Довољско четворојеванђеље

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Довољско четворојеванђеље, 14. вијек

Довољско четворојеванђеље је средњевјековна рукописна књига из старе српске државе Босне која је до данас налази у Санкт Петербургу. Јеванђеље је названо је по манастиру Довољи у коме је пронађено. Данас се чува у Государственој публичној библиотеци у Сант Петерзбургу, у збирци Гилфердинга бр. 7. Рукопис је датован у 14. вијека.

Довољско четворојеванђеље је писано на пергаменту на 110 листова, величине 21,5x14,5 центиметара. Овој рукописној књизи недостаје почетак и крај. Подјељено је на опширне главе, без наслова опширних глава на хоризонталним маргинама. Нема подјеле на Амонијеве главе као што су подјељена многа друга јеванђеља из старе српске државе Босне, а нема ни подјеле на литургијска зачеља.

Илуминиран је према типичном декоративном систему за поједина српска јеванђеља из Босне у којима је орнаментика рукописа распоређена, као и текст, у непрекинутом току. Рукопис је украшен орнаментима са четири заставице и низом иницијала.

Илуминација Довољског јеванђеља има паралела у монументалном сликарству, а тако и у рукописима Србије. За украсе разврежале лозице блиске паралеле представља фреско-сликарство манастира Тврдоша у Херцеговини; те за орнаменте уплетене у чвору, низ српских рукописа пружа блиске сличности.

Види још[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]