Батик

С Википедије, слободне енциклопедије

Упоредо са развојем технике бојења, развијали су се и поступци украшавања тканина од којих је најпознатији батик, који уједно представља и једну од најстаријих метода штампања и осликавања тканина. Одређене површине тканине прекривају се воском како би задржале основну боју тканине тј. заштитиле од продирања боје током процеса бојења.

Батик

Порекло[уреди | уреди извор]

Најквалитетније тканине и одевни предмети третирани овим поступком потичу са острва Јава у Индонезији. Назив батик потиче од јаванске речи тик, што значи обележити тачком. Свака краљевска породица имала је сопствене уникатне дезене, док је становништво у приобалним подручјима развијало мноштво мотива под утицајем досељеника из Кине, као и холандских, арапских и индијских трговаца.

Технике[уреди | уреди извор]

Најпознатији начини наношења воска који су и данас у примени јесу помоћу тјантинга и наношење калупима на којима се налазе мотиви израђени од металних нити или делова металне траке. Воштано перо или тјантинг састоји се из два дела – резервоара за восак у облику бакарног цилиндра или лопте, са отвором за уливање воска на средини, који је повезан са дршком од бамбуса или дрвета. Резервоар тјантинга се зарања у врео восак, а потом се истим воском на тканини исцртава дезен тако што из металног резервоара восак пролази кроз узану цевчицу. Уколико је реч о тканинама веће дебљине, примењује се исцртавање воском са обе стране тканине која је претходно затегнута на рам. Штампање калупима обавља се на тканини постављеној дужином стола како би орнамент био континуирано поновљен. Бакарни калуп који дефинише мотив, односно целину која ће се понављати, урања се у посуду с врелим воском а потом отискује на тканину. [1]

Штампа помоћу калупа

Бојење[уреди | уреди извор]

Традиционалне боје у централном делу Јаве, које су и данас актуалне, јесу браон и индиго. Примери одеће и тканине дезенирани батик техником присутни су у многим деловима Африке, али је ова, готово сликарска вештина, најразвијенија у Нигерији. Народ Јоруба и данас израђује адире одећу, користећи два традиционална поступка постизања заштите: - бојење и формирање дезена везивањем и прошивањем (адире елесо), - односно премазивањем тј. наношењем заштитног слоја (адире елеко). Слободно исцртавање традиционалних дезена вршено је применом различитих справа као што су перо, танки штапићи, кости или зашиљени дрвени односно метални предмети.

Примена[уреди | уреди извор]

У Европи батик техника је данас претежно заступљена у дизајнирању амбијенталног текстила, док у Азији и Африци и даље представља једну од примарних делатности.

Примена батика

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ (НЕ) Потписане слике: дизајн штампаног текстила, аутори: Ана Аксентијевић, Катарина Николић; издавач: Euro-Ginuti, 2010. Batik str 10, 12, 13