Маја Поповић

С Википедије, слободне енциклопедије
Маја Поповић
Лични подаци
Датум рођења(1972-00-00)1972.(51/52 год.)
Место рођењаБеоград, СФР Југославија
ДржављанствоРепублика Србија
ОбразовањеПравни факултет Универзитета у Београду; Правни факултет Универзитета у Новом Саду
Професијаправник и политичар
Породица
Деца2
Политичка каријера
Политичка
странка
независни политичар
Тренутна функција
Функцију обавља од 28. октобар 2020
ПредседникАлександар Вучић
ПремијерАна Брнабић
ПретходникНела Кубуровић Кисић

Маја Поповић (Београд, 1972) српска је правница и политичарка. Тренутни је министар правде Републике Србије. Независни је политичар.

Биографија[уреди | уреди извор]

Основну школу је завршила у родном граду, а средњу школу је завршила у међународној школи на Балеарским Острвима, у Шпанији, где је била ђак генерације. Настава у овој школи се одвијала на енглеском и шпанском језику. Године 1989. је уписала Правни факултет у Београду и завршила га у року у својој 21. години. Положила је правосудни испит и одбранила мастер рад на Правном факултету у Новом Саду са просечном оценом 9,80.

Радну каријеру је започела у канцеларији адвокатице Весне Кушић. Потом прелази у Окружни суд у Београду где је радила као судијски приправник и судијски сарадник. Са 26 година је постала најмлађи изабрани судија у нашој земљи. Тада је почела да ради као истражни судија у Првом општинском суду у Београду. Касније је постала и судија у Грађанском одељењу овог суда. Од 2000. до 2012. је имала сопствену адвокатску канцеларију и заступала је различите случајеве, од трговинских и ванпарничних спорова, преко високотехнолошког криминала до организованог криминала.

Године 2012. је постала помоћник за немедицинске послове директора Градског завода за хитну медицинску помоћ у Београду. На том положају је била до 2014. када постаје запосленик у Безбедносно-информативној агенцији. Тамо је обављала различите задатке (међународна сарадња, људски ресурси и стамбена питања). Била је и начелник Одељења за системско-правне, нормативне, имовинско-правне и стамбене односе. Потом је била шеф Кабинета директора Александра Ђорђевића, а након тога специјални саветник директора БИА Братислава Гашића.

У октобру 2020. године је предложена и изабрана за министарку правде Републике Србије.

Течно говори енглески, италијански, шпански и француски језик.

Лични живот[уреди | уреди извор]

Удата је и има двоје малолетне деце. Родитељи су јој правници Јевђо и Весна Кушић, а муж судија Растко Поповић.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Политичке функције
Министар правде
2020–
Тренутно на функцији