Кир Стефан Србин

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Фотокопија Псалтикије са српском химном Ниња сили небесније.

Кир Стефан Србин, славни српски монах, хоровођа и музиколог, живео је у 15. веку.[1] Већи део живота провео је на двору деспота Ђурђа Бранковића у Смедереву, у својству доместика - хоровође и дијака - писара.

Биографија[уреди]

Сачувано је више оригиналних Стефанових текстова и преписа, који се и данас налазе по иностраним библиотекама. Најпознатије његово дело је зборник црквених песама — Псалтикија. Оригинални рукопис Псалтикије чуван је у Народној библиотеци у Београду, где је, нестао 6. априла 1941. године, када је услед бомбардовања цела Народна библиотека изгорела. Сачувано је свега дванаест фотокопираних листова, на којима поред грчких налазимо и девет српских песама, од којих су највеће драгоцености „Ниња сили небесније“ и „Вкусите и видите“, јер је на обема потписан аутор „Твореније доместика кир Стефана Србина“.

Псалтикија је писана касновизантијском неумском нотацијом са црквенословенским и грчким текстом. Занимљиво је што поред мелодија даје и теоријска тумачења - пападику са старословенском музичком терминологијом. Упутства се углавном односе на темпо и динамику.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Lalovic, Milos (1941-04-06). „Kir Stefan Srbin Menu”. Kirstefansrbin.ca. Приступљено 2013-01-07. 

Спољашње везе[уреди]