Frederik Žolio

Из Википедије, слободне енциклопедије
Žan Frederik Žolio

Joliot-fred.jpg
Žan Frederik Žolio

Општи подаци
Датум рођења 19. март 1900.
Место рођења Pariz (Francuska)
Датум смрти 14. август 1958.
Место смрти Pariz (Francuska)
Рад

Žan Frederik Žolio (fr. Joliot, Jean-Fréderic; 19. mart 190014. avgust 1958), francuski naučnik; poznat po veoma značajnim otkrićima iz oblasti nuklearnih nauka i kao suprug Irene Žolío-Kírí, ćerke Marije Kiri.

Posle završenih studija u Parizu radio je prvih nekoliko meseci kao inženjer u jednoj čeličani, a zatim, od 1925. g. u Institutu za radijum u Parizu. Doktorirao je 1930. g. iz oblasti elektrohemije radíoelemenata.

Ирена и Фредерик (1934)

Za otkriće veštačke radioaktivnosti i naučne radove iz ove oblasti on i njegova supruga Irena dobili su Nobelovu nagradu 1935. godine.

Dve godine docnije Frederik Žolio je prešao na Sorbonu na Katedru za nuklearnu hemiju. Ovde je postao i lider francuskog programa za atomsku energiju. Jedno od značajnih otkrića koje je učinio Frederik Žolio sa svojim saradnicima bio je dokaz fisije urana, kao i otkriće lančane reakcije fisije.

Za vreme II svetskog rata ostao je u Francuskoj i posvetio se ispitivanju primene radioizotopa u biologiji, a uzeo je i vidnog učešća u francuskom pokretu otpora protiv okupatora.

Posle rata posvetio se reorganizaciji francuske nauke i osnivanju Francuske komisije za atomsku energiju. Međutim, 1950. g. je smenjen sa položaja koje je imao u toj komisiji s obzirom na političku aktivnost pošto je bio istaknut aktivni član francuske Komunističke partije.

Sem na naučnom polju, bio je veoma aktivan i kao naučnik-političar. Bio je prvi predsednik Svetske federacije naučnih radnika i Svetskog saveta za mir. Imao je vrlo vidnog učešća u osnivanju Komisije za atomsku energiju Ujedinjenih nacija i u UNESCO.

Spoljašnje veze[уреди]