Грци у Републици Српској

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Грци у Републици Српској
Укупна популација
17(2013)
Језици
грчки и српски
Религија
православље

Грци у Републици Српској (грч. Έλληνες στη Σερβική Δημοκρατία) су грађани грчког поријекла, који живе и раде на територији Републике Српске. Грци немају признат статус националне мањине у Републици Српској, па сходно томе немају представнике и делегате у Савјету националних мањина, и Савезу националних мањина.

Историјат[уреди]

Грб Грчке добровољачке гарде

Грци су активно учествовали у одбрани српског народа и Републике Српске, током Одбрамбено-отаџбинског рата. Грци у Војсци Републике Српске, су били организовани у Грчку добровољачку гарду. Грчка добровољачка гарда је уживала велику подршку војног руководства Републике Српске, а посебно генерала Ратка Младића на чију наводну иницијативу је, након ослобађања Сребренице у којој су учествовали и припадници ове гарде, у том граду извјешена и грчка застава на рушевинама православне цркве.[1][2] Први одред грчких добровољаца који је чинило око тридесетак војника стигао је у источну Републику Српску током 1993. године, да би до марта 1995. број добровољаца осјетно порастао. Већину добровољаца чинили су припадници радикалних ултрадесних организација, посебно чланови Златне зоре (грч. Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή).[3]

Религија[уреди]

Грци у Републици Српској, као и већина њихових сународника, у матичној земљи, као и широм свијета су православци.

Удружења[уреди]

У Републици Српској, постоји једно удружење, које окупљају припаднике грчког народа, као и поштоваоце грчке, историје и културе, У Источном Сарајеву је активно Удружење српско-грчког пријатељства Републике Српске. Удружење има за циљ промоцију културних вриједности, туристичких и привредних потенцијала како града Источног Сарајева тако и Републике Српске, укључивање шире друштвене заједнице у културне токове, организовање манифестација, едукативних програма и пројеката, међусобно упознавање и јачање традиције и пријатељских веза између српског и грчког народа, упознавање и учење грчког језика и размјена студената, организовање хуманитарних акција и многе друге.

Распрострањеност[уреди]

По попису становништва 2013. у Босни и Херцеговини, а према подацима које је издала Агенција за статистику Босне и Херцеговине у Републици Српској је живјело 17 Грка.[a] [4]

Види још[уреди]

Напомене[уреди]

  1. ^ Институције Републике Српске, не признају резултате, приказане од стране Агенције за статистику Босне и Херцеговине, али не планирају издати сопствене податке за ову пописну категорију.

Референце[уреди]

  1. ^ OMRI Daily Digest II, No. 136, 14 July 1995
  2. ^ „Војска Републике Српске”. Република Српска. Приступљено 1. 8. 2018. 
  3. ^ Anna Stai & Kostas Koutelos (Antinazi Initiative in Athens) "The twilight world of Golden Dawn," Searchlight Magazine (16 Δεκεμβρίου 2003). MHRMI (Macedonian Human Rights Movement International).
  4. ^ „Резултати Пописа 2013, Етничка/национална припадност”. Агенција за статистику БиХ. Приступљено 1. 8. 2018. 

Спољашње везе[уреди]