Габријела Гунчикова

С Википедије, слободне енциклопедије
Габријела Гунчикова
Гунчикова у мају 2016.
Лични подаци
НадимакГабријела Гун
Датум рођења(1993-06-27)27. јун 1993.(30 год.)
Место рођењаКромјержиж, Чешка
ДржављанствоЧешка
Занимањепевачица
Музички рад
Активни период2011—данас
Жанрпоп, рок
Инструментвокал
Издавачка кућаUniversal Music Group
Остало
Повезани чланциПесма Евровизије 2016.

Габријела Гунчикова (чеш. Gabriela Gunčíková; Кромјержиж, 27. јун 1993) чешка је поп-рок певачица, текстописац и композитор.

Представљала је Чешку на Песми Евровизије 2016. у Стокхолму где је са песмом на енглеском језику I Stand успела да се пласира у финале такмичења и тако постане први чешки извођач којем је то пошло за руком.

Биографија[уреди | уреди извор]

Гунчикова пева на модној ревији у Знојму (2011)

Почеци[уреди | уреди извор]

Габријела Гунчикова рођена је 27. јуна 1993. у граду Кромјержижу, на крајњем истоку Чешке Републике. Детињство је провела у маленом селу Јанковици, недалеко од Голешова. Јавности у својој земљи постала је позната након учешћа у другој сезони чешко-словачког музичког такмичења Česko Slovenská SuperStar, емитованог током 2011. године, а на којем је освојила високо друго место.

Први албум и признање[уреди | уреди извор]

По окончању тог музичког такмичења потписала је уговор са издавачком кућом „Universal Music” за коју је објавила и свој дебитантски албум Dvojí tvář (албум је званично објављен 28. новембра). Наишао је на позитивне критике и на чешким топ листама пласирао се међу 10 најпродаванијих албума. Исте године додељено јој је признање Český slavík за „најбољег новог уметника” на музичкој сцени Чешке.[1][2] Потом је учествовала у словачкој верзији шоу-програма Плес са звездама, где је у пару са професионалним плесачем Петром Модровским заузела 7. место. Почетком 2012. наступила је у чешком мјузиклу Клеопатра.

Други албум и САД[уреди | уреди извор]

Други студијски албум Celkem jiná објављује крајем маја 2013. године, а на албуму се појављује и као аутор неколико песама. Током 2013. одлази у Сједињене Америчке Државе где започиње сарадњу са вокалним тренером Кеном Темплином, све с циљем да додатно усаврши своје вокалне могућности.[3] Након што је успешно прошла усавршавање код Темплина годину дана касније, придружује се прог-рок бенду Trans-Siberian Orchestra, са чијим члановима је заједно наступала током наредне две године на турнејама по Сједињеним Државама.[4]

Песма евровизије 2016.[уреди | уреди извор]

Габријела Гунчикова на ПЕ 2016.
Прес Meet & Greet
Проба пре наступа у 1. полуфиналној вечери

Чешка радио-телевизија је у марту 2016. објавила да ће Гунчикова представљати ту земљу на Песми Евровизије 2016. у Стокхолму, са песмом I Stand. Гунчикова је наступила током првог полуфинала, а захваљујући гласовима жирија и публике пласирала се међу десет најбољих те вечери и на тај начин обезбедила први пласман за Чешку у финале овог музичког такмичења.[5]

Дискографија[уреди | уреди извор]

Награде и номинације[уреди | уреди извор]

Год. Номиновани рад Награда Категорија Резултат Р
2011. Габријела Гунчикова Český slavík Најбољи нови уметник Освојено [1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „Poslechněte si, co vydává Gunčíková, letošní "slavičí" Objev roku”. idnes.cz (на језику: чешком). 29. 11. 2011. Приступљено 11. 11. 2016. 
  2. ^ Argyriou, Giannis (21. 3. 2016). „Talent shows as stepping stone for Euro vision Song Contest”. EuroVisionary. 
  3. ^ „Gabriela Guncikova, Sängerin des berühmten Trans-Siberian Orchestra, mit Gastauftritt” (на језику: немачком). PaderZeitung. 22. 3. 2016. 
  4. ^ Kardáš, Jarda (12. 3. 2016). „Gunčíková má v Eurovizi slušnou šanci. Od dob SuperStar prošla obdivuhodnou proměnou” (на језику: чешком). Aktuálně.cz. 
  5. ^ Jordan, Paul (25. 1. 2016). „Allocation Draw: The results!”. eurovision.tv. European Broadcasting Union. Приступљено 25. 1. 2016. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Награде и постигнућа
Чешка на Песми Евровизије
2016.