Андрос (острво, Грчка)

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Андрос (Грчка))
Андрос (Άνδρος)
Географија
Површина380,0 km2
Дужина40 km
Ширина16 km
Висина995 m
Највиши врхКоувара
Администрација
Највећи градАндрос (град)
Демографија
Становништво10009  (2001)
Густина ст.26,34 стан./km2

Андрос или Андро (грчки грч. Άνδρος) је једно острва у групацији Киклада у Грчкој. правно острво чини засебну и једину општину у оквиру округа Андрос Периферије Јужни Егеј. Оно укључују и околна острвца и хриди. Средиште острва и главно место округа је градић Андрос.

Географија[уреди | уреди извор]

Плажа на Андросу
Град Андрос
Село у унутрашњости Андросу
Село у унутрашњости Андросу

Андрос је једно од највећих острва Киклада, удаљено око 100 km источно од Атине и око 50 km од копна (југоисточна Атика). Острво се налази 15ак km јужно од Евбеје, а најближе суседно острво је Тинос на свега 3 km. Острво је средње разуђено и планинско у већем делу. Постоји неколико долина, које су погодне за земљорадњу.

Андрос спада у острва Киклада која су ближа копну и имају обиље подземних вода, чине се надокнађује средоземна клима са дугим, жарким и сушним летима и благим и не баш кишовитим зимама. Биљни и Животињски свет су такође особени за ову климу, а од гајених култура доминира маслина. Због обиља подземне воде острво има бујну зимзелену шуму.

Историја[уреди | уреди извор]

За Андрос, као и за целокупне Кикладе, је необично важно раздобље касне праисторије, тзв. Кикладска цивилизација, зависна и блиска Критској. Иза Кикладске цивилизације су данас остале бројне фигурине-идоли, везане за загробни живот. Током старе Грчке Андрос је прво био насељен Јонцима, а затим један од малих полиса у веома важном делу Грчке. Пред крај класичног периода Андрос је потпао под власт Атине.

После тога острвом је владао стари Рим, а затим и Византија. 1204. године после освајања Цариграда од стране крсташа Киклади потпадају под власт Млечана, под којима остају вековима, до 1566. године, када нови господар постаје османско царство. Становништво Андроса је било укључено у Грчки устанак 20их година 19. века, па је острво оно је одмах припало новооснованој Грчкој. Међутим, развој нове државе није спречио исељавање месног становништва у 20. веку. Последњих деценија ово је донекле умањено развојем туризма.

Становништво[уреди | уреди извор]

Главно становништво на Андросу су Грци. Андрос и поред бујне вегетације спада у ређе насељена острва међу значајинијим острвима Киклада. Андрос нема великих насеља - главно место на острву, град Андрос има свега 1.500 становника.

Привреда[уреди | уреди извор]

Привреда Андроса се заснива на туризму и поморству, а мање на традициналној пољопривреди (јужно воће, маслине).

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]