Прва сезона серије Изгубљени

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Прва сезона серије Изгубљени се почела емитовати у САД и Канади 22. септембра 2004. и приказивала се до 25. маја 2005. године, до када је приказано укупно 24 епизоде прве сезоне. Упознајемо се са 48 преживелих из авионске несреће, авиона који их је оставио на неко далеко острво, негде у јужном Пацифику. Свесни да морају да се држе заједно да би преживели, убрзо схватају да ово није обично острво.

Екипа[уреди]

Ова сезона серије је у продукцији Тачстоун телевизије (енг. Touchstone Television) тј. АБЦ студија (енг. ABC Studios), Бед робот продукције (енг. Bad Robot Productions) и Грас скрт продукције (енг. Grass Skirt Productions) а у САД је било емитована на АБЦ мрежи (енг. ABC Network). Извршни продуценти су били ко-креатор Џ. Џ. Абрамс (J.J. Abrams), ко-креатор Дејмон Линдлоф (Damon Lindelof), Брајан Бурк (Bryan Burk), Џек Бендер (Jack Bender) и Карлтон Кјуз (Carlton Cuse), са Џеси Александер (Jesse Alexander) и Џеф Пинкнером (Jeff Pinkner) као извршним консултантима. Писци су били Адамс, Линдлоф, Кјуз, Александер, Пинкнер, извршни ко-продуцент Дејвид Фјури (David Fury), главни продуцент Хавијер Грило-Марксач (Javier Grillo-Marxuach), продуцент Леонард Дик (Leonard Dick), продуценти Едвард Китзис (Edward Kitsis) и Адам Хоровиц (Adam Horowitz), ко-продуцент Џенифер Џонсон (Jennifer Johnson) и едитор сценарија Пол Дини (Paul Dini).

Улоге[уреди]

Епизоде[уреди]

Пилот: Први део

Лет 815 авио-компаније Океаник ерлајнс (Oceanic Airlines), путнички авион који лети од Сиднеја за Лос Анђелес, се у ваздуху раздваја на два дела и пада на, наизглед, ненастањено острво у јужном Пацифику, са 48 преживелих пада авиона. Из џунгле се чују тајанствени урлици а нађено је и оборено дрвеће које је то биће оборило пролазећи туда. Џек, Кејт и Чарли крећу у џунглу да траже пилотску кабину њиховог авиона како би преко авионске радио-станице послали позив у помоћ. Притом наилазе на копилота који је преживео пад авиона али га неко "биће" убрзо убија.

Флешбек приказује Џека у авиону.

Пилот: Други део

 • Оригинални наслов: Pilot: Part 2
 • Епизода број: 2/2
 • Сценарио
  • Прича: Џефри Либер, Џ. Џ. Абрамс и Дејмон Линдлоф
  • Телеплеј: Џ. Џ. Абрамс и Дејмон Линдлоф
 • Режија: Џ. Џ. Абрамс
 • Главни лик: Чарли и Кејт

Група носи трансмитер ка највишој тачки на острву како би добила бољи сигнал. Током пута кроз џунглу, напада их поларни медвед, у којег Сојер пуца и убија га. На плажи, савезни шериф се буди током своје операције и пита Џека где је Кејт.

У флешбеку се приказује да је Кејт била ухапшена, у пратњи шерифа. У још једном флешбеку, види се Чарли како кришом уноси малу врећицу хероина у авион.

Празна плоча

 • Оригинални наслов: Tabula Rasa
 • Епизода број: 3/3
 • Сценарио: Дејмон Линдлоф
 • Режија: Џек Бендер
 • Главни лик: Кејт Остин

Џек сазнаје о Кејтиној прошлости као бегунца од полиције. Група која је носила трансмитер се враћа али одлучује да осталима ништа не кажу о трансмисији. Сојер пуца у шерифа, сматрајући да ће му тиме прекратити муке.

Флешбекови приказују Кејтин живот на аустралијској фарми, до тренутка када ју је шериф ухапсио.

Поход

 • Оригинални наслов: Walkabout
 • Епизода број: 4/4
 • Сценарио: Дејвид Фјури
 • Режија: Џек Бендер
 • Главни лик: Џон Лок

Лок одлази у успешан лов за дивљим вепровима. Лок се сусреће са бићем али никоме о томе ништа не каже.

У флешбековима се приказује да је Лок, пре пада авиона, био у инвалидским колицима, и да је након пада одједном поново ходао.

Бели зец

Бун, у лошем покушају да свима помогне, краде мршаве залихе преостале воде, и сви путници се окрећу против њега. Џек јури кроз џунглу пратећи некога, за кога се испоставља да је био његов покојни отац, и притом наилази на пећину са пијаћом водом.

У флешбековима, Џек одлази у Аустралију да донесе тело свог покојног оца.

Кућа излазећег сунца

Неки од преживелих су се преселили у пећине, док су други остали на плажи. Лок се трампи Чарлијевим хероином за Чарлијеву гитару. Јин напада Мајкла зато што носи сат Јиновог таста, али само Син зна прави разлог зато што они не говоре енглески. Јин је лисицама везан за олупину. Син открива Мајклу да она говори енглески и објашњава му зашто га је Јин напао, па зато Мајкл ослобађа Јина.

Флешбекови показују да је Јин морао да се запосли код Сининог оца да би од њега добио руку његове ћерке. Прве ноће након венчања Јин и Син, Јин се враћа кући прекривен нечијом крвљу. Син се тајно припрема да напусти Јина али, на крају, ипак одустаје.

Мољац

Чарлија хвата зависничка криза и моли Лока за свој хероин. Лок му одговара да ће му вратити хероин када га Чарли буде питао и трећи пут. Чарли касније пита Лока и трећи пут да му врати хероин и Лок му враћа, али га Чарли баца у ватру.

Флешбекови показују Чарлија и његовог брата, Лијама, који воде бенд Драјв Шафт (DriveSHAFT), и временом навлачи Чарлија на хероин. Неколико година касније, Чарли посећује Лијамову кућу у Аустралији и позива га да поново крену да свирају као Драјв Шафт у својој повратној турнеји али Лијам, чист од дрога, то одбија.

Човек од поверења

Сојера оптужују да је узео из вреће неке инхалаторе за астму и сакрио их. Сајид мучи Сојера, који открива Кејт да они нису код њега. Сајид одлази у истраживање обале острва у самонаметнутој осамљености, јер му је потребно време да се помири са својим учешћем у мучењу Сојера. Кејт чита писмо које Сојер увек носи са собом, у којем сазнаје да Сојер није његово право име. Када је Сојер био дете, човек који се звао Сојер је његову мајку прво увукао у превару а затим и спавао са њом, коју је млади Сојеров отац убио а потом убио и себе. Млади Сојер се у писму заклео да ће писмо предати правом Сојеру. Касније, Сојер и сам постаје варалица и узима име првобитног Сојера.

У флешбековима, Сојер покушава да превари мужа и жену али одустаје када увиди да они имају малог сина.

Усамљен

 • Оригинални наслов: Solitary
 • Епизода број: 9/9
 • Сценарио: Дејвид Фјури
 • Режија: Грег Јејтенс
 • Главни лик: Сајид

Сајид проналази кабал који води од океана и иде према џунгли. Док прати траг кабла, Сајид пада у клопку и заробљава га Русо, жена која је одашиљала поменути сигнал. Русо говори Сајиду да је била део научног тима, и да су они пали на ово острво пре 16 година. Она открива постојање групе острвљана које она назива *Други*, то да су Други носиоци заразне болести која је напала њене колеге, и да шапутање које се чује у џунгли потиче од њих. Сајид успева да побегне и отима пушку и Русоине белешке које је она направила о острву. Док је тражио пут до кампа, Сајид чује шапат о ком му је Русо говорила.

У флешбековима, Сајид је добио задатак да мучи заробљеницу по имену Надја, која је била његова другарица из детињства. Сајиду његов надређени наређује да ликвидира Нађу али, уместо тога, Сајид помаже Надји да побегне.

Васпитан од стране неког другог

Сајид, тешко рањен, успева да се врати у камп, и говори осталима о Данијел Русо, и о томе да има и других људи на острву. Клер се буди вриштећи, две ноћи за редом, и тврди да ју је неко држао и ударао је у стомак. Овај напад убеђује Харлија да направи попис преживелих, на основу списка путника из авиона, и открива да Итан није био са њима у авиону.

У флешбековима, Клер сазнаје да је остала трудна и њен момак је напушта. Одлази да види видовњака, који је упозорава да је њена беба у сред велике опасности.

Сви најбољи каубоји су имали проблема са својим очевима

 • Оригинални наслов: All the Best Cowboys Have Daddy Issues
 • Епизода број: 11/11
 • Сценарио: Хавијер Грило-Маркач
 • Режија: Стивен Вилијамс
 • Главни лик: Џек Шепард

Итан киднапује Клер и Чарлија, а две групе полазе у потрагу за њима, Џек и Кејт, и Лок и Бун. Џек наилази на Итана, који га упозорава да ће убити једног од талаца. Џек и Кејт проналазе Чарлија, који је, са повезом преко очију, обешен о врату о једну грану. Џек муњевито изводи оживљавање (CPR) и Чарли долази себи. За то време, Бун и Лок проналазе један метални део, закопан у земљу у сред шуме.

У флешбековима, Џек признаје пред комисијом да је његов отац био под утицајем алкохола док је вршио операцију.

Шта год да је у питању

 • Оригинални наслов: Whatever the Case May Be
 • Епизода број: 12/12
 • Сценарио: Дејмон Линдлоф и Џенифер Џонсон
 • Режија: Џек Бендер
 • Главни лик: Кејт Остин

Приликом пливања, Кејт наилази шерифов закључани кофер. Џек пристаје да помогне Кејт да отвори кофер ако му она покаже шта је у том коферу. У коферу су нашли неколико пиштоља и играчку, авиончић. Кејт каже да је авиончић био од човека којег је волела - и убила.

У флешбеку, Кејт пљачка банку како би дошла до играчке, авиончића.

Срца и умови

Шенонина веза са Сајидом постаје све приснија. Лок и Бун покушавају да уђу у отвор који су нашли. Бун жели да исприча Шенон о отвору коју су нашли, а Лок даје Буну дрогу од које почиње да халуцинира и заборавља на Шенон.

У флешбековима, Бун покушава да се отараси Шенониног агресивног момка тако што му даје новац да је напусти, али открива да је то била шема коју је смислила Шенон, и која наставља да спава са Буном.

Посебно

 • Оригинални наслов: Special
 • Епизода број: 14/14
 • Сценарио: Дејвид Фјури
 • Режија: Грег Јетејнс
 • Главни лик: Мајкл и Волт

Изнервирани Мајкл се суочава са Волтом, кога Лок учи вештином баратања ножем, и пријављује их за скупљање делова авиона како би од њих направили сплав, али Волт одлази у шуму и нестаје у њој. Мајкл и Лок прате Волта кроз џунглу и наилазе на Волта кога је ухватио у клопку поларни медвед. Мајкл угрожава сопствени живот да би избавио Волта. Касније, Лок и Бун налазе Клер која лута кроз џунглу.

Флешбекови показују да је, када је Волт био стар само неколико месеци, његова мајка Сузан прихватила посао у Амстердаму, и повела дете са собом. Удала се за колегу Брајана, када је Волт имао две године. Одбија да Мајклу дозволи да прича са Волтом. Неколико година касније Сузан умире, а Брајан не жели старатељство над Волтом зато што је дечак „чудан“.

Повратак кући

 • Оригинални наслов: Homecoming
 • Епизода број: 15/15
 • Сценарио: Дејмон Линдлоф
 • Режија: Кевин Хукс
 • Главни лик: Чарли Пејс

Клер се вратила међу преживеле, али последње чега се сећа је лет авионом. Итан наилази на Чарлија, којем прети да ће убијати остале преживеле, једног по једног, док не успе да поврати Клер. Упркос мерама опреза, Скот је убијен. Са оружјем које су нашли у коферу, и Кејт као мамцем, Џек, Кејт, Лок, Сајид и Сојер постављају замку за Итана. Замка је успела и хватају Итана. Иако је план био да Итана ухвате живог, Чарли га, из освете, убија.

У флешбековима, Чарли покушава да дође до новца за дрогу тако што га краде од своје богате девојке.

Одметници

 • Оригинални наслов: Outlaws
 • Епизода број: 16/16
 • Сценарио: Дрју Годард
 • Режија: Џек Бендер
 • Главни лик: Џејмс „Сојер“ Форд

Сојер постаје опседнут потрагом за дивљим вепром који је разрушио његов шатор и одлази, заједно са Кејт, у џунглу да га нађе. Ипак, када га пронађе, не убија га. Свој пиштољ даје Џеку, који сада држи код себе све ватрено оружје које се налазило у шерифовом коферу. Сојер схвата да је упознао Џековог оца у Аустралији.

У флешбековима, Сојер путује у Аустралију за оним за кога мисли да је човек по имену Сојер који је уништио његов живот. Сојер убија тог човека али сазнаје да то није тај Сојер којег он тражи.

У преводу...

 • Оригинални наслов: ...In Translation
 • Епизода број: 17/17
 • Сценарио: Хавијер Грило-Маркач и Леонард Дик
 • Режија: Такер Гејтс
 • Главни лик: Јин Су Квон

Мајкл наставља свој рад на сплаву, на коме има још само једно слободно место, након што је Сојер обезбедио себи место на сплаву у замену за одређени материјал за сплав. Сплав је запаљен и сви за то оптужују Јина. Мајкл следећег јутра напада и туче Јина. Син му говори да престане да туче Јина зато што му није он запалио сплав. Сви су зачуђени што је Син проговорила енглески, укључујући и Јина. Лок каже да су то вероватно учинили Други. Мајкл схвата да од овог сплава нема више ништа и одлучује да почне правити нови сплав. Син одлази да поприча са Јин, који јој говори да је сувише касно да почињу испочетка. Јин се враћа на плажу и помаже Мајклу да поново направи сплав, на ком је он тиме зарадио своје место. Волт се поверава Локу да је он тај ко је спалио сплав, зато што је заволео острво.

У флешбековима, открива се да је разлог зашто је Јин дошао кући сав у крви, ноћ након његовог венчања са Син, тај што је претукао човека да би га тиме спасао сигурне смрти, коју је његов таст заправо наручио. Јин планира да оде у САД заједно са Сином, и да започну нови живот.

Бројеви

Харли проналази на неким од Русоиних докумената низове бројева 4, 8, 15, 16, 23 и 42, исте бројеве помоћу којих је Харли уписао на листић за лутрију, и помоћу којих је добио премију на лутрији. Харли, сам за себе, креће у потрагу и проналази Русо. Русо му говори да не зна шта ти бројеви значе: само да је њена група дошла на то острво пратећи трансмисију која је емитовала те бројеве. Бројеви се појављују урезани на отвору у шуми.

У флешбековима, Харли добија на лутрији и, током наредних недеља, све особе око њега прати све већа несрећа.

Бог из машине

 • Оригинални наслов: Deus Ex Machina
 • Епизода број: 19/19
 • Сценарио: Карлтон Кјуз и Дејмон Линдлоф
 • Режија: Роберт Мендел
 • Главни лик: Џон Лок

Лок открива да губи осећај у својим ногама. Лок и Бун налазе Бичкрафт 18 (Beechcraft 18) на ивици литице. Бун се пење и радиом, у нади да ће га неко чути, шаље поруку: „Ми смо преживели са Океанског лета 815", на шта му убрзо стиже одговор "Ми смо преживели са Океанског лета 815". Авион пада и Лок носи тешко повређеног Буна назад у камп. Лок, носећи Буна, стиже до пећина и лаже о томе како се Бун повредио. Лок нестаје у џунгли. Након што се почео бацати на отвор и бесомучно урлати, у унутрашњости отвора се појављује неко светло.

У флешбековима, Лок упознаје своје родитеље и његов отац на превару долази до његовог бубрега.

Не повреди

 • Оригинални наслов: Do No Harm
 • Епизода број: 20/20
 • Сценарио: Џенет Тамаро
 • Режија: Стивен Вилијамс
 • Главни лик: Џек Шепард

Бун открива Џеку да су он Лок и он пронашли отвор, и да му је Лок рекао да никоме о томе не говори. Иако је Џек био упоран у покушају да Буну спасе живот, Бун умире. Клер почиње да се порађа и рађа дечака.

Флешбекови показују Џеково венчање са Саром, његовом бившом пацијенткињом, коју је „средио“ након што је доживела саобраћајну несрећу.

Добре намере

 • Оригинални наслов: The Greater Good
 • Епизода број: 21/21
 • Сценарио: Леонард Дик
 • Режија: Дејвид Гросман
 • Главни лик: Сајид

Лок долази на Бунову сахрану и Џек га напада. Лок моли Шенон за опроштај. Шенон, док је Џек спавао, краде кључ од кофера са оружјем и тражи Лока у џунгли. Сајид наилази баш када Шенон пуца на Лока, приликом чега му метак окрзне главу. Сајид касније наговара Лока да га одведе до отвора.

У флешбековима, Сајид постаје обавештајац за аустралијску Тајну обавештајну службу и америчку Централну обавештајну службу, које су од њега тражиле да се инфилтрира у једну терористичку ћелију, чији је члан његов школски друг Исам. Сајид пристаје да то уради у замену за информације о томе где се налази Надја, и издаје Исама, који извршава самоубиство.

Рођен да бежи

 • Оригинални наслов: Born to Run
 • Епизода број: 22/22
 • Сценарио
 • Режија: Такер Гејтс
 • Главни лик: Кејт Остин

Сајид и Лок показују Џеку отвор, који верује да отвор треба отворити. Волт упозорава Лока да не отвара отвор, иако му нико није рекао да постоји некакав отвор. Кејт тражи место на сплаву, претећи да заузме Сојерово место. Мајкл бива отрован и одузима Сојеру право на место на сплаву. Сојер свима обзнањује да је Кејт на авиону била као спровођени криминалац. Волт признаје Мајклу да је он одговоран за ватру која је прогутала први сплав и, иако Мајкл каже да му не смета да остану на острву, Волт инсистира да треба да оду.

У флешбековима, Кејт се враћа у свој родни град да би посетила своју мајку, која је на самрти, и среће свог бившег момка Тома Бренана. Кејт одлази са Томом у посету својој мајци али њена мајка почиње да вришти и позива у помоћ, чим је угледала Кејт. Она и Том покушавају да утекну али Том умире а Кејт бежи.

Исход: Први део

 • Оригинални наслов: Exodus: Part 1
 • Епизода број: 23/23
 • Сценарио: Дејмон Линдлоф и Карлтон Кјуз
 • Режија: Џек Бендер
 • Главни лик: --

Русо стиже на плажу да упозори преживеле да долазе Други, и прича им још о својој причи. Била је трудна када је, пре 16 година, дошла на ово острво, али су Други - најављујући свој долазак црним димом - дошли и отели њено дете, које од тада није видела. Убрзо су и острвљани видели црни дим који се вијори у даљини. Џек, Лок и Сајид говоре Русо о отвору који су пронашли, и о томе како требају да га отворе, можда најбоље динамитом. Русо се нуди да их одведе до Црне стене, где могу наћи динамит. Џек, Лок, Кејт, Харли, Арц и Русо стижу до Црне стене, великог брода трговаца робљем насуканог у унутрашњост острва. За то време, Чарли скупља поруке које ће ставити у боцу и пустити је у океан.

У флешбековима, неколико оних који су преживели пад се приказују у задњим часовима пре лета авионом.

Исход: Други део

 • Оригинални наслов: Exodus: Part 2
 • Епизода број: 24/24
 • Сценарио: Дејмон Линдлоф и Карлтон Кјуз
 • Режија: Џек Бендер
 • Главни лик: --

Русо напушта Црну стену, и, покушавајући да носи динамит, Арц експлодира. Наилазе на чудовиште - облак црног дима. Русо краде Клерину бебу, којој је дала име Арон. Сајид увиђа Русоину замисао да Клерину бебу трампи за своје дете, које је са Другима. Чарли и Сајид иду према облаку црног дима, и успут наилазе на авион трговаца дрогом, за који Сајид открива да је пун хероина, и Чарли узима мало. Када Сајид и Чарли стигну на плажу изнад које се вијорио црни дим, тамо не налазе никог другог већ само логорску ватру, Русо и малог Арона. Она враћа Арона и говори им како је чула да Други говоре да они траже „дечака“. На сплаву, екипа наилази на чамац. Испоставља се да је то група Других који захтевају да им се преда Волт. Рањавају Сојера и одводе Волта. Бацају експлозив на сплав и уништавају га. За то време, Џек, Кејт, Лок и Харли дижу у ваздух отвор. Џек и Лок гледају доле у отвор и камера приказује веома дубоку и тамну рупу, са поломљеним мердевинама.

Кроз флешбекове се приказују време на аеродрому у које су се путници укрцавали у тај авион, и само укрцавање у авион.

Напомене[уреди]