Живан Миловановић Ћата

С Википедије, слободне енциклопедије
живан миловановић
Живан Миловановић
Лични подаци
Датум рођења(1919-05-25)25. мај 1919.
Место рођењаСремска Рача, код Срем. Митровице, Краљевство СХС
Датум смрти15. мај 1969.(1969-05-15) (49 год.)
Место смртиНови Сад, САП Војводина, СР Србија, СФР Југославија
Професијавојно лице,
друштвено-политички радник
Деловање
Члан КПЈ одмарта 1943.
Учешће у ратовимаНародноослободилачка борба
СлужбаНОВ и ПО Југославије
Југословенска народна армија
Чинпотпуковник
Херој
Народни херој од26. септембра 1953.

Одликовања
Орден народног хероја Орден заслуга за народ са сребрним зрацима Орден братства и јединства са сребрним венцем
Орден партизанске звезде са пушкама Орден за храброст Партизанска споменица 1941.

Живан Миловановић Ћата (Сремска Рача, код Сремске Митровице, 25. мај 1919Нови Сад, 15. мај 1969) био је учесник Народноослободилачке борбе, друштвено-политички радник САП Војводине и народни херој Југославије.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је 25. маја 1919. године у Сремској Рачи, код Сремске Митровице, у сиромашној породици земљорадника. Отац му је умро када му је било тринаест година. По завршетку основне школе, радио је у општини као ћата (отуда му и партизанско име). Као хранилац породице није служио војску. Припремао се да положи и благајнички испит, али је фашистичка окупација Југославије прекинула све.

Живан се прикључио припремама за оружани устанак. Налазио се у првој скојевској групи омладинаца Рачана 1941. године. У истој години радио је на одашиљању санитетског и другог материјала партизанима у Семберији. У тој и следеће 1942. године, са старијим друговима радио је на оснивању и омасовљењу НОП-а у месту.

Био је први омладинац из Раче, који се није одазвао на позив за домобранство НДХ и за одлазак на рад у Немачку, него је у рано пролеће 1942. отишао најпре у Семберију, а потом се придружио партизанима у Босутским шумама. Учествовао је у оружаним акцијама Босутске чете. Истакао се у борбама (14. октобра 1942) на Филиповом путу (код Дворца) у Босутским шумама против батаљона немачке 718. пешадијске дивизије, који је потучен у четворочасовној борби прса у прса. Била је то прва успешна борба партизана у Срему против једне веће немачке јединице. Убијен је и заробљен већи број Немаца, а заплењено је доста оружја, што је било од непроцењиве вредности за непосредне акције и даљу борбу партизана.

Маја 1943. године, Ћата је са два друга (обавештен од члана Месног НОО-а из Раче о наиласку воза са домобранима) извео велики подвиг на прузи Шид—Рача. Посечене телефонске стубове ставили су на пругу, а када је воз стао, отворили су ватру. После краће борбе приморали су 50 непријатељских војника да се предају. И у борбама 1943. и 1944. године, које је са својим борцима водио било као командир чете, или командант батаљона, истакао се приликом уништења непријатељских гарнизона у Врбањи, Сољанима и Строшинцима, у нападима на пругу ВинковциВрбања, у борби против власоваца и Немаца у тзв. Белогардијској офанзиви на каналу између Илинаца и Вашице. Посебно је био заслужан за успешно пребацивање Прве војвођанске бригаде из Срема (преко Саве) у источну Босну. Касније је учествовао у поновном пребацивању Прве војвођанске бригаде после тешких борби у Срему у Босну крајем новембра 1943. године. Као командант батаљона истакао се на борбеном путу Седме војвођанске бригаде у Славонији, где је бригада водила тешке борбе против немачких снага, усташа и власоваца.

Марта 1943. године, био је примљен у чланство Комунистичке партије Југославије. Био је командир чете, командант батаљона у Другом сремском (босутском) одреду, затим командант батаљона у Седмој и у Деветој војвођанској бригади.

После рата, завршио је малу матуру у ЈНА 1948, Пешадијску официрску школу у Сарајеву и Вишу војну академију ЈНА.

Био је начелник персоналног одсека 27. дивизије (1949), члан бригадног и дивизијског комитета и Комитета Команде подручја, члан Покрајинског одбора СУБНОР САП Војводине, члан Покрајинске конференције ССРН Војводине, покрајински секретар за народну одбрану, секретар и члан Савета народне одбране САП Војводине, председник Одбора за друштвену безбедност и народну одбрану Покрајинског већа Скупштине САП Војводине.

Умро је 15. маја 1969. године у Новом Саду.

Носилац је Партизанске споменице 1941. и других југословенских одликовања, међу којима су — Орден заслуга за народ са сребрним зрацима, Орден братства и јединства сребрним венцем, Орден за храброст и др. Орденом народног хероја одликован је 26. септембра 1953. године.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Одликовани борци војвођанских бригада”. istorijskenovine.unilib.rs. Борба. 27. 9. 1953. стр. 1. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Југословенски савременици: ко је ко у Југославији. „Седма сила“, Београд 1957. година.
  • Народни хероји Југославије. Љубљана - Београд - Титоград: Партизанска књига - Народна књига - Побједа. 1982.