Иван Остојић

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
ИВАН ОСТОЈИЋ
Датум рођења1862. године
Место рођењаНоваци код Уба
 Кнежевина Србија
Датум смрти1915.
Место смртиБеоград
 Краљевина Србија
Професијаземљорадник
Учешће у ратовимаПрви балкански,
Други балкански,
Први светски
СлужбаВојска Краљевине Србије
19121915.
Одликовања
Орден Карађорђеве звезде са мачевима

Иван Остојић (Новаци код Уба, 18621915), земљорадник и дунђер, те учесник два Балканска рата, као и Првог светског рата. Носилац је Златног војничког ордена Карађорђеве звезде са мачевима, као и још неколико одликовања и признања.[1]

Биографија[уреди | уреди извор]

Иван Остојић рођен је у селу Новаци код Уба 1862. године. Потиче из породице која се крајем XVIII века из Босанске Крајине доселила у Тамнаву. Отац Обрад и мајка Мара, пољопривредници, поред њега имали су још два сина – Милана, дунђера и Јована, абаџију. Пошто приходи од пољопривреде нису били довољни за издржавање бројне породице углавном се бавио зидарским и дрводељачким пословима.

Ратно искуство[уреди | уреди извор]

Учествовао је у оба балканска, као и Првом светском рату показао се упорним, издрживим, храбрим и веома спретним. Као редов V пешадијског пука „Краља Милана“ Дринске дивизије III позива истакао се у више борби и других акција. За осведочену храброст и пожртвовање у рату против Аустроугарске 19141915. године одликован је Златног војничког ордена Карађорђеве звезде са мачевима. О томе је издат указ ФАО бр. 11103, од 15. јуна 1915. године, али и повеља бр. 1029/27, од 13. августа 1927. године.

Страдао је 1915. године. Није познато где је то било, али тамо и почива. Вероватно је то било током повлачења српске војске преко Космета и Албаније.

У браку са Стеванијом имао је сина Љубомира и кћерке: Јелисавету, Савку и Јелицу.

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Архив Војно-историјског института, Београд, Досије Иван Остојић
  • Архив Југославије, Београд, Фонд Краљевог двора, Збирка података носилаца ордена Белог орла и Карађорђеве звезде са мачевима;
  • Влаховић, 1990, 437; Радојчић: 2007г, 254-255;
  • Копија указа о додели ордена Карађорђеве звезде;
  • Подаци добијени од Милоша Тешића, учитеља из Новака и Запис са надгробног споменика на месном гробљу у Новацима (иако исти није тамо сахрањен)