Galerija „Milan Konjović” Sombor

Са Википедије, слободне енциклопедије
Galerija "Milan Konjović"
Galerija "Milan Konjović"
Galerija
Оснивање1966.
ЛокацијаSombor
 Srbija
ВрстаGalerija
Број предмета1.084
АдресаTrg Sv. Trojstva 2
Веб-сајтhttps://konjovic.rs/sr/
Zgrada galerije

Galerija "Milan Konjović" u Somboru otvorena je 10. septembra 1966. godine, kada je Milan Konjović poklonio gradu Somboru zbirku od 500 dela. Legat se nalazi u centru Sombora, na Trgu Sv. Trojstva, u zgradi iz 18. veka.

Milan Konjović[уреди | уреди извор]

Milan Konjović (Sombor, 28. januar 1898Sombor, 20. oktobar 1993) je bio jedan od najznačajnijih srpskih slikara 20. veka.

Zgrada galerije[уреди | уреди извор]

Galerija "Milan Konjović" je smeštena u jednospratnoj baroknoj zgradi sagrađenoj na mestu na kojem je bila prva apoteka u gradu. Zgrada je sagrađena 1838. godine, a 1961. godine je obimnim radovima prilagođena potrebama galerijskog prostora. Kao sastavni deo centralnog gradskog jezgra, Galerija je proglašena za nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja.[1]

Fond galerije[уреди | уреди извор]

Od početnih 500 darovanih dela (150 ulja, 20 pastela, 29 akvarela, 300 crteža i 1 tapiserija) fond legata se, putem donacija, stalno uvećavao. Umetnik je do kraja života Galeriji poklanjao svoje radove, i već deset godina nakon osnivanja legat je u svojoj zbirci imao 725 radova, od toga 238 slika, 32 pastela, 45 akvarela, 409 crteža i 1 tapiseriju.[2] Zahvaljujući brojnim donacijama, danas zbirka Galerije broji 1084 rada.

Galerija poseduje bogat dokumentacioni materijal: hemeroteku, biblioteku, fototeku, prepisku Milana Konjovića sa njegovim savremenicima i kao i kompletnu bibliografsku građu o Milanu Konjoviću.

Izložbena delatnost[уреди | уреди извор]

Galerija izlaže dela Milana Konjovića kroz stalne hronološke postavke i povremene tematske izložbe. Galeriju je prvobitno uredila dr Katarina Ambrozić, koja je i autor prve monografije o slikaru u izdanju Galerija iz iste godine. Stalna postavka monografskog karaktera prikazuje Konjovićevo stvaralaštvo u periodu od 1913-1990. godine, u tehnikama ulja, pastela, akvarela, crteža i tapiserija. Retrospektivna postavka se menja svake tri godine, a organizuju se dve tematske izložbe godišnje. Od osnivanja do danas Galerija je imala 12 retrospektivnih postavki i preko 50 tematskih izložbi, od kojih je većina gostovala u galerijama i muzejima u drugim gradovima. Galerija organizuje brojne izložbe i u drugim ustanovama kulture u zemlji i inostranstvu.

Izdavačka delatnost[уреди | уреди извор]

Galerija "Milan Konjović" ima bogatu izdavačku delatnost. Izdala je više od 20 knjiga i monografija. Izdaje katalog uz svaku retrospektivnu postavku i uz svaki tematsku izložbu. Takođe štampa serigrafije, reprodukcije, plakate i razglednice.

Najznačajnije publikacije[уреди | уреди извор]

Radno vreme[уреди | уреди извор]

Galerija je otvorena za publiku od utorka do petka od 8 do 19 časova, a subotom i nedeljom od 9 do 13 časova.

Vidi još[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Galeova kuća — Spomenici kulture u Srbiji". SANU http://spomenicikulture.mi.sanu.ac.rs/spomenik.php?id=1225
  2. ^ Lang, Irma, "Galerija Milan Konjović: 10 godina rada", Informatica museologica Vol.8 No.2, Muzejski dokumentacijski centar, Zagreb, 1978. https://hrcak.srce.hr/file/215531

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]