Општина Оштра Лука

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Оштра Лука
Грб
Основни подаци
Држава  Босна и Херцеговина
Ентитет  Република Српска
Сједиште Оштра Лука
Становништво
Становништво (2017
2013
1996)

Пад 2.389[1]
Пад 2.705[2]
3.008[3]
Географске карактеристике
Површина 232,4 km2

Oštra Luka municipality.svg

Остали подаци
Временска зона UTC+1 (CET), љети UTC+2 (CEST)
Начелник општине Драган Станар (ДНС) [1]
Позивни број 52
Веб-сајт Општина Оштра Лука
Оштра Лука

Општина Оштра Лука (раније Српски Сански Мост) је општина у Републици Српској, БиХ. Сједиште општине се налази у насељеном мјесту Оштра Лука. Према прелиминарним подацима пописа становништва 2013. године, у општини Оштра Лука укупно је пописано 2.997 лица.[4]

Географија[уреди]

Насељена мјеста[уреди]

Мапа насељених места општине Оштра Лука

Подручје општине Оштра Лука се простире на територији од 232,4 км2 и чине насељена мјеста: Батковци*, Будимлић Јапра, Гаревица, Горња Козица*, Доња Козица*, Горња Трамошња*, Доња Трамошња*, Дуге Њиве, Зенковићи*, Копривна*, Марини, Мркаљи*, Овањска, Оштра Лука, Подвидача*, Сасина*, Слатина*, Стара Ријека*, Трнова*, Хадровци*, Халиловци, Хазићи, Усорци и Шкрљевита*.

Дијелови пријератних насељених мјеста Батковци, Горња Козица, Доња Козица, Горња Трамошња, Доња Трамошња, Хадровци, Копривна, Мркаљи, Подвидача, Сасина, Слатина, Стара Ријека, Шкрљевита и Трнова припадају Федерацији Босне и Херцеговине, тј. федералној општини Сански Мост.

Општина Оштра Лука је формирана од дијела пријератне општине Сански Мост, који је у саставу Федерације Босне и Херцеговине.

Историја[уреди]

Општина је настала од једног дијела некадашње општине Сански Мост. Раније је носила назив Српски Сански Мост, али по одлукама уставног суда БиХ од 22. септембра и 27. фебруара 2004. године назив је проглашен неуставним, те је одлуком Народне скупштине Републике Српске првиремено замијењен називом Оштра Лука.

Током рата у БиХ борбе су вођене и за Оштру Луку, која је при крају рата (током офанзиве Армије БиХ) пала, али је повраћена противофанзивом Војске Републике Српске.

Политичко уређење[уреди]

Састав Скупштине Општине Оштра Лука према резултатима избора 2016.
4
4
2
2
1
1
1
Од укупно 15 мандата на поједине партије отпада:

Општинска администрација[уреди]

Начелник општине представља и заступа општину и врши извршну функцију у Оштрој Луци. Избор начелника се врши у складу са изборним Законом Републике Српске и изборним Законом БиХ. Општинску администрацију, поред начелника, чини и скупштина општине. Институционални центар општине Оштра Лука је насеље Оштра Лука, гдје су смјештени сви општински органи.

Начелник општине Оштра Лука је Драган Станар испред Демократског Народног Савеза, који је на ту функцију ступио након локалних избора у Босни и Херцеговини 2016. године. Састав скупштине општине Оштра Лука је приказан у табели.[5]

Повјереништво за Општину Сански Мост[уреди]

Повјереништво за Општину Сански Мост је формирано 1996. године на основу Тачке 2. Амандмана XXXV на Устав Републике Српске и Тачке 2. Одлуке о образовању повјереништава за општине односно подручја која су у цјелини или дјелимично ушла у састав Федерације БиХ. Повјереништво општине извршава налоге Народне скупштине, Предсједника Републике и Владе Републике Српске и врши послове из надлежности Скупштине општине и Извршног одбора ускладу са законом. Сједиште повјереништва је било у Бања Луци. [a]

Култура[уреди]

Крсна слава општине је Свети пророк Илија који се слави 2. августа.[6]

Становништво[уреди]

На попису становништва из 1991, у насељима која данас сачињјавају ову општину, укупно је живео 5.161 становник.

Етнички састав према попису из 1991.‍[7]
Срби
  
3.263 63,2 %
Бошњаци
  
295 5,7 %
Хрвати
  
1.482 28,7 %
Остали
  
121 2,3 %


Спорт[уреди]

Оштра Лука је сједиште фудбалског клуба Подгрмеч.

Знамените личности[уреди]

Види још[уреди]

Напомене[уреди]

  1. ^ Службени гласник Републике Српске 14/96

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]