Нада Наумовић

Из Википедије, слободне енциклопедије
НАДА НАУМОВИЋ
Нада Наумовић
Нада Наумовић
Датум рођења 22. април 1922.
Место рођења Крагујевац, Flag of FR Yugoslavia.svg Краљевина СХС
Датум смрти 21. октобар 1941. (19 год.)
Место смрти Шумарице, код Крагујевца,
Србија Србија
Професија студент медицине

Чланица КПЈ од 1940.
Учешће у ратовима Народноослободилачка борба

Народни херој од 20. децембра 1951.

Нада Наумовић (19221941), учесница Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије.

Биографија[уреди]

Рођена је 22. априла 1922. године у Крагујевцу, где је завршила основну школу и гимназију. У шестом разреду гимназије дошла је у додир са револуционарним омладинским покретом.

После завршене, велике матуре, уписала је Медицински факултет у Београду. За време студија, активно је учествовала у свим акцијама студената Београдског универзитета. Члан Комунистичке партије Југославије (КПЈ) постала је 1940. године.

Априлски рат и окупација Краљевине Југославије, су прекилули Надине студије и она се вратила у Каргујевац. Као члан Комунистичке партије, активно је учествовала у припремама устанка. У њеној кући био је организован курс прве помоћи. Учествовала је у сакупљању санитетског материјала, новчане помоћи и одеће од симпатизера Народноослободилачког покрета.

Преко једне њене другарице, која је радила као службеница у полицији, набављала је фалсификоване пропуснице и легитимације за активисте Народноослободилачког покрета. Ради преноса партијског материјала и добијања задатака и директива, више пута је одлазила у окупирани Београд.

Нада је ухапшена 20. октобра 1941. године, за време велике немачке рације по Крагујевцу. Стрељана је, сутрадан, у првој групи грађана.

Одлуком Президијума Народне скупштине Федеративне Народне Републике Југославије, 20. децембра 1951. године, проглашена је за народног хероја.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]