Мохамед Мосадик

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Мохамед Мосадек)
Мохамед Мосадик
Mossadeghmohammad.jpg
Мохамед Мосадик
Датум рођења 16. јун 1882.
Место рођења Техеран
 Персија
Датум смрти 5. март 1967.
Место смрти Ахмадабад е Мосадик
 Иран

Мохамед Мосадик (перс. مُحَمَد مُصَدِق‎, mohæmˈmæd(-e) mosædˈdeɣ; Техеран, 16. јун 1882Ахмадабад е Мосадик, 5. март 1967) је био премијер Ирана од 1951. до 1953. када је његова влада збачена у државном удару које су организовале британски МИ6 и америчка ЦИА.

Као познати писац, управник, адвокат и преговарач, Мосадик је постао премијер Ирана 1951. Његова влада је увела низ напредних друштвених и политичких реформи, као што су социјално осигурање, контрола закупа и аграрна реформа. Ипак, најпознатија политика његове владе је била национализација иранске нафтне индустрије, која је била под британском контролом од 1913. преко Англо-персијске нафтне компаније (данас Бритиш петролеум).

Мосадик је уклоњен са власти у државном удару 19. августа 1953., који је организовала и извела ЦИА на захтев МИ6 који је изабрао иранског генерала Фазлолаха Захедија да наследи Мосадика.

Државни удар се често назива операција Ајакс, по називу операције ЦИА, док се у Ирану назива удар од 28. мордада 1332, по датуму у иранском календару. Мосадик је био у затвору три године, а после тога је држан у кућном притвору до своје смрти.