Андрос (острво)

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Андрос (Грчка))
Иди на навигацију Иди на претрагу
Андрос (Άνδρος)
GR Andros.PNG
Географија
Површина 380,0 km2
Дужина 40 km
Ширина 16 km
Висина 995 m
Највиши врх Коувара
Администрација
Највећи град Андрос (град)
Демографија
Становништво 10009  (2001)
Густина ст. 26,34 стан./km2

Андрос или Андро (грчки грч. Άνδρος) је једно острва у групацији Киклада у Грчкој. правно острво чини засебну и једину општину у оквиру округа Андрос Периферије Јужни Егеј. Оно укључују и околна острвца и хриди. Средиште острва и главно место округа је градић Андрос.

Географија[уреди]

Плажа на Андросу
Град Андрос
Село у унутрашњости Андросу

Андрос је једно од највећих острва Киклада, удаљено око 100 km источно од Атине и око 50 km од копна (југоисточна Атика). Острво се налази 15ак km јужно од Евбеје, а најближе суседно острво је Тинос на свега 3 km. Острво је средње разуђено и планинско у већем делу. Постоји неколико долина, које су погодне за земљорадњу.

Андрос спада у острва Киклада која су ближа копну и имају обиље подземних вода, чине се надокнађује средоземна клима са дугим, жарким и сушним летима и благим и не баш кишовитим зимама. Биљни и Животињски свет су такође особени за ову климу, а од гајених култура доминира маслина. Због обиља подземне воде острво има бујну зимзелену шуму.

Историја[уреди]

За Андрос, као и за целокупне Кикладе, је необично важно раздобље касне праисторије, тзв. Кикладска цивилизација, зависна и блиска Критској. Иза Кикладске цивилизације су данас остале бројне фигурине-идоли, везане за загробни живот. Током старе Грчке Андрос је прво био насељен Јонцима, а затим један од малих полиса у веома важном делу Грчке. Пред крај класичног периода Андрос је потпао под власт Атине.

После тога острвом је владао стари Рим, а затим и Византија. 1204. године после освајања Цариграда од стране крсташа Киклади потпадају под власт Млечана, под којима остају вековима, до 1566. године, када нови господар постаје османско царство. Становништво Андроса је било укључено у Грчки устанак 20их година 19. века, па је острво оно је одмах припало новооснованој Грчкој. Међутим, развој нове државе није спречио исељавање месног становништва у 20. веку. Последњих деценија ово је донекле умањено развојем туризма.

Становништво[уреди]

Главно становништво на Андросу су Грци. Андрос и поред бујне вегетације спада у ређе насељена острва међу значајинијим острвима Киклада. Андрос нема великих насеља - главно место на острву, град Андрос има свега 1.500 становника.

Привреда[уреди]

Привреда Андроса се заснива на туризму и поморству, а мање на традициналној пољопривреди (јужно воће, маслине).

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]