Општина Петровац

Из Википедије, слободне енциклопедије
Петровац
Грб
Основни подаци
Држава Застава Босне и Херцеговине Босна и Херцеговина
Ентитет Застава Републике Српске Република Српска
Становништво
Становништво 367
Географске карактеристике
Временска зона UTC+1 (CET), љети UTC+2 (CEST)
Површина 145 km²

Petrovac municipality.svg

Остали подаци
Начелник општине Дејан Прошић (ДНС) [1]
Позивни број 51
Веб-сајт Општина Петровац

Општина Петровац је општина у Републици Српској, БиХ. Налази се у западном дијелу Републике Српске. Сједиште општине се налази у насељеном мјесту Дринићу. Према прелиминарним подацима пописа становништва 2013. године, у општини Петровац укупно је пописано 367 лица.[1]

Насељена мјеста[уреди]

Мапа насељених места општине Петровац

Подручје општине Петровац чине насељена мјеста:

Бравски Ваганац, Буковача, Бунара, Дринић, Кленовац и Подсрнетица.[2][3]

У састав Републике Српске ушли су дијелови сљедећих насељених мјеста пријератне општине Босански Петровац: Бравски Ваганац, Буковача, Бунара, Дринић, Кленовац и Подсрнетица. Од овог подручја формирана је општина Петровац.

Историја[уреди]

Општина Петровац-Дринић се простире на површини од 145 km², и заузима 16% територије површине бивше општине Босански Петровац. Ова општина је настала по потписивању Дејтонског споразума. Територију општине су грађани напустили 14. септембра 1995. године и привремено се настанили у Дервенти, да би се после Дејтонског споразума вратили у марту 1996. године, последица тога је формирање општине у Дринићу у марту 1998. године. Поред насељеног места Дринић општини Петровац припада и део насељеног места Бунаре, као и део Буковаче. Површина општине је 136,48 km² односно 16 % од предтатне општине од 853 km². Општина Петровац је по попису становништва 1981. године имала 400 становника, по попису 1991. год. 362 становнка. Интерни попис становништва са стањем од 31. 12. 2004 регистровано је становника са статусом пребивалишта 376 (а са статусом боравка или боравишта 1.250 становника (највише из општине Федерације Босански Петровац). Док Према попису иэ 2013 у Петровцу станује око 286 становника .

Познате личности[уреди]

Види још[уреди]


Референце[уреди]

Извори[уреди]