са Орбаном односи убедљиву победу са освојених 56,36 % или 14 од укупно 22 места које има Мађарска. Овакакав резултат је претпостављао и убедљиву победу на изборима за мађарски парламент 2010. г. на којима партија Фидес у првом кругу осваја 206 места, укључујући и свих 119 појединачних места. После другог круга освојили су укупно 263 од укупно 386 места у парламенту.

Нова Орбанова влада одмах је наставила са радом на доношењу закона о двојном држављављанству, у чему им је највећи противник била словачка влада на челу са бившим премијером Робертом Фицом. Међутим Словачки парламент одобрио је закон у мају 2010, али са одредбом да сваки грађанин Словачке који узме држављанство неке друге земље губи право на словачко држављанство.

Спољашње везе[уреди]

Више информација на тему
Виктор Орбан
пронађите на Википедијиним сестринским пројектима:
Претражите Оставу Медији на Остави
Претражите Викивести Актуелности на Викивестима


Претходник:
Гордон Бајнаи
Премијер Мађарске
(2010.– )
Наследник:
'
Претходник:
Ђула Хорн
Премијер Мађарске
(1998.–2002.)
Наследник:
Петер Међеши
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}
Претходник:
{{{пре7}}}
{{{списак7}}} Наследник:
{{{после7}}}
Претходник:
{{{пре8}}}
{{{списак8}}} Наследник:
{{{после8}}}