Bogdan Popović

С Википедије, слободне енциклопедије
Bogdan Popović
Bogdan Popović.jpg
Bogdan Popović
Датум рођења1. januar 1864.
Место рођењаBeograd
 Kneževina Srbija
Датум смрти7. novembar 1944.
Место смртиBeograd
 DF Jugoslavija

Bogdan Popović (Beograd, 20. decembar 1863/1. januar 1864Beograd, 7. novembar 1944) je bio jedan od najznačajnijih srpskih književnih kritičara i esejista.

Biografija[уреди | уреди извор]

Rođen je 1864. godine u Beogradu. Pošto je završio studije na Velikoj školi u rodnom gradu i pariskom Filozofskom fakultetu, 1893. godine postao je profesor Visoke škole koju je završio, da bi 1905. sa prerastanjem Velike škole u univerzitet i postao i univerzitetski profesor. Predavao je francuski jezik, opštu istoriju, uporednu književnost, teoriju književnosti i estetiku. Tokom 1914. godine postao je i redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti.[1] Njegov brat je akademik Pavle Popović, a deda po majci Stefan Marković.

Književnošću počinje da se bavi rano, već sa dvadeset godina. Ipak, najbitnije što je uradio je pokretanje najznačajnijeg i svakako najbolje uređenog časopisa - Srpskog književnog glasnika koji je počeo da izlazi početkom prošlog veka. Tokom prvih 14 godina izlaženja ovaj časopis je i kod pisaca i kod običnih čitalaca pojačao izvesne predstave o književnim uzorima prema najopštijim, ali jedinstvenim merilima.

Bogdan Popović pokrenuo je i stvaranje PEN kluba, Društva za žive jezike i književnost, Colllegium musicum, Društva prijatelja Francuske. U svom kritičarskom delu pisao je relativno malo o srpskim književnicima, mada je smatran najbitnijim književnim kritičarem. Njegov odnos prema srpskoj književnosti najvidljiviji je u „Antologiji novije srpske lirike“ koja je izašla prvo u Zagrebu, 1911. godine, a zatim i u Beogradu, 1912. godine. Antologiju odlikuju dobar predgovor, strog izbor pesama i njihov raspored. U ovom delu našle su se pesme stvaralaca od Branka Radičevića do Jovana Dučića. Ipak, antologiji se zamera to što u nju nisu uvršćeni neki od najznačajnijih pesnika tog doba. Najpoznatiji primer je, sigurno, Vladislav Petković Dis.

Poznat je i kao prva ljubav Drage Mašin. Često su se sastajali u klubu književnika, gde je Draga često navraćala. Меđutim, želje Draginih roditelja odvešće je daleko od Popovića.

Bogdan Popović (1).jpg

Čuveni književni kritičar umro je 1944. godine. Bavio se i likovnom kritikom.

O ličnosti Bogdana Popovića, njegovom karakteru i stavovima prema književnosti, umetnosti i životu uopšte, naročito je obimno i pažljivo pisao Branko Lazarević, u eseju "Bogdan Popović".

Vidi još[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Biografija na sajtu SANU Архивирано на сајту Wayback Machine (4. март 2016), Pristupljeno 20. 4. 2016.

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]