Ана Неда

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Ана Неда
Anna Neda of Serbia.jpg
Место рођења Србија
Место смрти Манастир Високи Дечани
Династија Немањићи
Отац Стефан Урош II Милутин
Мајка Ана Тертер
Супружник Михајло III Шишман
Потомство Иван Стефан, Шишман
Претходник Теодора Палеолог
Наследник Теодора Палеолог, царица Бугарске

Ана Неда (Доминика Шишман; у монаштву Јелена Дечанска) је била ћерка српског краља Милутина и прва супруга видинског кнеза и бугарског цара Михајла III Шишмана (кнез око 1313—1323, цар 1323—1330). Михајло се развео од Ане Неде 1324. године, да би се оженио Теодором, ћерком византијског цара Михаила IX Палеолога. Ана и њено троје деце, Иван Стефан, Михајло и Шишман, послати су у Трново. Михајло Шишман је убијен 1330. године у бици код Велбужда, када је на чело Бугарске дошао најстарији син, Иван Стефан. Током 1330. и 1331. Ана Неда је владала Бугарском, као регент.

После тога отишла је у Србију као сестра краља Стефана Дечанског и замонашила се. Добила је монашко име Јелена. Подигла је своју гробну цркву у селу Крушеву у Хвосну посвећену Богородици. Ту је сачувана њена гробна плоча из 14. века. Према предању подигла је манастир Убожац са црквом Ваведења. Њене мошти почивају у манастиру Дечани. Када су Турци хтели Дечане да претворе у џамију 1692. године догодило се чудо којим су у томе спречени и које се приписује Јелени Дечанској.[1] Њен портрет из 19. века сачуван је у цркви у Горњем Матејевцу код Ниша.

Српска православна црква је слави као преподобну Јелену Дечанску 21. маја по црквеном, а 3. јуна по грегоријанском календару.[2]

Породично стабло[уреди]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Стефан Урош II Милутин
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Ана Неда
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Ана Тертер
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Манастир Бањска, изд. Светигора, Цетиње, године. 2011. ISBN 978-86-7660-138-7. стр. 9. (COBISS.SR 17866256)
  2. ^ Охридски пролог, владика Николај Велимировић

Спољашње везе[уреди]