Kantarion

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Kantarion
Hypericum.jpg
Naučna klasifikacija
Carstvo:
Divizija:
Klasa:
Red:
Theales (Guttiferales)
Porodica:
Rod:
Vrsta:
H. perforatum
Binomno ime
Hypericum perforatum

Kantarion (kantarijon, bogorodična trava, gospino zelje, sentjanzovka, sentjanzevka; lat. Hypericum perforatum) višegodišnja је zeljasta biljka iz istoimene porodice (Hypericaceae).

Opis[уреди]

Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka sa razgranatim korenom. Stabljika je uspravna, gola, visine od 20 do 100 cm. Cvetovi su žuti, dok je plod bradavičasta čaura. Cveta od maja do septembra.

Uslovi za život

Zemljišta srednje bogata hranljivim materijama , umereno topla i umereno svetla staništa.

Stanište

Predeli umerene i suptropske klime širom sveta.

Sastav biljke

Hipericin, pseudohipericin, izohipericin (u cvastima), hiperozid, kvercetin, rutin, kvercitrin, biapigenin, amentoflavon, katehin, epikatehin, hlorogenska kiselina, kafena kiselina, hiperflorin, karotenoidi, steroli, leukoantocijani, etarsko ulje.

Lekovita svojstva[уреди]

Kantarion se koristi kao antidepresiv, sedativ, antibiotik, koristi se spolja i iznutra. Aktivna supstanca je hiperflorin. Ekstrakt kantariona povisuje koncentraciju neurotransmitera serotonina i noradrenalina na sinapsama. Kantarionovo ulje (Oleum hyperici) je naširoko poznato i koristi se za ublažavanje i lečenje opekotina. Dobija se prelivanjem (maceracijom) svežih cvetova kantariona maslinovim uljem. Kantarionovo ulje se može koristiti za spoljašnju upotrebu i za jelo. Odlično je za kožu pa se može koristiti za nanošenje. Štiti kožu i sprečava upalne procese na njoj. Pomaže i neguje osetljivu, suvu i ispucalu kožu. Može se upotrebljavati i za masažu. Koristi se za opuštanje mišića i pomaže kod slabije cirkulacije. Ulje od kantariona ne treba upotrebljavati kao zaštitu od sunca, jer je fotoosetljivo i može izazvati promene na koži, ali ukoliko imate opekotine od sunca onda je korisno. Kantarionovo ulje je podjednako dobro za modrice, opekotine i za zarastanje rana, a maže se i kod ujeda insekta. Nanosi se na lice kao prirodno sredstvo protiv akni, a pomaže i kod reume. Ulje se koristi i za lečenje hemoroida. Kantarion se koristi i u kozmetičkoj industriji, a vi ćete sa svojim uljem biti obezbedjeni, da godinu dana održavate kožu zdravom. Može se koristiti i za negu kose.

Antidepresivno dejstvo je poznavao već u srednjem veku Paracelzus, a školska medicina ga je ’70-ih godina prošlog veka potvrdila. Kaže se da kantarion koji cveta u sred leta skuplja sunčeve zrake da bi ih ljudima dao za vreme tamnih meseci.

Interakcija sa lekovima[уреди]

Treba biti oprezan pri korišćenju ove biljke jer interaguje sa velikim brojem lekova.

Na neke lekove deluje povećavanjem metabolizma i brzine izbacivanja tih lekova, čime se smanjuje njihova koncentracija u plazmi krvi, i samim tim i njihovo dejstvo. Tu spadaju grupe lekova: benzodiazepini (za smirenje i anksioznost); antiretroviralni lekovi; hormonski kontraceptivi; imunosupresanti; antiaritmici, beta-blokatori i blokatori kalcijumovih kanala (lekovi za srce i pritisak); statini (za smanjivanje holesterola i triglicerida). Takođe deluje i na pojedinačne lekove kao što su digoksin, metadon, omerazol, fenobarbital, teofilin, varfarin, levodopa i drugi.[1]

Sa lekovima koji deluju na centralni nervni sistem interakcija može biti opasna po život. Tu spadaju antidepresivi, opijati uključujući tramadol, stimulansi, litijum i drugi.[2]

Kantarion2.jpg

Reference[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]