Лугошка и карансебешка бановина

С Википедије, слободне енциклопедије
Лугошка и карансебешка бановина
Lugoška i karansebeška banovina
Karánsebesi-Lugosi bánság
Banatul de Lugoj-Caransebeș
16. век—17. век

Лугошка и карансебешка бановина
РегијаСредња Европа
Земља Кнежевина Трансилванија
Догађаји
СтатусБивша покрајина
Владавина
 • Обликбановина
Историја 
• Успостављено
16. век
• Укинуто
17. век
Претходник
Следбеник
Северинска бановина (Краљевина Угарска)
Темишварски пашалук (Османско царство)

Лугошка и карансебешка бановина је назив краткотрајне историјске територијално-политичке творевине (покрајине), која је постојала током 16. и 17. века на подручју источног Баната. Територија је добила име по два најзначајнија града која су се налазила у њеном саставу, Карансебеша и Лугоша. Поред осталих градова, у саставу ове територије се налазио и Вршац. Подручје Лугошке и карансебешке бановине је данас подељено између Румуније и Србије.

Ово подручје је за српску историју значајно по томе што је представљало једину целину у оквиру вазалне османске кнежевине Трансилваније где је у значајнијем броју било присутно српско становништво.

Историјат[уреди | уреди извор]

Политички претходник ове територије била је Северинска бановина, погранична територија средњовековне Краљевине Угарске, формирана у 13. веку. После Мохачке битке, у раздобљу између 1526. и 1536. године, територија Северинске бановине је подељена, тако да његови источни делови (источно од града Оршаве) улазе у састав Кнежевине Влашке, док се западни делови, заједно са још неким подручјима данашњег Баната, укључују у састав новоформиране Лугошке и карансебешке бановине у оквиру Кнежевине Трансилваније. Остатак, односно већи део данашњег Баната долази под директну османску управу и постаје део новоуспостављеног пашалука са седиштем у Темишвару (Темишварски пашалук).

У првој половини 17. века, уместо Лугошке и карансебешке бановине образована је краткотрајна Северинска жупанија, да би цео тај простор потом дошао под директну османску управу и био укључен у Темишварски пашалук.

Територија[уреди | уреди извор]

Лугошка и карансебешка бановина је обухватала подручје у којем су се налазили следећи градови:

Банови[уреди | уреди извор]

Банови Лугошке и карансебешке бановине били су:

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]