Индоламини

С Википедије, слободне енциклопедије

Индоламини су породица неуротрансмитера који деле заједничку молекуларну структуру. Индоламини су класификација моноаминских неуротрансмитера, заједно са катехоламинима и дериватима етиламина. Уобичајени пример индоламина је дериват триптофана серотонин, неуротрансмитер укључен у расположење и сан.[1] Други примери индоламина су мелатонин и хистамин.

У биохемији, индоламини су супституисана једињења индола која садрже амино групу. Примери индоламина укључују лизергамиде.

Синтеза[уреди | уреди извор]

Индоламини се биолошки синтетишу из есенцијалне аминокиселине триптофана. Триптофан се синтетише у серотонин додавањем хидроксилне групе помоћу ензима триптофан хидроксилазе и накнадним уклањањем карбоксилне групе помоћу ензима 5-HTP декарбоксилазе.[2] Серотонин и мелатонин синтетишу се из триптофана, који се деловањем триптофан хидроксилазе преводи у 5-хидрокси-триптофан, а затим деловањем декарбоксилазе ароматичних киселина се преводи у серотонин. Серотонин ће се уклонити из синаптичког простора деловањем афинитетног зависног натријум и калијум транспортера. У ћелијама ће се разградити деловањем ензима МАО или алдехид дехидрогеназе која преводи серотонин у 5-хидрокси-индолсирћетну киселину. Мелатонин се ствара из серотонина у пинеалној жлезди помоћу специјализованих ћелија, пинеалоцита. Хистамин настаје из аминокиселине хистидин, помоћу L-хистидин декарбоксилазе. Разграђује се деловањем хистамин-Н-метил-трансферазе.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Young, S. N. (2007). "How to increase serotonin in the human brain without drugs". Journal of Psychiatry & Neuroscience. 32 (6): 394–399. PMC 2077351. PMID 18043762.
  2. ^ Berrios, Norberto; Carlson, Neil R.; Sawchenko, Paul E.; Gold, Richard M.; Mui, Andrew H. (1979-08). „Insulinogenic mediation of schedule induced polydipsia?”. Physiology & Behavior. 23 (2): 237—240. ISSN 0031-9384. doi:10.1016/0031-9384(79)90360-3.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)