Сремско војводство Радослава Челника

С Википедије, слободне енциклопедије
Сремско војводство
Радослава Челника
Сремско војводство Радослава Челника
Сремско војводство Радослава Челника
Географија
Континент Европа
Регија Срем
Престоница Сланкамен , Небојц
Друштво
Службени језик Српски
Религија Православље, Католицизам
Политика
Облик државе Монархија
 — Војвода Радослав Челник
Историја
Постојање  
 — Оснивање 1527.
 — Укидање 1530. (3 год.)
 — Статус Бивша држава
Земље претходнице и наследнице
Претходнице: Наследнице:
Царство Јована Ненада Османско царство

Сремско војводство Радослава Челника је историографски назив за краткотрајно српско војводство, на челу са сремским војводом Радославом Челником, српским великашем који је у раздобљу од 1527. до 1530. године држао знатне делове Срема, настојећи да се одржи између Краљевине Угарске и Османског царства. Окосницу овог војводства чинила је српска народна војска у Срему, која је у то време била значајан војни чинилац у пограничним областима. Пошто је Радослав Челник као сремски војвода уживао велики углед у народу, обе зараћене стране су покушавале да га придобију за сарадњу. Турска страна је била спремна да призна његову обласну управу у Срему, док је угарска, односно хабзбуршка страна настојала да га придобије давањем разних почасти и поседа. Пошто је војвода Радослав пристао уз угарског краља Фердинанда I Хабзбуршког, његова област у Срему се нашла на удару Турака, који су то подручје освојили и прикључили новоустановљеном Сремском санџаку.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Оснивач Сремског војводства био је Радослав Челник. Он је првобитно службовао као врховни командант војске Царства Јована Ненада. После пада Ненадове државе, Челник је пришао Турцима и основао Сремско војводство, вазалну државу Османског царства. Прва престоница Срема је био град Сланкамен, где се и данас налазе остаци средњовековне тврђаве.

Војвода Челник је тајно преговарао са Хабзбурзима. Приликом једног турског похода, војвода је отишао у егзил. Када се вратио у Срем, његово војводство је било у знатно мањим границама, а нова престоница војводства је постао град Небојц, у близини Вуковара. Војводство је постојало до 1530. године, када је војвода Челник склопио споразум са Хабзбурзима и повукао се на хабзбуршку територију, одричући се Сремског војводства.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Ивић 1914, стр. 57-59, 64, 79, 83, 87-89, 93, 96-100, 103-104.

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]