Мајда Врховник

Из Википедије, слободне енциклопедије
МАЈДА ВРХОВНИК
Majda Vrhovnik.jpg
Мајда Врховник
Датум рођења 14. април 1922.
Место рођења Љубљана

Савезна Република Југославија Краљевина СХС
Датум смрти 4. мај 1945. (23 год.)
Место смрти Клагенфурт

 Нацистичка Немачка
Професија студент медицине
Чланица КПЈ од 1940.
Учешће у ратовима Народноослободилачка борба
Народни херој од 20. децембра 1951.

Мајда Врховник – Лојзка (19221945), студент медицине, члан Среског комитета КП Словеније за Целовец и народни херој Југославије.

Биографија[уреди]

Рођена је 14. априла 1922. године у Љубљани. После завршене основне школе и гимназије уписала је студије медицине на Медицинском факултету у Љубљани. За време студија била је члан Словенског клуба и студентског револуционарног покрета. У чланство Комунистичке партије Југославије примљена је 1940. године.

Одмах после окупације Краљевине Југославије прешла је у илегалност. Постала је курир организационог секретара Централног комитета Комунистичке партије Словеније Тонета Томшича. Када је окупатор сазнао за њену делатност, у одсуству је осуђена на доживотни затвор, а њени родитељи су држани више месеци у затвору као таоци. Упркос томе, Мајда је и даље остала у Љубљани. Сарађивала је у организовању љубљанске илегалне технике. Као курир, снабдевала је рукописима илегалне штампарије Подморница и Тунел. Уз помоћ брата успела је да организује бункер, у којему је почев од 4. маја 1943. године, девет месеци умножавала „Људску правицу“, „Словенски порочевалец“, „Радио вестник“ и разне друге брошуре.

По сопственој жељи, 22. јануара 1944. године, послата је у Словеначко приморје. Тамо је обављала функцију инструктора СКОЈ-а за Идрију и инструктора скојевског курса при Обласном комитету СКОЈ-а за Приморску. Међутим, ни ту се није много задржала, већ се добровољно јавила за политички рад у Корушкој. У лето 1944. године именована је за секретара Окружног комитета КПС за Межицу, а затим је преко Драве, отишла на Гуре и у Целовец. У јесен 1944. године постала је члан Среског комитета КПС за Целовец. Преобучена као сеоска девојка, више месеци се задржала у Целовцу и учествовала у организовању одбора Освободилне Фронте, обавјештајне службе и илегалне штампе за град.

Гестапо је успео да је издајом открије и 28. фебруара 1945. године је ухапшена у кући под Крижном гором близу Целовца. У затвору је страховито мучена и 4. маја 1945. године убијена.

Указом Президијума Народне скупштине Федеративне Народне Републике Југославије, 20. децембра 1951. године, проглашена је за народног хероја.

Наслеђе[уреди]

Основна школа Мајде Врховник у Улици Симона Грегорчича 16 у Љубљани добила је име по Мајди Врховник 1958. године[1], а је настала спајањем Основне школе бр. 5 у Шубичевој улици и Основне школе бр. 6 на Цести Вртача.[2] Испред школе се налази њена биста, рад словеначког вајара Стојана Батича из 1961. године.[3]

Извори[уреди]

  1. Bitenc, Francka, Mira Delavec, & Polona Lahajner Kališnik. 2009. Vse najboljše, Majda!: zbornik ob 50-letnici OŠ Majde Vrhovnik. Ljubljana: Osnovna šola Majde Vrhovnik.
  2. Debevec, Marjetka Balkovec. 2003. "Ob stoletnici učiteljice Vide Uršič." Šolska kronika: zbornik za zgodovino šolstva 36: 81–88, pp. 81.
  3. Uradni list Republike Slovenije 3 (1993), pp. 2943.

Литература[уреди]