Пређи на садржај

Иван Рукавина

С Википедије, слободне енциклопедије
иван рукавина
Иван Рукавина, 1969. године
Лични подаци
Датум рођења(1912-01-26)26. јануар 1912.
Место рођењаОточац, Аустроугарска
Датум смрти3. април 1992.(1992-04-03) (80 год.)
Место смртиЗагреб, Хрватска
Професијавојно лице
Деловање
Члан КПЈ од1935.
Учешће у ратовимаШпански грађански рат
Народноослободилачка борба
СлужбаИнтернационалне бригаде
НОВЈ
ЈНА
19361939.
19411977.
Чингенерал армије ЈНА
Херој
Народни херој од20. децембра 1951.

Одликовања
Орден народног хероја
Орден народног ослобођења Орден ратне заставе Орден партизанске звезде са златним венцем
Орден заслуга за народ са златним венцем Орден братства и јединства са златним венцем Орден за храброст
Партизанска споменица 1941.

Иван Рукавина (Оточац, 26. јануар 1912Загреб, 3. април 1992) био је учесник Шпанског грађанског рата и Народноослободилачке борбе, генерал армије ЈНА и народни херој Југославије.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је 26. јануара 1912. године у Оточцу, у Лици. Гимназију је учио у Грачацу и Огулину, а завршни разред гимназије и велику матуру положио је у Загребу. После завршене гимназије, уписао се на Медицински факултет Загребачког свеучилишта. На факултету се убрзо повезао с припадницима револуционарног студентског покрета, а 1933. године је постао члан Савеза комунистичке омладине Југославије (СКОЈ).

Још као скојевац, био је ухапшен када је растурао летке, па је од тада живео под строгом присмотром полиције. Иван је касније, отишао у иностранство. Најпре је, 1934. године, отишао у Беч, а следеће, 1935, у Праг, када је и примљен у чланство Комунистичке партије Југославије (КПЈ). Током 1935. и 1936. у Прагу је радио у Техници КПЈ, која је припремила издавање партијског листа „Пролетер“. У време припрема за партијску конференцију у Прагу, поновно је ухапшен, али је убрзо пуштен из затвора. У децембру 1936. године одлази у Шпанију и учествује у борбама на страни Шпанске републиканске армије.

У Шпанском грађанском рату, Иван се истакао у низу борби као водник у батаљонуДимитров“. Убрзо је напредовао до чина капетана Републиканске армије, а после оздрављења постао је командант батаљона „Ђуро Ђаковић“. После пада Каталоније, прешао је с осталим шпанским добровољцима у Француску, где је интерниран у концентрациони логор. Године 1939. успео је да се извуче из логора и да се врати у Југославију. По повратку у земљу, одмах се укључио у рад загребачке партијске организације, а нарочито је био активан у раду СКОЈ-а, а касније је постао члан Покрајинског комитета СКОЈ-а за Хрватску.

Напад сила Осовине на Краљевину Југославију, априла 1941. године, затекао га је на одслужењу војног рока у Никшићу. После распада Југословенске краљевске војске, заробљен је од Италијана. После петнаест дана проведених у логору, успео је побећи и вратити се у Загреб, где се поново укључио у рад партијске организације. У току припрема за подизање устанка постављен је, маја 1941. године, за члана Војног комитета за Хрватску. У јуну 1941. године одлази на Банију, где учествује у оснивању Сисачког партизанског одреда.

Са Баније, Иван се поново, на кратко време, враћа у окупирани Загреб, а почетком августа одлази на Кордун, где је радио на формирању партизанских одреда. У новембру 1941. године постављен је за команданта Главног штаба НОП одреда Хрватске, и на тој је дужности остао до новембра 1943, када је постављен за команданта Четвртог хрватског корпуса. Од новембра 1944. до фебруара 1945. године био је командант Војне управе за Војводину, а затим шеф Војне мисије на конференцији у Паризу.

Послератни период[уреди | уреди извор]

После ослобођења Југославије, остао је у професионалној служби у Југословенској народној армији (ЈНА). Налазио се на дужностима начелника Треће управе Генералштаба Југословенске армије (ЈА) и на дужностима у Министарству народне одбране, касније Савезном секретаријату за народну одбрану (ССНО) — био је начелник Више војне академије ЈНА, командант армије, помоћник Државног секретара за послове народне одбране и др.

Први официрски чин — чин пуковника, добио је маја 1943. године, након што су уведени први официрски чинови у НОВЈ, а пензионисан је 1977. у чину генерала армије ЈНА.

Поред војних функција, бавио се и друштвено-политичким радом. На Шестом и Седмом конгресу СКЈ биран је за члана Централног комитета Савеза комуниста Југославије, а на Петом конгресу СКХ за члана Централног комитета Савеза комуниста Хрватске. Биран је и за посланика Савезне скупштине СФРЈ и члана Савета федерације.

Политиком се бавио и у годинама након распада СФРЈ, а 1990. је учествовао у оснивању Хрватске народне странке (ХНС). Преминуо је 3. априлa 1992. године у Загребу.

Носилац је Партизанске споменице 1941. и других високих југословенских одликовања, међу којима су — Орден народног ослобођења, Орден ратне заставе, Орден партизанске звезде са златним венцем, Орден заслуга за народ са златном звездом, Орден братства и јединства са златним венцем и Орден за храброст. Орденом народног хероја одликован је 20. децембра 1951. године.

Фото-галерија[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]