Иван Ајвазовски

С Википедије, слободне енциклопедије
Иван Ајвазовски
Aivazovsky portrait by Tyranov.jpg
Потрет Ивана Ајвазовског, аутор Алексеј Тиранов.
Датум рођења(1817-07-29)29. јул 1817.
Место рођењаФеодосија
Руска Империја
Датум смрти5. мај 1900.(1900-05-05) (82 год.)
Место смртиФеодосија
Руска Империја

Иван Ајвазовски (рус. Иван Константинович Айвазовский; 29. јул 18175. мај 1900.) је био руски сликар јерменског порекла, најпознатији по својим сликама мора које заузимају више од половине његовог укупног стваралаштва.

Рођен у сиромашној јерменској породици. Његов таленат као сликара још у раном добу доноси му спонзортво да се школује прво у гимназији а после и Уметничкој школи у Санкт Петербургу, коју завршава освојивши за своје радове „златну медаљу“.

Освајајући признања за своје слике пејжаза и отвореног мора, одлази да слика серију портрета мањих градова, пре него што одлази да пропутује Европу у потрази за искуствима. Касније слика радове приказујући морнарицу на отвореним морима што поздравља и прихвата тадашња руска морнарица. Такође слика и нешто радова везаних за Османско царство и султана, и те слике се данас налазе у Турским музејима

Захваљујући свом дугом животу, Ајвазовски постаје најпрофитабилнији Руски сликар оног доба. За собом оставља преко 6000 радова до своје смрти 1900. Са својим новчаним фондовима током живота отвара уметничку школу и галерију у свом родном граду.

Радови Ајвазовског су на аукцијама достизали цифру и до 3.200.000 долара, а његова интернационална репутација и дан данас расте.

Галерија изабраних радова[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]