Торонталско-тамишка жупанија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Торонталско-тамишка жупанија

Banat backa baranja 01 map sr.png
Положај жупаније у бившој покрајини Банат, Бачка и Барања
Географија
Континент Европа
Регија Средња Европа
Земља  Краљевина Срба, Хрвата и СловенацаБанат, Бачка и Барања
Главни град Велики Бечкерек
Становништво 561.958 (1921)
Друштво
Званични језици српски
Религија православље, католицизам, протестантизам
Владавина
Титула владара Велики жупан
Оснивање 1919.
Престанак 1922.
Статус Бивша жупанија
Догађаји
Претходници и наследници
Претходиле су: Наследиле су:
Flag of Yugoslavia (1918–1941).svg Торонталска жупанија (Краљевство СХС) Београдска област (Краљевина СХС) Flag of Yugoslavia (1918–1941).svg
Flag of Yugoslavia (1918–1941).svg Тамишка жупанија (Краљевство СХС) Подунавска област (Краљевина СХС) Flag of Yugoslavia (1918–1941).svg
Портал:Историја

Торонталско-тамишка жупанија (или Банатска жупанија) је била жупанија, односно управна јединица покрајине Банат, Бачка и Барања у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца 1919.1922 године.[1][2][3][4][5] Некадашњи простор ове жупаније данас је у саставу Србије и подељен је између АП Војводине (већи део) и Града Београда (мањи део). Управно седиште жупаније био је град Велики Бечкерек (данас у саставу Србије и аутономне покрајине Војводине). Према попису из 1921. године, жупанија је имала 561.958 становника.[5]

Географски положај[уреди]

Торонталско-тамишка жупанија била је смештена у североисточном делу Краљевине СХС и обухватала је географску регију Банат. На западу јој је граница била река Тиса, а на југу Дунав. Источна, североисточна и северна граница нису биле природне, већ су одређене државном границом према Румунији и Мађарској.

Суседне административне јединице биле су Бачко-барањска жупанијаБачкој и Барањи, такође део покрајине Банат, Бачка и Барања) и Сремска жупанијаСрему) на западу, као и Пожаревачки округ, Смедеревски округ и Београдски округ на југу.

Историја[уреди]

Торонталско-тамишка жупанија формирана је од делова ранијих жупанија, Торонталске и Тамишке, које су пре 1918. године биле административне јединице Краљевине Угарске у Аустроугарској, а након 1918. административне јединице покрајине Банат, Бачка и Барања у Краљевству Срба, Хрвата и Словенаца.

1919. године, извршено је разграничење Краљевства СХС са Румунијом, чиме су подручја Торонталске и Тамишке жупаније подељена између ове две државе, а од делова ових жупанија који су остали у саставу Краљевства СХС формирана је нова Торонталско-тамишка жупанија.

Новом административном поделом Краљевине СХС 1922. године, уместо дотадашњих округа и жупанија формиране су области, а територија некадашње Торонталско-тамишке жупаније је подељена између Београдске и Подунавске области.

Становништво[уреди]

Говорни језици у жупанији по попису из 1921. године.

Према попису из 1921. године, жупанија је имала 561.958 становника од чега:[5]

На месном нивоу, Срби и Хрвати су чинили доминантно становништво у срезовима Велика Кикинда, Турски Бечеј, Велики Бечкерек, Ковачица, Алибунар, Бела Црква и Ковин, као и у градовима Велика Кикинда, Велики Бечкерек и Панчево, Немци су чинили доминантно становништво у срезовима Панчево, Зичифалва и Итебеј, као и у градовима Вршац и Бела Црква, Мађари су чинили доминантно становништво у срезу Турска Кањижа, док су Румуни чинили доминантно становништво у срезовима Вршац и Жомбољ.

По вероисповести било је 1921. године:

Управна подела[уреди]

Управна подела Торонталско-тамишке жупаније била је следећа:

Срезови
Срез Седиште
Алибунар Алибунар
Бела Црква Бела Црква
Велика Кикинда Велика Кикинда
Велики Бечкерек Велики Бечкерек
Вршац Вршац
Жомбољ Жомбољ
Зичифалва Зичифалва
Итебеј Итебеј
Ковачица Ковачица
Ковин Ковин
Панчево Панчево
Турска Кањижа Турска Кањижа
Турски Бечеј Турски Бечеј
Градови
Бела Црква
Велика Кикинда
Велики Бечкерек
Вршац
Панчево

Извори[уреди]

Литература[уреди]

Види још[уреди]