Селена Гомез — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
има извор
Ред 1: Ред 1:
{{без извора}}
{{Инфокутија Музичар
{{Инфокутија Музичар
| име = Селена Гомез
| име = Селена Гомез

Верзија на датум 28. октобар 2017. у 22:27

Селена Гомез
Селена Гомез 2013. године
Лични подаци
Име по рођењуСелена Мари Гомез
Датум рођења(1992-07-22)22. јул 1992.(31 год.)
Место рођењаГранд Прери, Тексас,  САД
Занимањеглумица, певачица, дизајнер, уметник, продуцент
Музички рад
Активни период2002—данас
Жанрпоп , денс
Издавачке кућеHollywood Records , Јуниверсал мјузик груп , Interscope Records
Остало
Веб-сајтselenagomez.com
ПотписДатотека:Selena Gomez Signature.svg

Селена Мари Гомез (енгл. Selena Marie Gomez; Гранд Прери, 22. јул 1992)[1] америчка је глумица и певачица, најпознатија по улози Алекс Русо (енгл. Alex Russo) у Емијем награђеној ТВ-серији компаније Волт Дизни - Чаробњаци са Вејверли Плејса. Пре улоге у Чаробњацима са Вејверли Плејса, глумила је у дечјој серији Барни и пријатељи (енгл. Barney&Friends). Њени фанови се од 2012. године називају Селенатори (енгл. Selenators). Такође је једна од најутицајнијих личности међу младима и она је од 2016 године најпраћенија особа на Инстаграму са тренутно чак 128 милион пратиоца. 2017. године на Нетфликсу изашла њена хит серија 13 разлога (енгл. TH1RTEEN R3ASONS WHY) кoja је за кратко време постала најпопуларнија серија на Нетфликсу и тиме ушла у историју. Она је била главни продуцент са својом мајком, а занимљиво је то што је због болести морала да чека 9 година да би реализовала своју идеју да се њена омиљена књига екранизује. Добила је веома велики број награда, била је номинована 110 пута а од тога 78 пута је освојила награду за коју је била номинована.

Живот и каријера

1992-2006: Почетак живота и почетак каријере

Селена Мари Гомез је рођена у Гранд Прерију, у Тексасу 22. јула 1992. године. Ћерка је Рикарда Џоела Гомеза и бивше позоришне глумице Аманде Давн "Манди" Корнет. Гомезова је добила име по певачици Тејано и глумици Селени Кинтаниља-Перез, која је умрла 1995. године. Њен отац је мексичког порекла, док је њена мајка, која је усвојена, има неко италијанско порекло. Што се тиче њеног хришћанског наслеђа, Гомезова је рекала: "Моја породица и ја идемо у цркву са заједницом. Ми радимо све што је по католиким правилима, али ми стварно немамо ништа традиционално осим што идемо у парк и роштиљамо недељом после цркве". Гомезини родитељи развели су када је имала пет година, а остала је са мајком. Гомезова има два брата и сестре. Њена сестра, Грејси Елиот Тифи, рођена је од стране њене мајке Аманде и њеног другог супруга Брајана Тифија 12. јуна 2013. године. Гомезова има другу сестру Викторију Тори Гомез, рођену од стране оца Рикарда и његове супруге Саре 25. јуна 2014. године. Завршила је средњу школу у мају 2010. године.

Када је Гомезова рођена, њена мајка имала је шеснаест година. Породица је имала финансијске проблеме током Гомезиног детињства, док се мајка борила да обезбеди храну. У једном тренутку, Гомезова се присетила да су морали да траже четвртине само да би добили гас за свој аутомобил. Њена мајка се касније сећала да је често одлазили у своју локалну продавницу како би купили шпагете за вечеру, иако су их добијали. Гомезова је рекла: "Била сам фрустрирана да моји родитељи нису заједно, и да никада нисам видела светло на крају тунела где је моја мама напорно радила како би ми пружила бољи живот. Престрашена сам шта бих постала да сам остала у Тексасу". Она је касније додала да је "моја мама била јако јака око мене. Имала сам прилику да имам велику одговорност. Она је све само не одустала од мене, имала је три посла, подржала је мене, жртвововала је свој живот за мене". Гомезова је као дете имала блиске односе са својом фамилијом. Њена бака и дека често су се бринули за Селену док су јој родитељи завршавали школовање, а пар је отишао толико далеко да су изјавили да су је "подигли" све док није успела у индустрији забаве.

Гомезова је прво почела интересовање за остваривање каријере у индустрији забаве гледајући како се њена мајка припрема за сценске продукције. Почела је са аудицијом за различите улоге, упознајући Деми Ловато током аудиције за Барни и Пријатеље. Обе девојке су касније изабране да се појављују у серији 2002. године, са Гомезовом који приказује лик Ђијане. Емисија је била њено прво искуство у каријери, а Гомезова се сећала: "Била сам веома стидљива када сам била мала. Нисам знала шта је "правило камере". Нисам знала шта је блокирање. Све сам научила од Барнија". Гомезова се појављивала у четрнаест епизода емисије између 2002. и 2004. године, мада су је продуценти емисије пуштали док је постала "сувише стара" за серију. Док је радила на серији, Гомезова је имала улогу у филму Деца шпијуни: Игра је готова (2003) и филм Вокер, Тексашки ренџер (2005). Гомезова се појавила у епизоди Дизни серије Угодан живот Зека и Кодија 2006. године.

2007-2012: Пробој са Дизнијем и Селеном Гомез и Сценом

Гомезова је добила понављајућу улогу у популарној серији Дизни канала Хана Монтана 2007. године, приказујући поп звезду Микајлу. Током овог периода, Гомезова је снимала пилот епизоде ​​за две потенцијалне Дизни серије; први, под називом Арвин!, спин-оф серије Угодан живот, док је други био спин-оф серије Лизи МекГвајер. Касније је аудицирала за улогу у Дизнијевој серији Чаробњаци са Вејверли Плејса, која је коначно освојила водећу улогу Алекс Русо. Након што је добила улогу, Гомез и њена мајка су се преселили у Холивуд као о Ловато и њена породица који су се такође преселили у Холивуд, надајући се да ће постићи сличан успех Гомезове. Чаробњаци са Вејверли Плејса видео је Гомезову који приказује тинејџерку у породици чаробњака који поседују ресторан у Њујорку. Серија је брзо постала хит на мрежи, чиме је Гомезова усмерена ка већем успеху. Серија је добила бројне номинације и награде. Гомезова је снимила тематску песму за серију под насловом "Everything is Not What It Seems". Гомезова се касније појавио у музичком видео запису песме "Burnin' Up", коју су Џонас Браћа снимили и касније се појавила и у епизоди ријалити серије Џонас Браћа: Живети сан.

Гомезова 2009. на Холивуд Стил Наградама у Беверли Хилсу

Док је радила на другој сезони Чаробњака са Вејверли Плејса, Гомезова се појавила на посебном Дизни каналу уживо заједно са разним другим Дизни звездама. Она је допринела обради песме "Cruella De Vil" на компилационом албуму DisneyMania 6, и касније снимила оригиналну песму "Fly to Your Heart" за звучни запис анимираног филма Звончица. Имала је водећу улогу, као амбициозна плесачица, у музичком филму Још једна прича о Пепељуги исте године. Филм је пуштен уз уобичајене позитивне критике и освојио награду Writers Guild of America Award 2010 за дечју скрипту дугачке форме. Гомезова је снимила три песме за соундтрек и издала је једну од њих, "Tell Me Something That I Don't Know", као промотивни сингл. Касније те године, Гомезова је имала помоћну улогу Хелге у анимираном филму Хортон! Филм је имао комерцијални успех и износио је бруто скоро 300 милиона долара широм света. Гомезова је са 16 година потписала уговор о снимању са издавачком кућом Холивуд Рекордс, која је већ потписала и Мајли Сајрус и Деми Ловато. Гомезова је формирала сопствену производну компанију 2008. године, коју је назвала Јuly Moon Productions. Она је сарађивала са XYZ филмовима за пројекат, дајући Гомезовој могућност чланака у опцијама, унајмљивање писца и креирање талентних пакета за куповину у студијима. Гомезова је заказала за објављивање два филма под компанијом. Први, под називом Шта дечаци желе, са Гомезовом као девојчица која је могла чути мисли мушкараца. Касније је објавила филмску адаптацију романа Тринеаст разлога зашто, у којој је требало да игра младу девојку која почиње самоубиство; на крају, ниједан филм није пуштен, иако је Гомезова касније извршила телевизијску адаптацију Тринаест разлога зашто.

Гомезова је наставила да има главни успех током следеће године, појављујући се као Алекс Русо у унакрсној епизоди серије Дизни канала Угодан живот на палуби. Касније је гостовала у Дизни серији Сони са приликом, у којој игра Деми Ловато. Појавила се у ремиксу сингла Forever the Sickest Kids's - "Whoa Oh! (Me vs. Everyone)", објављен као сингл у априлу те године. Гомезова је заједно са Деми Ловато глумила у филму Дизни канала Програм за заштиту принцеза, који је емитован у јуну 2009. године. Филм је имао критичан успех, и имао је укупно 8,5 милиона гледалаца током своје премијере. За филм, Гомезова и Ловато су снимили песму "One and the Same", која је касније објављена као промотивни сингл. Она је касније обезбедила глас принцезе Селеније у анимираном филму Артур и Освета Малтазарда. 28. августа 2009.године, Гомезова је глумила у Чаробњаци са Вејверли Плејса Филм, телевизијски филм заснован на серији. Филм је премијерно приказан публици од 11,4 милиона гледалаца и постала је кабловска ТВ серија број 1. у 2009. години и друга најгледанија филмска премијера Дизни канала после Средњошколског мјзикла 2. Филм је освојио серију свог другог узастопног Емија за "Outstanding Children's Program" на 62. Прајмтајм Еми Наградама.

У нади да ће постићи успешан прелазак у музику, Гомезова је формирала поп-рок бенд Селена Гомез и Сцена кроз свој рекордни уговор са Холивуд Рекордсом. Име бенда је "ироничан ударац" код људи који су Гомезову назвали "драма сценом". Група је објавила свој деби студијски албум у августу 2009, која је дебитовала на деветом месту на листи албума Билборд 200 у Сједињеним Државама, са првом недељом продаје од 66.000 примерака. Албум је добио мешовити пријем, неки критичари похвалили су албум због своје "забавне" природе, док су други критиковали Гомезову због њеног вокалног наступа. Главни сингл није имао комерцијалног успеха, међутим други сингл био је успешан. Уз тешку промоцију кроз Дизни и наступе, песма је имала успеха на радију и са продајом. Гомезова је 2010. године глумила као једна од две девојке у Рамона и Бизус, филмску адаптацију дечије новеле Beverly Clearly. Филм је премијерно приказан 23. јула 2010. године и задовољан је генерално позитивним прегледима. Селена Гомез и Сцена издали су свој други студио албум A Year Without Rain исте године, који је дебитовао на америчкој Билбoрд 200 на броју 4 са продајом нешто више од 66.000. Албум је добио помешане позитивне критике, где су неки приметили да је Гомезин вокал садржао ефекат Ауто-Тјуна. Две поједине листе оствариле су умерени успех. Након што је раније најавила планове за покретање модне линије, Гомезова је лансирала Dream Out Loud 2010. Збирка се састојала од боемских хаљина, цветних врхова, фармерки, сукњица, јакница, шалова и шешира, од којих су све направљене од рециклираних или еколошких материјала. Гомезова је изјавила: "Са мојом линијом, стварно желим да дам опцију купцима како могу заједно да сагледају свој изглед, желим комаде које лако могу да се облаче или надоле, а тканине које су еко-пријатељски и органски што је веома важно, такође, етикете ће имати све своје инспиративне цитате на њима. Само желим да пошаљем добру поруку". За дизајнирање стварних ствари, Гомезова се удружила са дизајнерима Тони Мелило и Сандром Кампос, обоје су раније радили са модним кућама великих имена. Мелило и Кампос су се удружили са Ајдми Апарел из Њујорка за производњу бренда, коју је основао Ајдми ЦХ Брендс ЛЛЦ, холдинг компанија за бренд.

Године 2011.-е, Гомезова је глумила у филму Монте Карло. Њен лик Грејс је тинејџерка "грешком за друштво док је путовала у Париз". Да би се припремио за улогу, Гомезова је научила играти поло, а такође је трајало две недеље вокалне обуке како би научила два различита британског акцента. Она је такође започела однос са Џастином Бибером те године, који је трајало до 2014. године. Гомезова се појавила у филму Мапетовци и појавила се у емисијама Дизни канала So Random! и PrankStars. Селена Гомез и Сцена издали су свој трећи и последњи студио албум исте године. Албум је добио мешовите рецензије, са другим синглом албума који су добили РИАА сертификат од 4к Платинум. Међутим, главни сингл и последњи сингл албума остварили су умерени успех. Објављено је 14. јула 2011. године да је Гомезова потписала лиценцни уговор са Адреналином, екстремним спортским и авантуристичким брендом стила живота, за развој, производњу и дистрибуцију парфема глумице. Председавајући и Ц.Е.О. Адреналина, Илија Леках, рекао је: "Невероватно смо узбуђени да радимо са госпођицом Гомез и открићемо више детаља о мирису док се приближавамо датуму лансирања". Парфем је објављен у мају 2012. године.

2012-2014: Музички соло деби и лична борба

Гомезова је потврдила у јануару 2012. да ће паузирати своју музичку каријеру, тако што ће Селену Гомез и Сцену поставити на одмор. Те године, Чаробњаци са Вејверли Плејса званично је завршио трку на Дизни каналу након четири успешне сезоне. Гомезова се надала да ће се фокусирати на њену филмску каријеру изван Дизнија, и глуми заједно са Адамом Сандлером и Стивијом Бусцеми у анимираном филму Хотел Трансилванија (2012). Филм је премијерно приказан на 37. годишњем Међународном филмском фестивалу у Торонту и објављен је 28. септембра 2012. године. Гомезова је имао улогу у контроверзном филму експлоатације Бунтовнице (2013), у којем глуми са Џејмсом Франком. Филм је видео Гомезову у зрелијој улози од својих претходних радова и наводно је доводио до тога да је Гомезова имао "мало мржње на снимању". У 2013. години, Гомезова је глумила у филму Getaway, заједно с Етханом Хавкеом. Филм је био критичан и имао је комерцијални пропуст, и зарадио је Гомезовој номинацију за најгору глумицу на 34. награди Златне Малине.

Гомезова наступа током Stars Dance турнеје (2013)

Упркос њеним ранијим тврдњама да ће одустати од своје музичке каријере, Гомезова је у октобру 2012. потврдио да ради на новом материјалу. Она је касније потврдила да ће издати свој соло деби албум, за разлику од другог албума са својим бендом. Гомезова је издала "Comе & Get It" као главни сингл са албума. Сингл је постао Гомезин први топ десет улаз на Билборд Хот 100. Stars Dance је објављен 23. јула 2013. године. Онда је њен први албум дебитовао на америчком Билборд 200 графикону, где је продао 97.000 примерака у својој првој недељи. Албум је остао у првих десет у својој другој недељи, иако је у наредним недељама опао на листи. Записник је био састављен од помешаних рецензија где су неки музички критичари приметили њену неспособност стварања сопственог музичког идентитета, а њен недостатак вокалних способности "не помаже". Гомезова је укључила кореографију и плесне рутине у њене промотивне перформансе и музичке спотове за албум, осећајући се инспирисаним уметницима као што су Џенет Џексон и Бритни Спирс. Од септембра 2015. године албум је продао 392.000 примерака у Сједињеним Државама, што је чини њеном најнижом продајом студијског албума до сада у земљи. Остаје јој једина студијска настојања да не добије сертификат Удружења снимања индустрије Америке (РИАА).

Гомезова је започела своју турнеју Stars Dance 14. августа 2013. године. Након обиласка у Северној Америци и Европи, турнеја је настављена током читаве 2014. године, иако је Гомезова отказала аустралијски и азијски део турнеје у децембру 2013. године, тврдећи да је узела паузу да проведе време са својом породицом. У јануару 2014. године пријављено је да је Гомезова провела две недеље у Давн-у на Меадовсу, који је центар за лечење у Викенбургу у Аризони, специјализована за лечење зависности и трауме код младих. Њен заступник је изјавио да је тамо проводила добровољно али не због злоупотребе супстанци. Упркос томе што је у почетку занемаривала коментаре, Гомезова је у 2015. години потврдила да јој је дијагностификована аутоимуна болест - лупус, и да је отказала турнеју и ушла у рехабилитацију да се подвргне хемотерапији. Гомезова се појавила у филму Лоше Понашање (2014) са Дилан Мекдермотом и Нат Волфом. Пројекат, снимљен пре Гомезиног одласка на рехабилитацију, пуштен је у августу 2014. године на генерално негативан критични и комерцијални пријем. Чак и аутор првобитног аутобиографског романа одбацио је филм. Касније се појавила у филму Rudderless (2014), редитељски деби Вилијама Х. Мејси. Независни филм добио је мешовити пријем од критичара.

У априлу те године, пријављено је да је Гомезова отпустила њену мајку и очуха као њене менаџере, које су менаџирали Гомезову од почетка њене каријере. Гомезова је касније потписала са компанијама WME и Brillstein за управљање каријером. Вест о новом менаџингу Гомезову такође је подстакла гласине да се њен уговор о снимању са Холивуд Рекордсом завршавао и да је Гомезова тражила нову издавачку кућу. Гомезова изненађује и издаје свој нови сингл "The Heart Wants What It Wants" (2014) 6. новембра, и потврдила је након неколико месеци спекулација да ће објавити компилацијски албум као средство за завршетак њеног уговора са Холивуд Рекордсом. Сингл је постао њен други топ десет хит на Билборд Хот 100 графикону, а продао је преко милион примерака у Сједињеним Државама. Гомезова је 24. новембра објавила свој први соло компилацијски албум, For You (2014). Албум је добио минималну промоцију и није успео да постигне велики комерцијални успех, продан је 35.506 еквивалентних албума у ​​САД током своје прве недеље издавања и ушао у Билборд 200 на број двадесет и четири. Гомезова је званично потписала уговор о снимању с Интерскоп Рекордс у децембру 2014. године.

2015-2016: Revival и ментално здравље

Док је радила на свом другом студијском албуму, Гомезова је сарађивала са Зедом за свој сингл "I Want You To Know" (2015), објављен као главни сингл са свог другог албума 23. фебруара. Сингл је постао Гомезин четврти топ двадесет улаз на Билборд Хот 100 и добио је платинасти сертификат Удружења снимања индустрије Америке (РИАА). Гомезова је 2015. постала лице бренда Пантене за његу косе. Гомезова је издала "Good For You" (2015) као водећи сингл из свог другог студијског албума 22. јуна 2015. године и сингл карактерише репер АСАП Роки. Песма је продала 179.000 примерака у својој првој седмици пуштања на слободу, а затим је постала њен први сингл на Билборд Хот 100 у Сједињеним Државама. Сингл је постао први на врху табеле Мејнстрим Топ 40. У августу 2015. године, Гомезова се појавила у документарцу Јунити међу многим другим глумцима и глумицама. Поновила је улогу Мејвис у Хотелу Трансилванија 2, која је објављена 25. септембра. Филм је ослабљен позитивним критичним и комерцијалним пријемом након пуштања.

Гомезова је 9. октобра 2015. године објавила свој други студијски албум Revival (2015). Албум је упознао са позитивном реакцијом критичара који су похвалили продукцију албума и лирски садржај. Албум је дебитовао на првом месту на Билборд 200, са првом недељом продаје 117.000 еквивалентних албума. Ово је остало највећа Гомезина продаја у првој недељи до сада. "Same Old Love" (2015) је објављена као други сингл албума и прешла је на главну листу 40. Сингл је певачица број 5 на Билборд Хот 100, везивала се за "Good For You" као њен највећи труд. "Hands To Myself" је трећи сингл албума, који је постао њен трећи узастопни број један на табели Мејнстрим Топ 40. Ово је учинило да је Гомезова један од само шест женских уметника који имају три сингла из истог албума на врху листе. Гомезова је имала улогу у филму Опклада века, који је 11. децембра издао Парамоунт Пикчрс. Била је музички гост у емисији Субота Ноћ Уживо 23. јануара 2016. године са домаћином Рондом Роузи.

Гомезова је 6. маја отпутовала на њену ревијалну турнеју Revival (2016). Гомезова је тврдила да се турнеја фокусира искључиво на њу као уметника, тако да има мање кореографије и ефеката као што је претходна тура имала. Након обиласка Северне Америке, Азије и Океаније, отказала је европску и јужноамеричку турнеју у августу 2016. због анксиозности, паничних напада и депресије узрокованих њеним лупусом. Гомезова је имала помоћну улогу у комедијском филму Комшије 2, она је глумила председницу једног сестринства. Њена сарадња са Чарлијем Путом, "We Don't Talk Anymore" (2016), је достигла првих десет у Сједињеним Државама. Гомезова је глумила у драмском филму The Fundamentals of Caring, уз Паул Руда, који је премијерно приказан на Санденс Филм Фестивалу 29. јануара 2016. године. Филм је објављен 24. јуна. Испуњена је мешовитим критичним пријемом. Она је такође глумила у филму У Дубиозној бици са Џејмсом Франком и филм је објављен 3. септембра 2016. године. Гомезова је почела да ради на свом трећем студијском албуму током турнеје и додала је нову песму под називом "Feel Me" на сетлисту своје Revival турнеје. Песму је објавила онлајн девет месеци након првог наступа. Албум, који тренутно нема наслов ни датум издавања, биће њен други албум преко Интерскоп Рекордса.

Након отказивања своје турнеје, Гомезова је поново преиспитала своју рехабилитацију фокусира се на своје ментално здравље и приметно је одсутна из друштвених медија. Први пут се појавила на Америчким музичким наградама у 2016. години, где је номинована за две награде - за омиљену уметницу и уметницу године. Освојила је награду за омиљену уметницу Поп / Рок жанра.

2017-данас: 13 разлога зашто и нова музика

4. фебруара 2017. објавила је фрагмент нове песме на њеној Инстаграм причи. Пет дана касније, норвешки Диск-џокеј Кајго објавио је одломак његове сарадње са Гомезовом. Гомезова и Кајго потврдили су сингл под насловом  "It Ain't Me" преко њихових друштвених медија недељом касније, који је објављен 16. фебруара. Песма је досегла првих 10 табела на Билборд Хот 100 листи.

Гомезова је извршни продуцент за адаптацију романа Тринаест разлога зашто. Она је поделила први трејлер серије 25. јануара 2017. године, а серија је премијерно приказана на Нетфликсу 31. марта 2017 године. Осим пројекта, Гомезова ради на новој музици са продуцентима Футуристик, Џонас Џеберг, Рајан Тедер, Џулија Мајклс, Џастин Трантер и Џејкоб Кушер. 5. маја 2017. године, Гомезова је покренула одбројавање на њеном званичном сајту која је довела до 18. маја. Многи вебсајтови су шпекулирали о издању новог сингла, а 11. маја потврђено је издавање сингл "Bad Liar" као резултат одбројавања. 18. маја је премијерно приказан први музички видео који је био доступан за стримовање само преко Спотифија. Други музички видео објављен је на Јутјубу следећег месеца, који је такође тизирао следећи сингл "Fetish", објављен 13. јула 2017 године. 19. октобра 2017. године, Гомезова и Маршмело су најавили сарадњу са синглом "Wolves" који је издат 25. октобра.

Уметност

Гомезова је описана као поп певач, која приказује жанр у облику денс-поп и укључење ЕДМ у њен звук. Такође је примећена да има истакнуте утицаје Евроденса. Док је каријера напредовала, она експериментише са великим бројем музичких жанрова. Док је њени деби албум са The Scene био инспирисан електронским роком и поп роком, њене следеће плоче са бендом су се определиле за више електропоп и фокусиране су за плесни поп звук. A Year Without Rain забележило је Евроденс осећај и When the Sun Goes Down у више електро-диско и тинејџерском музичком правцу. Њен деби солистички албум Stars Dance био је укорењен у жанру ЕДМ-поп, а Гомезова је то описала као "бејби дабстеп", са елементима из више жанрова као електронске, диско, техно или данцехалл. Њене песме "The Heart Wants What It Wants" и "Good For You" описане су као "минималистичке" и "одрасле", преласка њеног звука у одрасли поп.

Гомезова је рано у својој музичкој каријери навела Бруно Марса као утицај на "његов стил музике, свој стил уопште, начин на који он изводи, начин на који се носи". Гомезова је такође назвао Кристину Агилеру, Бритни Спирс, Бијонсе и Ријану као њен утицај. Гомезова је изјавила да проналази енглеску певачицу Шерил Кол као значајан утицај на њену уметност, "Учинила ми се боље, волим њену музику и мислим да је стварно лепа особа. Прошла је пуно, али се носи са пуно класе и волим то". Гомезин деби соло албум Stars Dance (2013) био је под утицајем Спирса, певачице Тејлор Свифт и америчког произвођача електронске музике Скрилекса. Њен други албум, Revival (2015), углавном је утицао албум Кристине Агилере - Stripped (2003) и певачице Џенет Џексон.

Сарадње

Године 2009, Гомезова је део Sears-ове модне рекламне кампање, koji je био приказан na телевизијским рекламама. Гомезова је биla домаћин "Sears Arrive Air Band Casting Call" - која је требала одабрати пет особа за прву "Sears Air Band", и који је наступао на МТВ Видео Музичким Наградама 2009. године. Гомезова је такође постао портпарол Borden Milk-а и који је био приказан у штампаним и телевизијским огласима кампање.

Од 2010. до 2014. године, Гомезова је издала своју линију одеће преко малопродајног К-Марта названог Dream Out Loud од стране Селене Гомез.

У 2012. години, Гомезова је издала мирис Селена Гомез од Селене Гомез. Такође је најављено да ће Гомезова партнер у бренду Cellphone, Кејс-Мејт, у оквиру предстојеће маркетиншке кампање "Right Case, Right Occasion".

У 2013. години Гомезова је издала свој други мирис, Vivamore од Селене Гомез. Она је такође креирала сопствену колекцију боја за лакове за Никол од стране ОПИ-а.

Од 2013. до 2015. године, Гомезова је портпарол и партнер за Адидас НЕО.

У 2015. години Гомезова је потписала уговор вредан 3 милиона са Пантеном.

У 2016. години, Гомезова се појавио у модној кампањи за луксузни бренд Луј Витон. Гомезова се такође појавила у огласима за кампању Кока-Коле "Подели Колу", а појавила се у рекламама за кампању, а песме из две њене песме биће представљене на пакетима Кока-Кола производа широм земље.

2017. године, Гомезова је потврдио да је сарађивала са компанијом Коуч, Инц, почевши од јесење линије.

Филантропија

Гомезова је учествовала у кампањи за гласање у УР гласовима која је охрабрила тинејџере да сазнају више о кандидатима за 2008. годину - Барака Обаму и Џона Мекејна. У октобру 2008. године, Гомезова је учествовала у добробитној акцији "Runaway For Life" у Дејтонској болници Св. Јуда. Истог месеца, Гомезова је именована као Уницеф-ов портпарола кампање Уницеф-а за Trick-оr-Treat, који је подстакао децу да прикупе новац за Ноћ вештица за помоћ деци широм света. Она је рекла да је "изузетно узбуђена" да "охрабри другу децу да направе разлику у свету". У августу 2009. године, 17-годишња Гомез постала је најмлађи амбасадор Уницеф-а икада. У својој првој званичној теренској мисији, Гомезова је 4. септембра 2009. године отпутовала у Гану, током недељу дана, како би сведочила о најстрожијим условима угрожене деце која немају виталне потребе, укључујући чисту воду, храну, образовање и здравствену заштиту. Гомезова је током интервјуа са дописницима Associated Press-a објаснила је да је желела да користи своју популарност да доведе свест у Гану: "Зато се осећам веома часним гласом коју деца слушају и узимају у обзир. Људи су ме на моји турнеји питали где је Гана, и онда су Гугловали и зато сам отишала тамо, сада знају где је Гана. Дакле, то је прилично невероватно". Гомезова је рекла, да је улога амбасадора да "сваки дан 25.000 деце умире од превентивних узрока, а са Уницеф-ом сам у уверењу да можемо променити тај број са 25.000 на нулу. Знам да то можемо постићи зато што сваки тренутак Уницеф на терену пружа деци помоћ при спасавању која је потребна како би се осигурала нулта стварност".

Гомезова на Уницефовом Пахуљица балу 2012. у Њујорку

Селена је постала амбасадор DoSomething.org након што је била укључена у добротворну организацију Island Dog, која је помогла псе у Порторику. Почела је свој ангажман у филму Чаробњаци са Вејверли Плејса у Порторику. Гомезова је такође укључена у добротворне организације RAISE Hope For Congo, иницијатива Enough Project, која помаже подизање свести о минералима конфликта и насиљу над женама из Конга. Гомезова је именован за портпарола Уницеф-ове кампање Тrick-оr-Тreat 2009. године, две године заредом. Гомезова, која је покренула преко 700.000 долара за добротворне сврхе у 2008. години, и изјавила је да се нада да ће 2009. године моћи да прикупи милион долара. Гомезова је учествовала на лиценцној аукцији и одржао серију уживо на Фејсбуку у знак подршке Тrick-оr-Тreat за кампању Уницеф-а. Од 2009. до 2012. године, Гомезова је била укључена у "Disney's Friends for Change", организација која је промовисала "еколошки прихватљиво понашање", а појавила се и у јавним кампањама. Гомезова, Деми Ловато, Мајли Сајрус и Браћа Џонас, као промотивни музички тим  "Disney's Friends for Change" снимили су добротворни сингл "Send It On", чији су приходи послати у Disney Worldwide Conservation Fund. Сингл је дебитовао на Билборд Хот 100 на броју 20.

Гомезова се вратила као амбасадорка Уницеф-а за 60-годишњицу Тrick-оr-Тreat кампању Уницеф2010. године. На прослави 60. годишњице организације, Гомезова и њен тим, Сцена, одржали су концерт за донације који су донирали све приходе у кампању. У фебруару 2011. године, Гомезова је отпутовао у Чиле како би сведочила и сусрела се с породицама Уницеф-овог програма "Programa Puente", који је помогла породицама да боље разумеју и развију вештине за ефикасно решавање образовања, развоја и других питања која се односе на образовање из раног детињства. подизање деце. Од свог искуства на пољу путовања, Гомезова је рекла: "Уницеф помаже чилеанским породицама да изађу из сиромаштва, спрече насиље у кући и промовишу образовање. Да би сведочили из прве руке борбе ових породица, њихова нада и упорност била је заиста инспиративна". У марту 2011. године, Гомезова је учествовао у "UNICEF Tap Project's" "Celebrity Tap Pack" лимитираних бочица са ограниченим издањем, по наруџбини воденим бочицама које су садржале воду из домова сваког заговорника славних личности, како би прикупили средства и повећали профил за чисту воду и санитарне програме. Она је такође била присутна у видео снимцима који су промовисали кампању. У априлу 2012. године, Гомезова је именована за амбасадора у Фондацији Рајана Сикреста. Она је такође била амбасадорка Државног пољопривредног осигурања и појавила се у бројним телевизијским рекламама које су емитоване на Дизни каналу, како би се подигла свест о сигурности возача.

Лични живот

Од 2008. до 2010. године, Гомезова је била у вези са колегом Дизни звездом Ником Џонасом. Гомезова је била у вези са канадским певачем Џастином Бибером од 2011. до 2015. Почетком 2017. године, Гомезова је почела да излази са певачом Д Викенд, чинећи своје јавни деби на Мет Гали. Гомезова пати од лупуса и прошла је трансплантацију бубрега у лето 2017. Бубрег је јој донирала пријатељица, глумица Франциа Раиса.

Турнејe

Дискографија

Selena Gomez & The Scene албуми

Соло албуми

Филмографија

Година Српски назив Енглески назив Улога / српски Улога / енглески Белешке
2002/2004 Барни и пријатељи Barney & Friends Ђијана Gianna ТВ емисија
2003 Деца шпијуни: Игра је готова Spy Kids 3-D: Game Over Аквапарк девојка Waterpark Girl Филм
2005 Вокер Тексашки ренџер Walker, Texas Ranger: Trial by Fire Џули Julie ТВ филм
2006 Угодан живот Зека и Кодија The Suite Life of Zack & Cody Гвен Gwen ТВ серија
2007/2008 Хана Монтана Hannah Montana Микејла Mikayla ТВ серија
2007/2012 Чаробњаци са Вејверли Плејса Wizards of Waverly Place Алекс Русо Alex Russo Главна улога
2008 Нова прича о Пепељуги Another Cinderella Story Мери Сантјаго Mary Santiago ТВ филм
2008 Хортон Horton Hears a Who! Хелга Helga Гласовна улога
2008 Браћа Џонас: Живети сан Jonas Brothers: Living the Dream она сама Herself "Hello Hollywood" (епизода 7)
2008 Студио ДЦ: Замало уживо Studio DC: Almost Live она сама Herself "The Second Show" (епизода 2)
2009 Угодан живот на палуби The Suite Life on Deck Алекс Русо Alex Russo "Double-Crossed" (епизода 21)
2009 Сони са приликом Sonny with a Chance она сама Herself "Battle of the Networks' Stars" (епизода 13)
2009 Програм за заштиту принцеза Princess Protection Program Картер Мејсон Carter Mason ТВ филм
2009 Чаробњаци са Вејверли Плејса: Филм Wizards of Waverly Place: The Movie Алекс Русо Alex Russo ТВ филм
2009 Артур и Малтазарова освета Arthur and the Revenge of Maltazard Принцеза Селенија Princess Selenia Гласовна улога
2010 Артур 3: Рат два света Arthur 3: The War of the Two Worlds Принцеза Селенија Princess Selenia Гласовна улога
2010 Рамона и Бизус Ramona and Beezus Беатрис Бизус Квимби Beatrice "Beezus" Quimby Филм
2011 Монте Карло Monte Carlo Грејс Ен Бенет / Корделија Винтроп Скот Grace Ann Bennett / Cordelia Winthrop Scott Филм
2011 Мапетовци Muppets она сама Herself
2011 Шала са звездом PrankStars она сама Herself "Something to Chew On" (премијера)
2012 Хотел Трансилванија Hotel Transylvania Мејвис Mavis Гласовна улога
2013 Бунтовнице Spring Breakers Фејт Faith Филм
2013 Након шока Aftershock VIP девојка VIP girl Филм
2013 Бекство Getaway Клинка The Kid Филм
2013 Повратак чаробњака: Алекс против Алекс The Wizards Return: Alex vs. Alex Алекс Русо Alex Russo
2013 Успон девојака Girl Rising Наратор Narrator Документарни филм
2013 Претраживање Searching Виолет Violet Краткометражни филм
2014 Лоше понашање Behaving Badly Нина Пенингтон Nina Pennington Филм
2014 Rudderless Ruderless Кејт Ен Лукас Kate Ann Lucas Филм
2014/2015,2017 Ми дан We Day Предавач/Домаћин Presenter/Host Специјално (8. издање/9. издање/11. издање)
2015 Unity Unity Наратор Narrator Документарни филм
2015 Хотел Трансилванија 2 Hotel Transylvania 2 Мејвис Mavis Гласовна улога
2015 Опклада века The Big Short она сама Herself Филм
2015 Глас The Voice она сама/ментор Herself/Mentor Сезона 9; Тим Гвен Стефани
2015 Модна ревија Викторијине Тајне The Victoria's Secret Fashion Show она сама Herself Извођач
2016 The Revised Fundamentals of Caregiving The Revised Fundamentals of Caregiving Дот Dot Филм
2016 У дубиозној бици In Dubious Battle Лиса Lisa
2016 Лоше комшије 2 Neighbors 2 Медисон Madison Филм
2017 13 разлога зашто 13 reasons why Продуцент
2017 Папи! Puppy! Мејвис Mavis Гласовна улога / кратак филм
2018 Хотел Трансилванија 3 Hotel Transylvania 3 Мејвис Mavis Гласовна улога
2018 Неименовани пројекат Вудија Алена Untitled Woody Allen Project Снимање у току

Референце

  1. ^ Selena Gomez : People.com, Приступљено 25. 4. 2013.

Спољашње везе