Краљевина Хрватска (хабзбуршка)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Краљевина Хрватска

Map of the Kingdom of Croatia (1848).png
Мапа краљевине 1848. године (тамно црвено)
Географија
Континент Европа
Регија Средња Европа
Земља  Хабзбуршка монархија
Главни град Загреб, Вараждин
Друштво
Званични језици латински, немачки; говорни језици: хрватски, српски
Религија католицизам, православље
Валута фиорин
Законодавна власт сабор
Владавина
Облик владавине краљевина
Титула владара бан
Владар Иван Карловић
Оснивање 1527.
Престанак 1868.
Статус Бивша хабзбуршка крунска земља
Догађаји
Претходници и наследници
Претходиле су: Наследиле су:
Coat of arms of Croatia 1495.svg Хрватска у унији са Угарском Краљевина Хрватска и Славонија (Аустроугарска) Coat of Arms of the Kingdom of Croatia-Slavonia.svg
Портал:Историја

Краљевина Хрватска је назив за једну од земаља у саставу Хабзбуршке монархије. Постојала је од 1527. до 1868. године, а заузимала је северне делове данашње Хрватске, као и део данашње Србије. Управно седиште јој се налазило у граду Загребу (једно краће време је било у Вараждину). Становништво су чинили претежно Хрвати и Срби.

Историја[уреди]

У 16. и 17. веку, Краљевина Хрватска је била сведена на узак појас територије дуж дела хабзбуршке границе према Османском царству. Након Карловачког мира из 1699. године, Хабзбуршка монархија шири своју територију на бивша османска подручја и на њима формира Војну границу и Краљевину Славонију. Краљевина Славонија је потом прикључена Краљевини Хрватској, али је задржала и статус краљевине, док Војна граница остаје директно подређена властима у Бечу. Краљевина Славонија је 1849. године издвојена из Хрватске и дефинисана као посебна крунска област, да би се 1868. године поново ујединила са Хрватском у нову Краљевину Хрватску и Славонију.

Види још[уреди]