Пређи на садржај

Кир Стефан Србин

С Википедије, слободне енциклопедије

Кир Стефан Србин, био је српски монах, хоровођа и музиколог активан у 15. веку.[1] Већи део живота провео је на двору деспота Ђурђа Бранковића у Смедереву, у својству доместика - хоровође и дијака - писара.

Биографија

[уреди | уреди извор]
Ноте Кир Стефана Србина, Музеј у Смедереву
Литургијска пјесма Нинја сили; оригинал је уништен током нацистичког бомбардовања НБС.

Сачувано је више оригиналних Стефанових текстова и преписа, који се и данас налазе по иностраним библиотекама. Најпознатије његово дело је зборник црквених песама — Псалтикија. Оригинални рукопис Псалтикије чуван је у Народној библиотеци у Београду, где је, нестао 6. априла 1941. године, када је услед бомбардовања цела Народна библиотека изгорела.[2] Сачувано је свега дванаест фотокопираних листова, на којима поред грчких налазимо и девет српских песама, од којих су највеће драгоцености „Ниња сили небесније“ и „Вкусите и видите“, јер је на обема потписан аутор „Твореније доместика кир Стефана Србина“.

Псалтикија је писана касновизантијском неумском нотацијом са црквенословенским и грчким текстом. Занимљиво је што поред мелодија даје и теоријска тумачења - пападику са старословенском музичком терминологијом. Упутства се углавном односе на темпо и динамику.

Иако се за постојање Псалтикије зна још од почетка ХХ века, анализу преосталих страница саставио је тек 1961. године Димитрије Стефановић, директор Музиколошког института САНУ, који је такође превео у савремену нотацију песме Ниња сили и Вкусите и видите.

Хор Српске православне Епархије канадске у Торонту носи име Кир Стефан Србин.[3]

Референце

[уреди | уреди извор]
  1. ^ Lalovic, Milos (1941-04-06). „Kir Stefan Srbin Menu”. Kirstefansrbin.ca. Приступљено 2013-01-07. 
  2. ^ Бајић, Сања (2017-12-18). „Кир Стефан Србин - први познати српски композитор (15. век)”. РАСЕН (на језику: српски). Приступљено 2023-01-20. 
  3. ^ Хор Кир Стефан Србин