Срби у Грчкој

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Срби у Грчкој
Civil Flag of Serbia.svg
Loza Nemanjica Decani c 5 2.jpg
Saint Hipomini icon.jpg
Vaso Brajovic.jpg
Spasoje Hadži Popović.jpg
Pavle Savić 2009 Serbian stamp.jpg
Đorđe Mihailović.jpg
Mitar Djuric.jpg
Vladimiros Giankovits.jpg
Укупна популација
15.000 [1]
Региони са значајном популацијом
Солун, Атина, Света гора
Језици
грчки и српски
Религија
православље
Сродне етничке групе
Словени у Егејској Македонији

Срби у Грчкој су грађани Грчке српског порекла или држављани Србије који живе и раде у Грчкој.

Историја[уреди]

Карта српског етничког простора после Берлинског конгреса 1878. године, од Милојка В. Веселиновића

Грчка историја говори да је Солун са околином у 7. веку био, заправо прва словенска, а тиме и српска отаџбина. Има доста битних археолошких и историјских трагова о боравку закарпатских Срба на простору северне Грчке из времена када су се са старим Словенима доселили из далеких северних степа. У време цара Ираклија (610-641), у околину Солуна су се доселили Срби и по њима се област назвала Сервија. Касније су се Срби кретали према северу.

Нови таласи насељавања Грчке су почели крајем седамдесетих и почетком осамдесетих година 20. века, то су пре свега били спортски гастарбајтери и бизнисмени. И једне и друге је привукла лепа прилика да раде и зараде, понајвише у Атини и Солуну.

Масовне емиграције српског становништва у Грчку се временски поклапају са почетком кризе на простору бивше СФРЈ, када је на привремени рад отишло на хиљаде нових српских печалбара. За њих је држава Србија, тачније РТС на Халкидикију отворио радио програм "Југоталаси", да би могли да слушају најновије вести и српску музику из отаџбине.

Грчко-српских бракова и деце данас има толико да је 2003. отворена допунска школа на српском језику "Свети Сава", која има два огранка, у Солуну и Катерини. Ова школа наставља српску традицију са краја деветнаестог и прве половине двадесетог века, када је у Грчкој до Другог светског рата било неколико српских школа.[2]

Српска баштина у Грчкој[уреди]

Познате личности[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]