Нада Наумовић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
НАДА НАУМОВИЋ
Nada Naumovic.jpg
Нада Наумовић
Датум рођења (1922-04-22)22. април 1922.
Место рођења Крагујевац
 Краљевина СХС
Датум смрти 21. октобар 1941.(1941-10-21) (19 год.)
Место смрти Шумарице, код Крагујевца
Србија Србија
Професија студент медицине
Чланица КПЈ од 1940.
Учешће у ратовима Народноослободилачка борба
Народни херој од 20. децембра 1951.

Нада Наумовић (Крагујевац, 22. април 1922Шумарице, код Крагујевца, 21. октобар 1941), учесница Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије.

Биографија[уреди]

Рођена је 22. априла 1922. године у Крагујевцу, где је завршила основну школу и гимназију. У шестом разреду гимназије дошла је у додир са револуционарним омладинским покретом.

После завршене, велике матуре, уписала је Медицински факултет у Београду. За време студија, активно је учествовала у свим акцијама студената Београдског универзитета. Члан Комунистичке партије Југославије (КПЈ) постала је 1940. године.

Априлски рат и окупација Краљевине Југославије, су прекилули Надине студије и она се вратила у Каргујевац. Као члан Комунистичке партије, активно је учествовала у припремама устанка. У њеној кући био је организован курс прве помоћи. Учествовала је у сакупљању санитетског материјала, новчане помоћи и одеће од симпатизера Народноослободилачког покрета.

Преко једне њене другарице, која је радила као службеница у полицији, набављала је фалсификоване пропуснице и легитимације за активисте Народноослободилачког покрета. Ради преноса партијског материјала и добијања задатака и директива, више пута је одлазила у окупирани Београд.

Нада је ухапшена 20. октобра 1941. године, за време велике немачке рације по Крагујевцу. Стрељана је, сутрадан, у првој групи грађана.

Указом Президијума Народне скупштине Федеративне Народне Републике Југославије, 20. децембра 1951. године, проглашена је за народног хероја.

Литература[уреди]