Bogdan Popović

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Bogdan Popović
Bogdan Popović.jpg
Bogdan Popović
Датум рођења1. januar 1864.
Место рођењаBeograd
 Kneževina Srbija
Датум смрти7. novembar 1944.
Место смртиBeograd
 DF Jugoslavija

Bogdan Popović (Beograd, 20. decembar 1863/1. januar 1864Beograd, 7. novembar 1944) je bio jedan od najznačajnijih srpskih književnih kritičara i esejista.

Biografija[уреди | уреди извор]

Rođen je 1864. godine u Beogradu. Pošto je završio studije na Velikoj školi u rodnom gradu i pariskom Filozofskom fakultetu, 1893. godine postao je profesor Visoke škole koju je završio, da bi 1905. sa prerastanjem Velike škole u univerzitet i postao i univerzitetski profesor. Predavao je francuski jezik, opštu istoriju, uporednu književnost, teoriju književnosti i estetiku. Tokom 1914. godine postao je i redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti.[1] Njegov brat je akademik Pavle Popović, a deda po majci Stefan Marković.

Književnošću počinje da se bavi rano, već sa dvadeset godina. Ipak, najbitnije što je uradio je pokretanje najznačajnijeg i svakako najbolje uređenog časopisa - Srpskog književnog glasnika koji je počeo da izlazi početkom prošlog veka. Tokom prvih 14 godina izlaženja ovaj časopis je i kod pisaca i kod običnih čitalaca pojačao izvesne predstave o književnim uzorima prema najopštijim, ali jedinstvenim merilima.

Bogdan Popović pokrenuo je i stvaranje PEN kluba, Društva za žive jezike i književnost, Colllegium musicum, Društva prijatelja Francuske. U svom kritičarskom delu pisao je relativno malo o srpskim književnicima, mada je smatran najbitnijim književnim kritičarem. Njegov odnos prema srpskoj književnosti najvidljiviji je u „Antologiji novije srpske lirike“ koja je izašla prvo u Zagrebu, 1911. godine, a zatim i u Beogradu, 1912. godine. Antologiju odlikuju dobar predgovor, strog izbor pesama i njihov raspored. U ovom delu našle su se pesme stvaralaca od Branka Radičevića do Jovana Dučića. Ipak, antologiji se zamera to što u nju nisu uvršćeni neki od najznačajnijih pesnika tog doba. Najpoznatiji primer je, sigurno, Vladislav Petković Dis.

Poznat je i kao prva ljubav Drage Mašin. Često su se sastajali u klubu književnika, gde je Draga često navraćala. Меđutim, želje Draginih roditelja odvešće je daleko od Popovića.

Bogdan Popović (1).jpg

Čuveni književni kritičar umro je 1944. godine. Bavio se i likovnom kritikom.

O ličnosti Bogdana Popovića, njegovom karakteru i stavovima prema književnosti, umetnosti i životu uopšte, naročito je obimno i pažljivo pisao Branko Lazarević, u eseju "Bogdan Popović".

Vidi još[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Biografija na sajtu SANU Архивирано на сајту Wayback Machine (4. март 2016), Pristupljeno 20. 4. 2016.

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]