Миленко Веркић

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
МИЛЕНКО ВЕРКИЋ
Nh verkic milenko.jpg
Миленко Веркић
Датум рођења(1912-10-16)16. октобар 1912.
Место рођењаОбреж, код Земуна
 Аустроугарска
Датум смрти19. децембар 1942.(1942-12-19) (30 год.)
Место смртипланина Мајевица
Хрватска НД Хрватска
Професијарадник
Члан КПЈ од1941.
Учешће у ратовимаШпански грађански рат
Народноослободилачка борба
Народни херој од20. децембра 1951.

Миленко Веркић (Обреж, код Земуна, 16. октобар 1912Мајевица, 19. децембар 1942), учесник Шпанског грађанског рата и Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је 16. октобра 1912. године у селу Обрежу, код Земуна. По завршетку основне школе у родном селу, отишао је у Београд где је радио као физички радник у једној циглани. Већ тада се био определио за раднички покрет, а 1941. је постао члан Комунистичке партије Југославије (КПЈ).

Као добровољац је 1936. године отишао у Шпанију, где се борио у редовима интернационалних бригада. Пошто је у тим борбама био тешко рањен, лежао је једанест месеци у француској болници, одакле је евакуисан у логор за припаднике интернационалних бригада, који је формирала влада Француске. Одатле је преко Немачке пребачен у Југославију, односно Сарајево. Ту је од Светозара Вукомановића Темпа добио задатак да се пребаци у Романијски партизански одред, где је постављен на дужност политичког комесара Црепољске партизанске чете, а 1942. је постао командир чете Првог пролетерског батаљона у источној Босни, који је у августу 1942. ушао у састав Шесте пролетерске источнобосанске ударне бригаде. У ноћи између 5. и 6. октобра, са својом бригадом се пребацио преко реке Саве у Срем, где је учествовао у уништавању непријатељских посада у селима Врбањи и Кузмину. На Фрушкој гори је у састав бригаде ушао један батаљон Сремског партизанског одреда, а Веркић је постављен за политичког комесара једне чете. Почетком новембра се вратио у Босну, где се борио са четницима на подручју Мајевице и Семберије.

Средином децембра 1942. немачке, домобранске и четничке јединице напале су Шесту источнобосанску бригаду, Трећи сремски и Мајевички партизански одред. Веркић је погинуо током одбране положаја са којих је његова чета штитила одступницу бригаде према Шековићима, у ноћи између 19/20. децембара 1942. године.

Указом Президијума Народне скупштине Федеративне Народне Републике Југославије, 20. децембра 1951. године, проглашен је за народног хероја.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]