Разговор са корисником:CrniBombarder!!!

С Википедије, слободне енциклопедије
Sumski inv.svg
Разговор са корисником:CrniBombarder!!!
Sumski inv.svg

You talkin' to me? You talkin' to me?
You talkin' to me?
Then who the hell else are you talkin' to?
You talkin' to me?
Well this is my talk page.
Who the fuck do you think you're talking to?
Корисник:CrniBombarder!!!

Užički govor[уреди извор]

Izmena, to jest brisanje dela o mešanju slovenskog i ilirskog a naročito keltskog stanovništva je usledilo zbog apsolutne neproverljivosti i neodrživosti ovakve tvrdnje. Ne postoji niti jedna iole ozbiljna istorijska i arheološka knjiga koja bi ovako nešto podkrepila. Pozdrav 109.121.45.128 (разговор) 22:16, 5. март 2011. (CET)

odgovor[уреди извор]

Svako ko jednom ode na izmeni, njemu se posle toga prikaze ceo clanak, ali ako neko ko prvi put hoce da vidi clanak baci pogled njemu pokaze prvu verziju. Da nam asistent ne bi pravio problem, da li da napravim novi clanak pod imenom Volonterska prava, prekopiram ceo kod i link ka tom clanku posaljem asistentu?Hvala Vam puno na razumevanju109.92.114.162 (разговор) 16:52, 15. децембар 2010. (CET)

Грб Душановог царства[уреди извор]

Хвала што си ме обавестио за дискусију у вези грба јер је другачије не бих ни приметио. На жалост, тек сад сам нашао довољно времена да се позабавим тим и другим грбовима пошто су ме били притисли испитни рокови. --Александар (поразговарајмо!) 11:48, 6. октобар 2007. (CEST)

Slike[уреди извор]

Slike samo za vikipediju nisu više dozvoljene jer se to kosi sa idejama slobode. A ono je već neko dezintegrisao, šta gođ to bilo. -- Bojan  Razgovor  21:19, 11. октобар 2007. (CEST)

...питање[уреди извор]

дали може брзо питанје?--Vcesnak 05:07, 13. октобар 2007. (CEST)

... поштовани пријатељу, писао сам чланак о Српској уметности али треба му поправке и молим Вас да се заинтересујете и исправуте барем граматичке грешке у нјему и да га по могућностима мало побољшате јер сте искуснији од мене у писању чланака- чланак је дугачак па сам замолио и друге да помогну- оне који су ми по мало познати па молим и Вас. Ако Вам буде требао неки превод или допуна чланка из језика словачког или чешког увек Вам стојим на располаганју - поздрави од --Vcesnak 22:33, 13. октобар 2007. (CEST)
Хвала- ја сам употребио један стари извор за чланак Српска уметност и изгледа да сам пао под утицај овог језика, срдачни поздрави и захваљујем се --Vcesnak 23:18, 13. октобар 2007. (CEST)

не[уреди извор]

Та такозвана дозвола покрива само коришћење на Википедији и што је најгоре долази од некога ко уопште није овлашћен да је даје (од човека који је добио дозволу да приказује слике - а не да даје трећим лицима дозволе)... Дакле, не, не и не. --Dzordzm 04:51, 16. октобар 2007. (CEST)

П.С. Не мораш да се разумеш у ГЛСД да би тражио дозволу. Имамо типско писмо, само га умножи у налепи своје име. Иначе, права над ГЛСД су и те како задржана. Свака слика под ГЛСД и те како има носиоца ауторског права која се итекако могу прекршити... ево баш јуче сам нашао како је неко прекршио моје ауторско право преузимајући дословце моје текстове одавде без икакве напомене, само што ја нисам шупак да им сад серем о томе. ГЛСД напросто даје веће слободе кориснику - али не преноси на корисника или друштво ауторско право. --Dzordzm 04:51, 16. октобар 2007. (CEST)

[[:Слика:Byz 1204.jpg]][уреди извор]

Ова слика се користи у главном именском простору. --Dzordzm 05:13, 16. октобар 2007. (CEST)

Слика[уреди извор]

Па ја бих ове старије слике маркирао тако, дакле као поштена употреба, док не доше неко „паметан“ на пројекат па нас упути на који начин тј. које лиценце се могу користити за ове слике из Другог свијетског и у међувремену, по нашем законику... Поз. и свака част на обављеном послу око маркирања ових сличица... ---Славен Косановић- {разговор} 07:49, 18. октобар 2007. (CEST)

Брисање чланака[уреди извор]

Оне чланке што си предложио за брисање мислим да би их требало одмах избрисати па зато боље користи шаблон брзо брисање него да беспотребно компликујемо ствар. Па на крају да имамо вашарске певаљке и квизомане на википедији. Боже сачувај. Поздрав и све најбоље, --Војвода (разговор) 16:35, 25. октобар 2007. (CEST)

О кравама[уреди извор]

Не може луда крава бити света крава.

--Јакша 09:00, 27. октобар 2007. (CEST)А пацка Јакши због оног FU? Мислим, онако како само ви администратори то знате: "Драги Јакша, извини што те ометамо у твом доприношењу Википедији, али љубазно те и понизно молимо да не користиш уличарски речник и псовке у опхођењу са другим сарадницима те да поштујеш Правопис и сличну литературу. Такође те молимо да нападаш аргументе, а не оног ко износи те аргументе. Срдачан поздрав уз најбоље жеље да и даље конструктивно и плодно доприносиш Википедији (као што си то, уосталом, и до сада чинио на опште задовољатво свих добронамерних Википедијанаца)".

И само једна дигресија: Мислим да је тренутни резултат 11-0. Наравно, за мене.

--делија 09:37, 27. октобар 2007. (CEST)

А можда је и во? (11-0 није резултат, то је воловска тврдоглавост) --Јакша 10:07, 27. октобар 2007. (CEST)

Слике[уреди извор]

које су под слободном лиценцом или у јавном власништву, или за које постоји основан разлог да се верује да ће бити тако лиценциране (ако пише нешто типа "моја слика", или "сликао Милан из Париза" :)), не би требало означавати за брзо брисање, без обзира на то да ли се користе. Правило брисања слика које се не користе се односи само на неслободни садржај. Пошто нам је овде циљ прикупљање слободног садржаја, све слободне или потенцијално слободне слике које би некада могле да се искористе у енциклопедији треба задржати. --Dzordzm 17:12, 28. октобар 2007. (CET)

У ситуацијама када постоји разумна основа да је аутор сам сликао слику требаш да је означиш са {{ГЛСД-претпоставља се|CrniBombarder!!!}}. То се ради само ако постоји експлицитна назнака попут "ја сликао", "сликао Радоје" а корисник се зове РадојеНиш, и слично. (Што ће рећи да је ова ситуација заправо доста ретка.) Слике које су неозначене дуже од недељу дана и овако и онако остају на томе да их администратори једног дана обришу, тако да додавања шаблона за брзо брисање неће ништа изменити. Мислим да нема потребе да губиш време на то. --Dzordzm 18:02, 28. октобар 2007. (CET)

Ево вако каже (селектиране) генеологије у Оксфорд Дикшинари оф Бизантиум. манојло и Јелена су имали 6 синова (Јована Осмог, Теодора, андроника, Констнтина драгаша, Деметрија и Тому) и плус се помиње Манојлова ванбрачно рођена кћи Изабела. Погледаћу даље па ти јављам једаред.

Плус, само да ти кажем да Радошев Завод за уџбенике даје 50% попуста за неуџбенике дакле можеш за сасвим пристојне паре купити кџиге о нашој средњевековној повијести типа она биографија цара Душана од Ферјанчића и Ћирковића, спремићеву биографију деспоота Ђурђа и сл. Поздрав.

--ClaudiusGothicus 12:42, 30. октобар 2007. (CET)

Константин XI Палеолог Драгаш[уреди извор]

Приметио сам да у овом чланку уопште нема размака иза зареза и тачака (осим спорадично). Дај оди поправи то. Друга ствар. Крсташ је сада вишезначна одредница што значи да је у чланцима који повезују тамо треба преповезати на ”крсташки ратови” (што сам ја већ урадио са овим типом). Претпостављам да ће ти бити задовољство :) --Dzordzm 02:09, 31. октобар 2007. (CET)

Слике[уреди извор]

Елементарно, драги Вотсоне!!!

Ако је слика непоправљиви копивио, онда је означиш за брисање. Ако нема лиценцу, означиш је са {{Без лиценце}} и пошаљеш обавештење кориснику, који онда наредних недељу дана ништа не уради и онда неко обрише слику.

Ако слика нема лиценцу али се да пристојно подвести под поштену употребу и има назнаку извора (или ти знаш одакле је) и ти имаш добру идеју где би могла да се утне, онда је означи као поштену употребу и уметни у чланак. Ако нема назнаке о извору или није јасно одакле је, брзо се брише. Ако немаш идеју где може да се утне, брзо се брише. Све под поштеном употребом (чак и ако је легитимно) се брише ако се не користи, посебно сада када (надам се да си упознат са тиме) обрисане слике можемо и да вратимо у живот. Поштена употреба је у сваком случају контекстуална, тако да слика без контекста свакако не потпада под доктрину.

Ако слика има слободну лиценцу која притом није фалсификована, и имаш добру идеју где да је утнеш, па Бога му, ово је вики, додај је и крај приче. Ако немаш идеју где да је утнеш, остави је. Можда ће се неко сетити.

Није компликовано :) Алгоритам као шема од телевизора (не знам дал' си то некад видео ал' је занимљиво) --Dzordzm 04:27, 31. октобар 2007. (CET)

Knez lazar[уреди извор]

Do sada nisam znao, ali pogledao sam na netu i nasao ovo: {{Цитирање коментара|О раду патријарха Данила III се зна врло мало. Претпоставља се да је он дао пристанак за пренос моштију кнеза Лазара из храма Светог Спаса у приштину у кнежеву задужбину - манастир Раваницу. Том приликом је кнез Лазар канонизован. a na vikipediji pise ovo:

Из Митрополијске цркве у Приштини тело Кнеза Лазара 1390/1391. год. пренесено је у његову задужбину манастир Раваницу

a na netu ovo:

Свето тело Светог великомученика Лазара би свечано пренесено и положено у његову задужбину Раваницу 1391. год. где и данас почива. ([1])

Nadam se da je dosta, ali provericu u jednoj knjizi o knezu lazaru, kada sbudem bio kuci, u VB, pa cu da ti javim --Јован Вуковић (р) 20:56, 5. новембар 2007. (CET)

Vazi javicu ti. Ali ja mislim da je ova godina ok. Mozda je od 1930 drzavni praznik, ali u svakom slucaju pogledacu. --Јован Вуковић (р) 16:05, 6. новембар 2007. (CET)

 • Видим да је Јован већ дао одговор. Ово житије је доста обимно, а постоји и ова књига. Помиње се свечани пренос моштију и по свему судећи је тада канонизован - већ 1391. за време патријарха Данила III. Међутим не знам од када је то слово у календару црвено и ја сам од некога чуо да је то од 1900 и неке, али не могу то да потврдим. Кажу да има и нека књига „Видовдан и часни крст“ где има тако разних информација али ја је нисам читао. ПС. Страна Лазаревићи није лоша и треба је линковати где год се стигне, као и страна Бранковићи. --Ђорђе Стакић (р) 00:02, 7. новембар 2007. (CET)
Pa dobro ako je kanonizovan 1391 od tada je svetac. A treba spomenuti i crveno slovo :) --Јован Вуковић (р) 00:21, 7. новембар 2007. (CET)

Погледао сам у књизи „Свети кнез Лазар и косовски завјет“ и тамо пише да је канонизован годину или две после смрти. Значи не зна се тачан датум. --Јован Вуковић (р) 13:05, 17. новембар 2007. (CET)

Opsada Beograda 1521.[уреди извор]

Pošto te zanimaju tvrdjave baci pogled kada stigneš na ovaj članak. --Војвода (разговор) 16:44, 8. новембар 2007. (CET)

Да Јован Запоља се родио овде Цитат: A várban született a Habsburg-házi királyok előtti, utolsó magyar király Szapolyai János, ő volt egyben a vár utolsó Szapolya tulajdonosa is,Превод: У замку се родио, пре доласка на власт Хабѕбурга, последњи мађарски краљ (мисли се на мађарско порекло) Јанoш Запоља, који је и био задњи Запоља-власник замка.----László (talk) 23:42, 8. новембар 2007. (CET)

Угарска Лајоша Другог[уреди извор]

Можда је растрзана претешка реч. Можда је боље рећи уздрмана, пољуљана, ослабљена или нешто слично. --Војвода (разговор) 21:14, 12. новембар 2007. (CET)

Rupa[уреди извор]

Хе, хе, Богдана (аутор слике, из Румуније) сам упознао док сам још био активији на енглеској википедији. Иначе та рупа, је уствари требала бити мало већа, али ко ће се још расправљати са свима. Панониан је једно време био упоран у неким доказивањима (са успехом) око Баната, Мађарске итд... и све је на неки начин легло. Хвала на мапи, можда ћу је негде и употребити.----László (talk) 01:24, 13. новембар 2007. (CET)

vojska[уреди извор]

pa prebaci sablon,radicu jos neke vojske,a usput bi mozda mogao da napravis infoboks za vojsku.--мишо 14:29, 13. новембар 2007. (CET)

Срби у Цариграду[уреди извор]

Можеш ли да ставиш референцу на текст о Србима у Цариграду у чланку Пад Београда 1521. године. --Војвода (разговор) 22:31, 15. новембар 2007. (CET)

Напиши књигу[уреди извор]

Стварно би било штета да твој очигледни литерарни таленат остане без друштвеног признања. ЗАТО, НАПИШИ КЊИГУ! Поздрав, --Краљевић Марко 09:28, 19. новембар 2007. (CET)

Баци поглед ако имаш воље и времена на разговор о Самуиловом царству ту см изнео неке ставове из наше новије историографије о овом проблему па прокоментариши и онда да их убацимо у текст. Поздрав, --Војвода (разговор) 15:58, 19. новембар 2007. (CET)

Погачице су иначе..[уреди извор]

.. биле мало ужегле, ал хвала свеједно :) -- Обрадовић Горан (разговор) 04:37, 20. новембар 2007. (CET)

Прочитао[уреди извор]

И више ми се допада гоне онај текст изнад----László (talk) 03:07, 24. новембар 2007. (CET)

Докони попови...[уреди извор]

Veoma po;a['en ('irilicom se boqe vidi)----László (talk) 23:39, 25. новембар 2007. (CET)

ziveo aski[уреди извор]

Не сећам се тог правила о аски преусмерењима, а ако и постоји, не разумем га у потпуности (хехе, сад кад испадне да сам га ја заговарао :Р). Кад неко тражи аскијем, прво шта добије је линк ка чланку који је тражио, то стоји. Али зашто га не одвести одмах на жељени чланак (ако је тај чланак већ једнозначно одређен), и зашто му дати прилику (као што се десило пар пута у задње време) да започне чланак типа Fuad Midzic и тиме нам свима колективно увећа притисак (+ џаст крене да чупа косу)? Ја сам лично за то да се преусмерења праве где год и што више (то веселије), а ако постоји неко правило или разлог против аски преусмерења, please do speak my son.

Молитву ћу склонити (и онако није његова страна :Р.. нек је меће код себе ако баш мора). -- Обрадовић Горан (разговор) 04:35, 27. новембар 2007. (CET)

одговори[уреди извор]

 1. Аски преусмерења су прихватљива. Преусмерења служе да помогну кориснику да нађе информацију коју тражи. То не значи да их треба правити на силу, него да кад их неко направи, не морају да се бришу :)
 2. Молитва је обрисана, слажем се да је скроз но пасаран.
 3. Узгред, пошто си већ екстра-искусан, могао би да почнеш да наводиш референце у тексту кад год је то могуће (а не само списак литературе на дну). Знам да је теже и није увек изводљиво, али је увек корисније када одмах иза реченице или параграфа иде напомена "књига икс, стране а-б" него "ево ти ових 5 књига по 800 страна, па ти види где је :)" Ово ти пишем јер ја једно годину дана нисам остављао никакве референце и сада када погледам те чланке хоћу да свиснем јер знам да сам за све што сам написао имао извор, али нема шансе да то сад све похватам и средим... другим речима, ипак је увек лакше навести изворе зу тврдњу док се пише чланак него пар година касније... --Dzordzm (разговор) 04:36, 27. новембар 2007. (CET)

Видим, ти си..[уреди извор]

..баш био докон. да то није опет почео неки пост о ком ја нисам обавештен (Нису ми још у инбокс пристигли извештаји о новим подвизима ФК Миријево)? -- Обрадовић Горан (разговор) 04:47, 27. новембар 2007. (CET)


Стефан Душан[уреди извор]

Јеси ли ти писао онај задњи део. Стефан Душан#Смрт, пошто слика указује да је гроб у Призрену а тамо друга слика, да је он у Београду. --Mile (разговор) 09:36, 29. новембар 2007. (CET)

ДН[уреди извор]

Добру ти ноћ желим. Можеш ли ових дана да направиш чланак о Вршачкој кули? Управо шаљем две-три слике на Оставу, па ће вероватно моћи да се искористе =) Колико си заинтересован за чланке о блискоазијским тврђавама (првенствено неким тврђавама на територији Сирије?) Поз (и да, имам на уму оно што си ми написао о чланцима ;)) --Wlodzimierz (разговор) 02:41, 30. новембар 2007. (CET)

да, утврде :) ај лајк д нејм. елем, поставио сам само једну слику Вршачке куле, остале су ми мало бзвз =) Дерокову књигу више немам (дон'т ивн аск!). што се ових блискоазијских тиче, имам и њихових неколико фотографија... како нисам видео да ли је свака од ових утврда презентована на Остави, поставићу оне које нису ових дана на своју страну (да, да, недостатак времена је убитачна једна ствар), а имам и понешто популарне литературе о њима (ако је ископам, наравно) па могу да дорадим чланке =) толико о мојим мислима о утврдама, поинт воз -> могу помоћи са чланцима ако их имаш у виду (видох ја још раније да имаш интересовања спрам њих, али опет.. да питам, ред је). Поз, Wlodzimierz (разговор) 03:22, 30. новембар 2007. (CET)

Пар питања/захтева[уреди извор]

Ово прво је било везано за МедијаВики поруке и то сам исправио. Друго: направити бота за тако нешто је прилично тривијално, па ако будем имао времена данас пре факса, одрадићу га. Ако не, вечерас. --филип 11:42, 4. децембар 2007. (CET)

Бот за преусмерења је почео. Биће на крају све укупно 829 нових(?) преусмерења. --филип 01:33, 5. децембар 2007. (CET)

Жрнов[уреди извор]

Поводом овог чланка погледај http://www.politika.rs/ilustro/2547/3.htm Поздрав. --Ђорђе Стакић (р) 04:50, 6. децембар 2007. (CET)

Колико сам видео та књига "Жрнов, српски Авалон" има 68 страна, вероватно да је тешко написати нешто више на ту тему. Нашао сам и још два линка која сам додао у чланак. --Ђорђе Стакић (р) 21:54, 7. децембар 2007. (CET)

Brzo brisanje[уреди извор]

Zdravo, Bombarderu. Primetio sam da ti često stavljaš šablon {{brzo brisanje}} u članke koji su označeni kao članci početnika. Mislim da nema potrebe za tim, jer se po pravilu takvi članci brišu tek nakon 7 dana. Poenta je da se dotičnim korisnicima pruži prilika da se za to vreme upoznaju sa osnovama uređivanja i da preprave članak. Šablon {{brzo brisanje}} treba stavljati samo ukoliko nešto ozbiljno nije u redu sa tekstom (npr. totalno promašena tema ili neenciklopedijski stil itd. da ne nabrajam sve slučajeve). Članci početnika se ionako brišu nakon 7 dana ukoliko ih niko ne sredi. Sve najbolje M!cki talk 09:16, 6. децембар 2007. (CET)

Ma OK je. M!cki talk 10:34, 7. децембар 2007. (CET)

Слике[уреди извор]

Друже, ајд среди лиценце за ове слике ([2] [3] [4]), да не би биле обрисане. --M!cki talk 01:24, 9. децембар 2007. (CET)

Dobro. Mislio sam da možda imaš neku dozvolu za njih ili sl. Obrisaću ih, a za autoportret sam već promenio licencu :) M!cki talk 10:07, 9. децембар 2007. (CET)

Кратки чланци[уреди извор]

Здраво. После данашње конундруме око много кратких чланака, претражио сам дамп википедије за сличне случајеве и управо сам представио Филипу резултате. Исти мисли да би те занимало да погледаш следеће чланке:

Поздрав. --Михајло Анђелковић { talk } 21:31, 10. децембар 2007. (CET)

хвала[уреди извор]

Хвала, свеједно хвала да сте брзи. Но имам питање, користите „руска имена„ за сваки превод од украинског језика? Јер јасам видео и руско, например "Доњецк", "Киев", ....но видио сам и с украјинским поријеклом ко "хетман", "Украјина". Не схваћам, српски језик користи "руска" транслитерација украјинских имена или "украјинска"?

(извините ако ту има нешто босанско-хрватско, јер нисам сигуран што е литературно српско)

Tjuha (разговор) 06:14, 13. децембар 2007. (CET)

Категорије[уреди извор]

Вратио сам првобитне категорије на чланак о пчеларству, јер је то пољопривредно занимање и зато што је у одређеном броју случајева хоби. Ако име категорије није којим случајем добро, онда их треба преименовати, а не без икаквог објашњења склањати све. Поз, --Поки |разговор| 23:19, 18. децембар 2007. (CET)

Титани[уреди извор]

Баш добро, јер сам ја тако нешто хтео да одрадим, када завршим - или да преусмерим или... Овако... Одлично...Поз.--Nikostrat (разговор) 13:34, 19. децембар 2007. (CET)

Црни, мајсторе[уреди извор]

Морам да напишем, свака част! Овакву доследност мало ко показује. Не требаш да се извињаваш, ја сам покушао да направим нешто од тог чланка, оно други пут када се појавио, не први и трећи, није успело и сада ће се обрисати, што је у реду, јер стварно није (још) значајан (релевентан што би ми рекли). Стварно није ништа дао заједници па ондак, то му је то. Иначе, не знам да ли си видео да си био у конкуренцији за Оскара за ову годину, али ми није успело да те “прогурам“. Нема везе, следеће године, ако Тонка то буде опет покренуо. Још једна ствар, вредан си корисник и радиш ствари које су изузетно специфичне и корисне за рад и опстанак квалитета ове википедије. Из тог разлога желео бих да те предложим за администратора, наравно ако би се прихватио те функције, мислим да би ти доста помогло и поједноставило твој рад.----László (talk) 15:28, 23. децембар 2007. (CET)

Поштујем... и мислим да је то што ти радиш много паметније и мање боли глава. А оно о бановању ти није лоша идеја, звекни па нек се ладе, хехе, само што то није тако једноставно, на жалост. У сваком случају хвала на честитци а ти само настави са ovim како радиш до сада, један си од ретких који ме орасположи са коментарима (i make me да радо долазим на википедију), имам их неколико (твојих коментара) у мојој архиви ундер стардуст :о)----László (talk) 16:52, 25. децембар 2007. (CET)

Вишезначне[уреди извор]

Чекај, бре, који ти је резон за она силна премештања? Није нигде договорено да вишезначне одреднице морају да имају тај дугачки суфикс. Пре него што си дошао и "испопремештао", било је мање-више добро (са чудним изузетком срцг села) - то Наслов (виш. од.) је постојало само тамо где је Наслов био заузет чланак. То није случај у овим твојим ситуацијама. Тако да би било добро да то више не радиш :) А и да исповраћаш назад на Наслов. :D --ФилиП 21:50, 25. децембар 2007. (CET)

Па мени је некако логичније да се преусмерава са назива са том заградом на назив без заграде. Исти је резултат, зар не? (Можда само мања шанса да чланци указују на чланке, а не на вишезначне) То јесте софтверски проблем, али мислим да није толико битан. Међутим, давно давно сам пријавио сличан баг, али се ништа значајно није постигло. --ФилиП 06:50, 26. децембар 2007. (CET)

Парадајз[уреди извор]

Црни, какав је ово парадајз у левом углу горњем :о))----László (talk) 02:16, 31. децембар 2007. (CET)

Хаха, ово иде одмах на звездану прашину.----László (talk) 02:47, 31. децембар 2007. (CET)

Па, нисам ја крив, ти је нонстоп подижеш, па ја морам :о))----László (talk) 03:35, 31. децембар 2007. (CET)

Srećna Nova Godina[уреди извор]

Christmas tree 02.svg
Срећна нова година и још пуно звезданих тренутака:o))----László (talk) 21:01, 31. децембар 2007. (CET)

Желим Ти добро здравље, много среће и животних успеха у Новој години.--Drazetad (разговор) 10:46, 1. јануар 2008. (CET)

Srećna Nova i i svaka ti dala. Možeš li da protrčiš kroz članak Bič božji i da vidiš da li je OK. Prethodni Dinčićev text je bio konfuzan, pa sam sređivao prenoseći sa en:. -- Bojan  Razgovor  11:01, 1. јануар 2008. (CET)

Podgorička skupština[уреди извор]

Članak uopšte nije neutralan. Neko ko mnogo mrzi Srbiju i-ili Jugoslaviju ga je pisao.

Najgore je što je prepun potpuno iskrivljenih informacija. Kao prvo, "Centralni izvršni odbor za ujedinjenje Srbije i Crne Gore" nije jednostavno stvorila Vlada Kraljevine Srbije "po ulasku srbijanskih trupa na područje Crne Gore", već je on još davne 1917. godine oformiran u Ženevi, kao projekat Vlade Kraljevine Crne Gore u Egzilu i premijera Andrije Radovića.

Čas piše 160, čas 165 poslanika. Izvor na Montenegrini pogrešno navodi 160; 165 je jedina tačna cifra.

Što se tiče navodnog sprečavanja od strane Vrhovne komande srpske vojske povratka uglednih Crnogoraca, zaista nemam riječi. Nakon čitanja stranice za razgovor (Aleksandrovi argumenti) stvarno čudne stvari (koje inače prepričava Mijat Šuković, i to izuzetno pogrešno) smo mogli čuti. Npr. navodi se sprečavanje povratka Radomira Vešovića u Bosni i Hercegovini kao da je nešto loše, iako je Radomir Vešović bio od 1917. godine do 1918. godine austro-ugarski kolaboracionista koji je izdao svoje sopstvene komite, koji su inače bili crnogorski pokret otpora (nastao uglavnom od crnogorskih vojnika koji su se sakrili u nepristupačne lokacije poslije pada početkom 1916. godine) i koji su, između ostalog, nakon izdaje Vešovića proglasili stvaranje Velike Srbije sa Srbijom (sam Radomir je vodio više od 300 njih).

Onda sam pročitao i ime Sekule Drljevića, koji je tada bio žestok podržavaoc bezuslovnog ujedinjenja. Naime, još od 1917. godine je kao zatvorenik u Austro-Ugarskoj osnovao Komitet i okupljao zatvorenike u pokretu za ujedinjenje sa Srbijom. Pozdravio je Podgoričku skupštinu i ni u kom pogledu mu nije bilo sprečeno da se vrati u otadžbinu. Pored toga najveći biser je još nekoliko navodno sprečenih ljudi koji su odveć mrtvi bili tada... :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Podgorica_Assembly

http://en.wikipedia.org/wiki/Andrija_Radovi%C4%87

Ovdje imaš malo više podataka o tome. Pozdrav i sretna nova! --HRE (разговор) 16:43, 4. јануар 2008. (CET)

Компас[уреди извор]

Ову слику сам заменио овом, (јер је претходна била под поштеном употребом и приде растерска, а ова је у јавном власништву и векторска :) Јел ти ова прва слика још треба, или могу да је бришем? (Јер не задовољава услове поштене употребе.) -- Обрадовић Горан (разговор) 18:00, 4. јануар 2008. (CET)

Ух.. тешко учитати 23 килобајта.. треба ти 10-15 секунди. Ево, управо док си ми писао поруку сам додавао осенчење, па сад мало лепше изгледа. Срећна и теби нова, јави се да идемо на неки фудбал док траје распуст. -- Обрадовић Горан (разговор) 02:29, 5. јануар 2008. (CET)

ехеј[уреди извор]

хвала на обавештењу!--Дамјан (разговор) 02:42, 6. јануар 2008. (CET)

Crni....[уреди извор]

Malo me zekiš. Pa ja sam ga napravio i ostavio ljudima koji su bili zainteresovani za ovu temu da je pogledaju.Face-wink.svg--SREĆNI PRAZNICI piši mi  Important-1.svg Jefe 14:37, 6. јануар 2008. (CET)

Тамјаника[уреди извор]

Да ли си ти баааш и у потпуности сигуран (не тражим референце, него реци да ил' не) да се мајчина душица у народу назива тамјаника? Знам за коришћење термина тимијан, за једну од врста, која се и узгаја ради служења зачино, али не чух раније за тамјанику апропо тимуса :) :) :) --Wlodzimierz (разговор) 22:10, 7. јануар 2008. (CET)

Питањце[уреди извор]

Помислих, ето Црни ми вероватно може помоћи... Како се на српском зове религиозни ред Тринити ордер? То бејаху оци који откупише Сервантеса од берберских пирата и спасише га алжирских тамница... Ред свете Тројице? Или има неко друго име? Фала ви унапред, ако знате, а и ако не знате, опет фала...--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 22:35, 7. јануар 2008. (CET)

Па то сам и ја мислила, мора бити Ред св. Тројице. Оно што мене буни је име самих свештеника - као нпр. Ред св. Бенедикта су бенедиктанци (ваљда?, никад ово нисам изговарала на српскомSad.png), па од Дружба Исусова су исусовци или језуити, и сл. Клаудије ми рече тринитарци... Ај јави ако нешто нађеш. И фала ти. Стварно.Face-grin.svg--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 11:22, 8. јануар 2008. (CET)


велики ЋИРИЛИЧНИ шаблон и Upravljanje lancem snabdevanja[уреди извор]

Хм па да, тим чланкићима је заиста потребно сређивање, а што се тиче ћир/лат ствари ја право да ти кажем у већини случајева и не константујем којим је писмом нешто писано, па ми се често дешава да их побркам у тексту. што се мене тиче не би ни морало да се исправља али ипак имам смисла да текст буде у једном писму и стога сам и направио измену. Успут сматрам и да су латиница и ћирилица једнако српска писма и да је супер што имамо два писма То не само да обогаћује нашу културу већ је и један од показатељ отвореност наше. Воздра --Nbumbic (разговор) 13:16, 8. јануар 2008. (CET)


Hvala za objašnjenje oko tagova. Sad je liste stvari o kojima pojma nemam smanjena za jedan. Nažalost na wikipediji pišem u predasima od uobičajnog posla, pa sve to često bude na brzinu i veoma brljavo. Treba da obratim pažnju više na tehničke stvari. Još jednom HVALA --Nbumbic (разговор) 15:32, 12. јануар 2008. (CET)

Маричка битка[уреди извор]

Поздрав, Мало сам шта додао на тему Маричке бике. Мислим да би добро било да се напише и ток битке или барем што предања говоре, као и последице битке. Па помислих на тебе:)--Carski (разговор) 12:09, 9. јануар 2008. (CET)

Блацк ис бацк...[уреди извор]

Даклем, свих ми даброва Онтарија и бубњева Дарквуда, ти грешиш, овај, силно грешиш, синак... Мислим да ти кући немаш монитор! Тачно, гарант немаш монитор!! Да имаш, сигурно би видео ову слику и видео како изгледа у овом чланку! Јесте да сам ја матори даркер, али ми је по виђењу овог чланка почела коса опадати у праменовима. Верујем да је уметнички дојам до пања, али је енциклопедијски у 3.14зду ринумате. Има ли шансе да нешто урадиш поводом графичких елемената? Да не драмим шта би све могло, али јел може, за почетак, формат да се пребаци у свг? Иначе, ако желиш да покренемо креативну уметничку расправу о суставу дојмовног вредновања, могу да ти припопћим да је црна боја дефинитивно врх (негде) а крупни фонтови (и то онако читљиви) су мега-гранд продакшн (некоме)... али, мислим, ......е, сад ми је лакше... -- JustUser  JustTalk 22:07, 9. јануар 2008. (CET)

Javi se CRNI![уреди извор]

Nesto si na neko vreme ili ja digo nisam bio na Wikipediji. Daj javi se da radimo nesto sa nasim tvrdjavama.

Schroeder

Ју ар лаки тудеј...[уреди извор]

 • La batalla de Pemaneo fou un combat que els croats varen guanyar als bizantins a la part asiàtica de l'estret dels Dardanels el desembre del 1204, que els va permetre ocupar Bitínia. (одавде)
 • El 1204 els croats van conquerir Constantinoble i després de guanyar la batalla de Pemaneo (desembre del 1204) van entrar a Bitínia. L'emperador Constantí XI Làscaris va morir en la lluita el gener del 1205 i el seu germà Teodor I Làscaris fou proclamat emperador a Nicea, però el patriarca de Constantinoble Camatero, que havia fugit a Tràcia, no va voler anar a Nicea per coronar-lo. (одавде)
 • Битка код Пеменеа је била битка коју су крсташи победили Византинце на азијском делу Дарданела децембра 1204. године, што им је омогућило да окупирају Битинију.
 • Године 1204. крсташи су освојили Константинопољ, а затим су однели победу у бици код Пеменеја (децембар 1204) и ушли у Битинију. Цар Константин Ласкарис је умро борећи се у јануару 1205. године и његов син Теодор Ласкарис је био проглашен краљем Никеје, али патријарх Константинопоља,, Каматер, који је побегао у Тракију, није хтео да се врати у Никеју да га крунише.

crоats значи крсташи, али такође значи и Хрвати, тако да треба бити врло пажљив... И нема падежа у каталонском.

Надамо се да смо били на висини задатка.Face-grin.svg --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 22:00, 14. јануар 2008. (CET)

ПС: Ово Pemaneo не знам тачно где је ни шта је. Тражила сам ал нисам нашла. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 22:14, 14. јануар 2008. (CET)

Знатижеља[уреди извор]

Има ли неки посебан разлог зашто овде ово 11 стоји у загради? Константин (XI) Ласкарис?--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 22:55, 14. јануар 2008. (CET)

Аха, видиш, то би било лепо појаснити у чланку (ако већ ниси). А можда да му уопђште не ставиш тај број? Не знам како се иначе именује у историји...

Кјуриосити јужули килд д кет, ал ова мачка има више од девет живота, тако да јој је још неки ост’о у рукаву...Face-wink.svg--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 23:42, 14. јануар 2008. (CET)

A можда тај број само уноси забуну? Само питам, јер не знам како се тај чова обично зове у српској историографији, тј, јел га стављају с бројем или без броја...
А што се чудиш овоме, па код нас на њики има и Срба који претпостављају бугарски или руски правопис српскоме... Face-wink.svg--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 09:27, 15. јануар 2008. (CET)

Мало прикочи ...[уреди извор]

... са обзиром на ово ... са обиљежавањем кршења ауторских права у чланцима о манастирима и др. са www.soz-rs.org. Кад се то расчисти - широка ти била њики ;) --Kaster (разговор) 09:04, 15. јануар 2008. (CET)

Види са Филипом да ли се то може обавити у том року. Ревертовати?Па и обрисано се може опет вратити, тако да ништа није изгубљено ... али рекох да не трошиш енерџи на нешто што ће за дан-два бити ионако ријешено :) --Kaster (разговор) 09:14, 15. јануар 2008. (CET)

Razredna hijerarhija[уреди извор]

Zašto taj članak za brzo brisanje?

--78.3.51.215 (разговор) 12:43, 15. јануар 2008. (CET)

Konstantin Laskaris[уреди извор]

Pratim vas razgovor o ovoj temi.

Ja sam naime svojevremeno onaj spisak bizantskih careva hteo da ustroojim po ugledu na spisak kod Ostrogorskog i spiska u The Oxford Dictionary of Byzantium koji je danas najrespektabilniji prirucnik o Vizantiji i vizantijskom svetu. Kao sto pretpostavljas, a i znas u slucaju Ostrogorskog, u tim spiskovima Konstantina XI Laskarisa nema.

Otvorio sam ODB gde ga nema u listi careva na 360. stra. a u geneoloskoj tablici porodiice Laskaris nazvan je samo po imenu bez bilo kakvih podataka o carskom polozaju. u pomenutoj listi stoji Aleksije V Duka Murzufl (1204) pa onda Teodor I Laskaris (1205-1224) sto bi znacilo da ovde imamo posla sa interegnumom. Pogledacu i nekoliko studija posvecenih Nikejskom carstvu ovih dana pa ti javljam cin pre.

Drugo, hteo sam te nesto pitati al' da se ne naljutis. Ti si vrlo potkovan sto se brojnih istorijskih tema tice, a narocito onih vizantijskih i srednjevekovnih. Medjutim, moram ti skrenuti paznju da ponekad koristis termine koji nisu uobicajni u literaturi. Npr. Rat dvojice Jovana se svakako ne pominje kod Ostrogorskog, nisam ga nasao ni u Radicevom doktoratu vreme Jovana V Paleologa, a ni u ODB. U ODB se taj dogadjaj objasnjava pod clankom Civil War of 1341-47 i mislim da je Gradjanski rat u Vizantiji 1341-1347 mnogo cesci nego Rat dvojice Jovana (narocito kada uzmes da je jedan od dvojice Jovana tyj Jovan V imao samo nominalnu ulogu). Isto bih ti mogao reci i o terminu Pobuna zlatne mladezi za koji stvarno nisam cuo dosad u vezi sa ratom Andronika II i njegovog unuka. Druga stvar je sto cak i kada pises o istoj stvari neretko koristis dva razlicita termina. Tako Rat dva Jovana u clanku o Irini Asen postaje Gradjanski rat oko regentstva nad Jovanom V. Kapiras li koliko to moze da zavede neupucenog citaoca koji pretrazuje Wiki ili prati clanak iz clanka ? tu je i npr moja muka kada zelim da popunim poneku crvenu prazninu...Znam da je lakse ponekad ali odredjene termine ne mozemo osloviti kako je lakse i preglednije u datom trenutku kao onomad kada sam ti rekao da Justinijanova Teodora ne moze biti Teodora I niti npr cerka Konstantina VIII prosto Irina Makedonka ili tako nesto.

hajde da malo pretrazujemo literaturu i nalazimo termine i imena koji su uobicajnija, opsteprihvacena i poticu iz prirucnika koji su visoko kotirani i u pogledu naucnih i u pogledu popularnijih odlika.

Puno te pozdravljam.—ClaudiusGothicus (разговор) 14:15, 16. јануар 2008. (CET)

Честитам[уреди извор]

Видим позитивне промене у задње време, па рекох да свратим. Можда је време да се стари неспоразуми оставе у историји. CClef.svg Михајло [ talk ] 15:16, 16. јануар 2008. (CET)

ЛОЛ[уреди извор]

ево средићу ја :) два брза брисања :) --Wlodzimierz (разговор) 17:09, 16. јануар 2008. (CET)

живуљкице[уреди извор]

Поздрав бомбардеру, генерално мислим да није добро наводити називе било које врсте без латинског назива, пошто су само они научни и јединствени (народних назива увек има више, ту је и доста синонима, хомонима и сличних ...има). Али ајде редом:

 • бели дивљи зец би могао бити Lepus variabilis, који се још назива и алпски зец. Та страна би могла да се прошири.
 • знам за два гака, али ни један не одговара опису гака који је дат (боје кљуна и ногу су другачије)
 • мала ласица је вероватно оно што се у литератури помиње само као ласица (постоји и велика ласица, па претпостављам да је аутор текста компаративно самостално извео назив)
 • млада врана је лош назив за врсту, то је сигурно, а што се смрдиврана тиче, постоји читава породица птица под тим називом, а описана врста ми није позната
 • што се сивог несита тиче, он ми је задао велике муке (пази, наши називи за њега су обичан несит, обичан пеликан, далматински несит... или је то можда онај ружичасти, који се још назива и румени, по опису је тешко рећи...)

Извини на чекању одговора, морао сам да консултујем литературу да не бих причао напамет. Закључак би био да ја без латинског назива не бих радио чланак. Предлог је да питаш још и Wlodzimierzа, он је јачи у струци од мене. Поздрав!--Metodicar (разговор) 17:26, 16. јануар 2008. (CET)

п.с. Wlodzimierz је наравно, био и бржи. Млађи је, па је и ред. :) Поздрав још једном. --Metodicar (разговор) 17:33, 16. јануар 2008. (CET)

Laskarisi[уреди извор]

Evo vako.Uzeo sam knjigu Alice Gardner, The Lascarids of Nicea, London 1912 koja se jos uvek smatra validnom. Evo sta kaze na str. 54-58. Zatim, pogledao sam i Charles M. Brand, Byzantium Confronts the West, 1180-1204, Cambridge (Mass.) 1968, 258. Galavni problem lezi u ovome. Savremenici 1204. kazu sledece: Honijat, svedok dogadjaja, kaze da se posle bekstva Aleksija V pristupilo izboru cara u Sv. Sofiji. Kandidati su bili dvojica mladjih ljudi, vec istaknutih vojskovodja, jedan Duka, drugi Laskaris. E sad, Honijat kaze da su obojica nosili ime cara osnivaca (ili branitelja) vere (najverovatnije se aluzija odnosi na Konstantina I). I Rober od Klarija spominje da je za cara izabran Laskaris ali takodje ne navodi njegovo ime. Da je Teodor I imao brata Konstantina potvrdjuje direktno jedino Vilarduen koji belezi da su ga Latini zarobili ali da je on kasnije pobegao bratu u Nikeju. (U ODB stoji da je Konstantin stradao najverovatnije 1211. u vreme ratova sa Seldzucima i krstasima). Po Honijatu, mladici su se posvadjali dok se patrijarhi svestenstvo nisu umesali i izabrali Laskarisa.

Autorka pise da ili je izabran Konstantin stvarno, ali se pokazao kao neuspesan pretendent, ili je izabran Teodor. Ako je izabran Konstantin, Honijat, kome je Teodor I bio patron, je pokusao da zabasuri citav dogadjaj. Tek kasniji istoricari Nikejskog carstva govore o Teodoru kao prvom piku vec 1204. godine. U svakom slucaju, po Honijatu, izabrani Laskaris je odbio da primi carske insignije ukoliko ne moze da racuna na realnu vojnu podrsku. i zajedno sa patrijarhom Jovanom X Kamaterom je otisao na Milion i pokusao da pridobije Varjage praznim obecanjima. Kada nije uspeo, mozda po patrijarhovom savetu je napustio grad. E sad patrijarh je od 1204. stolovao u Trakiji, docnije je odbio da krunise Teodora i umro je u Trakiji 1206. Teodor je tek 1208. utanacio izbor novog patrijarha i to svog coveka Mihaila IV Autorijana koji ga je odmah po izboru najzad i krunisao za cara. Kao sto vides, jos jedan diskontinuitet.

E sad sto se Teodora I tice, on je 1203. zet Aleksija III Andjela, nosi titulu despota i uspesan je vojskovodja. U Nikeji ga ne primaju oberucke, vec prvo mora da u grad posalje rodjenu zenu kao taoca. Po Akropolitu, 1205. Teodor je jos uvek despot, 1206. nesto pred smrt patrijarh odbija da ga krunise (znaci u to neko vreme se proglasio za cara). Po nekim modernim istoricarima u medjuvremenu je u Nikeji delao kao namesnik Aleksija III (W. Treadgold, History of the Byzantine State and Society, Stanford 1997, str. 673, fusnota 5 na str. 960). Po drugima, despotska titula ga je oznacavala kao prestolonaslednika Aleksija III za koga znamo da nije bio u ljubavi sa sopstvenom rodbinom koja mu je na kraju na grbacu donela i Latine (Teodor kao prestolonaslednik M. Angold, A Byzantine Government in Exile, Government and Society Under the Laskarids of Nicea (1204-1261), Oxford 1975, str. 37). U svakom slucaju, vec 1208. je utanacena carska ideologija olicena u govoru Honijatovog brata, Mihaila, izbeglog arhiepiskopa Atine, po kojoj je carstvo preslo iz Carigrada u Nikeju a careva duznost je da kao novi Mojsije izvede svoj narod iz ropstva. Nikeja je za Vizantince Vavilonsko ropstvo, a Carigrad je njihov Sion. Dakle, viz izvori uopste ne spominju Konstantinovu carsku titulu, a ni Teodor I ga ne spominje vec crpi svoju legitimnost iz stare ideje carstva, Bozije milosti, uloge odabranog vodje itd.

Jel ovo sve malo pomaze ?—ClaudiusGothicus (разговор) 14:18, 17. јануар 2008. (CET)

Hej[уреди извор]

Javi mi se na mail fortress.info"alt"gmail.com pa da budemo tako u kontaktu. Schroeder

Биран[уреди извор]

Да, заборавио сам да преусмјерим. Прво сам направио (вишезначна одредница), али онда сам се сјетио да је боље директно у чланку Биран, па сам заборавио да преусмјерим. А што се тиче "сик...", сјети се "Увијек претпостави најбољу намјеру" ;) --Дарко Максимовић 18:19, 22. јануар 2008. (CET)

Грррррррррррр[уреди извор]

Ма у праву си... Требао сам ставити ту вишезначнуимултифлексибилномобиларнуваријабилну одредницу за Икар... Мислио сам се... И да ти право кажем заборавио... и ја бих исто тако Грррррррррр, на себе, али... У сваком случају мислићу убудуће...:)--Nikostrat (разговор) 00:08, 23. јануар 2008. (CET)

Копивио или не[уреди извор]

Мислим да ће ти ова страна помагати приликом одлучивања који чланак је заиста копивио, а који није. Ово пишем поводом овога и овога. Поздрав. CClef.svg Михајло [ talk ] 23:26, 26. јануар 2008. (CET)

Стефан Немања[уреди извор]

Мало у задње време имам контакта са ликом и делом дотичног српског владаоца па ме интересује да ли се слажеш да у чланак убацим посебан одељак Стефан немања у историографији (или Историографија о Стефану Немањи).--Војвода разговор 18:41, 28. јануар 2008. (CET)


Ајвалија[уреди извор]

Kako to ne valja pismo. Koliko ja znam sr.wikipedia automatski prevodi latinicu i ćirilicu, kakav tu problem može biti. -- Imbris (разговор) 03:32, 30. јануар 2008. (CET)

Ђеврек тулумба[уреди извор]

Сад ми паде нешто на памет... Те тулумбеHalka tatlısı.jpg у облику ђеврека, које помињеш... Да ли су преливене шербетом или нису, него се једу онако насуво? Ако нема шербета, онда се то овде у Шпанији зове ћуро, и једе се са топлом чоколадом у коју се дотична тзв. ђеврек тулумба умаче... --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 14:45, 30. јануар 2008. (CET)

Вероватно имају монопол над једним тако успешним и надасве необичним производом...Face-wink.svg--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 15:11, 30. јануар 2008. (CET)

Мојне само да претераш па да те после боли тиба...Face-wink.svg--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 16:17, 30. јануар 2008. (CET)

Поздрав[уреди извор]

Елем, овако: треба ми твоја помоћ, пошто стварно нема смисла да малтретирам за сваки детаљ једне те исте људе (читај: Горана О, Владу и Јагоду). То ти је мука када си нов на њикипедији, немаш много могућности коме да се обратиш (осим уколико се та особа не обрати теби прва) јер не знам на какву ћу реакцију наићи. Но, пошто ти имаш две споменице са оним сунцем, некако сам претпоставио да нећеш да полудиш кад те неко гњави. Е сад, направио сам шаблон код кога ме излуђује што она друга слика неће да стоји као прва, некако штрчи. Да ли можеш да ми помогнеш око тога, да то изгледа и технички/естеЦки лепо? Мислим, да ли можеш да ону другу слику усмериш да стоји као прва? Шаблон би могао и без те друге слике, али је ружно, овако је лепше, а и трудио сам се да обе слике буду међусобно сличне (сиве). Извини на угњављењу. Поздрав и хвала унапред без обзира на исход.--Metodicar (разговор) 19:22, 1. фебруар 2008. (CET)

Хвала[уреди извор]

Шаблон је сад супер! Није измештена друга слика, можда је тако видиш јер твој браузер (или тако некако, објашњавали ми информатичари, но ја сам глупи биолог:)) можда тако чита ту слику, али веруј ми изгледа БАШ како треба! Сјајно, баш је лепо сада. Ствари које ја питам обично за вас који сте дуже овде нису компликоване, до сада ми ни једно питање није било, да кажем, проблематично, а када год да си ми одговорио, ја задовољан. =) И мени нет није увек перфектан, но временом ваљда ћемо сви имати кабловски или таки неки супер где нема проблема. Хвала још једном и поздрав.--Metodicar (разговор) 10:34, 2. фебруар 2008. (CET)

Ozbiljnosti ti[уреди извор]

Ja sam napisao članak. Što sve ozbiljno shvaćate? Stvavio sam Spidijevu sliku jer bi ta najbolje odgovarala nekom imperatoru. Crno-bijela slika, kao da nekim pregovara i kao da koristi pseudonim jer je učinio zločin. I SpeedyGonsales nema veze s tim, i kakav vandal? Pa on je birokrat koliko ja znam. I svako carstvo nestaje genocidom, pa tako i ovo. A Popovo polje najbliže je Humu i idealno za činjenje genocida.

--83.131.152.232 (разговор) 12:09, 4. фебруар 2008. (CET)

ЛОЛ. И опет ЛОЛ. CClef.svg Михајло [ talk ] 12:44, 4. фебруар 2008. (CET)

Одељан[уреди извор]

Видео сам чланак о Петру Одељану који си написао. Вероватно си користио неку старију литературу (Ћоровић? Јиречек?). Сада је уобичајеније да се каже Одељан него Дељан (што је показао Динић још 60-их година). Поздрав, --Војвода разговор 12:15, 6. фебруар 2008. (CET)

Црни, извини на чекању, сутра ћу баш да ти погледам за те Нерезе. Иначе ако имашлитературе мислим да би вредело бар проширити чланак Деса и Белош, а о Првом и Другом бугарском царству да не говоримо. Поз.—ClaudiusGothicus (разговор) 02:31, 7. фебруар 2008. (CET)

хехе[уреди извор]

муууу

... ко би рек'о да још људи користи моје узвике... савршено :)

Поздрав, Wlodzimierz (разговор) 03:04, 7. фебруар 2008. (CET)

драго ми је да се макар некоме допала морбидна сличица :) човек од челика нема гатс од истог материјала ;) Поздрав, и одсад (за краћу верзију цитата) цитирај мене (надени који год оћеш надимак) :) --Wlodzimierz (разговор) 03:20, 7. фебруар 2008. (CET)
ајој, човече, па ти си доиста искључиво ноћна живуљка :) чак ни (хронични) недостатак сунца тијеком јучерањег дана ти није смањио лаг у одговору :) поз од сијамца :) Wlodzimierz (разговор) 02:15, 8. фебруар 2008. (CET)

Белош и Белуш су једна те иста особа. Чланак Белуш је користио стару литературу где је његово име транскрибовано као Белуш итд. У сваком случају проблем ти је то кад се користи прастара литература а знања самих корисника су лимитирана.

Ради се о печату Гојника или Стројимира, нисам сада баш сигуран. Неко наше министарство га је купило по хитном поступку када им је са Фолозофског факултета сугерисано да се печат појавио на једној аукцији у Немачкој. У питању је малени печат на грчком од злата (вероватно претопљен виз златник) који је кнез носио око чланка на руци ради печаћења докумената. Чуди ме да не знаш, писало се у томе доста по штампи. Могуће да је печат нађен у Бугарској где су Властимировићи милом или силом пребивали, а како је доспео до Немецке то је већ питање за Инсајдер без шале. Ако нађем неки линк послаћу ти га, сигурно чланака има у архиви разних новина.

Него, да ли бисмо ти и ја могли да контактирамо и мејлом у скоријој будућности ?

Лаку ноћ.—ClaudiusGothicus (разговор) 03:13, 7. фебруар 2008. (CET)

Не сећам се у чему је проблем са О(Дељаном) али могу да погледам ако те интересује. Што се печата тиче у питању је Стројимиров печат. и то су дебеле паре дали да га откупе да не падне у руке неког колекционара а онда га никада не би видели. Мислим да је сада у власништву Народног музеја. Ако те нешто прецизније интересује могу да се распитам. Поздрав, --Војвода разговор 10:47, 7. фебруар 2008. (CET)

Crni[уреди извор]

Шта радиш у ово глуво доба, сви отишли? На ирцу само сениор и ја а овде ти самодоприносиш----László (talk) 03:03, 13. фебруар 2008. (CET)

Матејча[уреди извор]

Еве га http://macedonia.relocate-anyplace.selfip.com/relocate/Macedonia/Lipkovo/Matejca

Ево, са` ћу..[уреди извор]

..немам паметнија посла. А дебло је канда танко са те стране. -- Челични (разговор) 04:23, 16. фебруар 2008. (CET)

Тим[уреди извор]

Ако имаш времена и воље придружи се овде.--Војвода разговор 18:12, 18. фебруар 2008. (CET)

То је оно што је Ћоровић мислио. Референцирај тако. Искрено, не знам ни једну расправу или сл. о Милутиновом потомству. Можда нађеш нешто у фуснотома Виз Изв Ист Нар Ју 6. Тамо се доста распреда о Симониди итд па има ваљда и о потомству понешто. Иначе, не уздај се превише у разне нет генеологије, има ту доста глупости...Нпр кнегиња Милица је негде наведена као принцеза од Зете. Викан јесте владао Зетом, али не мора да значи да је и његово потомство или његов огранак одакле је био Вратко аутоматски остало на истом месту 150 год касније...—ClaudiusGothicus (разговор) 19:22, 18. фебруар 2008. (CET)

Нисам сигуран да ћеш тамо наћи оно што тражиш будући да је у питању низ раније објављених Благојевићевих расправа, као што је у истој едицији Завод објавио и збирку Радићевих и Спремићевих расправа.—ClaudiusGothicus (разговор) 19:56, 18. фебруар 2008. (CET)

Evo, 'vako. U knjigama koje sam ti spomenuo citaj fusnote, tamo ces naci dalju literaturu i sl.

Sto se daljih tomova tice to je tesko reci. Video si da su tri izbacili 1950ih, jedan 60-tih, jedan i to sesti 70tih i to je to. Trenutno se priprema 5. tom, a to trenutno je bar zadnje tri godine. Prosle godine je posle duge i teske bolesti preminulas prof. Ninoslava Radosevic koja je bila vodeca licnost u pripremi ovog toma koji bi trebalo da okupi pisama Dimitrija Homatina (kako ga sada zovu umesto ranijeg Homatijan) sa pocetka 13. veka i koja se, koliko sam video, bave vise svakodnevnim zivotom i pravom nego nekim krupnim povijesnim dogadjajima. Nesto od ovog toma uradio je i pokojni ferjancic pa ti vidi koliko se to razvlaci. Ako ti to sluzi za utehu, u novembru 2007. Maja Nikolic je odbranila mr tezu Viz izvori 15. veka o Srbiji 1389-1456 ili tako nesto. trebalo bi i to verovatno do sajma da se pojavi u stampi...

Izvini na nepisanju na mejl, po obicaju sam u frci. Ako zelis kada dodjem u BG krajem marta mozemo se i videti. o tom potom. poz puno—ClaudiusGothicus (разговор) 17:07, 19. фебруар 2008. (CET)

Видиш[уреди извор]

Ја сам све до пре пар дана мислио да он мрзи шведске курве док симултани превод на немачком тече! -- Кудрави Гаучос (разговор) 04:17, 21. фебруар 2008. (CET)

Premešteno.Ovaj članak ima neki problem. Vidi šta ne valja na vrhu sve izgleda nenmormalno.--Војвода разговор 10:43, 23. фебруар 2008. (CET)
Sve je u redu. Što se transkribovao naziv one igre?--Војвода разговор 10:44, 23. фебруар 2008. (CET)

Измена / Брисање[уреди извор]

Шта је потребно променити како се не би брисала страница?

На 90% страница може да се гледа као на самопромоцију, а бар се не прича о вашарским певаљкама (што рече Војвода) -- ПетарГМ

Не успех да нађем[уреди извор]

Сећаш ли се оног што је питао за неког убијеног немца.. где то беше? -- Обрадовић Горан (разговор) 02:13, 29. фебруар 2008. (CET)

Нађох у твојим обрисаним изменама[уреди извор]

zanima me da li je neki covek prezime Sulc ubijen u Ulmu 50tih i sta je on bio

 • Јесте,био је гравер.

-- Обрадовић Горан (разговор) 21:11, 1. март 2008. (CET)

Можеш ли мало да погледаш чланак Двоглави орао и мало га уразумиш. Мислим ако се појавио у 10. веку, како је онда коришћен у римско време. Када ј то Русија била под директном контролом Византије итд.—ClaudiusGothicus (разговор) 23:33, 4. март 2008. (CET)

Jel si završio sa Milutinom.--Војвода разговор 21:25, 10. март 2008. (CET)

Насељена места на Космету[уреди извор]

А да ли би могао да ове спискове насељених места по општинама одвајаш барем запетом? Овако се не зна где престаје име једног места а почиње име следећег. -- Обрадовић Горан (разговор) 03:16, 12. март 2008. (CET)

Црни, предлажем да напишемо бар клице о преосталим византијским царевима. Ја сам ових дана написао Ирину и Зоју. Предлажем да претабанаш своје чланке о царевима 11. века, мало средиш тј уједначиш терминологију тј да ти Зоја буде Зоја (царица) а не Зоја Македонка или већ (и молим те да не вршиш преусмерења или да ми даш валидну литературу за тај термин). Пуно поз и лаку ноћ ти желим.—ClaudiusGothicus (разговор) 02:28, 13. март 2008. (CET)

Врло добро.

Ради шта желиш, има још 5-6 царева колико видим, осла за обојицу. Пуно поздрава.—ClaudiusGothicus (разговор) 13:01, 13. март 2008. (CET)

Bravo Crni, bice nesto od ovoga. Posto si ti ovde duze od mene mozes li mi reci gde se nalazi ovaj sablon, trebalo bi ga malo popraviti, npr Lava III vec imamo itd. —ClaudiusGothicus (разговор) 01:58, 14. март 2008. (CET) {{Византија}}

Sorry[уреди извор]

Неће се више мешам----László (talk) 02:05, 14. март 2008. (CET)

Поплави категорију Ласкариси ако Ласло већ то није учинио. Шаблон је ОК, ваљда ће једном доћи време и да се позабавимо самим чланком Византијско царство или Историја Византије и сл. Можда нема потребе да стављаш под наводнике дело Острогорског, стави годину и место изнања. Узми једног од ова два Алексија да братски завршимо шта треба. Чекам те пар минута да ми јавиш хоћеш ли четвртог или петог (започни вечерас па унапређуј наредних дана). ОК?—ClaudiusGothicus (разговор) 02:16, 14. март 2008. (CET)

ОК, сама си то тражила...бејби (рече Ђура из Надреалиста у чувеном скечу Ловац на Јелене).—ClaudiusGothicus (разговор) 02:39, 14. март 2008. (CET)

Mislim da je isprasio sultana kod Antiohije na Meandru i mislim da sam to nasao u OxCic of Byz. Moguce je da je bilo vise sukoba ko i u slucaju Rovina. Elem, Ostrogorskom svaka cast ali se danas neka pitanja posmatraju u skladu sa novijom hronologijom(npr vreme nastanka tema itd). Nego, cu da proverim jos jedared pa ti javljam.—ClaudiusGothicus (разговор) 13:35, 15. март 2008. (CET)

Шаблон[уреди извор]

Хауг. Једаред си ми помогао, па се надам да ћеш опет. Како да пренесем шаблон као овде код нас, на нашу њикипедију? Хвала ти унапред.--Metodicar (разговор) 15:20, 15. март 2008. (CET)

Јао, кајко мила, по скорашњим изменама видех да сам ти баш направио посао.Sad.png Како ја могу да помогнем?--Metodicar (разговор) 16:26, 15. март 2008. (CET)

Е па фала, свакако и кад год да буде готово, суперица. Иди рекреирај се, а и ја ћу да се бавим послом. =)--Metodicar (разговор) 16:29, 15. март 2008. (CET)

И на крају, јеси ли био члан победничке или губитничке екипе?--Metodicar (разговор) 21:42, 15. март 2008. (CET)

Их, па важно је учествовати. Међутим занимљив је детаљ да због недолажења другара, ваша екипа је била бројчано јача, али је ипак изгубила (стра‘ота). Но добро, као што рекох на почетку излагања... Него, о‘ма‘ да ти кажем, биће проблема с мојим радом на шаблону, потпуно сам нов у томе, али ћу прионути па шта ми бог да. (Разумео сам за оно шта си рекао за превод и не-превод, тако шљака таксобокс за биологију). За дивљи излазак ти завидим, имао сам и ја сличних таквих, ако ме сећање не вара...--Metodicar (разговор) 22:30, 15. март 2008. (CET)

Јеееее, укапирао сам. За 15 мин. ћу завршити, надам се па ћу те зовнути.--Metodicar (разговор) 22:37, 15. март 2008. (CET)

Шаблон[уреди извор]

Уф! Вако: ова њикипедија захтева малчицке програмерскога знања, а ја га имам нула. Можда и минус. Углавном, свашта нешто сам урадио, али зеза ме реч label. Не могу је наћи у шаблону, а од ње ми зависе преводи једињење и вода. Шта ми је радити/чинити?--Metodicar (разговор) 23:21, 15. март 2008. (CET)

Бај д веј, мојих 15 минута се претворило у скоро сат времена.--Metodicar (разговор) 23:22, 15. март 2008. (CET)

Ок, сада ћу да кренем опет. Ниси ти забрљао, већ ја, пошто сам погрешно протумачио. Ајд ако будеш ту у ово неко време убрзо следи једно питањце, те ми реци је ли тако ор није ли тако.--Metodicar (разговор) 19:56, 16. март 2008. (CET)

Дакле, да ли је ово добро? Мајко мила овај шаблон ме је измучио скроз (и после кажу да је прављење њикипедије уживање!)--Metodicar (разговор) 20:01, 16. март 2008. (CET)

Остало ми је још само да убацим вредност уместо валуе. Опет имам лабел који ми даје компоундс уместо једињења и све сам претражио и не могу да га нађем. Баш сам се сморио, не могу да верујем да сам толико неспособан. Иначе сам добро.Face-grin.svg--Metodicar (разговор) 21:02, 16. март 2008. (CET) п.с. Да ли се преводи оно на самом крају шаблона, типа: е овде су вам референце и друге лепе ствари у вјези са шаблоном? И да ли ми то уопште имамо? И коначно: зашто је то плаво, забога милога!? Видиш, добра ствар код мене је што јесте да смарам, али то радим перијодично, па сам ваљда зато подношљив. =)--Metodicar (разговор) 21:02, 16. март 2008. (CET) Е и да: Да ли у свим могућим шаблонима треба да заменим реч вредност или само у онима које личе на пример који си ми дао?--Metodicar (разговор) 22:41, 16. март 2008. (CET)

Мислим да смо завршили посао. Остало ми је само да заменим латиничне С и Р индексе у ћириличне (видећу још да ли уопште то треба). Одлучио сам се за копирање енглеског шаблона, те остављам value. Наравно, свима сам се искукао како сам се намучио са шаблоном (наравно, сви су ме искулирали уместо да ме теше!) али је чињеница да сам заправо ја намучио тебе. Добра вест је да ти нећу досађивати неко време, а лоша да ти нећу досађивати неко време.Face-grin.svg Хвала на стрпљењу и сарадњи, идем да радуцкам. Поздрав.--Metodicar (разговор) 17:48, 18. март 2008. (CET)

Ма шалио сам се ја, наравно да ћу да те гњавим стално (е нема: муко моја на другога пређи!). Шаблон пуштам у оптицај чим преведем листу С-ознака. Урадио сам то већ са Р-ознакама и могу ти рећи да не осећам жељу да се и С-ознакама посветим сада одмах и да за сваку правим проклети шаблончич. Не знам зашто, просто, не осећам жељу. Ваљда ми треба времена да заборавим. :)--Metodicar (разговор) 20:02, 19. март 2008. (CET)

Помоћ[уреди извор]

Бомбардер, ти се разумеш у историју Србије у средњем веку, треба ми твоја помоћ у вези средњовековне уметности. Ово мало магаре иде и лупа оне {{чињеница}}, а ни сам не зна зашто. Ако имаш неку књигу или ако можеш нешто да ми препоручиш на нету, ајд помози. -- Bojan  Razgovor  22:59, 20. март 2008. (CET)

Болцано[уреди извор]

Сви наслови су у реду, а ја сам тренутно у журби да бих погледао о чему се ради. Иначе, да би сам могао да провераваш да ли је неки засебан наслов мешанац, довољно је да имаш неки аски текст-едитор (рецимо UltraEdit). Кад урадиш копи-пејст неког наслова у овакав едитор, сва ћирилица ће бити приказана упитницима, а латиница (без дијакритика) ће остати у оригиналу. Поздрав. CClef.svg Михајло [ talk ] 09:01, 21. март 2008. (CET)

Fala vi![уреди извор]

Знаш зашто, она прва ми је евентуална а за ову другу ми је драго да ти се допада. Ко разуме, схватиће----László (talk) 16:20, 21. март 2008. (CET)

Авај[уреди извор]

Није прошло дуго, али ето мене. Наиме, правио сам ову листу и избезумљује ме то што се овај, овај и овај шаблон не понашају као сви други (нормални) шаблони на тој страни! А све сам пробао са својим минималним знањем. Можеш ли ми, молим те, помоћи?--Metodicar (разговор) 20:07, 21. март 2008. (CET)

Е и да, да ли можеш да пребациш шаблон из песка тако да може да се почне користити. Шаблон више није цео, неко се играо, а ја не знам како га најбезболније „исповраћати га“. :)--Metodicar (разговор) 20:38, 21. март 2008. (CET)Ипак знам, на мом је радном простору.--Metodicar (разговор) 20:43, 21. март 2008. (CET)
Хвала, хвала. Надам се да ће једног дана бити бољих чланака о овим темамам али сам у овом тренутку посмислио боље ишта него ништа.--Војвода разговор 20:42, 21. март 2008. (CET)
нажалост тек од половине наредне недеље могу да размишљам о неком дужем ангажману на википедији па да онда урадимо та два чланка како треба. ја бих прво деспотовину јер је о њој много лакше писати (с тим у вези да ти препоручим две књиге м. Спремић, Деспот Ђурађ бранковић и његово доба и А. Веселиновић, Држава српских деспота и наравно Историја српског народа 2). Ја сам увњек расположен за сарадњу када је средњовековна Србија. Ваљда ћемо једном имати и портал Sad.png--Војвода разговор 12:14, 22. март 2008. (CET)
п.с. Можеш ли да ми поређаш споменице на корисничкој да твоја дође у једном реду на крају а да ми се остале не померају у страну?--Војвода разговор 12:17, 22. март 2008. (CET)

Види се крај досађивању[уреди извор]

хехе, послушао сам те и скратио текст и сада шаблони раде, додуше са супер-слободним преводима, али шта је ту је, ваљда је битна суштина. :) Зашто хем. шаблон не ради када га преузмем са енглеске њики? Изгледа да наслов шаблона није исти код њи‘ и код нас. Како си га назвао код нас? Мислим, како гласи наслов целог шаблона, поједине делићке знам.

Очигледно ми је да се дивље проводиш у дугра (тако некако би ти рекао) чим си ми оставио поруку у шест ујутру! Еееее, младости, младости...--Metodicar (разговор) 11:59, 23. март 2008. (CET)

Када се будеш разбудио (негде вечерас, претпостављам), волео бих да видиш руку својих дело. :)--Metodicar (разговор) 18:27, 23. март 2008. (CET)

Трка[уреди извор]

Хехе, ти и ја радимо по сменама. Малко сам гледао шаблоне и за друга хемијска једињења и они се разликују, али прво ћу ја нешто пробати, па тек онда ћу завапити за помоћ. Драго ми је да ти се чланак свиђа, мислим да је то сад један много леп текст о хемијском једињењу, огромним делом захваљујући теби, а обашка то што и Кале и ја мислимо да стање хемије на њикипедији не стоји баш сјајно, па је сваки прилог из хемије драгоцен.

Елем, не знам ко је челични, нисам још причао са њим, а претпостављам да је са њикипедије. Него, погледао сам фотографије на које набасаш са твоје корисничке стране. Јеси ли ти један од троје људи које држе заставу и који су, изгледа, освојили неку снежну планину?--Metodicar (разговор) 18:29, 24. март 2008. (CET)

Е мало сам поразмислио, па сам провалио да је баш безвезе што те питах ово последње, баш сам исп‘о малко сељачки менталитет. Извини. Ајд, чујемо се ако/када будем имао неких проблема у раду и развоју на њикипедији. :) Поздрав.--Metodicar (разговор) 21:03, 25. март 2008. (CET)
Нисам се истриповао што ми се ниси јавио, видео сам ја одавно упозорење на твојој страни да имаш лош приступ нету. Него сам још једном прочитао то што сам те питао и закључио да сам мало претерао. Знаш, некада и љубопитљивост границе своје има. :) Гег да си у средини није успео, јербо си проваљен, ти си онај са лева на слици, хехе. Е видиш нисам имао појма да трчите тај оријентиринг, то је заиста нешто ново. Претпостављам да је непознати тркач с почетка чланка добро угазио у бару, брррр... За идентитет челичног ме је упутио Кале, тако да знам који је то од вас. :) Па што лепо не рече Горан да те цио свет разуме? Ипак сам ја нови овди. Ето, нећу да питам ко је победио од вас двојице, пошто одговор већ знам 99%. :) И као што рекох: чујемо се ако/када будем имао неких проблема у раду и развоју на њикипедији. (немам неку паметнију доскочицу на енглеском) :) Поздрав.--Metodicar (разговор) 17:17, 26. март 2008. (CET)

Истанбул[уреди извор]

Вратио сам твоје кумовање садашњем Истанбулу у Цариград. Поз. :) --Поки |разговор| 02:52, 26. март 2008. (CET)

Nema veze, trajalo je duze vreme. :) --Поки |разговор| 21:18, 26. март 2008. (CET)

Душан је највероватније један период држао Београд а што се Милутина тиче сумњам да је он стигао да предузима неке градитељске подухвате с обзиром да је кратко владао Београдом и да му није баш био примарна преокупација (као ни Душану) Све што је од срба зидано пре деспота Стефана углавном се везује за Драгутина,--Војвода разговор 18:32, 26. март 2008. (CET)

п.с Ако треба референца за оно са Душаном могу да ти пошаљем.--Војвода разговор 18:32, 26. март 2008. (CET)

Пад Цариграда[уреди извор]

Пошто се занимаш за ту тему има једна књига за даунлоад:

The Fall of Constantinople: The Ottoman conquest of Byzantium (General Military) Author: David Nicolle / Stephen Turnbull / John Haldon

http://rapidshare.com/files/42701805/1846032008.rar

Password: aiguo


Druga knjiga: Byzantium.at.War.AD.600-1453

http://rapidshare.com/files/25564228/OEH033.rar no pswd

— Претходни непотписани коментар оставио је корисник 80.93.254.10 (разговордоприноси)

Фала лепа. Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 13:11, 30. март 2008. (CEST)

војска[уреди извор]

треба ми помоћ око овога {{Military of Europe}},не знам како се прави, ако можеш направи или ми бар реци гдје имају упуства.почео сам да радим на војсци.хвала—мишо (разговор) 19:56, 27. март 2008. (CET)

Поново вапај фор хелп[уреди извор]

Покушавам да некако пребацим са енглеске вики шаблон: Шаблон:NFPA-chembox и све што је потребно је да се прекопира, чак ни превод није неопходан... Међутим, неће да ми сними страну. Да ли можеш да ми помогнеш? :)--Metodicar (разговор) 19:54, 28. март 2008. (CET)

Лажна узбуна! Шаблон је сам од себе прорадио! Уопште ми није јасно како и зашто. Извини на узнемиравању!--Metodicar (разговор) 22:23, 28. март 2008. (CET)

Београд[уреди извор]

За време краља Милутина изграђена је митрополитска црква коју је иначе посетила и краљица Симонида пре 1315. године.

Претпоставља се да је краљ Милутин изводио радове на фортификацији али се о обиму и карактеру тих радова мало зна.

Такође се претпоставља да је Душан држао Београд али за то нема сигурних доказа. Оволико се зна на основу досадашњих архолошких ископавања и с обзиром на стање у српској археологији овакво стање се неће дуго, дуго променити. --Војвода разговор 18:21, 29. март 2008. (CET)

Нема на чему. Када год будеш имао неких недоумеца слободно реци а ја ћу покушати да ти изађем у сусрет.--Војвода разговор 16:39, 2. април 2008. (CEST)

Е сада стварно[уреди извор]

није лажна узбуна. Ћапио сам сортирајућу табелу од Енглеза и лепо ради осим јода! Њега меће на последње место, иако почиње са Ј, а не могу да одгонетнем зашто то ради, када остале елементе лепо слаже по ћирилици. Можеш ли ми помоћи, без обзира што се ретко слажемо у вези са чланцима за брисањеFace-grin.svg?--Metodicar (разговор) 22:38, 1. април 2008. (CEST)

Ма шалио сам се стварно, увек си ми помагао без обзира што сам досадан. :) Хвала ти свакако!--Metodicar (разговор) 23:44, 1. април 2008. (CEST)

Погледај мој коментар[уреди извор]

Разговор о Википедији:Шаблони/Језичке кутијице -- МаркоМартиновићРазговор 16:04, 6. април 2008 (CЕТ)

Heraklije[уреди извор]

nije me bilo dugo na netu, tek sad sam video.--Дамјан /разговарајмо/ 23:35, 6. април 2008. (CEST)

Проценти[уреди извор]

Чекај, чекај.. како бре 100 на 1, зар не би било 100 на 2, стоко једна непревејана! -- Обрадовић Горан (разговор) 05:26, 10. април 2008. (CEST)

Ми волимо само један тимнасветуЦелом! ма свака ми дала што сам нашао. -- Обрадовић Горан (разговор) 05:31, 10. април 2008. (CEST)

Али тачно могу да замислим израз лица доконог пољског админа у ранојутарњој патроли како наилази на ову измену.. прајслес. -- Обрадовић Горан (разговор) 05:34, 10. април 2008. (CEST)

Потпис[уреди извор]

Зашто ти је потпис сада развучен на два реда? И зашто ефективно користиш шаблон кога супстујеш при потписивању? Такве ствари није лепо радити :) --ФилиП 19:56, 10. април 2008. (CEST)

Да, али сада твој потпис разбија сва гласања у којима учествујеш. Такође, злоупотребе на нивоу субстовања шаблона нису нешто што би требало радити. Ограничење у броју карактера постоји са разлогом (заправо, разлозима). Топло препоручујем да вратиш свој потпис у један ред. С друге стране, откуд сад та опсесија Богухвалом? ;) --ФилиП 10:28, 11. април 2008. (CEST)
Па ваљда можеш... :Р --ФилиП 16:52, 11. април 2008. (CEST)

Да нешто постоји...[уреди извор]

... на пример на Остави или негде другде није никад лоше потврдити линком. Иначе правиш посао ономе ко је одлучио да предузме акцију поводом твог захтева. Претпоставља се да линк имаш при руци, тако да не штети да га поделиш и са другима да не би седели у тражењу док потврде твоје разлоге за акцију. Хвала. CClef.svg Михајло [ talk ] 08:42, 11. април 2008. (CEST)

Ок. А смем ли да питам каква је то џиџа у потпису? CClef.svg Михајло [ talk ] 14:34, 11. април 2008. (CEST)

Још једна књига[уреди извор]

Шаљем ти још једну књигу. Ако будеш сматрао да те давим, реци.

http://rapidshare.com/files/99680088/The_Economic_History_of_Byzantium.rar

The Economic History of Byzantium Dumbarton Oaks Research Library and Collection | ISBN 978-0884022886 | 2002 | PDF | 1297 p. | 17.3 MB

The longevity of the Byzantine state was due largely to the existence of variegated and articulated economic systems. This three-volume study examines the structures and dynamics of the economy and the factors that contributed to its development over time. The first volume addresses the environment, resources, communications, and production techniques. The second volume examines the urban economy; presents case studies of a number of places, including Sardis, Pergamon, Thebes, Athens, and Corinth; and discusses exchange, trade, and market forces. The third volume treats the themes of economic institutions and the state and general traits of the Byzantine economy. This global study of one of the most successful medieval economies will interest historians, economic historians, archaeologists, and art historians, as well as those interested in the Byzantine Empire and the medieval Mediterranean world.

Фала ви још једаред. ИзолаторНека су вам спокојне душе, Изолатор,БогуХвалаБогуХвала


Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 18:50, 11. април 2008. (CEST)

Лоше вести[уреди извор]

По новом правилу, став 9. ne možeš da koristiš logo kluba za šal. Ali možeš da napraviš neku skrnavštinu u paintu koja će da liči na grb i da pošalješ ovde, da ti ne propadne fazon. -- Bojan  Razgovor  19:28, 11. април 2008. (CEST)

Pa ako ga dosta izmenis, mislim da možeš. -- Bojan  Razgovor  19:41, 11. април 2008. (CEST)

Хемија[уреди извор]

Морао сам ти рећи да шаблони које си превео и за које си ме научио да их преводим су сада практично у свим чланцима са том тематиком, а има их (не зна им се број:))... Дакле, да знаш да си супер једну ствар одрадио. Хвала ти још једном.--Metodicar (разговор) 22:16, 13. април 2008. (CEST)

Hastings 1066 The Fall of Saxon England (Campaign 13)

ISBN13:9781855321649

http://rapidshare.com/files/31608800/re324OCS013.rar no pswd

Фала. Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 16:11, 15. април 2008. (CEST)

Фасцинантно. Видиш, нисам залудан и морам сутра да радим (а имам фул тајм, што значи свих шест),а заталабасао сам се у „брљу“ како си је ти назвао на страни за укидање права Бокици и док сам распетлао шта заправо говориш, време ми поодмакло. Имам ја једну страну на којој пишем шта ми дође о њикипедији, али тешко да ћу достићи твој ниво. Дакле, не јављам се да камчим споменицу, већ сам напросто морао да ти кажем да је текст фасцинантан у сваком смислу, чак и по томе на ком месту у њикипедији се налази. Жао ми је што га нисам прочитао раније. Поздрав.--Metodicar (разговор) 01:33, 17. април 2008. (CEST)

Ако имаш специјалних жеља за књиге, поготово Оспреј могу да ти пошаљем линкове. Значи ако се интересујеш за битке одрешеног периода напиши па да ти нађем. Не могу баш све да нађем, али могу доста. Напиши на својој страници жеље, а ја чу с времена на време видјети. --80.93.254.10 (разговор) 13:16, 17. април 2008. (CEST)

Латифа.Прелетећу преко Оспрејевог сајта ових дана,па ћу ти севнути вдео неке занимљиве.Углавном су то европски средњи век и тврђаве,па ако налетиш на шта тог типа,филуј,ако ти није шкоте.(И још једном фала,шта друго рећи.) Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 13:36, 17. април 2008. (CEST)

89.1mb Kalka River 1223 Genghiz Khan's Mongols invade Russia (Campaign 98) http://rapidshare.com/files/31667214/re324OCS098.rar

30mb Orleans 1429 France turns the tide (Campaign 94) ISBN13:9781841762326 http://rapidshare.com/files/31646947/re324OCS094.rar

70.2mb Stirling Bridge and Falkirk 1297–98 William Wallace’s rebellion (Campaign 117) http://rapidshare.com/files/31766110/re324OCS117.rar

82.4mb Tannenberg 1410 Disaster for the Teutonic Knights (Campaign 122) http://rapidshare.com/files/34015804/are-0scs122.rar

13.6mb Cathar Castles http://depositfiles.com/files/834948

13.5mb Roman Saxon Shore http://depositfiles.com/files/834945

18.8mb Tewkesbury 1471 The last Yorkist victory (Campaign 131) http://rapidshare.com/files/34055112/are-0scs131.rar

27.8mb MAA - 085 (Saxon, Viking and Norman) http://depositfiles.com/files/2977376

MAA - 089 (Byzantine Armies 886-1118) http://depositfiles.com/files/2977494

28.8mb MAA - 094 (The Swiss at War 1300-1500) http://depositfiles.com/files/2977691

MAA - 099 (Medieval Heraldry) http://depositfiles.com/files/2977948

33.6mb MAA - 101 (The Conquistadores) http://depositfiles.com/files/2979000

29.9mb MAA - 111 (The Armies of Crecy & Poitiers) http://depositfiles.com/files/2985869

32.8mb MAA - 113 (The Armies of Agincourt) http://depositfiles.com/files/2985913

35.2mb German Medieval Armies 1000–1300 (Men-at-Arms 310) http://rapidshare.com/files/26820732/OMAA310.rar

6.7mb Warrior 58- English Medieval Knight 1300-1400 http://rapidshare.com/files/26797833/W58.pdf

13.1mb sprey Men-at-Arms 436 - The Scandinavian Baltic Crusades 1100-1500 http://rapidshare.com/files/26540469/OMMA436.rar

44.7mb Japanese Warrior Monks AD 949–1603 (Warrior 70) http://rapidshare.com/files/28707361/a12oww070.rar

Campaigns of the Norman Conquest (Essential Histories 12) http://rapidshare.com/files/29370840/asdfOEHS012.rar

The Ottoman Empire 1326–1699 http://rapidshare.com/files/29388746/asdfOEHS062.rar

Warrior 11 - English Longbowman 1330-1515 http://www.megaupload.com/?d=7PMJAEWP

47.9mb Warrior 17- Germanic Warrior AD 236-568 http://rapidshare.com/files/24261955/W17.pdf

39.6mb Warrior 18- Knight Of Outremer AD 1187-1344 http://rapidshare.com/files/24261956/W18.pdf

4.7mb Warrior 1- Norman Knight AD 950-1204 http://rapidshare.com/files/25229139/W1.zip

5.4mb Warrior 3- Viking Hersir 793-1066 AD http://rapidshare.com/files/25229472/W3.zip

38.9mb Warrior 5- Anglo-Saxon Thegn AD 449-1066 http://rapidshare.com/files/25229843/W5.zip

39.5mb Warrior 10- Saracen Faris AD 1050-1250 http://rapidshare.com/files/25229297/W10.zip

8.6mb Warrior 25- Italian Militiaman 1260-1392 http://rapidshare.com/files/25261172/W25.zip

47.7mb Ancient Greek fortifications 500 - 300 BC http://rapidshare.com/files/25259795/ancient_greek_forticications.zip

6.4mb Warrior 33- Knight Hospitaller (1) 1100-1306 http://rapidshare.com/files/25499149/W33.pdf

6.6mb Osprey - Essential Histories 001 - The Crusades http://rapidshare.com/files/25551911/OEH001.rar

6.3mb Osprey - Essential Histories 019 - The Hundred Years' War 1337 - 1453 http://rapidshare.com/files/25556750/OEH019.rar

5.2mb Osprey - Essential Histories 021 - Rome at War AD 293 - 696 http://rapidshare.com/files/25557410/OEH021.rar


36.6mb Medieval Scandinavian Armies (1) 1100–1300 (Men-at-Arms 396) http://rapidshare.com/files/26558744/OMMA396.rar

34.3mb French Medieval Armies 1000–1300 (Men-at-Arms 231) http://rapidshare.com/files/26583561/OMMA231.rar

А у бог те маз`о! (Глупо ми је и да кажем фала после свега овога.) Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 16:01, 17. април 2008. (CEST)


The Walls of Constantinople AD 324–1453 (Fortress 25) http://rapidshare.com/files/31406099/tyuOFS025w.rar

Crusader Castles of the Teutonic Knights (2) The stone castles of Latvia and Estonia 1185–1560 (Fortress 19) http://rapidshare.com/files/31399266/tyuOFS019w.rar

Crusader Castles in the Holy Land 1097–1192 (Fortress 21) http://rapidshare.com/files/31401197/tyuOFS021w.rar

Crusader Castles in the Holy Land 1192–1302 (Fortress 32) http://rapidshare.com/files/31412289/tyuOFS032w.rar

14.6mb Hattin 1187 Saladin's greatest victory (Campaign 19) http://rapidshare.com/files/31610011/re324OCS019.rar

31.9mb Yarmuk AD 636 The Muslim conquest of Syria (Campaign 31) http://rapidshare.com/files/31614942/re324OCS031.rar

24.2mb Medieval Siege Warfare (Elite 28) http://rapidshare.com/files/29938016/zxcvOES028.rar

48.7mb Lake Peipus 1242 Battle of the ice (Campaign 46) http://rapidshare.com/files/31627466/re324OCS046.rar

50mb The Armada Campaign 1588 The Great Enterprise against England (Campaign 86) http://rapidshare.com/files/31634629/re324OCS086.rar

Hadrian’s Wall AD 122–410 (Fortress 2) http://rapidshare.com/files/31384555/tyuOFS002w.rar

Japanese Castles 1540–1640 (Fortress 5) http://rapidshare.com/files/31389574/tyuOFS005w.rar

Norman Stone Castles (1) The British Isles 1066–1216 (Fortress 13) http://rapidshare.com/files/31395342/tyuOFS013w.rar

Fortifications in Wessex c. 800–1066 (Fortress 14) http://rapidshare.com/files/31396439/tyuOFS014w.rar

Norman Stone Castles (2) Europe 950–1204 (Fortress 18) http://rapidshare.com/files/31398686/tyuOFS018w.rar

48.5mb Russian Fortresses 1480–1682 (Fortress 39) http://rapidshare.com/files/31435283/tyuOFS039w.rar

26mb Castles and Tower Houses of the Scottish Clans 1450–1650 (Fortress 46) http://rapidshare.com/files/31468935/tyuOFS046w.rar

Knights of Christ (Men-at-Arms 155) http://rapidshare.com/files/30854008/jhfgcOMA-AS155.rar

El Cid and the Reconquista 1050–1492 (Men-at-Arms 200) http://rapidshare.com/files/30873665/jhfgcOMA-AS200.rar

The Vikings (Elite 3) http://rapidshare.com/files/29824465/zxcvOES003.rar

43.6mb The Normans (Elite 9) http://rapidshare.com/files/29838434/zxcvOES009.rar

75.5mb Knights at Tournament (Elite 17) http://rapidshare.com/files/29862020/zxcvOES017.rar

58mb The Crusades (Elite 19) http://rapidshare.com/files/29872775/zxcvOES019.rar


Romano-Byzantine Armies 4th–9th Centuries http://rapidshare.com/files/30857953/jhfgcOMA-AS247.rar

Ја се надам да и остали виде ово што ти шаљем, па ако буду имали неке захтеве нека се јаве. И они са којима сам био у свађи могу слободно да траже.

E ova o rimsko-viz vojskama je prevedena na srpski (ja radio strucnu redakturu).—ClaudiusGothicus (разговор) 22:01, 17. април 2008. (CEST)

Ја ово већ имам Face-grin.svg--Војвода разговор 23:26, 17. април 2008. (CEST)

Вид`о сам да има код нас,ал` нисам залазио у детаље.Свака час` у сваком случају.Него да нема ту код "тебе" ова књига? То је The Early Medieval Balkans: A Critical Survey from the Sixth to the Late Twelfth Century by John V. A. Fine. Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 00:13, 18. април 2008. (CEST)

Нисам ту још угледао на згодном мјесту, али можда ми је промакла кад сам нешто тражио, па ако је видим послаћу линк.--80.93.254.10 (разговор) 00:21, 18. април 2008. (CEST)

Оспреј је кул :) -- Обрадовић Горан (разговор) 00:27, 18. април 2008. (CEST)

Оспреј кика есове мадерфакерсима. ИзолаторНека су вам спокојне душе, Изолатор,БогуХвалаБогуХвала

Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 01:04, 18. април 2008. (CEST)

Изолатор Богухвала[уреди извор]

Овај, ја бих заиста желео да верујем да у бити нисам парти пупер, али будући да сви остало блажено игноришу овај феномен, прекинућу чак на тренутак и ово ванредно занимљиво изучавање респираторног система које полажем у недељу, не бих ли ти указао на системско, да не кажем мултипло кршење ове политике са твоје стране. Дакле, лого овог Изолатора може да се користи само и искључиво у чланку о клубу, ако и толико. Хоћу рећи да у сваком случају није прихватљиво као шаблон, поздрав, потпис, кутијица, шта год. Кад то констатовасмо, `ајде моооооолим те немој више. Још лепше би наравно било да санираш последице — исцимаш неког бот власника да масовно поуклања слику/поздрав. Ето, мислим, схватам да ово после Толерантне Краве долази као још један ничим изазван и поражавајућ ударац по твоје креативне слободе, али ето :) --Кале info/talk 02:42, 18. април 2008. (CEST)

Тек сад видим да ти је Бојан већ указао на ово (ништа не пратим, цццц)... Можда је најбоље само да уклониш лога из шаблона. И архивираш страну за разговор :) --Кале info/talk 03:05, 18. април 2008. (CEST)

Crni, ako zelis od druge polovine maja mogao bih recimo tog Fine da ti potrazim na nekim mjestima gde obicni korisnici redje ulaze i zalaze. O tom potom. A i gomilu Osprey knjiga imam na disku, a ponesto i u papirnom izdanju (Rimljani, Vizantinci, Srednjevekovna Ugarska i sl.)—ClaudiusGothicus (разговор) 14:33, 18. април 2008. (CEST)

Трипоље[уреди извор]

Трипољска или Цуцутени култура је култура касног неолита и енеолита, која се простирала на територији данашње Украјине, Молдавије и Румуније, у области река Дњепра и Дњестра. Датује се у период од 4500. до 3000 године пне. Карактеристична је по, на простору Европе, јединственој урбанистици: прстенасто-елипсастим насељима/градовима, ритуалном спаљивању, као и напуштању на сваких пола века. Трагови ове културе откривени су 1884.године код Цуцутенија у Румунији (рум. Cucuteni у области рум. Iaşi), односно 1897.године код села Трипоља (рус. Трипiлля) у Украјини.

Како ти се чини?S.sanja (разговор) 13:50, 19. април 2008. (CEST)

ПС Одушевљена сам што још неко пише о праисторијским културама.. Прилично су слабо заступљене на Вики. Обрадила сам добар део енеолита, бронзанодобских култура и нешто мало гвожђа (халштатску и латенску). Ако би хтео да помогнеш, има гомила палеолитских (које нисам ни почела да радим), заиста би било сјајно!!!! Да заокружимо целу праисторију!!!! Хехехе.. овде има много добрих текстова из каснијих периода, а јадну праисторију су сви заборавили... некако ми тужно изгледа Face-wink.svgS.sanja (разговор) 13:55, 19. април 2008. (CEST)

Отворим линк који си ми послао - а тамо моје име..ХВАЛА на споменици...Face-blush.svg...Сад да се бацим на одговоре ;). Немам појма шта им значи оно "Урбана".. да ли се мисли на станишта, да ли је то први пут да се јавља "кућа" као станиште,тј. станиште са вертикалним зидовима и кровом, да ли су у питању бедеми, величина насеља... поврићу, па ако нађем потврдиђу. Али нека остане урбана, ОК је... (шта год значило)! Датовање је археолошки израз када утврђујеш старост нечега. Могуће да је рогобатно (хехехе.. у праву су људи кад кажу "навика је чудо"), а ја навикла... :) Стави како ти се више свиђа, али само обрати пажњу датује се у период, а датира из периода... (ваљда Face-wink.svg)!!! Затим - ен вики је супер са архео текстовима, али ни тамо нема свега (неке културе које сам обрађивала нисам могла тамо да нађем, тако да немају везице), лепо је урађена праисторија, затим културе Азије, Америке... Фосили (оно што сам видела) су исто ОК. Убацила сам Луси и Селам (аустралопитеци) а за остало...кхмкхм.. па нисам стигла (је ли оправдано)? Face-wink.svg)Нисам стигла да напишем биографије Ликија (и оца и сина..), али сам убацила Доналда Јохансона... Хехехе...опет сам се распричала... Убацићу неке стварчице на ону страницу... Milens2 се бацио на Египат и средио портал, направио Портал:Археологија...! И много помогао! Ако се још нечега сетиш и добијеш инспирацију - ту сам да помогнем , ако затреба. Љубац, --S.sanja (разговор) 11:46, 20. април 2008. (CEST)

Бацила сам поглед на ову страну и види шта сам урадилаFace-blush.svg... Страшно! Сад се превише црвени! Убацила сам и где се шта налази, а такође и епоху, због лакшег сналажења. Мислиш ли да ће неко да се упусти у "плављење" црвениша? Face-wink.svg Љубац, S.sanja (разговор) 15:06, 20. април 2008. (CEST)

ТО ЈЕ ДУХ!!!!Face-wink.svg Хвала, Face-kiss.svgS.sanja (разговор) 12:02, 21. април 2008. (CEST)

Хехехе.. па морамо да поправимо оног "хепијанца"!Face-wink.svg.. ево, вечерас или сутра - обећавам (данас сам у неком хаосу и уместо да учим, види шта радим...цццццц стидим се Face-blush.svg), него да питам за трипољанце-кукутељијанце.. ја нашла неке податке, да ли да ти их бацим овде, или на чланак (разговор или да га одмах забиберим)? Љубац, S.sanja (разговор) 13:10, 22. април 2008. (CEST)

Хапи (ал` не као Хепи,него...)[уреди извор]

potrudiću se da nešto uradimo za sutra--Milens2 (разговор) 22:29, 21. април 2008. (CEST)

Погледај ово, поуцно је...[[5]]—ClaudiusGothicus (разговор) 23:48, 21. април 2008. (CEST)

Može li pomoć mala?--Milens2 (разговор) 23:11, 23. април 2008. (CEST)
Ух ал би било добро да архивираш страну :). Е, радим на превођењу нечега са es wiki и на мојој пробној страни Корисник:Milens2/проба има одељак праисторија / тимелне. Има тајм лајн шабло који не може да се преведе до краја. Јавља ерор. Нешто сам успео изменити, нешто не.Ако ти није фрка ај баци поглед молим те --Milens2 (разговор) 23:43, 23. април 2008. (CEST)
и ако знаш у чему је проблем помози да решимMilens2 (разговор) 00:00, 24. април 2008. (CEST)
Probo sam i latinično kucati i ništa. opet eror. Npr piše tamo Mayas i ja to prevedem u latinicu Maja ( radi se o plemenu ), i ono opet ništa. Eror opet. A tu nema upotreba čćžšđ. Aj ako ti nije problem, ako ti to ne možeš rešiti, prosledi Filipu, jer ja nemam baš nešto razvijene odnose sa wikipedijancima. Bio bih ti zahvalah.--Milens2 (разговор)

Споменица[уреди извор]

ЦрниБомбардер!!!, добио си споменицу за рад и труд, за чланке о тврђавама и историји средњег века. Честитам и настави тако и даље да нас снабдеваш новим информацијама и чланцима! :) --Ђорђе Стакић (р) 19:41, 24. април 2008. (CEST)

Комити[уреди извор]

Нешто сам преуредио. Не знам како да чланк Комите не буде више преусмерен на чланак Четничка акција пошто сам у чланку КОмити направио поделу где је и то обухваћено.--Стојан Мићовић (разговор) 11:26, 25. април 2008. (CEST)

Сређено. --Ђорђе Стакић (р) 12:06, 25. април 2008. (CEST)

Stonski bedem[уреди извор]

Objašnjenje

--78.3.26.169 (разговор) 14:48, 30. април 2008. (CEST)

 • Јоло сине,ако си луд ниси глув тј. ћорав. (vrijeđanje)

http://www.ston.hr/galerija/pixkows/DSC00899.JPG

Pa ja govorim za danas, danas su druge najveće na svijetu.

http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Car_bed_unut5.jpg

Ova slika ostataka konstantinopolskih zidina pokazuje da je riječ o tvrđavi za obranu (najobičnijoj, za vojnike), koja eto stoji na otvorenim zidinama. Stonske zidine dakle najveće su otvorene na svijetu (kao Kineski zid). I tvrđava na sljedećoj poveznici je mnogo veća opd stonskih, ali to je zatvorena tvrđava, ne otvorene zidine.

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Crac_des_chevaliers_syria.jpeg

Хапи[уреди извор]

Zdravo! Evo Sanja i ja (više Sanja nego ja) smo malo popravili članak koji si tražio. Jeste da nije za Sjajni ali je MNOOGGGO bolji nego što je bio.--Milens2 (разговор) 17:30, 3. мај 2008. (CEST)

хелп[уреди извор]

здраво. е може помоћ? прерадио сам слику и посло је на њики али не знам да ли је добра лиценца. нисам био сигуран шта да налепим.ако знаш која лиценца иде молим те залепи је. хвала. слика је ова --Milens2 (разговор) 01:35, 4. мај 2008. (CEST)

Забиберено...[уреди извор]

...Трипоље! Хм... мало је дуже, е сад... Убацила сам и керамику и још неке детаљчиће. Вирни како ти се чини.. и још једно питањце, нађох да се оно Цуцутени транскрибује како Кукутени, али.. хм.. није ми то баш поуздано, шта су причали у оном филму што си га онда гледао? Face-kiss.svg, S.sanja (разговор) 16:34, 4. мај 2008. (CEST)

Izgleda je ipak Kukuteni...S.sanja (разговор) 16:55, 4. мај 2008. (CEST)

Hehe, lepo si to rekao "vredna".. uglavnom ljudi kažu opširna (ili ako su bezobrazni "brbljiva" ili nešto još gore...) Face-wink.svg! Onda, ako se slažeš, menjam u Kukuteni (jer će biti da se ipak tako izgovara, tako su ga transkribovali u Praistoriji Ju zemalja)! A što se zadataka tiče (ne pominji mi zadatke, molim te... uništiše me ovi ispiti - nikako da ih završim, samo po neki novi odjednom iskoči, onako iznenada i nenajavljeno...) A što se wiki tiče, samo reci kad treba da se poteraju slovca, da se grupišu, rasporede... migracije mi idu od ruke! Face-grin.svg! S.sanja (разговор) 18:35, 4. мај 2008. (CEST)

Нееееееееееее (ово се односи на оно „блам“).. Само ти започни.. па ћемо да дорађујемо Face-wink.svg! А што се бежања тиче..ух... то ми баш и не иде... Него се храбро хватам у коштац (бооожеее, саму сам себе запрепастила овом изјавом! Ала сам храбра...хехехе.. да сачекамо среду, па да ми све лађе потону..) Face-sad.svg заправо - већ ме хвата паника --S.sanja (разговор) 18:13, 5. мај 2008. (CEST)

Face-kiss.svg, за палчеве и договорено за виртуелну прославицу Face-wink.svg! S.sanja (разговор) 14:29, 6. мај 2008. (CEST)

хехе.. наравно, али тек вечерас (пошто је од 6 школица) Face-grin.svg! Нестрпљивији си (хм... да ли постоји компарација од нестрпљив) од мене Face-wink.svg! S.sanja (разговор) 16:36, 7. мај 2008. (CEST)

Face-crying.svg! Али, нема везе... Ако има још мало оног виртуелног шампањца, добро ће доћи... тако изгледа коштац и хватање у њега (а и питање је ко је ту кога ухватио, пошто ми не прођоше дијаграми, али добро ми иду релације, бар нешто...)Face-sad.svg, а пошто шкрабуцкам ово, изгледа ни мехурићи не помажу... S.sanja (разговор) 00:43, 9. мај 2008. (CEST)

Ух...какви заносни мехурићи... Како живот могу улепшати слатке мале ствари Face-grin.svg!!!Face-kiss.svg за нови, леп дан и поправљање расположења, S.sanja (разговор) 16:51, 9. мај 2008. (CEST)

Радозналост[уреди извор]

Смем ли да питам како ти ово ради? Било би лако да нпр. имаш бота који провери сваку скорашњу измену па те само упозори једним балончетом, али мислим да то није твој случај.CClef.svg Михајло [ talk ] 11:51, 8. мај 2008. (CEST)

Konvencija o imenovanju[уреди извор]

Ajde pogledaj ovo i priseti se ovoga i zbudži neki predlog o imenovanju vladara da se rešimo Izabele od Kastilje, Mileve, carice Mojmilova i slične šarolike nazive -- Bojan  Razgovor  15:14, 11. мај 2008. (CEST)

Укапирао сам![уреди извор]

Ти заправо желиш да будеш рекордер на њикипедији по броју пасуса на страници за разговор! Супер, идемо до двесто! Јеа! Елем, завршено је гласање о значају у музици и на моје изненађење, успело је (мислим, успело би и да није изгласано само да се људи некако изјасне, дакле успех мерим бројем гласова/одзивом што би неки рекли). Елем, мислио сам да пробамо исту ствар и са другим темама, али морам да те замолим за подршку, пошто сам утврдио да нисам баш лик који изазива позорност осталих, па ми је било потребно да гласање обелоданим на чак четири места да би се људи одазвали. Ако бих имао још некога као припомоћ (пи-ара или већ нешто слично) верујем да би одзив био већи, па би било више и предлога и више мишљења. Јесам ли био конфузан? Углавном, ако желиш да се смориш, ту сам! Мислио сам да „нападнемо“ Википедија:Значај (људи) и Википедија:Значај (порнографски глумци) у једном, односно да се те две ствари споје (иако су порнографски глумци-порнографски глумци...). Ето, тако.--Metodicar (разговор) 15:55, 11. мај 2008. (CEST)

П.С. Оно за рекорд сам се шалио, тек сада ми се призвало свести да нисам ставио смајлија. Дакле: Face-grin.svg. Ето, тако.--Metodicar (разговор) 20:48, 11. мај 2008. (CEST)

Гласања нису хитна и можемо да сачекамо да постанеш оперативан аген. Иначе смо покренули минић-пројекат овде, а поставили га овде. Када постанеш оперативан, а не мрзи те и чини ти се као ок идеја, волео бих да се придружиш. Поздрав. (За рекорд можда неће приметити Гинис, али примећујемо ми сви који ти пишемоFace-grin.svg).--Metodicar (разговор) 00:48, 16. мај 2008. (CEST)

Све схватио и прихватио.Face-wink.svg--Metodicar (разговор) 01:29, 16. мај 2008. (CEST)

Одговор на питање[уреди извор]

Па, не постоји никаква политика, али постоји некаква конвенција. У ГИП-у не треба да постоје такве сервисне подстране. Већ само чланци (контент пејџиз). Тако да препоручујем против тога. Можеш, евентуално, да издвојиш тај гломазни код у неки шаблон, па да њега позиваш (што се своди на исто, је л` те). А за СК села: ја само чекам, а ти кад пошаљеш... послао си. :) Срећно на ОЕТ2. --ФилиП × 09:30, 16. мај 2008. (CEST)

ха, сетио сам се да ми је Славен рекао да је довољно да претиснеш енд и ту си на крају стране. Решио сам проблем са твојом страном за разговор. :) Елем, ако си приметио да не постављам још ништа на гласање то је зато што чекам да прођу гласања за посредничко веће и неактивне администраторе јер та гласања одвлаче доста пажње, те ћу онда (мудро) да потурим гласање за људе са све порно глумцима, јер се надам да ће бити успешније без „конкуренције“. Надам се да би лик из мућки наново рекао да то има смисла. Поздрав.--Metodicar (разговор) 12:57, 17. мај 2008. (CEST)

ШАБЛОН[уреди извор]

Здраво. Има ли неке шансе да ми ти помогнеш око овог шаблона? Потребан ми је, а незнам сам да га средим. Твој колега Dungodung, није могао да ми помогне због недостатка времена.... Ако би ти могао...--Milens2 (разговор) 00:23, 19. мај 2008. (CEST)


Сава Владиславић Рагузински[уреди извор]

Да ли би могао твојим познавањем мало да уредиш и можда и допуниш чланак? Мислим да је интересантан.. Поздрав, --Carski (разговор) 14:02, 24. мај 2008. (CEST)

Хауг[уреди извор]

Драго ми је да си поново уконектован. Елем, имам пропозишн фор ју. Да ли би малко прошао кроз чланке из занимљивих категорија и малко прочистио, типа поубацивао налепнице {{почетник}} или их испредлагао за брисање. Ја отпочињем исту ту акцију, али би ми свака помоћ добродошла. Наиме, има тамо чланака који леже под прашином годинама, метлицу имају, хитни за сређивање јесу, али... не мере се постићи! Неки заиста немају разлога да постоје, а ти то боље препознајеш од мене.--MetodicarCrystal xedit.pngПиши! 14:58, 1. јун 2008. (CEST)

па да, то је и моја логика. Ако некоме буде пред очима (као што је гласање), можда и добије инспирацију да га среди, тешко да се може очекивати да сви залазе међу категорије за сређивање. Колико год да успеш-супер.--MetodicarCrystal xedit.pngПиши! 15:25, 1. јун 2008. (CEST)

То није лоша идеја, јер тако склањамо чланке из главног именског простора, али нам се може замерити да „само“ пребацујемо проблем. Ако хоћемо да урадимо посао морамо те чланке конкретније да решимо. Зато би нека (било каква) промена политике по том питању и те како помогла и ту се слажем.--MetodicarCrystal xedit.pngПиши! 20:28, 1. јун 2008. (CEST)

Панчић[уреди извор]

Латински назив углавном садржи два назива (род и врсту), али се обично пише са још и именом (или скраћеницом имена) биолога који ју је описао: Pedicularis heterodonta Pančić (дакле у овом случају латински назив су само прве две речи). Некада латински сам у себи носи име научника (који ју је открио или није, али њему у час‘), као што је случај са: Cardamine pancicii. Да је ову врсту открио Панчић (нисам сигуран да ли је заиста он) писало би: Cardamine pancicii Pančić. Дакле, све је ок, нико се ту није забунио. :)—MetodicarCrystal xedit.pngПиши! 18:15, 3. јун 2008. (CEST) п.с. Латински назив мора да садржи своје две речи, али не мора да садржи (мада би било пожељно) и име откривача/описивача. Зато ћеш га некада у литератури наћи, некада не. Ми на њикипедији уобичавамо да га ставимо у шаблон, као на пр. овди: Дремовац.—MetodicarCrystal xedit.pngПиши! 18:17, 3. јун 2008. (CEST)

Е фала ви[уреди извор]

Овом споменицом ми је просто крунисано досадашње њикипедисање :) --Кале info/talk 04:17, 7. јун 2008. (CEST)

Тек сам сад провалио да више ниси фан Изолатора! Могуће је да је то зато што се нису појавили на овогодишњем првенству Европе?--MetodicarCrystal xedit.pngПиши! 23:48, 13. јун 2008. (CEST)

Изолатор[уреди извор]

Знам, знам, цењени колега да ова њикипедија врца од завера и већ сам обелоданио (на више места) да ћу једног дана раскринкати све виновнике, којима вероватно припадају, нажалос‘ и оптимални, проблематични и реформисани, али ипак и даље проблематични корисници, иако је истина да се дружим управо са таквима и чак штавише, они уживају моје пуно поверење. (Звучи сулудо, а и јесте!)

Жао ми је, такође, цењени колега што беспомоћно гледам како Вас анатемишу, мрве и сецкају, али некако предосећам да ћете Ви ипак наћи снаге да се изборите, иако ја као биолог морам да Вам скренем пажњу да у ланцу исхране крупна риба једе ситну, а ви сте, погађате, управо ова друга.

На крају само могу да Вам кажем да имате моју безрезервну подршку да радите шта год да већ радите (и не замерите, само што сам се вратио са пута и мортус сам уморан, мозак ми ради једва 9%, па ваљда зато толико и лупетамFace-grin.svg). Ваш--MetodicarCrystal xedit.pngПиши! 19:40, 16. јун 2008. (CEST)

Пре извесног времена је дошло до (назовимогатако) инцидента који је након одређеног и фиксног временског периода довео до једне незгодације а која је са своје стране била узроком многих бука и замешетаљстава. Међутим како је време пролазило, ствари су се развијале својим токовима, и субјективни посматрач (јер објективних нема и не може их бити) ће са ове специфичне тачке у времену и простору уочити да цео тај опит и није на лоше испао, и да све то може и на добро да изађе. Поента целе ове приче јесте да се овај посматрач радује због чињенице да вероватно није далеко дан када ће цела прича да се транслира удесно (а вала и улево да би се испунила сва пророчанства), где ће субјекат опита уживати у нечему шта тополози не разликују од шоље, а да му притом једно друго чуло неће трпети надасве несносне надражаје који тренутно обитавају на том знаменитом локалитету. Толико. -- Обрадовић Горан (разговор) 22:45, 17. јун 2008. (CEST)

И ја Вам колега желим срећан рођендан и жао ми је што је са даном закашњења. :)—MetodicarCrystal xedit.pngПиши! 16:38, 18. јун 2008. (CEST)

Неа Врасна[уреди извор]

Хвала на измени нисам имао времена да променим наслов кад сам видео грешку а нисам ни знао како то брзо и безболно да урадим.Поздрав--Cveleglg (разговор) 22:52, 17. јун 2008. (CEST)

Пахомије Гачић[уреди извор]

Вероватно знаш да када неком чланку оспориш неутралност, мораш навести разлоге на страници за разговор, што ниси учинио. Уколико се не слажеш са називом чланка, то такође решавамо разговором. Поздрав!--Дамјан /разговарајмо/ 19:13, 20. јун 2008. (CEST)

п.с.архивирај страну.

Значи разлог за ПОВ ти је био категоризација чланка... Углавном, разговор на страници тече конструктивном смеру, јер ипак разумни смо људи и нико није злонамеран, тако да ће се убрзо и оне налепнице скинути. поз! --Дамјан /разговарајмо/ 19:04, 21. јун 2008. (CEST)

Цењени колега[уреди извор]

било ми је потребно неколико минута како бих се повратио од првог шока, када сте ми рекли истину која ми је све време титрала пред очима, али коју ја нисам просто желео (одбиј‘о сам) да погледам! Па да ли је могуће да било ко са ове њикипедије која није српска, али јесте на српском језику чита туђе разговоре/поруке?? Пре неголи сам дрхтуравом руком кренуо да мишем кликнем на инкриминишући линк, кроз свес‘ ми је прошла мис‘о да је то можда у питању овај корисник, али сам је мање-више брзином нервног импулса одбацио јер сам се одмах сетио сцене са састанка где је тај исти корисник рекао да НЕ чита туђе разговоре. Пошто се увек трудим да људе не посматрам као неваљалце, поверовао сам и ето, заиста није он тај. Други шок је уследио када сам открио да он ЗАИСТА није тај! А трећи шок када сам установио ко је заправо тај!

Када сам се опоравио од серије шокова, јер што наш народ каже: „све што ме не убије, неће ме ни убити“, могу само да кажем да саосећам са вама и видим и гледам како империја бескрупулозно настоји да Вас обесхрабри и што је још горе, деморалише, али се надам да ћете истрајати у борби против ветрењача. (Успут, неопходан ми је гиф ветрењаче чија се перца врте, са њикија или ван ње, небитно, па свако ко чита овај разговор, био бих му захвалан да ме упути на линк.) Ви знате да сам ја Ваша вечита и безрезервна подршка. Дакле, исто време и место-код ветрењача! Поздрав!--MetodicarCrystal xedit.pngПиши! 16:54, 21. јун 2008. (CEST)

Именовање чланака о особама[уреди извор]

Aj svrati na Trg da dogovorimo standarde: http://sr.wikipedia.org/wiki/Википедија:Трг/Википолитика#Именовање_чланака_о_особама --Дамјан /разговарајмо/ 18:47, 24. јун 2008. (CEST)

Devin[уреди извор]

...neznam dali si voljan da ispraviš ali neću da Ti se mešam u slovačkom jeziku kada je iza d - glas e to se čita kao đe znači nije Devinski već Đevinski a kako se u srpskom piše kako se govori trebalo bi da stoji Đevinski...Pozdravi od Vlastislava--Vcesnak (разговор) 21:49, 3. јул 2008. (CEST)
Ima tu više problema u ovom spisku izgovor je Braćislava ali srpski je Bratislava to je to što je već jako odomaćeno još ima i Zvoljen a neznam dali se odomaćilo Zvolen. Ostalo je uglavnom to inače hrad se izgovara slično kao hrad ali h u slovačkom je ch a samo h je specijalni glas koji nema u srpskom jeziku. Ja sam počeo jednu diskusiju u članku Slovačka- razgovor jer tamo ima nekih imena koji su iskrivljeni i ne razumam zašto se samo slovačka imena iskrivljavaju dok se sve drugo piše prema izgovoru a slovački se piše ćirilikom prema tome kako se piše u slovačkom prevodeći jedno po jedno slovo jer slovačko de = đe , te= će li=lji i ni= nji odnosno ako se za tvrdim dtln nalazi e ili i čita se meko. Drago mi je da Ti pomognem i obrati mi se sa bilo kojim prevodom iz slovačkog pa i sa češkog ako Ti treba ili ako Ti je stalo da iz tih jezika nešto napišem i dopunim ja ću Te poslušati.

Znači Bratislava je u slovačkom izg. Braćislava a Zvolen je izg Zvoljen Pozdravi--Vcesnak (разговор) 01:27, 4. јул 2008. (CEST)

...списак градова је много дужи него сам у почетку мислио- ја га нисам у потпуности прегледао- сад сам то учинио и исправио сам само најгрубље грешке и сигуран сам да их има још. Можда би ту било добро увести још једну рубрику и тамо навести како се чита име града у оригиналу- ја сам вољан да то помогнем да се правилно састави јер има много разлика између онога што по мало звучи српски и онога што је у оригиналу. Ја нисам исправио оно што звучи српски и мислим да имам осећај који ми говори како то срби преврну обично лј у л, нј у н и такве ствари па сам то оставио тако и нисам исправљао све према изговору. Размисли о мом предлогу... -поздрави од Власћа--Vcesnak (разговор) 06:34, 4. јул 2008. (CEST)
... рубрика напомена је готово празна можда би се могло навести тамо изговор у слоавачком језику???...--Vcesnak (разговор) 06:45, 4. јул 2008. (CEST)

Slovački[уреди извор]

Dragi moj Crni Bombarder Ti si jedini koji si sa mnom pristojan i koji ceni to što sam i slovak , sinoć su me napali Avala, Kale i Džonaja kao osice kada sam to ispravljao rekli su mi da ne ispravljam jer grešim i pravim dvostruki posao i njima naknadni da me posle oni ispravljaju. Ja sam konsultovao Kelovy-a slovačkog administratora na slovačkoj Vikipediji i on sam je došao na srpsku Vikipediju i rekao im da sam ja u pravu tako da su vratili izmene koje sam ja napravio. Definitivno srpski u ćirilici se transkribuje prema izgovoru. Ja nisam sve ispravio i ima još dosta grečaka uglavnom sam ispravio to što je napisamo, treba dakle; Djetva, Djevin, Njitra, Žiljina- toga sam se sad setio ali trba isptaviti još i gradove o kojim nije pisano u spisku gradova u Slovačkoj. Pitaš me za H-G tamo gde je H i u slovačkom obično ali ne uvek kada se prevede u srpski je G ali to nije kada se radi transkribcija uvek ostaje H znači kada stoji Hrad u Transkribciji je ovako Храд - to je kada se to odnosi na ime grada ili grad a hrad kada se to odnosi na utvrđenje piše se "тврђава" како сам и исправио Ђевинска тврђава onda je to Avala ispravio na Дјевинска тврђава pa je valjda video da je pogrešio i ispravio na Девинска тврђава i tako je sada ja mislim da je to greška i da treba Ђевинска тврђава ali šta ćeš kad ima pametnih a to nema nikakve veze sa Devama životinjama ali možda ima veze sa Devama- ženama pa neću da pametujem. Uglavnom "hrad" je tvrđava i nema veze sa gradom a grad je slovački mesto.

Eto to bi bile novosti od juče. Uglavnom ja sam posle duge borbe sa Avalom naročito- dobio uverenje da sam sve vreme bio u pravu, nazivali su me slovakom koji priča nepravilni slovački jezik, i piroćancem koji je svršio škole pa se pravi važan... Danas mi je rekao da su se on i Kelovy dogovorili da je srpski ipak Žilina i tako je ostalo.

Slobodno mi se obrati naročito kada pišeš novi članak za izgovor i transkribciju i ja ću te ispravno uputiti- nemoj da Ti bude težko da me konsultuješ dobićeč brz i tačan odgovor pozdravi i svako dobro--Vcesnak (разговор) 18:31, 5. јул 2008. (CEST)

Словачки градови[уреди извор]

Црни бомбардер ево шаљем Ти исправљено све "Словачки градови" како је мени Авала малте не забранио да правим измене у вези са тим шаљем Ти ово па ако хоћеш Ти то стави на Википедију ако имаш храбрости:

избрисао сам ово јер сам то решио са Аналом Поздрави од --Vcesnak (разговор) 01:23, 6. јул 2008. (CEST)

... ево данас Те није било и не знам хоћу ли Те дочекати и ја и Авала смо мењали нешто у списку градова а Авала је учинио и нека преусмерења ја сматрам да је више мање сада доста тога у реду. Иако се нисмо сложили у свим детаљима постигли смо компромис и мислим да је много боље. Поздрави и све најбоље--Vcesnak (разговор) 02:08, 6. јул 2008. (CEST)
Не можемо тако из простог разлога што нема доказа да се изговара Браћислава баш са ћ.--Авала (разговор) 12:14, 9. јул 2008. (CEST)
Проблем је у томе што не изговарају сви Словаци исто. Уосталом шта је транскрипција ако не преношење изговора. Наш правопис очигледно прати братиславски изговор који Словаци из Војводине и других словачких градова сматрају исквареним али пошто немамо други правопис онда мислим да је најбоље држати се тог једног ког имамо и његових правила пре него субјективног става неког од корисника. А што се тиче додавања огг звучних фајлова, слажем се. У том случају свако би могао да процени за себе шта је оригинални изговор.--Авала (разговор) 13:44, 9. јул 2008. (CEST)
Са Чеснаком сам већ договорио да се поштује правопис а не „исправан изговор“ тако да смо што се тога тиче са тим чланком завршили и више нема примедби ни са једне стране. Највећи проблем је био око ли које се у српски по правопису преноси као ли а тако говоре и у Братислави док је књижевно словачки исправно љи.--Авала (разговор) 14:03, 9. јул 2008. (CEST)
... ево видиш у чему је проблем. Авала је поништио Твоје исправке као и доста од мојих ијако сам му је објаснио да ми нисмо никакви "Војводански словаци" како он мисли који говоре неправилно већ има и лингвиста који су завршили фалултете и који је признат и у Словачкој. У словачкој има стандардни књижевни језик који ја познајем и три дијалекта средесловачки који је основ за књижевни језик и источно и западно словачки језик. Књижевни словачке је леп и мек језик док су дијалекти тврђи и говор је познат као "ликованје" јер уместо љи се изговара ли. Тако Авала за све тражи "ДОКАЗ" па и за ово што кажем и верује само "правим Словацима" који су по њему они који живе у Словачкој а овдашње лингвисте назива "твојим професорицама"...--Vcesnak (разговор) 01:26, 10. јул 2008. (CEST)
... ево на енглеској Википедији лепо има како се изговара например Братислава и Жиљина и можеш то наћи тамо ако ово не успеш да отвориш -http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a5/Bratislava.ogg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/04/Zilina.ogg Поздрави --Vcesnak (разговор) 03:01, 10. јул 2008. (CEST)

...kada bi Slovaci hteli da umesto Braćislava napišu Bratislava i Žilina oni bi to pisali "Bratyslava" i "Žiyna"...Slovački jezik je ovde "službeni jezik", na njemu se izdaju knjige i izlazi štampa postoji radio i televizija koja pored svog programa reemituje i slovačku televiziju 24 časa dnevno u postoji slovačka gimnazija a slovačka osnovna škola ima tradiciju od 270 godina Novom Sadu postoji fakultet slovačkog jezika...--Vcesnak (разговор) 04:16, 10. јул 2008. (CEST)

Колега, провалио сам[уреди извор]

Требало ми је нешто више времена, али морате да имате разумевања према мојим годинама (а са годинама, нервне ћелије илити неурони у мозгу умиру сваким новим даном). Одједном ми се све приказало! Јасно ми је зашто упорно одбијате да архивирате ову гусеницу од разговорстране која се непрекидно и непрекидно (усудио бих се рећи: чланковито?) продужава до у бесвест... Испрва сам мислио да је у питању нека (притајена) жеља да се докажете ћопавоме Ирцу, како сте га Ви некоћ назвали, али сада коначно схватам да је то Ваш (оригинални и усудио бих се рећи необични) начин да намучите (и тако деморалишете) силе Империје које евентуално буду намерачиле да Вам упуте још неку од њихових пристрасних и нимало објективних критика, те када крену да се служе овим десним скролом, просто ће одустати када буду видели да то (опет бих се усудио рећи бесомучно) траје... Свака част, колега, увек сам се уздао у Вашу проницљивост, али сада сам само учврстио своја уверења!—MetodicarCrystal xedit.pngПиши! 21:24, 10. јул 2008. (CEST)

Црни са ким причаш?[уреди извор]

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%BE:RecentChanges хехе----László (talk) 02:44, 12. јул 2008. (CEST)

Ја се на ИРЦу распричао са сениором па велим ево да ни теби није досадно :-)----László (talk) 02:54, 12. јул 2008. (CEST)

Sas ovim Корисник:Senior----László (talk) 03:00, 12. јул 2008. (CEST)

Византијски календар[уреди извор]

Братац, да ли би могао ово мало да уредиш? Знам да је византијска епоха твоја јача страна:) Иначе, чланак сам преузео са српско-хрватске википедије.. Поздрав.--Carski (разговор) 19:42, 13. јул 2008. (CEST)

Slovački[уреди извор]

O.K. ja mislim da je i sada dosta toga u redu i slažem se da ubacite fajlove sa izgovorom. Pozdravi od --Vcesnak (разговор) 17:53, 15. јул 2008. (CEST)

Животопис[уреди извор]

Пошто си писао чланке о српским манастирима користећи проверено добру литературу интересује ме да ли можеш да ми пошаљеш референцу где се употребљава ова реч. --Војвода разговор 12:12, 17. јул 2008. (CEST)

Поштовани[уреди извор]

колега Црни, пошто Ви знате да од свих колега овде на Њикипедији Вас штујем понајвише, одмах сам се прихватио тешких задатака које сте ми дали. Дакле, резултати су: 1. чланак о куни златици је сређен (не није то хермелин, како је поштовани колега Мирослав мислио), а 2. чланак дивља мачка преусмерен, јер на овим просторима је тим термином некада давно обележавана животиња под називом Felix catus, али се данас под тим називом подразумева рис. Дакле, колега надам се да сам повратио нешто од Вашег поверења, до кога ми је стало, а које сам, авај, због разноразних злих језика, изгубио. Поздрав.—MetodicarCrystal xedit.pngПиши! 12:30, 20. јул 2008. (CEST)

Sirtaki[уреди извор]

Zdravo Crni :) Hvala na komentaru na „Sirtaki“ članak. Budući da sam nova na wiki, nisam sigurna šta treba da promenim, čak i posle čitanja uputstva za ispravke koji si postovao. Dodala sam nekoliko internih linkova, i napravila presek u tekstu, ali da li je to dovoljno? Unapred zahvalna na odgovoru :) --Yuspinoza (разговор) 20:00, 20. јул 2008. (CEST)

Zdravo Crni :) Hm, čini mi se da sam sredila članak. Dobro si mi rekao za ćirilicu, izgledalo je grozno. Da li bi još nešto na njemu popravio? ---Yuspinoza (разговор) 22:44, 23. јул 2008. (CEST)

Zdravo, nisam razumeo Tvoj komentar na temu Vong Kar-Vai clanka. Pazdrav!

RacoYes RacoYes (разговор) 20:38, 23. јул 2008. (CEST)

Dvostruko glasanje...[уреди извор]

Crni... molim te pogledaj teks Klub putnika... Mislim da ga treba ostaviti. Mozda sam malo subjektivan pa trazim tvoje misljenje. Mogao bi da se javis. Pisem knjigu o tvrdjavama u Vojvodni. :)

--Schroeder (разговор) 15:34, 25. јул 2008. (CEST)

"Jelena"[уреди извор]

Cao... vidim da je moj clanak o telenoveli "Jelena" na crnoj listi ;-).

Reci mi, sta treba da doradim, kako bih izbegao brisanje clanka. Inace... meni je problem, sto nemam cirilicni program na kompjuteru... mogu li prepravke raditi latinicom, a neko da to prepravi u cirilicu???

Pozdrav —84.157.242.45 (разговор) 00:50, 6. август 2008. (CEST)

пребацивање грбова на Оставу[уреди извор]

Ја то не бих радио. То наше тумачење да су државне ствари овде у јавном власништву је на климавим ногама (или, боље речено, није ни на каквим ногама). Неко би могао да их примети на Остави и побрише а шта ћемо онда... Сећам се само да су једном били побрисали стандарте Председника Србије и да није било разговора. Лично, те слике које држимо по основу тога да су ”званичан рад орана Републике Србије” (што, иначе, уопште није јасно за грб неке општине који је нацртао ко зна ко - а код грбова на енвп важи да се ауторско право одређује тиме ко је буквално нацртао копију а не изворним стваралаштвом) ја не бих мрдао одавде, а ти ради како мислиш да је боље, само да не буде после да нико није рекао :) --Dzordzm (разговор) 23:50, 19. август 2008. (CEST)

:)[уреди извор]

Који си ти лик Face-grin.svg --M!cki talk 11:15, 23. август 2008. (CEST)

Хмм...[уреди извор]

Хмм... видех оне измене и твоје коментаре на чланцима на којима сам управо радио па сам просто хтео да те питам шта те мучи. И, уостаалом, одакле ти податак да се онај Globus cruciger назива шар, пошто то нигде нисам видео ни чуо; мој превод (са изворног латинског) можда јесте буквалан али то не мора да значи да је погрешан. И чему онај коментар "Обожавам ово оригинално истраживање о византијској хералдици"? Објасни. --Александар (поразговарајмо!) 20:40, 23. август 2008. (CEST)

Ок. Претпоставио сам да је нешто тако у питању. Не би било лоше да то што си ми написао као објашњење за појам "Шар" убациш и на сам истоимени чланак. Верујем да нисам једини коме је тај термин "на прву лопту" био чудан. Иначе сам и сам присталица употребе домаћих термина где год је то могуће па зато и нисам хтео чланак насловити са Орб или Глобус круцигер већ сам, у недостатку бољег решења, просто превео израз. Што се другог тиче, јако ме занима херладика у Византији, односно, пошто никада и није тамо заживела у правом облику, оно што би се могло окарактерисати као извори за хералдику, или нешто томе слично. Онај чланак пак позива се на један јако интересантан сајт http://www.heraldica.org/ а у чланку Heraldry in Byzantium? где се и наводи нека литература. Дакле, чланак ни са енглеске Вики није оригинално истраживање, а на сајту се наводи каква-таква литература. А сад, што се тиче колико је сама литература квалитетна и да ли је првобитни чланак добар или не, на жалост, то је најбоље што сам успео наћи о тој теми. :( --Александар (поразговарајмо!) 14:11, 24. август 2008. (CEST)

Капирам. Намеравам да се позабавим евентуалним траговима хералдике у Византији и везано за Византију, пошто ме занима хералдика везано за Источну Европу и Православље (а хералдика је настала у срцу Западне Европе и Римокатоличке цркве). Надам се да ћу нешто успети ископати ових дана, па кад будем, јавићу ти. --Александар (поразговарајмо!) 13:46, 25. август 2008. (CEST)

Стефан Урош II Милутин[уреди извор]

Импозантно делује, чини ми се да може постати сјајан. Погледај га још мало ако треба шта да се доради па да предлажемо? --Ђорђе Стакић (р) 08:40, 31. август 2008. (CEST)

Ево читам чланак и наиђем на део: „Тешко је са сигурношћу говорити о односима између Драгутина, који је 1290. године прешао у католичанство и Милутина...“ Волео бих да се наведе доказ за ову информацију и извор будући да ми то делује немогуће. Краљ Драгутин је био задужбинар неколико православних манастира (рецимо Троноша, а има их још), затим умро је као монах Теоктист и Српска православна црква га прославља као светитеља. У чланку се још на пар места наводи како је он био католик. Од референци се наводи Владимир Ћоровић на једном и Жељко Фајфрић на другом месту. Није ми било тешко да проверим наводе и код В. Ћоровића пише „Пишчеве симпатије су на страни католицима пријатељског краља Драгутина, који је још и у роду са Анжујцима“, а у нашем чланку „са много симпатија говори о покатоличеном сроднику Анжујаца Драгутину“. Затим код Фајфрића пише: „Драгутин је одржавао и тесне везе са папом, па одатле и претпоставка да се он почетком 1291. године и прекрстио, односно прешао у католичку веру.“ Претпоставка? Дакле не тврди се да је он био католик, а са друге стране се поуздано зна да је био православни монах и светитељ. Да ли осим Фајфрићеве претпоставке имамо неки озбиљан историјски извор који каже да је краљ Драгутин икада био католик? --Ђорђе Стакић (р) 23:47, 6. септембар 2008. (CEST)

Стефан Немања[уреди извор]

Црни, јеси ли ти аутор овога? http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/74/Drzava_stefana_nemanje.png --HRE (разговор) 22:31, 31. август 2008. (CEST)

Па, само једна, ону област Дукље Стефан Немања није освојио до 1183. године, већ послије, управо до краја 1186. године (а последње дукљанске личности нестају до 1189.). Линија би отприлике требала ићи за та накнадна освајања од тачке западно од Липљана, па мало на југ-југозапад, правећи онда наокрет ка западу све до најсјеверније тачке Скадарског језера, па онда линијом до отприлике места Рибнице, и још једном границом на запад до тик изнад Котора. А - ово следеће није грешка - било би лепо када би се Дубровачка република видела као одвојена. Донекле би спала у привремена освајања, с тим што није коначно и сама утврда пала. Корчула би исто могла спадати у привремена освајања.
У суштини ово би требало да је доста прецизно (наравно, колико може бити, имајући на уму историјске изворе). Плаво је територија модерне Црне Горе којом је владао Стефан Немања, а црвено оне земље које је трајно освојио у рату против Византије у другој половини претпоследње деценије XII века. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/f/f1/NemanyaDoclea.jpg
Узгред, знамо да је Немања највероватније освојио неретванско приморје 1170.-их година од Хрватске, али да ли може бити говора о икаквом освајању Хума, Травуније и (Доње) Зете стварно? --HRE (разговор) 04:30, 1. септембар 2008. (CEST)
3. Страцимир је, колико знам (по хрватским изворима) доста опустошио и покорио Корчулу, и да није било интервенције Дубровника који су проузроковали његову поморску катаклизму, Корчула би остала као освојена течевина. Узгред, јако ме интересује, откуда морнарица Срацимиру за тај подухват? У стара времена сам мислио да је Срацимир владао Дукљом, што је наравно бесмислица и резултат је ширења лаика - врло добро знамо где је на северу била његова област.
5. Хоћу да кажем - по карти то би требало да буду освајања, је ли тако? Не постоје никакви укази да је Рашка освојила Травунију, Хум и део Зете. Те земље су сачувале своје посебитости од Рашке, с којом су пак биле заједно у српској држави, а опет пре Немањиног уједињења чине једну сродну политичку целину са Рашком (нпр. случај Десе, који је покушао урадити оно што је Немања накнадно успео, али из Поморја).
6. Мислим да нисам. Хрватској је у другој половини XI века прикључена Паганија, а постоје искази два византијска хроничара како Немања "узе Котор и поче присвајати Хрватску" (мислећи на 1170.-е), који они историчари које сам ја срео тумаче као објашњење како се неретљанска крајина наша назад у српским рукама. Саме околности како је ова област дошла у хрватске руке су ми сумњиви. Неколико википедијанаца је тврдило да је владар Хрватске Далмације Стјепан I позвао Неретљане око 1050. године да се Хрватској прикључе, а до сада (поред много претраживања) нисам видео ама баш нити једну потврду овога.
7. Crni, не бих да цепидлачим, нити да ти стављам још више посла на терет (који је већ овако волонтерски), али шта мислиш о уцртавању области којима су управљали Мирослав и Страцимир у карту? Леп поздрав, --HRE (разговор) 11:27, 1. септембар 2008. (CEST)
1. Интересантно, али колико сам схватио Стефан Немања је анектирао Котор тек 1185. године. Напад се одвио 11. августа 1184. или 1185. године. Ако ме добро служи сећање, он је попљачкао та два острва, али су му Дубровчани уништили морнарицу на позив Корчуланa и скоро га заробили, због чега је морао издејствовати мир како би се могао вратити на копно.
2. Хоћу да кажем да ме подсећа на ону "великосрпска агресија почела је 1186. године када је Стефан Немања огњем и мачем освојио Травунију, Захумље и Зету, уништивши све тамо и посрбивши становништво". Оно што ме и навело на ту слику је што сам водио неку дискусију на једном форуму, и тај тип се позвао на твоју карту као доказ тврдњи Доминика Мандића.
3. За то сам ти рекао да не знам, нити од куда та тврдња за 1050. годину, мислио сам да ћеш ти знати.
4. Хрватска је ту увек постојала, невезано што је присаједињена Угарској. Византијски хроничар Никита Акоминат Хонијат (један од најбољих византијских историчара), у другој половици XII века, односно везано за 1170.-е године, пише
Неки хрватски историчари (углавном екстремни) су ово протумалили као директну потврду хрватског имена везано за град Котор (тј. легенда Црвене Хрватске), но ово ипак неколико историчара (а међу њима и Константин Јиречек и Јован Радонић) ово тумаче као одвојене ствари, што се види када се у глобалу прочита остатак Никитиног текста и стил његовог писања. Они користе ово за описивање Немањиног подухвата на западу, како је почео освајати Хрватску - и стао након што је освојио Неретвљанску крајину, вероватно позивајући се на неко историјско право јер су претходни српски владари владали том облашћу (којом додуше нису Војислављевићи).
5. Чини ми се да је Стојановић већ направио такву карту. Наравно, то може бити учињено овлаш, а када нема историјских података, тако би и требало. Мирослављева област престаје око Лима и северозападњег дела Црне Горе. Страцимирова област је поприлично заокружена била према Западној Морави. --HRE (разговор) 17:40, 4. септембар 2008. (CEST)
3. Хум је био уз Хрватску кратко крајем XII и почетком XIII века у време Стефана Немањића, а Шубићи су имали претензије на Захумску, и покушавали су је освојити од Србије. 1358. године Задарским миром Хрватска је добила западну Херцеговину, али у истом веку изгубила, јер ју је Босна освојила.
4. Како то мислиш да нема везе са реалношћу? Па Мези су Бугари, а Трибали су Срби, то је ипак био стандардни термин. Србе су они звали и Далматима. За Мађаре је термин Пеонци, ако ме сећање служи. То је била стандардна пракса називања народа архајским именима, тј. као да су одувек ту. То је и утицало на развој српскословенске аутохтонистичке школе, све до XIX века, између осталог. --213.137.114.141 (разговор) 22:05, 8. септембар 2008. (CEST)

Сашина слика[уреди извор]

Овако, пошто је слика ионако имала мале шансе да преживи (Симпсонови су заштићени АП), а оно што се дешавало на страни за разговор је било на ивици приче о приватности а и уљудности, ја сам применом правила ВП:ИСП обрисао и слику и страну р+за разговор. --Dzordzm (разговор) 09:07, 11. септембар 2008. (CEST)

Црни, ајде јави се на naissus2003@yahoo.co.uk па да идемо негде у зезање... --ClaudiusGothicus (разговор) 19:09, 13. септембар 2008. (CEST)

Милутинеее![уреди извор]

Коментарисао сам члана на страници за разговор и на гласању, али не видим да си приметио. -- Bojan  Razgovor  05:53, 16. септембар 2008. (CEST)

Сремска битка (1167)[уреди извор]

Kao jedan od vodećih vizantologa na srpskoj vikipediji - možda i vodeći:) - da li bi mogao da baciš pogled na članak o sremskoj bici 1167. godine..? Hvala unapred...--Carski (разговор) 12:39, 21. септембар 2008. (CEST)

Помоћ[уреди извор]

Цењени колега, Миле ме је замолио да му помогнем око шаблона, али не вреди, слаб сам у томе, па зато ја молим тебе за помоћ, јербо не знам кога бих другог. Ево његовог питања цитираног:

„Ај молим те види нешто ми са кутијицом није добро; не избацује ми заставу. Не знм јесам ли погрешио у кутијици или у доументацији. Пробао на примеру и не ради ми.“

Хвала ти унапред. :) --Методичар 15:02, 22. септембар 2008. (CEST)

Хвала колега, знао сам ја (и увек тврдио) да си ти најјачи лик овде, без обзира што сам ја у међувремену промениЈо страну. :) Па да, морало се нешто урадити ради бржега напретка. :)--Методичар 13:11, 23. септембар 2008. (CEST)

И Миле се захвалио на мојој страни за разговор. Пошто ти ниси радозналац ко ја па да гледаш по туђим странама за разговор, ево да ти пренесем. Поздрав.--Методичар 16:06, 24. септембар 2008. (CEST)

Портал[уреди извор]

Јесте. Лепше је. Хвала ти што си средио Портал:Војска/Војске у Европи.--VLADA ® 15:01, 24. септембар 2008. (CEST)

Слика код насељених места[уреди извор]

Хвала што си пресекао моје муке у вези оне карте Србије. Међутим, ја сам оклевао због тога што оне нису баш у пиксел исте. Погледај Бачки Брег, Јамена, Бела Црква, Бребевница, Голеш, Заостро, итд... можеш да се играш колико хоћеш. Мислим да треба нешто порадити поводом координата, али ионако треба цео шаблон да се преправи, па... урадиће се и то. -- JustUser  d[-_-]b JustTalk 01:29, 7. октобар 2008. (CEST)

Mis`im ...[уреди извор]

Не знам шта да ти кажем, а да те не расплачем? Дакле, ето правог изазова за људе који се не боје проблема и спремни су да се ухвате у коштац са сваком препреком која им се постави :). Немам нешто пуно времена ових дана па зато многе ствари стоје као започете а недовршене. Та сличица треба да буде део другачијег шаблона, који успут треба да стоји и код црногорских села итд... осим ако не преузме то да убрза. -- JustUser  d[-_-]b JustTalk 13:58, 8. октобар 2008. (CEST)

Ево, ево. Ја мислио, ако ја знам, сви знају :) Даклем, једно време сам се бактао млого око новог шаблона за места и направио и песак и полигон за пробе. Већ је било спремно да се примени на српска села којима сам такође начинио песак који важи за претходно поменути полигон. Е, онда сам схватио да морам мењати и на црногорским селима исто пре него што направим коначне промене у свим селима ... е тада сам пожелео да се неко време бавим трансцеденталном медитацијом. Уствари, обнаваљам ауру и прикупљам космичку енергију да бих наставио даље. Успут, како ти се чине нови шаблони? Мислим, можеш предложити још неке измене (сем оних твојих свирепо-убијајућих боја), па да их пробаш пре него се стави "на живо". -- JustUser  d[-_-]b JustTalk 09:54, 9. октобар 2008. (CEST)

Поново помоћ[уреди извор]

Поштовани колега, ти знаш да се теби обраћам за помоћ само када постоје неке идеје око којих се нас двојица слажемо, што јесте ретко, али и драгоцено. :) Наиме, имао сам мали разговор са Робертом знаним као реинменом, те га питао да ли је могуће да се направи опција која би испатролирала све међукораке једног корисника (попут опције врати). Наиме, када видиш коначно стање до кога је неко дошао и процениш да је то добро стање, онда имаш некада и по 15 међустања које треба искликтати. Роберт се сложио са мном да је то ок опција, али ти знаш како моје колеге зли администратори раде: одговоре ми на питање као да сам ја сада у међувремену урадио постдок из информатичарске технологије или како ли се то већ зове и да ја сада све умем да одрадим без икак‘их проблема. Дакле, Роберт ми је дао инструкцију, али не знам како да је реализујем. Можеш ли ми помоћи као колега који је увек некако разумео моје јаде?

Бај д веј, птичица ми је испричала како си ружио моје дивне шаблоне, али просто не могу да се наљутим на тебе јер:
а) поштовања си вредан неистомишљеник
б) немаш укуса
в) колега си ми, увек ми помажеш, како бих се могао наљутити!
(Није потребно заокруживати слово испред тачног одговора, сви су тачни, а нарочито под Б.) Хехе.--Методичар 20:33, 11. октобар 2008. (CEST)

Црни ћале...[уреди извор]

Хвала ти свакако за одговор, некако ћу се већ снаћи за решење. То да немаш укуса није била моја опаска већ констатација, а драго ми је да те није увредила. :) --Методичар 12:49, 19. октобар 2008. (CEST)

skupština[уреди извор]

Dragi kolega ne izmišljaj, gdje izvor te tvrdnje? Zaboravi na letak sa tarabe! S poštovanjem!--Gojkomm (разговор) 13:03, 4. новембар 2008. (CET)

 • У "Мала енцклопедија Просвета" из 1986. је названа како ја тврдим. У истој пише да је скупштина у Војводини названа "Велика народна скупштина у Војводини" ...итд. Сматрам да је у Црној Гори било и других народа. Изгледа да је заведена цензура на историјске текстове из Црне Горе, што је разочаравајуће. Чекам предлог око наслова (да оставимо само "подгоричка скупштина). С поштовањем!--Gojkomm (разговор) 14:04, 4. новембар 2008. (CET)


Слажем се да остане само назив "Подгоричка скупштина" (чак сам и предложио). Задњу ствар коју бих радио у животу је бављење политиком и то ако бих морао а никако добровољно! Избрисаћу други дио наслова. Ово је пропагандни летак који је коришћен у предизборне сврхе па сматрам да није валидан. Но добро је када смо се договорили. С поштовањем!--Gojkomm (разговор) 17:06, 4. новембар 2008. (CET)

Vlasi[уреди извор]

Pogledaj ovde http://sr.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%92%D0%BB%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%B8_%D1%98%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BA&diff=2006274&oldid=2005127. Da li je ovo u redu?----László (talk) 18:16, 13. новембар 2008. (CET)

Слика[уреди извор]

Не раде ништа паметно. Траже један од другога да пронађу где се крије мачка на слици [6] и о томе расправљају.----László (talk) 00:58, 20. новембар 2008. (CET)

Чланак[уреди извор]

Хоћеш да га пребацим у твој именски простор (Корисник:CrniBombarder!!!/Спасоје Васиљев) да не оптерећујем страницу за разговор? Ти онда можеш слободно да средиш чланак и да га онда вратиш у ГИП. --M!cki talk 17:49, 22. новембар 2008. (CET)

Шаблон:Острво3[уреди извор]

Да. Примјетио сам да за многа мања острва недостају подаци, па сам направио посебне минималистичке шаблоне за њих.

Ако само обришем линију из Шаблон:Острво, и даље се појављује упитни текст приликом приказа. Због тога сам и увео додатне шаблоне.

Није ми познато како да користим Шаблон:Острво а избјегнем празне кућице ако не унесем неке податке. Да ли је то могуће? --Мирослав Ћика (разговор) 14:04, 23. новембар 2008. (CET)


Хвала на труду за шаблон. Заиста ради како је рекламирано, тј. недостајући подаци не остављају празне кутијице као раније, примјер је нови чланак Бреј (острво).

Видио сам да си убацио неке условне приказе у код. Тако комплициран код нисам никад видио ни у једном језику. Ту је заграда више него слова :))) Горе него ово [7]

Хвала још једном. Свакога дана у сваком погледу ... напредујемО. --Мирослав Ћика (разговор) 02:52, 25. новембар 2008. (CET)

Užice[уреди извор]

Evo predloga. Reći ću ti za koji dan gde se u literaturi mogu pronaći podaci o starim imenima Užica, tj. koja literatura koje ime daje i na osnovu čega ga potkrepljuje, pa ti onda nekako sredi taj deo članka i ubaci tu literaturu kao reference, a ja ću ti iz nje prepisati i odlomke u kojima se o tome govori. Može? --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 17:51, 25. новембар 2008. (CET)

Хвала[уреди извор]

Извини што ти се тек сад захваљујем на додељеној споменици. Пуно хвала! Душанза 17:05 29. новембар 2008.

Pomoć[уреди извор]

Možeš li malo dopisati o srednjevekovnoj istoriji Srbije i Crne Gore u člancima o njima, a ja ću od novog veka ka danas. Sramota je da jedna Švajcarska i Nemačka budu bolje obrađene od nas. -- Bojan  Razgovor  08:50, 2. децембар 2008. (CET)

Није страшно пуно. На крају крајева, имамо бурну историју, зар не? Можемо избацити године владавина владара, то стварно није потребно. Е сад, други проблем су Дукљани. Ма колико год ја веровао да су они Срби, мислим да овај чланак није место где то треба доказивати. Требало би некако стидљиво поменути Србе на почетку о досељавању Словена и тамо у новом веку стоји да су владике били свештеници СПЦ (Пећке патријаршије). Мислим да је то довољно д а сви буду задовољни, и ови досадни Дукљани и ови наши. -- Bojan  Razgovor  06:57, 4. децембар 2008. (CET)

Uf, trudim se da pomirim sve strane, i nas koji veruju u srpsko poreklo Crnogoraca i one koji se ježe na pomen Dukle/Crne Gore kao srpske države. Kako onda da izvedemo objektivnost na drugi način? Da ostavimo tako i da kažemo da neki istoričari iz 20. veka osporavaju to. Dalje, ubacio sam sliku Bokelja, vide mu se ocila na pojasu. Meni je to dovoljno, ako nađem mesta staviću i ovu crnogorsku kapu, druge nema -- Bojan  Razgovor  07:20, 4. децембар 2008. (CET)

OK. -- Bojan  Razgovor  07:50, 4. децембар 2008. (CET)

Da,[уреди извор]

Valja. :)--Методичар 16:03, 4. децембар 2008. (CET)

Ali, film je divan!--Методичар 20:03, 5. децембар 2008. (CET)

Numera je savršena. I ja je slušam dok nešto raduckam. Ali, bez obzira što je predvidljiv, ipak je urađen perfektno što se efekata tiče, radnja nije prespora, a i ne možeš da se ne zapitaš o ljudskoj moralnosti, ali i o tome da sve to već (možda) negde i nije naučna fantastika. :) Skarlet, realno nije baš briljirala priznajem, ali Jan je sasvim ok. Uglavnom, napisao sam članak baš zato što mi se film veoma dopao. :) --Методичар 20:13, 5. децембар 2008. (CET)

Категорије[уреди извор]

Поздрав. Молим те да ми објасниш како се нека личност сврстава у националне категорије (српски, хрватски, југословенски). Конкретно јутрос си обрисао категорију хрватски фудбалери у тексту о Фрањи Гилеру овде, Хрвата мађарског порекла играо у Грађанском из Загреба, рођен у Сремској Митровици 1907 и да си прочитао текст видио би да је због тога и стрељан. Играо је за репрезентацију Краљевине Југославије. Насупрот томе олимпијску победницу Ђурђу Бједов овде (која је у Србију долазила само када је репрезентација са сурчинског аеродрома путовала на такмичења) сврставамо у југословенсог, хрватског и српског!! спортисту. Нисам сватио поглавље о категоријама, па те молим да ми, када будеш имао времена, објасниш.Хвала--Drazetad (разговор) 08:35, 5. децембар 2008. (CET)

hr wiki[уреди извор]

Kolega, video sam tvoje izmene na hr wiki. Vratili su ih zbog ćiriličnih komentara pod izgovorom da ne razumeju šta si napisao. Ne znam da li je to tačno, ali ukoliko zaista želiš da tamo doprinosiš onda to ubuduće izbegavaj. Poštedećeš sebe nepotrebnih rasprava i nerviranja. Sve najbolje M!cki talk 20:33, 5. децембар 2008. (CET)

Ja sam ti ostavio poruku na hr:wiki. Znam da dobro radiš, samo te molim ako možeš pripaziti na čirilicu neki su alergični na nju da ne uzburkavamo vodu ako je moguće. Hvala ti! Andrej Šalov (разговор) 20:41, 5. децембар 2008. (CET)

Први човек њикипедије[уреди извор]

Ако ја добро бројим, сада нас је тројица. Face-grin.svg Дакле, следећа сцена је квискотека, игра детекције: „Особа А представите се. Ја сам први човек њикипедије. Особа Б? Не, ја сам први човек њикипедије...“--Методичар 18:55, 8. децембар 2008. (CET)

Колега не бројите добро. И неки неносиоци дате споменице су такође први људи њикипедије. :) --Методичар 17:08, 9. децембар 2008. (CET)

Наслов[уреди извор]

Поздрав. Нашао сам текст о покушају проглашењњ Србије краљевином 1876 код Делиграда. Текст се зове Делигрдски догађај. Тај назив ми је мало „чудан“, па те питам да ли имаш неку идеју. Или да направим текст са овим насловом, а ти или неко други га ако треба преусмерите кад га прочитате. --Drazetad (разговор) 14:34, 13. децембар 2008. (CET)

Да ли си видио текст Делиградски догађај. Оставио сам тај наслов јер је српски историчар навео да је то назив за покушај проглашења Србије краљевином 1876. године. Поздрав--Drazetad (разговор) 13:20, 15. децембар 2008. (CET)
Ниси ми ништа одговорио по горњем тексту.--Drazetad (разговор) 08:27, 17. децембар 2008. (CET)

када тражиш брисање слике[уреди извор]

Није у реду да напишеш „не користи се у ГИП“, ако се користила до пре 30 секунди и ти си је уклонио. На тај начин имплицираш да је слика бескорисна када заправо није била. Ако има проблема са ауторским правом, напиши то - то је обично сасвим довољно за брисање и нема потребе да „улепшаваш“ случај. --Dzordzm (разговор) 08:15, 14. децембар 2008. (CET)

Није у питању бирократија, него одмеравање меритума приликом брисања. Ако напишеш „нису јасна ауторска права“, ја ћу барем да станем, да размислим који минут о томе да ли ствар уопште подлеже АП (на пример, та таблица из Битоља је очигледно стара и престара и могуће је да се њена слика као изведено дело уопште не квалификује за заштиту АП), али ако напишеш „нису јасна ауторска права и не користи се у ГИП“, ја ћу слику сместа да обришем, јер нема разлога да лупам главу ако се слика заиста не користи. Конташ? И нисам ти лупао пацке - нити ме је за то било ко овластио - само сам замолио да следећи пут напишеш стварно стање ствари. Не мислим да можемо да се поредимо са Оставом на којој ти треба једно 15 измена и 10 упутстава да би нешто предложио за брисање, а онда седмодневна расправа и шта ти ја знам. --Dzordzm (разговор) 08:38, 14. децембар 2008. (CET)

Pajine slike i Srbija[уреди извор]

U Srbiji vazi JV-70, sto znaci da ce biti javno vlasnistvo za 20 godina :( -- Bojan  Razgovor  08:40, 17. децембар 2008. (CET)

Pričali smo o tome i to važi za Uroša Predića, ali niko ništa konkretno nije preduzeo. Ne, gledaju se zakonodavstva i Amerike i zemlje iz koje potice neko delo. Mozda bi po americkom jos mozda da se provuce, ali naski vazi retroaktivno. Dakle,za autore sa'ranjene pre 1. januara 1939. period zaštite autorskih prava je istekao. Pajine slike će biti javno vlasništvo tek od 1. januara 2028. (ako nam Miki Maus dalje ne utera). -- Bojan  Razgovor  09:00, 17. децембар 2008. (CET)

Шаблон:Словенска митологија[уреди извор]

Поздрав брате! Сређивао сам чланке о родноверју, па сам мало изменио Шаблон:Словенска митологија. Хтео сам да изгледа мало живље, односно да дочара те древне обичаје из словенских шума, да не буде само археолошки остатак. У сваком случају, далеко је од савршеног, али реко да ти јавим, пошто си га ти правио, па ћеш можда имати неку бољу идеју. --Дамјан /разговарајмо/ 16:55, 17. децембар 2008. (CET)

п.с.архивирај страну!!

Хвала за сређивање српских епских пјесама[уреди извор]

Прије је све било линковано у круг, а текстова нигдје. Драго ми је да си то средио (и сређујеш). Одличан посао!--Мирослав Ћика (разговор) 18:32, 18. децембар 2008. (CET)

Стварно[уреди извор]

си бре вредан колега. Ево, дао сам ти још једну споменицу и ја ти признајем да си први човек њикипедије (мада ти и даље не признајем да имаш укуса, а не, нема тих пара). Face-grin.svg--Методичар 18:39, 18. децембар 2008. (CET)

Руку на срце, ја ипак укуса имам, а за друге ништа нећу да тврдим, мада бих начелно могао да се сложим, посебно када су у питању шаблони. :) Што се тиче референци, мени је та расправа била супер, ето да вам је на знање, штовани колега и радо ћу наново учествовати у некој таквој наредној дискусији. :) (Буди узгред речено: нити једна стрина ми се не зове Рода, а имам их најмање три.)--Методичар 17:59, 19. децембар 2008. (CET)

Ви заборављате да сам ја човек у годинама. Немам стрина тог узраста, али имам сестричина и братаница. :) --Методичар 18:26, 19. децембар 2008. (CET)

Био сам убеђен да наш народ каже сасвим супротно! Али ето, сваки дан научиш нешто ново. =) --Методичар 18:30, 19. децембар 2008. (CET)

Šablon[уреди извор]

Dobar je prijedlog za namještanje godina, ali ne znam kako to napraviti. Ako znaš kako, slobodno napravi. --XZ (разговор) 17:02, 19. децембар 2008. (CET)

Е хвала ти за помоћ око Црне Горе. Исто би то требало урадити и са Србијом (то је као изабрани чланак). -- Bojan  Razgovor  16:58, 20. децембар 2008. (CET)

Uh, uh, uh... Šabloni su veliki i imaju zastarele podatke :( Možda bi odgovaralo za posebne članke turizam u Srbiji, turizam u Crnoj Gori i možda turizam u SRJ/samo SRJ. Ja bih mogao ponovo krenuti recimo od Prvog ustanka ka ovamo i geografijicu da sredim koristeći sestri udžbenik iz geografije. -- Bojan  Razgovor  16:57, 25. децембар 2008. (CET)

Slika[уреди извор]

Kada sam video ovu sliku, odmah sam se setio tvog čuvenog „grrrr“ Face-grin.svg micki talk 19:41, 25. децембар 2008. (CET)

Можда ће те ово заинтересирати? :) (И да: јесил још увек љут на мене?)--Методичар 23:33, 30. децембар 2008. (CET)

Срећна нова година!!![уреди извор]

[[Слика:London fireworks.jpg|мини|центар|400п|Срећна нова година!!!]] Срећна нова година!!! Желим ти пуно среће и здравља у 2009. години.--VLADA ® 10:55, 1. јануар 2009. (CET)

Колега љутиша, желим све најбоље у Новој години!--Методичар 13:49, 1. јануар 2009. (CET)

Срећно[уреди извор]

Добро здравље, много среће и свега осталог у Новој години жели Ти --Drazetad (разговор) 14:12, 1. јануар 2009. (CET) Milens2 - Happy new year 06463.jpg--Ја самBabyTuxAlpha.png кажи

Srećna Nova godina[уреди извор]

The Goblins' Christmas, 12.JPG
SRECNA NOVA GODINA!!! Face-kiss.svgSanjaNuvola apps kopete.png разговорстраница 12:00, 5. јануар 2009. (CET)

Фудбал[уреди извор]

Кандидовао сам чланак фудбал за добар, па ти одлучи. Изађи на изборе јер сваки глас значи многоFace-grin.svg!--Бане (разговор) 23:29, 8. јануар 2009. (CET)

Стара словенска вера[уреди извор]

Чланак је прилично дугачак а нема нити једну референцу. Не мораш ти да убацујеш рефернце у чланак, али немој да склањаш налепницу да би их неко ипак убацио. --Дамјан /разговарајмо/ 00:11, 9. јануар 2009. (CET)

ево, прегледао сам натенане читав чланак и ставио {{чињеница|date={{subst:ТРЕНУТНИМЕСЕЦ}}. {{subst:ТРЕНУТНАГОДИНА}}.}} где год сам приметио да има нека ненаведена тврдња. само што их је на крају испало превише... али нема везе, кад све то убацимо, имаћемо добар чланак.
иначе, погледао сам мање више све оне разговоре, и на пар места сам изнео неко мишљење, али негде га једноставно немам (нпр. Баба Рога). --Дамјан /разговарајмо/ 00:49, 9. јануар 2009. (CET)

Хвала колега[уреди извор]

и теби све нај!--Методичар 12:49, 9. јануар 2009. (CET)

И да колега, нешто морам да ти кажем. Ова страна је настала управо зато што сам био инспирисан једном твојом изјавом са ВП:ЧЗБ, тако да ако ме и даље „бојкотујеш“ што се учешћа у расправи тиче, надам се да ће те то проћи када буде било гласања у вези са пропозицијама те стране. =)--Методичар 17:00, 9. јануар 2009. (CET)

Бритак као и увек. :) Међутим колега, овај пут ћу одустати од своје политике „не реаговања“ на Ваше занимљиве коментаре. Ако ћемо да будемо прецизнији: углавном су ми чланци од три, а не једне реченице плус литература, коју ви, приметио сам, здушно избегавате. :) И колико могу да приметим, управо сам ја тај који је почео да брише Ваше чланке. (Обожавам када сам зао, али се ипак некако надам да ово није почетак рата са Вама, ваљда ћете ми опростити зарад старих добрих времена када смо били савезници.Face-grin.svg)--Методичар 14:48, 11. јануар 2009. (CET)

Скијавонеска[уреди извор]

)

Malo srpske istorije van *** Tita, Draže itd. (već su mi dojadili, kao da do pre 1941 nismo postojali)..--Carski (разговор) 22:00, 15. јануар 2009. (CET)

Наравно... Него шта да радимо са овим чланком о Богумилиа? Мислим да у њему наведено нема везе са здравом историјом, него су модерни митови односно фалсификације од стране комуниста и разних езотеричких и инославних покрета. Исто би се могли послужити оне српске алтернативне историје и да тврдимо како је Александар Велики био Србин Лискандар или да су Срби пореклом Етрусци, Меди, Јапанци и Бог зна шта све, сасвим у оном духу прво амебе па Срби. Само што тиме добијамо научну дисквалификацију српске википедије. Богумили, ем вегетаријанци, ем пацифисти (чудно да српски средњевековни извори тврде супротно, али ово је вероватно зла пропаганда Вавилона:), ем друштвена и полна равноправност и бла бла.... Одакле им само ти извори?? --Carski (разговор) 23:13, 16. јануар 2009. (CET)

Гласање[уреди извор]

Emblem-extra-cool.svg Летње спремање Emblem-extra-cool.svg
У току је летње сређивање чланака. Укључи се и допринеси да њикипедија буде квалитетнија. Предвиђене су и специјалне споменице!--Методичар зговор2а 18:55, 15. јул 2009. (CEST)

Штовани колега[уреди извор]

Чак и да сам у праву, ја бих прихватио да сам у криву како вас не бих разочарао. :) Слику сам вратио, али да знате да је на њој ознака за брзо брисање, па ви видите даље шта ћете с њојзи. :) --Методичар 13:31, 16. јануар 2009. (CET)

Е колега, геолози рулс д википедија. Тако да је слика наново обрисана. :) --Методичар 17:25, 16. јануар 2009. (CET)

Dubrovačko-neretvanska županija[уреди извор]

Nije pravilno s "lj". Osim toga, kako sam napisao u naslovu, to je službeni naziv. :-) --XZ (разговор) 14:39, 19. јануар 2009. (CET)

To su sad već međujezične razlike. Face-grin.svg U hrvatskom jeziku je bez "lj", a za drugo ti ne mogu biti od pomoći. Probaj pitati Lazu, mislim da je on dobar u tome. Face-wink.svg --XZ (разговор) 15:08, 19. јануар 2009. (CET)
I na kraju nisam ništa pomogao. Face-grin.svg --XZ (разговор) 15:09, 19. јануар 2009. (CET)

Бешлин и експ. авиони[уреди извор]

Хвала на помоћи, нисам знао за страну на енг. википедији. Има линкова тамо ка другим странама са обиљем информација за распознавање.

Име - како сам написао на разговору стране, ја сам раније чуо за њега и као Милан (!). ВЕ међутим има само једног Бешлина под именом Драгољуб (1970.). Занимљиво, а Сахара га назива и Лала. Да ли зато што је из Војв. или зато што му је то још једно име? :)

Овдје стварно паше нека чудна кордунашка изрека: „тај има више имена него Тандарић гузица“ :))) --Мирослав Ћика (разговор) 17:59, 28. јануар 2009. (CET)

Римски бројеви[уреди извор]

Да не буде да смо правили журку без тебе - [8] --Дарко Максимовић (разг.) 23:33, 31. јануар 2009. (CET)

Стефан Немања[уреди извор]

Мора да је у питању нека забуна. И у самом чланку пише да је Стефан Немања крштен као римокатолик?

Па у чему је онда сукоб?
Сложили смо се да је био католик, али је спорно да ли је био католик?
Па значи да је био католик, заиста. Само се послије преобратио у православље.
Сви српски владари су од раскола до Стефана Немање били римокатолици. Закључујуће је са Немањом, који прелази на православље, и послије кога источно-православље постаје главна карактеристика српске властеле, уз мања одступања.
Па ја мислим да је логично да спада у ту каторију, иако се то десило. Плус, он је та прекретница од католичанства ка православљу, па је и зато између осталог битан.
Вукан се зближио са Светом столицом и преобратио.
По изворима које сам ја читао, и Немањини родитељи су такође били католици. Истина да нема ту чврстих показатеља (као и за већину личности средњег вијека наших земаља - небитно које су цркве дизали и гдје су ктитори били, као што се и показало на неким примјерима), али Константин Јиречек то сматра.
Што се тиче Вукана, ту могу рећи да нијесам сигуран. Колико сам ја читао, сматра се да је цјелокупно српско племство било римокатоличко, а као један од чвршћих доказа за период тих наводних огранака Војиславића, Вукановића (или Урошевића како их неки потом зову) је то што су се чланови породице лако уклапали у угарско друштво (мислим на Бјелуша), недостатак поновног крштења Јелене итд. То би, иначе, могло и донекле објаснити угарско-српске односе тих времена, и упоредити са онима који су потом услиједили са учвршћивањем православља као народне вјере Срба. --Полковник (разговор) 19:00, 10. фебруар 2009. (CET)
По Јиречеку Завида је био Дукљанин (родом), а уопште се то сматра и за његову мајку (они који тако објашњавају оно династичко орођавање).
Нијесам мислио ни на какво савезништво, већ на доцнију вјерску нетрпељивост која се тек касније јавља и која је врло слична односу Француза и Арапа, а наиме непостојећа прије. --Полковник (разговор) 17:40, 18. фебруар 2009. (CET)

Демократска странка федералиста[уреди извор]

Поздрав. Чланак који си постављао два пута за брисање је поново написан. Да ли сада може да буде обрисан по кратком поступку или мора опет на гласање? --Walker (разговор) 19:26, 13. фебруар 2009. (CET)

Јужно, јужније[уреди извор]

Тврдња је вероватно тачна, читао сам то пре коју годину у неким интернет новинама, али више немам појма где. Овакве реченице без да су поткрепљене извором ми се баш пуно и не свиђају, па кад наиђем негде на извор ове тврдње, ставићу је у референце. Што се мене тиче дотле може да стоји овако...----László (talk) 15:21, 19. фебруар 2009. (CET)

Извињење[уреди извор]

Извињавам се због пређашњег рушења вики песка.

Тај чланак ми је првенац, сад ћу да видим да направим још који. Увидео сам да ће се наша википедија уврстати међу листу са 100000+ чланака, па до јуле као неко ко само прати са стране како број расте, а од данас као и неко ко ради на доприносу.

Niš[уреди извор]

Možeš li da samo na trenutak proveriš Istoriju Niša u srednjem veku. Nešto mi je tu šuplje. -- Bojan  Razgovor  18:10, 2. март 2009. (CET)

Meni se to ne sviđa, jer to vidim kao zagušavanje članka. -- Bojan  Razgovor  18:58, 2. март 2009. (CET)

А шта[уреди извор]

сад ја као зли администратор радим у оваквој ситуацији?--Методичар зговор2а 22:38, 2. март 2009. (CET)

Одговор у Вашем духу, очекивано. :) Хвала колега. :)--Методичар зговор2а 13:49, 4. март 2009. (CET)

Питање[уреди извор]

Сам себе питам после оног гласања за брисање да ли те мрзе или сам ја будала. Сада се аутор текста захваљује појединцима који су га подржали. овде где смо названи лошим људима.Јадна је скупштина са са пропалим студентима са јарећом брадом. Има и одговор на први разговор овде--Drazetad (разговор) 21:00, 4. март 2009. (CET) Видим да Тулиморовић прелази у Тупимировића, јер је почео да дели (тупи) савете на страници за разговор. Срамота да ниједан активни администратор није гласао без обзира да ли је за или против.--Drazetad (разговор) 21:08, 4. март 2009. (CET)

[[:Слика:Smd malig.jpg]][уреди извор]

Виђ ово. 項 Михајло [ talk ] 09:18, 5. март 2009. (CET)

Проблем са корисчничком страном[уреди извор]

Е брате извини што те узнемириавам, проблем је са мојом корисничком страном, празна је и ништа се не види, а када уђем у уређивање онда има сви кодови. Зашто се ништа не види, мислим да је проблем са кодовима, па видим да се разумеш у ово, па ако можеш погледај и постави дијагнозу...Унапред хвала--VuXman Razgovor 20:32, 9. март 2009. (CET)_

Хвала ти пуно!!!Дао сам ти мали знак пажње (споменицу) и хвала још једном.--VuXman Razgovor 21:38, 9. март 2009. (CET)
хахах сад ме насмеја :), ма урадићу га ја ако га нећеш ти него ме оне референце нервирају успоре ми превод до бола :-)...Поздрав--VuXman Razgovor 11:23, 10. март 2009. (CET)

Брате поново ме зајебава ова моја глупа корисничка стрна. Прегледао сам и овај пут мислим да ништа не хвали, а нема је. Јер можда знаш у чему је проблем?--VuXman Razgovor 12:26, 13. март 2009. (CET)

Чек дис[уреди извор]

[9]. 項 Михајло [ talk ] 16:22, 13. март 2009. (CET)

Јбг друже, то ће ми бити доживотна фалинка — табула раза сам за историју, па могу само да се фрљам и боцкам на оном приземнијем нивоу. Свакако рачунај на моје укључивање у разговор ако се коцкице погодно склопе. У сваком случају ћу се потрудити да пратим. Теби хвала што си ту да помогнеш својим знањем! 項 Михајло [ talk ] 12:29, 14. март 2009. (CET)

Ево ти и следећи линк за чек: [10]. 項 Михајло [ talk ] 07:51, 22. март 2009. (CET)

Тупимировић[уреди извор]

Поздрав наш „пријатељ“ познати политичар данас је почео да врши измене у тексту оцде. Погледај историју текста. Само да си у току. Поздрав--Drazetad (разговор) 22:01, 13. март 2009. (CET)

Ето[уреди извор]

колега. Иако покушавате да одржите свој мрачан имиџ „лошег момка“ и да наоколо разглашавате да „затрпавате њикипедију чланцима од по једне реченице + литература“, ипак сте демантовали сами себе написавши леп чланак, те доказавши да Ви ипак припадате снагама добрих џедаја. :) --Методичар зговор2а 21:22, 21. март 2009. (CET)

Нисам видео колега, Ваш успех на њики-тесту, али верујем да се никако не биХ смео назвати тричавим. :) Надам се да ће Ваш план у вези са еволуцијом њикипедије успети.--Методичар зговор2а 20:34, 22. март 2009. (CET)

Е да, колега, још једно питање: зашто не офарбате дресове Ваших омиљених играча? Уколико знате боје, не би требало да буде тешко? Знате, ја се увек залажем за шаренило на радос‘.--Методичар зговор2а 20:51, 22. март 2009. (CET)

Flot-ов реверт[уреди извор]

Можда је био пошалица, али медијавики девелопера. Ја се сећам да када сам погледао измену корисника, изгледала је сасвим ОК, чак сам је и патролирао. А онда ју је Flot ревертовао. Таман сам се спремио да урадим исто што и ти, кад погледах... не, Flot-ова измена је изгледала сасвим ОК. Чак сам себи пребацио како нисам запазио да је корисник тај који је направио а не исправио типое. Ех, срања се дешавају, рекох. Кад на крају дође ти и направи реверт. Погледам, а оно ситуација обрнута: ти и корисник сте у праву а типои у Flot-овим рукама. Ако није по среди нека паранормална појава, неко се гадно шали на нивоу софтвера. 項 Михајло [ talk ] 18:48, 22. март 2009. (CET)

Након Бугара, Грка, Македонаца и нешто мало редовних Крвата, Слошњака и Шћиптара изгледа добијамо и Црногорце. Тек ће бити ворфера на ту тему изгледа. Узгред, могао би да архивираш страну за разговор. Постаје 'тешка'. 項 Михајло [ talk ] 10:31, 23. март 2009. (CET)

Италијански покушај окупације Црне Горе[уреди извор]

Предложићу ускоро чланак за брисање, јер је заиста непотребан. Све информације везане за те године ће бити систематизоване у Подгоричка скупштина и Божићна побуна, дијелом (али исте информације) и у појединим другим чланцима о Црној Гори. --Полковник (разговор) 03:59, 23. март 2009. (CET)

Niš[уреди извор]

Da li misliš da bi Niš prošao na glasanju za dobar?-- Branislav  032  20:57, 29. март 2009. (CEST)

Caslav[уреди извор]

Moje iskrene cestitke. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 16:38, 13. април 2009. (CEST)

Ih, ima, ponekad, mada je pametovanje cesto kontraproduktivno... Pretekao si nas, bas smo se spremali da na Biblioteci spremimo jedan tekstic o istom gospodinu, jer je to pametovanje i nama dalo ideju, al eto, ti si brze potegao tastaturu...Face-grin.svg--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 20:08, 13. април 2009. (CEST)

Au, crni Crni! Pa kako si na palmu sve ovo kuco? I reference? Jer, clanak je stvarno superreferenciran. Ti si stvarno njiki manijak kad i u autobusu ne mozes bez njiki... Face-grin.svg--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 14:56, 15. април 2009. (CEST) PS: Nego, da ti malo arhiviras ovu stranicu? Zaboleo me prst od skrolovanja, dok sam dosla do kraja stranice... --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 14:57, 15. април 2009. (CEST)

Богуми, заболе ме прст само скролујући садржај...Face-grin.svg. А то за размаке, то ти дође као нека врста личног потписа. Чим видим то, не морам да кликћем на историју. Одма'знам ко је писо... --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 16:23, 15. април 2009. (CEST)

Биро за варваре[уреди извор]

Da li možeš malo da baciš oko? - Биро за варваре - pozdrav.--Carski (разговор) 22:05, 17. април 2009. (CEST)

Bosna[уреди извор]

Treba mi isto pomoć za Bosnu kao onomad za Crnu Goru. Ja sam preveo sa engleske od praistorije i do pada pod Turke. Članak ima očiglednih rupa, pa ako možeš pa prekontrolišeš to i dopuniš. Na engleskoj vikipediji sve ide preko Noela Malkolma, a ja baš nisam njegov fan. P.S. Ak' misli da negde treba kakve reference, radi sam, nemoj mene ništa pitati. Samo nemoj puno da ubacuješ. Ja sad tek treba da zasučem rukave sa Srbijom. -- Bojan  Razgovor  11:04, 28. април 2009. (CEST)

Мађарска абецеда[уреди извор]

Уклонио сам твоје уклањање мог превода референце. Просто, код корисника српске википедије се не може претпостављати знање мађарског језика, па је превод нужан, како би читалац умео да препозна пеференцу као (не)валидну. Исто бих урадио и да у референци имам неку књигу на јапанском или арапском: ако се не може с правом очекивати од читаоца да уопште зна да прочита наслов, потребан је превод.--Mátyás (разговор) 08:59, 29. април 2009. (CEST)

Битка на Љубићу[уреди извор]

Колико ја знам Танаско је погинуо бранећи топове, али не као заробљен. Мислим да је битка била у априлу на Љубић брду, делу Љубића који је тај назив носио и пре битке. Сада у Љубићу имаш Основну школу која носи његово име (чак мислим и да се пошта у Љубићу зове по њему). Толико од мене.--Бане Бане 13:46, 29. април 2009. (CEST)

Albumi[уреди извор]

Hoćemo da radimo na albumima, kriterijumima i tako to?--Војвода разговор 14:38, 9. мај 2009. (CEST)

Може тамо да се расправља. Још нешто, молим те архивирај ово чудовиште од стране за разговор. Тешко се учитава Face-grin.svg--Војвода разговор 10:12, 10. мај 2009. (CEST)

Ja sam svaku nadu pogubio. Nikad on to arhivirati neće...--Методичар зговор2а 23:49, 11. мај 2009. (CEST)

Еј да ли је чланак о Стефану Лазаревићу пристојан (покрива све најважније ствари, тачан) да може да иде на портал Историја? -- Bojan  Razgovor  05:58, 13. мај 2009. (CEST)

Đes' ba, Crni?[уреди извор]

Sve je to lepo, ali predlagač nigde nije napisao da se glasanje prekida. To se vidi i po tome što su neki glasali posle vaših komentara. Mislim da nije toliko bitno da se članak vrati, jer je na glasanju očigledno postojao konsenzus za njegovo brisanje. micki talk 17:26, 14. мај 2009. (CEST)

Ал дјевојке на улицама ничему не вриједе...[уреди извор]

...и трипују се често... :)--Мирослав Ћика (разговор) 03:57, 21. мај 2009. (CEST)


Списак српских филмова[уреди извор]

Вратио сам списак какав је био, а који сам иначе ја направио (по подацима са imdb.com и подацима Филмског центра Србије), јер овај анонимни који га је променио убацио је у тај списак филмове који још нису ни снимљени, као и тв драме и тв филмове, а ово је списак српких играних филмова! 13:24, 26. мај 2009.

Византијски извори за историју народа Југославије[уреди извор]

САНУ-Византијски извори за историју народа Југославије (Fontes byzantini historiam populorum Jugoslaviae spectantes) 5 томова (један недостаје)Београд, 1955-1986 17МБ

http://rapidshare.com/files/216465972/Fontes_byzantini_historiam_populorum_Jugoslaviae_spectantes_vols_12346.rar

Danke, Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 14:02, 1. јун 2009. (CEST)

2200 страна и ОПРЕЗ 210 МБ укупно

 • The Oxford Dictionary of Byzantium, I-III, ed. A.P. Kazdhan, New York-Oxford 1991.

--ZnasKoSam (разговор) 12:04, 3. јун 2009. (CEST)

Калоjан[уреди извор]

Здраво, CrniBombarder!!!. Видео сам да си изменио назив краљ->цар Калоjан. Калоян, када Бугарска се ослободила од византиjскоj власти и ниjе била признана Византиjом, jе тражио ко ће признати нову државу. И jе нашао могућог папу Инокентиjа ІІІ. Тражио jе признавање титула император, зове самог себе imperator, а папа му одговорио - Calojoanni, illustri Bulgarorum et Blacorum regi (...) populis Bulgarorum et Blacorum ... ejus auctoritate confisi per quem Samuel David in regem inunxit, regem te statuimus super eos, et ... sceptrum regni ac regium tibi mittimus diadema, што значи Калояну, значаjному краљу бугара и влаха, (...) народима бугара и влаха ми, влашћу обдарени, коjом Самуило Давида краљом помазао, те ставимо краљом над њима и дамо ти сцептр жезал краљевине и диадему краљских символа. извор - писма Инокентиjа (rex - краљ, je одакле jе француска реч roi - краљ). Папа нигде не пише imperator у писмима, коjе би било цар, ако нађеш у писмима, реци. Зато молим да вратиш верни назив, Калоjaн jе наш jединствени краљ, немамо другог, остали су ни били царе. Видео сам да у бугарскоj и другима Википедиjима пишу да jе он био цар, што jе смешно, или они не знаjу латински, или пишу по инерциjи са другима владарима Бугарске. За да jе цар(In order to be Tsar), мора бити признан Византиjом vasiseos или папом imperator, а тo ниjе тако. Bogorm (разговор) 12:15, 4. јун 2009. (CEST)
Нашaо сам српскохрватску реч за sceptrum - жезло.Bogorm (разговор) 12:26, 4. јун 2009. (CEST)
Лошо ли пишем, ако jе тако, реци, ћу писати на енглеском, али не желим, словени смо... Надам се да ће имати разговор, jер видим да и тебе занима историjа. Зашто треба постоjaти цар, ако папа користи rex? Rex ниjе цар. Bogorm (разговор) 20:02, 4. јун 2009. (CEST)

Бољуни[уреди извор]

Поздрав. Нисмо се одавно писали. Направио сам текст о некриполи Бољуни у Херцеговини овде. Молио би те да погледаш има један појам који незнам. У текствима (два текста) пише да се нашло између осталох и 12 сљеменака?. Ја сам исто тако написао и ставио упитник поред. Можда ти знаш јер тебе интересују срењевековни споменици, расзвалине, утврде и сл. Ако незнаш онда да обришем јер незнам кога другог да питам. Хвала--Drazetad (разговор) 22:11, 4. јун 2009. (CEST)

Orlovic Pavle[уреди извор]

Погледај ovaj clanak, vredi ga srediti ili izbrisati...Geneoloske legende...

Plus, hajde molim te, sejvuj ovu tvoju stranu, ja imam super net, ALI ovo bre nije humano...--ClaudiusGothicus (разговор) 16:09, 8. јун 2009. (CEST)


Greetings, my friend, how are you?

Just one question, can you tell me by what mean you categorize Paul Orlovic as mythic person, because if there exist a pedigree of families under the name Orlovic, together with written evidence, he must be an real person? Sorry if my question is silly, I'm not familiar with issue of record keeping in Yugoslavia.

Also, about your comment of coat of arms, it is clearly not from 13th century, it is more likely that is created in this form somewhere in 19th century, because of several heraldic errors (shield is rounded, and stylistic representation of eagle is from 16th century, for example)

With regards,

Michael Mike Samardzic


I`ll respond in english (hope you`ll understand my english),altough I assume you understand serbian also.

He is categrozed as mythic person,because there is no written record about him in historical documents of that time (according to the book written by serbian historian Marko Šuica).I have no doubt that there is family or a clan Orlović with written certificate from some genealogist that they are descendents of Pavle Orlović or his great ancestor Vuk Orla, but that are pure family myths,great for telling it to he children,but it has no real historical value.

Also,almost all serbian noble families from medieval times have been annihilated during Ottoman invasion on Balkans,from second half of XIV to the end of XV century.Those few who survived,acept islam and have long forgotten their christian ruts.

So,there is not anz traces of Pavle Orlović in historical documents,so we cannot assume that he existed.Also,there is none (as far as I know) direct line descendant of any serbian medieval family today.Valid descendant.

Regarding CoA,by design,it looks like it`s modern version of CoA from Illyrian heraldry.

Illyrian heraldry was created,initialy,in the end of XVI century,in Spain by Petar (Pedro) Ohmućević,who originated from Herzegovina.He was trying to prove his noble roots, so he fabricated Book with CoA of noble families from Balkans,mostly serbian.He took their names from history,legends,myths and epic songs.At the end,he was granted nobility,and his Book of CoA was latter copied and altered by many others and all of those are named Illyrian heraldry.

Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 09:20, 7. јул 2009. (CEST)

Гусари[уреди извор]

Сећаш се давно нашег разговора око гусара, пирата, буканира и сл? Види шта нађох. Реч гусар у средњем веку се користила да означи разбојника, а гуса је значило разбојништво, и то не само морско, него било какво. А сама реч гуса настала је од средњелатинске речи cursa, а гусар од cursarius. Радић, Из Цариграда у спрске земље, Бгд, 2003, стр. 209, цитира С. Новаковића у Стара српска војска, Бгд, 1893, стр. 197-198. Мислиш да би то могло да се негде углави у чланак о гусарима?--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 01:42, 14. јун 2009. (CEST)

Е, пази даље: Грчка реч пират такође се користи али у мењој мери за морског разбојника, а пират и гусар НИСУ синоними! Цитирам: Пират означава обичног морског разбојника, док термин гусар онога који пљачка уз благослов, прећутну сагласност или неретко чак и отворену подршку и дозволу неке силе, односно власти! Треба преуредити те чланке и разврстати их како треба... Овај цитат је иста књига стр. 210.--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 01:46, 14. јун 2009. (CEST)

Поздрав. Пошто сам јуче „бранио“ твоју корисничку страну (да је слика била другог пола оставио би је), сада да наплатим. Видио сам да радиш Словачку, па те молим да погледаш текст Њитра овде. Видио сам да си Жиљина преименовао у Жилина, па би аналогно томе требало то исто урадити овде. Свађао сам се са корисником који је то преименовао објашњавајући да Словаци тако читају (корисник је Словак). Ако Словаци пишу Нитра ( цели свет тако пише, осим нас) баш ме брига како читају, треба и ми да променимо у Нитра, а ко чита може да чита и Праг баш нас брига. Хвала --Drazetad (разговор) 10:05, 14. јун 2009. (CEST)

Nema problema. Slazem se. Nego, nekome si se debelo nesto zamerio kad je toliko uporan s postavljanjem ovih slicica na tvoju stranicu... Face-wink.svg--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 23:15, 14. јун 2009. (CEST)

Ne znam, ovaj je prilično uporan... :) --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 00:26, 15. јун 2009. (CEST)

Нешто није уреду са твојим потписом или са мојим компом. Мени се твој потпис приказује :у једном реду "ЦрниБомбрдер!!!", у другом "Шумски крст" а у трећем крст који води на разговор.--BojanRazgovor 14:28, 16. јун 2009. (CEST)

Е, Црни, ајде нашкрабај овдје још неких глупости. Чисто да имамо.--BojanRazgovor 12:30, 23. јун 2009. (CEST)

Метохија[уреди извор]

јес вала, то ми је промакло. шта предлажеш? --Дамјан /разговарајмо/ 21:19, 29. јун 2009. (CEST)

хтедох још одавно[уреди извор]

...да ти одам признање за аргументовану расправу, али таква споменица није постојала па сам је тек данас направио. Иако смо се у расправама, по правилу, налазили на различитим странама, чланци су након тога бивали бољи (Стара словенска вера, Стефан Немања, итд.). Додељујем ти ову споменицу са жељом да сваки спор на Википедији производи овакве ефекте. Живео! --Дамјан /разговарајмо/ 18:12, 3. јул 2009. (CEST)

ma nisam znao kako da isključim automatsku kategorizaciju, ostalo je tako po defoltu. ako znaš kako da izbacim, pomagaj. --Дамјан /разговарајмо/ 15:56, 6. јул 2009. (CEST)

Можеш ли[уреди извор]

нешто да допуниш о историји македоније у средњем и можда старом веку? Што огд више трудим да балансирам између Грка, Бугара и Македонаца све је горе. -- Bojan  Razgovor  09:19, 9. јул 2009. (CEST)

Žilina[уреди извор]

Članak je super, kako ga proširuješ, moglo bi ga se predložiti za sjajan, a ne za dobar kao nedavno. Možeš li napisati nešto više o ekonomiji? Ona dva reda teksta je premalo. Kada otvorim šabon Infrastruktura, tada mi se tablice poklapaju s gornjim rubom šablona, pa možeš li to popraviti? Probao sam ja, ali mi nije išlo. I postoji li koji drugi način da na one dvije karte označiš položaj grada, tako da karta dobije okvir, pa da ostatak teksta ne bude "zalijepljen" za njih? --XZ (разговор) 18:00, 17. јул 2009. (CEST)

Питање[уреди извор]

Поздрав. Извини што те „давим“, (одавно нисам) али се препирем са корисницима који Илинденски устанак овде и Крушевска Република овде сврставају у категорију Македонски иредентизам. Можда сам давно учио историју или нисам био на часу када се предавала та лекција, па те молим да ми одговориш ко греши. Таких категорија имамо неколико. Извини на сметњи. Хвала--Drazetad (разговор) 22:56, 18. јул 2009. (CEST) ПС. Питао сам Готикуса, а његов одговор (није одговорио) је на мојој страни за разговор.--Drazetad (разговор) 20:17, 19. јул 2009. (CEST)

Веома[уреди извор]

лепо од вас колега што водите рачуна да се несређени и нереференцирани текстови не убацују у чланке. Знао сам ја одмах ко је други човек њикипедије. :)--Методичар зговор2а 13:37, 22. јул 2009. (CEST)

Заправо, колико ја видим ситуацију, штета је што ниси постао наставник историје. Ђаци би се одушевили твојим причама. Додуше, фали ти мало методичности, али уз твој ведар карактер, занимљиво излагање, несумњиво знање и критички приступ, био би, мало је рећи, идеалан. Уздравље колега.--Методичар зговор2а 14:48, 22. јул 2009. (CEST)

Орден[уреди извор]

Ето ти један лично мој, црвени орден, а је л' да да је најлепши од свих?Face-grin.svg (Обавезно прочитај оно што се не види)....--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 15:57, 22. јул 2009. (CEST)

Драго нас је да вас се свидјаFace-grin.svg... Одавно сам ја то хтела, ал постојеће споменице ми се нису допадале, а тек ми сад пало на памет да могу и ја да направим сопствену сопсетвенцату и то још црвену... А прво је доделих себи, као првој жени њикипедије, како бих једном за свагда прекинула тучу око тога кој је прва личнос' њикипедије, иако додуше делујем из сенке (знаш оно: мушки владају светом а жене... зна сеFace-wink.svg... Ајд, нек си ми здраво, па да те читамо и даље ... --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 18:51, 23. јул 2009. (CEST)

Коментар[уреди извор]

Црни баш си лоооод 100%. хехе боље објашњење за примање хришћанства ни све папе заједно, од Петра па до Бенедикта XVI, не би дали.----László (talk) 01:14, 24. јул 2009. (CEST)

Имењаче, ај' кликни мало на "сакриј патролиране..." па 'ш видјет' некакву гомилу Барбаросиних преусмјерења. Видим да си нешто његово означав'о и "бб" а ово су ипак теме у које се ти петљаш, а ја нећу да патролирам-јер не знам да ли је исправно. Поз.Bokim (разговор · прилози) 08:13, 25. јул 2009. (CEST)

геЈологија[уреди извор]

Погледах оно, и исправила сам једну реч - ерли терцијар је код нас доњи, а не рани терцијар. А имам и два питањца поводом тог малецног дела... Зашто ниси написао ону последњу реченицу, где се помиње да има 5 речних тераса? И да ли би ова реченица: „смештен на ушћу Кисуће и Рајчанке (Жилинке) у њега“ могла да се преформулише да би била јаснија? Да се каже, нпр. смештен је на ушћу река Кисуће и Рајчанке у њега, или тако некако. Мени је, када сам први пут прочитала, било малчице нејасно шта је писац тачно хтео да каже. Ете. Face-grin.svg --Ана P geology.png пиши ми 21:44, 29. јул 2009. (CEST)

Ко колапсира зло не мисли[уреди извор]

Е, ово је (бар у фајерфоксу) изгледало баш гадно. Друга слика је вирила испод кутијице. Средио сам то приручним средствима, али ако сам ти којим случајем покварио уметнички дојам, ти слободно ревертуј. Наравно, све ово би могло много лакше и много лепше да се одради нормалном табелом, али.. како каже стара српска википедијанска изрека: Ако не колапсира, није ни за под воз. -- Обрадовић Горан (разговор) 02:41, 31. јул 2009. (CEST)

У мојој верзији Ие је првобитна верзија изгледала овако. А исто је изгледала и у Фф. Тако да већина корисника Википедије га је вероватно видела тако. Међутим док сам читао документацију да бих утврдио зашто је дошло до тога сам прочитао да се у Ие понекад не јавља тај проблем, па сам ти зато то и написао (исправно) претпоставивши да може да се деси да теби све изгледа океј па да будеш у фазону шта ми овај ту брља, који андрак. -- Обрадовић Горан (разговор) 03:03, 31. јул 2009. (CEST)

UMESTO ŠTO BRIŠEŠ TUĐE ČLANKE POKUŠAJ DA NAPIŠEŠ SVOJ , UKOLIKO SI ZA TO SPOSOBAN --82.208.199.197 (разговор) 14:13, 2. август 2009. (CEST)Σ--82.208.199.197 (разговор) 15:56, 2. август 2009. (CEST)Σ

MOŽDA NEZNAŠ NIŠTA SMISLENO DA NAPIŠEŠ . IDI PONOVO U OSNOVNU ŠKOLU--82.208.199.197 (разговор) 15:56, 2. август 2009. (CEST)Σ

Uja i Vuja[уреди извор]

Eve ti. Pa ti turi gde mislis da treba. Pozzzzz.... --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 21:44, 7. август 2009. (CEST)

Два питања[уреди извор]

Заправо три:

 1. Што ти не одвојаш знак интерпункције и остатак реченице или нову реченицу проредом?
 2. Да ли ћеш икада архивирати своју страну?
 3. Како су изумрли птеродактили?--Методичар зговор2а 15:40, 12. август 2009. (CEST)

Клавијо[уреди извор]

Клавихо, нарафскиFace-grin.svg. Ruy Gonzáles de Clavijo = Руј Гонзалес де Клавихо. Ал не зато што тако кажу Рује, него што то тако кажу Шпаје. Елем, слово Ј на шпанском чита се као Х. Увек и свуда. Па се тако на пример, они, уместо хахахаха смеју јајајајаја Face-wink.svg--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 21:27, 12. август 2009. (CEST)

Molim te, učini nešto po pitanju ovih članaka o Vlasima i vlaškom jeziku. Zaista je nedopustiva ovakva bezobzirna i kontinuirana rumunizacija srpskih Vlaha na srpskoj Vikipediji (kao i na srpskohrvatskoj)!!!

Kutijice[уреди извор]

Kada već pričamo o kutijicama, zanima me kako je zapravo izgledala tolerantna kravica pre nego što je uklonjena. Postoji li slika negde na netu? Na njikipediju sam pristigao nakon tih događanja, tako da nisam video.--Методичар зговор2а 20:23, 18. август 2009. (CEST)

Kolega, zaboravljate da sam najslabiji admin po primeni tehničkih znanja. :) U svakom slučaju, hvala na odgovoru. Sada mi je sas-vim jasno zašto je slika nedostupna. :)--Методичар зговор2а 20:43, 18. август 2009. (CEST)

Слике[уреди извор]

Бојане, на твом фотоапарату су оне две групне слике из Новог Сада, јел могу некако да дођем до њих тј. да их окачиш на Оставу или да ми пошаљеш на имејл? Поздрав. --Ђорђе Стакић (р) 09:30, 20. август 2009. (CEST)

Бојане, само подсећање за ове слике. --Ђорђе Стакић (р) 22:50, 4. септембар 2009. (CEST)
Хвала. --Ђорђе Стакић (р) 17:01, 7. септембар 2009. (CEST)

Извини случајно сам ти врато измену на страни Разговор о шаблону:Изабрани чланак. Исправио сам грешко. Извини још једном. Поздрав.--Miky|Write me 04:40, 22. август 2009. (CEST)

Коментар: Слуга Милутин[уреди извор]

Овде ти остављам непотписани коментар са твоје корисничке стране који ти је оставио ИП 79.101.170.192: [11]

Слуга Милутин је само (завршни) део песме Цар Лазар и царица Милица, који се у неким изборима и уџбеницима објављује као засебна песма, по мом мишљењу, неоправдано! Поздрав!

П.С. Могао би да тражиш од неког админа да ти се закључа корисничка страна пошто ИП-ови остављају коментаре на њој. Поздрав. --FriedrickMILBarbarossa (разговор) 11:42, 11. септембар 2009. (CEST)

Здраво. Треба ми твоја помоћ. Имаш ли пар минута за мене? --Johnny B. Goode (разговор) 11:04, 14. септембар 2009. (CEST)

На страници Википедија:Ботови/Задаци на дугом чекању си поставио задатак. Можда ја могу да га решим, само мио требаш дати код који се тренутно користи (типа [[Политика (новине)]], ''32. децембра 2009.''; надам се да ме разумеш - неформатирани код) а затим шаблон који се треба користити који садржи исти тај код. --Johnny B. Goode (разговор) 14:15, 14. септембар 2009. (CEST)

'Ајде, кад завршиш, цимни ме на стр. за разг. --Johnny B. Goode (разговор) 19:40, 14. септембар 2009. (CEST)

Поздрав. Видим да си јуче био на страни за разговор уз текст овде.. Текст је самопромоција издавача или дистирутера што се може закључити из реченице из текста „Daje vam mogućnost da otkrijete mnoge zanimljive...“ њему не даје јер све то издаје, друго, наводи цене (то још нисам нигде видио у енциклопедији), а најбитније у свему је питање које је, после свог јединог текста, упутио кориснику Johnny B. Goode „Da li i gde moze da se vidi kolika je posecenost clanka i ostalo vezano za clanak“. Мислим да га треба обрисати јер је самопромоција.--Drazetad (разговор) 14:30, 16. септембар 2009. (CEST)

Eneolit u Srbiji[уреди извор]

Hvala na ispravci.. stvarno ponekad ispadne glupost kad izmesas slova! Jesam u maloj guzvi.. hehe.. verovatno vec znas - do 17. Face-wink.svg! Ne znam kakvi su senzacionalisticki natpisi u novinama, mi smo uglavnom ucili eneolit iz Praistorije JU zemalja, a to je malo starija literatura (od '79 do '86. Eneolit je 3. tom, a to znaci '79.) protrcacu malo po Netu, da vidim sta pricaju moje kolege, pa valjda vise necu biti staromodna! Bacila sam jos nocas pogled na Plocnik, ubacicu jos nekoliko sitnica...Samo.. knjige su mi ostale tu, tako da sam ogranicena onim sto imam u elektronskog obliku, a to bas i nije mnogo. Ne bih bas radila po secanju... Bilo bi dobro i u Eneolit dodati malo vise o rudarenju.. Hmmmm.. Dosta posla! Face-smile.svg Jos jedan problem je sto nemam bas uvek srpska slova ovde (kao na primer sada), kad se malo skrasim i kad malu princezu prepustim samo mami i baki, bacam se na posao! Face-wink.svg Recimo da sam na "Wiki odmoru" jos nekoliko nedelja. Face-kiss.svg--SanjaNuvola apps kopete.png разговорстраница 19:36, 23. септембар 2009. (CEST)

Поштовани Црни бомбардер[уреди извор]

Одредица Жорж Скригин је у великој мери доведена у ред, обогаћена је новим подацима, прошарана повезницама и улепшана галеријом. Надам се да више не заслужује етикету "потребно сређивање", па Вас молим да је уклоните - осим, наравно, уколико не треба да додам још понешто, али шта. Желим Вам свако добро, --  Перунски   21:45, 24. септембар 2009. (CEST)

Византијско-бугарски ратови[уреди извор]

Црни бомбардер, почео сам чланак Византијско-бугарски ратови, (додаћу изворе и поправићу текст после), хтео би да те питам да ли ти се свиђа као идеја генерално проширење(наравно кад нађеш слободно време) чланака о Византији зашто имам много информација о Византији и моги да их употребим. Свака твоја помоћ је добродошла. Хтео сам још да те питам који би још чланак био добар да се прошири/направи што се тиче Византије (да би могао да кренем са слагањем извора).

Поздрав

--Putinovac (разговор) 23:07, 28. септембар 2009. (CEST)

Slike[уреди извор]

Ajde samo kada dodaješ commonscat za naša cenjena sela, ako ima fr iw dodaj i tamo, zbog Aristotea. -- Bojan  Razgovor  09:30, 4. октобар 2009. (CEST)

Списак српских филмова[уреди извор]

НЕКО МЕ ИПАК ЧЕКА је телевизијски филм, а ово је списак играних филмова, зато сам га обрисао са списка. 16:15, 9. октобар 2009. (CEST)

Океј,нема фрке,само те молим да кад радиш тако нешто,појасниш то у опису измене (ако не одма`,онда барем кад то поновиш),да не би стварао забуну,зато што на први поглед делује као да неки вандал уклања валидан податак (домаћи филм са списка домаћих филмова) са њики. У здравље! Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 19:35, 10. октобар 2009. (CEST)

Жилина[уреди извор]

Чланак је изабран и ја сам га поставио на списак, направио шаблоне, и сл, но пошто си га махом ти писао, препуштам ти задовољство да му одредиш датум појављивања на главној страни. Контам да умеш то да поставиш у {{Изабрани чланак}}, а после тога не заборави да апдејтујеш Википедија:Изабрани чланци на Главној страни и да поставиш {{сјајан}} са одговарајућим датумима на Разговор:Жилина. --Dzordzm (разговор) 23:04, 10. октобар 2009. (CEST)

Fridrih III[уреди извор]

Klikni na Fridrih III, car Svetog rimskog carstva i videces da je neko pametan u stvari napravio preusmerenje na Ferdinanda III koji je vladao u 17. veku. Mozes li da razmrsis ovu zavrzlamu i eventualno napises klicu o Fridrihu III koji ipak ulazi u period koji tebe interesuje.--ClaudiusGothicus (разговор) 22:52, 21. октобар 2009. (CEST)

Nisam pametan za ove Habzburge.

Sablon za careve Svetog rimskog carstva mogao bi da bude ko onaj sablon za ugarske kraljeve samo sto bismo umest krune Sv Istvana stavili krunu Sv rimskog carstva.

Pogledaj recimo primer na madjarskoj Njiki. http://hu.wikipedia.org/wiki/III._Ferdin%C3%A1nd

ili spansku gde se lepo vide sve krune koje su Habzurzi nosili...

http://es.wikipedia.org/wiki/Fernando_III_de_Habsburgo

ili recimo ceski primer (mada ja hrvatsku-slavoniju ne bi stavljao kao posebno kraljevstvo)

http://cs.wikipedia.org/wiki/Ferdinand_III._Habsbursk%C3%BD

Drugo, Habzburzima, posebno onim kasnijim, trebalo bi pravo ciscenje jere je nekoliko clanaka prebacivano sa hr Njiki, a jezicke korekture nisu radjene. Imamo li neki sablon koji bi recimo rek'o: clanak je na hrvatskom/hrvatskosrpskom i potrebno mu je lektorisanje. Grozim se tolikog posla.

Ima li te na fb. Ako te ima, kontaktiraj me, bilo bi lipo. Taman da te pitam sta sve planiras da pazaris po Sajmu...

--ClaudiusGothicus (разговор) 16:16, 24. октобар 2009. (CEST)


Crni, osim povijesti srednjeg vijeka, razumiješ li se dobro i u povijest II. svjetskog rata. Možeš li mi reći, jesu li ti poznate ili jesi li ikada našao u literaturi spominjanje Cerske bitke i Jadarske bitke 1941. --XZ (разговор) 23:53, 27. октобар 2009. (CET)

Svi tekstovi se i dalje nalaze na stranici anonimca 91.40.217.149, pa ih pogledaj. Hvala na javljanju. :-) --XZ (разговор) 14:23, 28. октобар 2009. (CET)
Crni, možeš li pogledati tekstove Stevan Stepić i Pera Tunguz, gdje njemački anonimni IP unosi besmislice, kao i prekontrolirati članke: Bitka kod Kalimancija i Bitka kod Kukuša. Hvala. --XZ (разговор) 17:00, 21. новембар 2009. (CET)

Шаблон:Кутијица за бивше државе ен[уреди извор]

Црни,

пробај да оспособиш и уклопиш параметре овог шаблона из чланка Српско царство директно са оним параметрима у шаблону Кутијица за бивше државе ен да би се у чланку Српско царство показали сви подаци из шаблона.

Поздрав, --91.150.121.251 (разговор) 16:20, 7. новембар 2009. (CET)

Хм,ево тек сам сад наш`о нешто времена да се удубим у ово,али нисам успео да видим који податак фали тј. не приказује се. Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 23:58, 13. новембар 2009. (CET)

nis[уреди извор]

ne znam za dozvolu od nisa. mozda da posaljemo yahtev. bokicak offline

У вези списка словачких градова[уреди извор]

Ћао! Овде Бане

Имам један предлог у вези странице "Списак градова у Словачкој". Ја сам је јуче сређивао и обнављао податке. Мислим да је грешка спустити градове испод, јер из соспственог искуства (а бавим се урбанизмом и архитектуром) чини ми се да људи пре реагују на слике него на текст. Подједнако радим и са текстом и са сликама и сматрам да то није само особина људи из моје бранше. Ово значи да ће већина нас пре отићи до странице датог града, ако види лепу слику града, него то уочити из дате табеле (која, наравно, има свој значај и вредност).

Размисли о овоме. Ја лично сматрам да су застава и грб краја (задња колона) непотребни у вези са градовима и да би се њиховим изостављањем (тј. остављањем само назива краја) могао добити простор за слике дуж десне стране. Друго што ме занима (а то нисам знао сам решити) је како смањити размак у табели, јер је овај превелик и чини табелу превише развученом.

Поздрав! --Ant83 (разговор) 22:03, 22. новембар 2009. (CET)

Па,

Хвала на разумевању!

Поздрав! --Ant83 (разговор) 22:46, 24. новембар 2009. (CET)


Crni, prati SI. Krenula je inflacija veseljakovih članaka. --XZ (разговор) 21:47, 26. новембар 2009. (CET)

Колега[уреди извор]

Знам да се стари савези никад не обнављају (мада је питање колико је то дипломатска одлука, но мени је одавно јасно постало да сте Ви човек од части, те принципа), тако да овај комплимент који у наставку следи немојте схватити као жељу да се савезу вратим (а против Империје, која је признаћете тврд орах, чак од врсте која у биологији позната још увек није), а немојте му тражити ни повода, јер истога нема; што једнако за разлог не могу рећи. :) Углавном, морам да признам да Вам споменицу Првог човека њикипедије залуд не дадох. Дефинитивно сте је заслужили. Него, Ви знате да се ја помалко бавим сређивањем чланака, па налетех и на овај, поетичног назива: Битка код Граника. Пошто уз најбољу вољу нисам успео да видим шта чланку фали, осим литературе, молим Вас за помоћ; не да сређујете чланак, само да ми кажете шта не ваља, како бих даље могао да предузмем било какве кораке. Унапред захвалан --Методичар зговор2а 00:47, 18. децембар 2009. (CET)

Ето, колега, пробао сам и да комплиментима утичем на Вас да ми помогнете око сређивања чланака, али Ви се не дате. Ипак, вредело је пробати. :) У крајњој линији, нисам незадовољан, једна битка је ипак добијена, те чланак сређен. Знам за Ваш став да Вам не пада ни на крај наума да се пачате у сређивање чланака, али ако икада размотрите моју молбу, баш бих био захвалан да на страни за разговор спорне битке напишете шта је то што, по Вашем мишљењу, чланак чини несређеним. Поздрављам Вас у нади да никада нећете победити Империју, јер у противном не би било забавно. :)--Методичар зговор2а 23:46, 19. децембар 2009. (CET)

Zahvaljujem kolega i drago mi je iz dva razloga; što niste se sasvim manuli sređivanja i što ne moram dodvoračkim metodama da ištem Vašu pomoć. :) Takođe uživajte kolega, mada mi nije poznato da li raspus‘ važi i za Vas. No, svejedno.--Методичар зговор2а 21:02, 21. децембар 2009. (CET)

Однос према историји по Деретићу[уреди извор]

Manje-više za sve što tražiš izvor piše u izvorima ali ja ne znam baš da postavim kako treba. U odeljku "Однос према историји по Деретићу" izvori se nalaze na kraju 11 i 12. To je sve pruzeto odatle. Ne znam kako na svakom mestu da postavim da je to to.--Alexmilt (разговор) 17:52, 21. децембар 2009. (CET)

[12] - ovde piše za rođenje i biografija [13] - ovde ima nekoliko stvari o skupu u SANU

Glupo je što je taj skup bio pred proglašenje nezavisnosti Kosova pa je to sve deo političke kampanje, ali ja ne znam kako to da napišem niti imam izvora.

Nuvola filesystems services-gray.svg На страни Википедија:Гласање/Википедијанац 2017. године је покренуто гласање за Википедијанца 2017. године.

Честитка[уреди извор]

Све најлепше у Новој години, добро здравље, успех у животу и раду жели ти --Drazetad (разговор) 10:06, 1. јануар 2010. (CET)

Епархије Охридксе архиепископије[уреди извор]

[14]

Да ли је ово довољно? Ово је подела унутар МПЦ а Охридска архиепископија је идентична.--Alexmilt (разговор) 15:17, 11. јануар 2010. (CET)

Ko je...[уреди извор]

Džordžija? --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 22:59, 28. јануар 2010. (CET)

Lepa pesma. A sad meni jedna spomenica, jer sam pročitala sve ovo, i to više puta. Ti si omašio profesiju, brate, tata je trebao da te da u komičareFace-grin.svg. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 17:43, 29. јануар 2010. (CET)

Раде Шербеџија[уреди извор]

Не ради се о својатању, него о чињеницама -- Шербеџија је хрватски држављанин српског порекла. У свим другим чланцима википедије то није никакав проблем, из мени непознатих разлога овде јесте. Кад неко напише да је Карл Малден американац српског порекла исто не би било никакве драме, зато се чудим да се у овом случају диже толико прашине око тога. Овим не желим да критикујем твоју компромисну промену, него да објасним зашто сматрам да је тај додатак сасвим оправдан и непроблематичан. поздрав, т.

Herr chagall (разговор) 22:21, 2. фебруар 2010. (CET)

Честитам 11:0 је леп резултат, честитам. --Sahara (разговор) 13:45, 10. фебруар 2010. (CET)
ево, честитам и ја теби на падобранском упаду, свака част.

Herr chagall (разговор) 08:21, 22. јануар 2011. (CET)

ЗОИ 2010.[уреди извор]

Поздрав. Видим да си почео да правиш текстове о екипама на ЗОИ 2010. Хвала ти то је велика помоћ, пошто само Ласло и ја радимо на олимпијским текстовима. Уради колико можеш, а ја ћу кад будем обрађивао поједине дисциплине унети резултате и дати форму коју имају такви текстови, али ово није разлог што ти се овде обраћам, а не на странама уз те текстове. Имам једно питање где си нашао податак да се скијашко тржање зове крос-кантри а не крос-контри. Ја неман ни Клајна ни Прчића, али према Вујаклији (који више не котира) стоји крос контри, био сам у разним спортским форумима у атлетици и кросеви правњени на неравном терену (узбрдо, низбрдо, кроз шуме и поља) звао се се крос-контри, а то је исто и у ски трчању. Још једа „адут“ својевремено је Пушиша Ђорђевић снимио филм са Миленом Дравић Крос контри [15] И онда је име настало од енглеског croos-country. Данас га Ски-свез Србије не зове ни као ти ни као ја, немају ни крос, него га зову Croos-country (па нек чита како ко хоће) [16]. Извини на гњаважи, али би желео да рашчистим, да не исправљам ако нисам у праву. Хвала --Drazetad (разговор) 11:50, 12. фебруар 2010. (CET)

Поздрав. Дилему крос контрија сам решио термином нордијско скијање. Може и скијашко трчање, али користим ово прво пошто постоји и алпско скијање (таква терминологија је била док нисмо постали енглеска колонија). Само пар држава које немају својих текстова, него већину преписују од Енглеза међу којима смо и ми (и због штампе последњих година) користи крос кантри (контри), а остале користе своје називе. Немци Skilanglauf, Фрацузи Ski de fond, Руси ыжные гонки итд.

Што се питања тиче. Нисам се договарао са Ласлом, али ми је логичније са годином јер би у ту категорију требају да уђу и сви текстови о спортистима који су те године заступали одређену државу. Без године је категорија за општи текст о државама на свим ОИ и она би требала имати 220-230 текстова (од којих су многи написани) али ћу разговарати са Ласлом. Што се тиче медаља ја сам за верзију на крају мада није проблем ни са дневним изменама, али да то неко преузме на себе и да дневно ажурира. За медаље треба направити посебан текст, а у основни чланак о ЗОИ ставити само неколико (5-10 најбољих) и нас ако случајно освојимо нешто. Хвала ти на текстовима. --Drazetad (разговор) 09:38, 16. фебруар 2010. (CET)

Консултујући спортску литературу и спортке енциклопедије ипак сам се одлучио за скијашко трчање. Ево зашто: Нордијско скијање се дели на скијашке скокове, скијашко трчање и нордијску комбинацију. Пошто скијашке скокове водимо као засебан текст онда да и трчање водимо као скијашко трчање. Нордијска комбинација остаје као комбинација скокова и трчања. Ако се неко буде бунио ( мислим да неће) правићу преусмерења, на нордијско трчање и крос контри (кантри), а да главни текст остане скијашко трчање јер је најјасније на српском. Можда те давим, али за неке ствари морам изменити мишљења, јер видим да си једини од корисника са дужим стажом који повремено направи неки спортски текст. Спорт не интересује ниједног администратора сем Ласла и једног који мисли да се разуме у све, па и у спорт. Извини на гњаважи. --Drazetad (разговор) 16:05, 16. фебруар 2010. (CET)

Да нисмо погрешили погледај ово на сајту ОКС-а [17] они су послали наше такмичаре на скијашко трчање. Поздрав--Drazetad (разговор) 10:50, 17. фебруар 2010. (CET)

Сви термини се користе. ТВ и Скијашки савез Србије користи Croos-country, штампа Спортски журнал нордијско трчање, Енциклопедија физичке културе ЈЛЗ скијашко трчање као једну од дисципилна нордијског скијања уз скокове и биатлон. Мада постоји теорија да се нордијско скијање и скијашко трчање синоними, као што стоји у нашем тексту који је писао Авала. Онда је наближе нама и нашем језику ово што користи олимпијски комитет скијашко трчање па све ове називе преусмерити на њега. Ово су извори, па ако имаш други предлог реци. Сваки договор важи. Поздрав--Drazetad (разговор) 13:08, 17. фебруар 2010. (CET)

преусмерње Априлски преврат[уреди извор]

Позфрав CrniBombarder!!!,


јављам ти се у вези овог преусмерења које си направио.

Овај назив за касномартовски пуч нигде нисам могао да нашем у литератури, што доста повећава могућности да је овај термин неисправан. Једини "априлски пуч" који сам могао да нађем је онај пуч из 1937. у Каталонији, као и из 10. априла 1941. у Загребу.

Не знам одакле ти је тај назив, али је сасвим погрешан.

Предлажем да се ово преусмерење обележи за "брзо брисање" јер википедија треба да настоји да да што тачније податке својим читаоцима, а не да их збуњује.


Хвала на разумевању,

--93.86.53.47 (разговор) 10:25, 15. фебруар 2010. (CET)

Немаш фкре,вероватно сам ја нешто побркао,тако да сам га обележио за брзо брисање,да би ибегли евентуално збуњивање људи.Поздрав, Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 09:19, 16. фебруар 2010. (CET)

Javi se[уреди извор]

Ај јави ми се на неку од емајл адреса----László (talk) 01:54, 18. фебруар 2010. (CET)

Писање мерних јединица[уреди извор]

Немој се љутити што у неким текстовима исправљам скраћенице за мерне јединице са латинице на ћирилицу, јер је по важећем правопису дозвољено писати мерне јединице које се пишу малим словима ћирилицом. То радим само у текстовима писаним ћирилицом. Поздрав--Drazetad (разговор) 11:09, 18. фебруар 2010. (CET)

Све се слажем, осим што ми персираш.Поздрав--Drazetad (разговор) 13:59, 18. фебруар 2010. (CET)

Зашто бришеш?[уреди извор]

Зашто бришеш спољашње везе о Атанасију Јевтићу, шта ти је он - сестра од тетке?

--Оњегин (разговор) 18:30, 20. фебруар 2010. (CET)

HAHAHA[уреди извор]

Meni nije, a i da ti je svekrvine tašte zaova, moraš da prihvatiš da ovo nije samo vaše znanje-imanje (da se znae da se ima :))))...

--Оњегин (разговор) 22:52, 21. фебруар 2010. (CET)

srušena crkva[уреди извор]

krupna greška, priznajem, ali nemoj odma da optužuješ za lošu nameru. naime, na engleskoj vikipediji se slična slika koristi u kontekstu albanskih nemira na kosovu 2004 pa sam logično pretpostavio da nema mnogo veze sa NATO bombardovanjem. pritom, nije mi bio poznat opis i link koji si dodao naknadno. sada kada sam ga pogledao i uporedio slike, mogu da kažem da sam pogrešio i da slika ima indirektne veze sa NATO bombardovanjem, iako se njeno uništenje ne može pripisati NATO-u.--Mladifilozof 16:41, 23. фебруар 2010. (CET)

mislio sam na ovu, jer sam za nju pročitao da je srušena 2004, ali pomešao sam ih. sada vidim da i ne liče toliko. poz --Mladifilozof 21:22, 23. фебруар 2010. (CET)

Посредничко вијеће[уреди извор]

Позивам вас да се пријавите за члана Посредничког вијећа уколико испуњавате услове прописане политиком посредовања (регистрован налог бар 90 дана, бар 500 измена у главном именском простору, и бар 50 измена у википедија именском простору пре почетка гласања). Надам се да ћете се одазвати позиву и своју кандидатуру истакнути на овој страници, а ако се не намјеравате кандидовати да ћете свој глас дати једном од кандидата како би гласање протекло према усвојеним правилима. Пријатно. --Жељко Тодоровић (разговор) 22:09, 23. фебруар 2010. (CET) с. р.

Hvala! Face-grin.svg--SanjaNuvola apps kopete.png разговорстраница 00:20, 3. март 2010. (CET)

Латиница на ћирилицу[уреди извор]

Један чланак је био написан латиницом и због сукоба неких корисника закључан. Замолио сам једног администратора да га откључа како бих уређивао чланак. Да не бих прекуцавао латиницу на ћирилицу, наставио сам да уређујем чланак латиницом очекујући да ће он аутоматски бити пребачен на ћирилицу. Али авај, то се није десило. Односно, можда и јесте, али када кликнем на уреди на ћириличном менију, даје ми поново латинични испис за уређивање. Шта да радим?--Antidiskriminator (разговор) 10:33, 3. март 2010. (CET)

помоћ[уреди извор]

Уређујући чланак [18] једну референцу сам избрисао а једна је већ била избрисана. Како се отклања ово упозорење у поднаслову са референцама?--Antidiskriminator (разговор) 17:32, 3. март 2010. (CET)

Хвала, не знам како нисам видео ове референце. тражио сам их као финд а оне су биле спојене са другим знацима. Хвала.--Antidiskriminator (разговор) 17:41, 3. март 2010. (CET)
Молим те, ако можеш (видим да си ти започео одавно ово) да ли је то заправо Кулина (Балајнац)? Ја допуних текст, али нисам направила преусмерење, јер не знам да ли си на исту кулину мислио! :(! Face-kiss.svg --SanjaNuvola apps kopete.png разговорстраница 06:17, 5. март 2010. (CET)

Almogaveri[уреди извор]

Ova slika ne prikazuje almogavere. Ta slika, bolje reći, mural nalazi se u Kraljevskoj palati u Barseloni i neogotičkog je karaktera. Na muralu NISU prikazani almogaveri, već vitezovi raznih religiozno ratničkih redova, kao Sv. Đorđa, Meseca i krsta i Alagona. Oznake im se mogu videti na šlemovima. Na katalonskoj vikipediji ta slika nosi tekst: vitezovi veoma slični almogaverima ali lično mislim da je to samo natezanje kako bi se ta slika pojavila u članku. Imam knjigu o gotičkoj umetnosti u Kataloniji (koju sam kupila za neverovatnih 5 evra! na ulici) u kojoj se pojavljuje i ovaj mural pa sam konačno bila odgonetnula misteriju te slike, jer je bilo očigledno da je pogrešno opisana na Ostavi. Mislim, kakav je to opis "verovatno četa almogavera?"Face-grin.svg Ili jeste ili nije. A ako se ne zna, onda se napiše da se ne zna... Ja sam tu sliku iz svog članka uklonila, a mislim da je ispravno ukloniti je i iz ovog na njiki... --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 13:56, 5. март 2010. (CET)

PS: Ja sam je turila u članak o Đaumeu Osvajaču. Mislim da tamo bolje leži. Nego... Hoćemo li arhivirat!!!!?Face-grin.svg--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 14:01, 5. март 2010. (CET)

hahaha... Arhiva i ti ste se odavno posvadili i nema šanse za pomirenje, koliko ja vidimFace-grin.svg... Hoću, srediću to na Ostavi, čim stignem kući. Nadam se da neću zaboraviti... Sad.png--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 16:40, 5. март 2010. (CET)

Списак знаменитих места од изузетног значаја[уреди извор]

Променио сам слику [19] јер је претходна приказивала концентрациони логор а не споменик. --93.87.193.210 (разговор) 20:45, 6. март 2010. (CET)

Океј,ја сам ставио слику логора,јер тада није било слике самог споменика на Бубњу. Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 11:09, 7. март 2010. (CET)

Завистан[уреди извор]

Да, исправно је користити реч завистан у значењу завидљив, завидан. Међутим, таква употреба речи је веома ретка, скоро да је и нема на овој Википедији, те према томе мислим да тај дублетни пар треба да остане.

Немам тренутно времена да се бавим ботом, а ни Википедијом; нећу га ни покретати наредних недеља.--Лечени (разговор) 13:21, 12. март 2010. (CET)


Vandalizam[уреди извор]

Ono sto ti radis je direktno vandalizam, a stvarno ne bih trosio vreme da ponovo vracam tvoje izmene. Rehabilitovani su, jer je tako odlucio sud, znaci de facto i de jure su bili nevine zrtve ubice. "Manje akcije" su nedokumentovane, bez ijednog izvora. Nemci su se povukli, zato nikakvog oslobadjanja ne moze da bude. Cetnici nisu bili kvislinzi, mozda su te tako ucili u porodici, ali zakon je izjednacio dva pokreta(doduse nepravedno, jer su partizani bili pravi izdajnici), ali pred zakonom Republike Srbije cetnici i partizani su izdajnici.

Zatim umesto termina "ljoticevi", "nedicevci", prikladnije je koristiti enciklopedijske izraze, tj. zvati ih onako kako su se oni zvali.

To je ukratko to, ako ti nesto nije jasno, slobodno pitaj, ali nemoj da unistavas tudji rad, ako nemas nijedan argument potkrepljen izvorom.

--Serbian (разговор) 18:44, 12. март 2010. (CET)

Словачка на ЗОИ[уреди извор]

Поздрав, Кад будеш имао времена погледај транскрипцију код хокејашке екипе. Убацио сам мушки, а сутра ћу женски састав.Хвала--Drazetad (разговор) 17:33, 18. март 2010. (CET)

Босанчица[уреди извор]

каква муслиманска националност молим вас објасните? престани да преправљаш оно што се не треба преправљати. Бошњаци су се звали од мало прије доласка Турака, до Југославије, кад су преименовани у "муслимани". Онда су након Југе опет вратили старо име, и не разумијем, зашто би било "муслимани" ако се ни сада, а ни у времену о којем се овдје говори нису тако звали?

Hoces li mi reci zasto brises izmene na preferansu, s obzirom da vidim da nisi upucen u temu?

ИПовац и Бугари[уреди извор]

Чоек написо чланак Династија Дуло. Већ почињем да верујем да он читајући „Летопис попа Дукљанина“ и „О управљању Цартсвом“ извлачи податке за те своје чланке. --109.93.76.227 (разговор) 21:27, 15. април 2010. (CEST)

Не знам шта ради,али његови чланци лете из ГИПа,док се у њих не унесу адекватни извори тј. док их неко не среди и на тај начин. Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 15:18, 16. април 2010. (CEST)

Детектовао сам још неке чланке.

Њих би требало ибацити из ГИП-а као што си предложио на Тргу. Но пошто ми није доступна опција за премештање, да ли би могао да их преместиш. --79.101.232.205 (разговор) 15:33, 25. април 2010. (CEST)

Клеомен III[уреди извор]

Здраво Црни Бомбардер, знам да си ти углавном око Византије и Средњед века. Хтео сам те питати зашто моја струка је Антика које мишљење имаш о мом чланку о Клеомену, зашто има доста стилских грешака а може постати добар чланак, да ли би могао бацити неки поглед или наћи некога да исправи те грешке. Ја тренутно радим пуном паром на чланку о Античкој Спарти и желео би ако знаш неког ако би могао помоћи.

Поздрав

--Putinovac (разговор) 17:45, 16. април 2010. (CEST)

Talk page / stranica za razgovor.[уреди извор]

Dobro vece, mislim da su pravila ista i na srpskoj wikipediji, tj, da svaki korisnik ima pravo da uredi svoju reprezentativnu stranicu i svoju stranicu za razgovor kako zeli sto je kod mene slucaj (da obrisem) , sem ako nije uvredljive prirode naravno. Sto znaci da korisnik more da obrise, da je arhivira ili da ne uradi nista od navedenog, sve je stvar njegovog (korisnickog) izbora. Nije mi poznato da postoji neko pravilo na wikipediji koje to regulise kako vi to vidite. Ako gresim molim vas da me ispravite. Pozdrav.Iadrian yu (разговор) 02:03, 17. април 2010. (CEST)

Radi se o tome sto su ti razgovori stari , niti se secam o cemu se tu radilo niti sam bio tu da ucestvujem u raspravi tako da zelim da ih obrisem, cim nisam ni sam ucestvovao. Kao sto sam i rekao, diskusije koje su u toku i u kojima ucestvujem ostaju, to je ipak moja stranica i zadrzavam pravo da je uredjujem. Iadrian yu (разговор) 02:27, 17. април 2010. (CEST)

Друже Црни, обећао сам вам раније и ево поставио сам слике статуе Ћирила и Методија. Поздрав. -- SmirnofLeary (разговор) 16:35, 18. април 2010. (CEST)

Clanak Rumuni.[уреди извор]

Tvrdnje koje sam naveo imaju reference, prva je press release sto je cini validnom a druga je CIA factbook. Obe mozete da proverite ako vam nesto nije jasno, nemojte da nagadjate brojeve... Ako mislite da nesto nije u redu, pronadjite validne reference koje tvrde drugacije. Adrian (разговор) 00:12, 21. април 2010. (CEST)

Pretpostavljam da mislite o clanku Vojvodina za "proizvoljno" unosenje. Posto vidim da moram da objasnim jer to utice na vase postupke,.. pa da razjasnim situaciju. Tacno je, nisam po pravilima uneo promene na clanku Vojvodina pre godinu dana(ne znam kada, bilo je davno) imao sam klimavu referencu koja se ustanovila netacnom, zato nisam ni insistirao na tome. Ako i dalje imate pitanja o mojim proslim promenama molim da mi se obratite licno ne na ovaj nacin vracajuci validne promene sa referencama. Adrian (разговор) 00:47, 21. април 2010. (CEST)

Западне бугарске покрајине[уреди извор]

I've added a note on the talk page of this article explaining why I wanted to remove those paragraphs. Regards, Kostja (разговор) 10:53, 21. април 2010. (CEST).

Поздрав. Погледај све измене анонимца 109.93.85.178. Брљао је по многим текстовима, а највише по твојим.--Drazetad (разговор) 01:03, 22. април 2010. (CEST)

Слике Ниша[уреди извор]

Под јавним власништвом. А сад је твој избор да ли ћеш ЈВ или ЈВ-ЈА лиценцу. Само је битно да буду у слободној употреби.--Новак (разговор) 21:09, 22. април 2010. (CEST)

Српско царство[уреди извор]

Да не би стајала "чињеница" и правила лом у шаблону [20], да ли можеш да убациш извор/референцу за величину државе кад је имала највећи опсег (1350)? --109.93.104.228 (разговор) 13:22, 25. април 2010. (CEST)

Слике 2[уреди извор]

Ево овако:

 1. Јесте Видин-капија, нема мостића. Мостић је пре ње (ако идеш правац запад-исток). [21]
 2. Уф, знам само да су то римске ископине.
 3. Хамам ти је оно са куполама одмах чим уђеш у Тврђаву, а терме мислим да нису. Могуће је да су нише (сводне просторије у низу).
 4. Мислим да је то пролаз на северозападном делу бедема који је надомак стазе и врло добро се види са ње.

--Новак (разговор) 15:33, 28. април 2010. (CEST)

Стефан Лазаревић[уреди извор]

Јел га спремаш за сјајни? Јел планираш још да га сређујеш и кад креће процедура избора? --Ђорђе Стакић (р) 07:25, 4. мај 2010. (CEST)

Сјајан чланак. --Antidiskriminator (разговор) 16:00, 7. мај 2010. (CEST)
Можда си ти затечен, али мени је деловало као план :) Није лоше да пробаш да га дотераш до краја и да га изаберемо за сјајни, кад изађеш из материје после то теже иде. Милутин је одлично одрађен. --Ђорђе Стакић (р) 15:26, 12. мај 2010. (CEST)

Позивам те да учествујеш у пројекту сарадње са википедијом на босанском језику[уреди извор]

Позивам те да учествујеш у пројекту сарадње са википедијом на босанском језику

У циљу повећавања броја активних и веома активних корисника предлажем да се оствари сарадња са википедијом на босанском језику. Мислим да би слична сарадња у погледу неких одабраних чланака могла да има за последицу следеће:

 1. Повећавање медијске промоције википедије
 2. Привлачење већег броја корисника за уређивање на википедији на срспком језику
 3. Повећање квалитета текстова не првенствено оних који би били предмет заједничког уређивања, већ индиректно кроз повећавање броја активних википедијанаца

Позивам те да учествујеш у пројекту сарадње са википедијом на босанском језику. Уколико прихваташ мој позив молим те да се пријавиш Овде. О даљим корацима ћемо се договорити са администраторима уколико се скупи довољан број заинтересованих.--Antidiskriminator (разговор) 15:14, 11. мај 2010. (CEST)


Paznja[уреди извор]

Pogledaj istoriju promjena Корисник:Sokac121, pogledaj istoriju ovde Категорија:Хрватска дијаспора, napisali su da je Dzon Malkovic Hrvat, i ovde na sr i na engleskom, ali citiraju samo hrvatske izvore. Ne postoje izvori na engleskom jeziku osim hrvatskih. Nisam 100% siguran, ali mislim da su cinjenice na hrvatskim referencama izmisljene. Pozdrav --БаШ-ЧелиК (разговор) 18:28, 15. мај 2010. (CEST)

Crni, ovo je tvoje područje, pa možeš li prekontrolirati. Hvala. --XZ (разговор) 01:14, 16. мај 2010. (CEST)

Pozz, možeš mi pojasniti što nije uredu sa ovime [22], spreman sam to popraviti.--Sokac121 (разговор) 16:01, 16. мај 2010. (CEST)

Rat u Hrvatskoj[уреди извор]

Problem je jer je isti korisnik na clanku Rat u Hrvatskoj pobrisao prethodnu zvanicnu referencu i stavio izjavi jednog covjeka. --БаШ-ЧелиК (разговор) 16:01, 20. мај 2010. (CEST)

Isto tako je problem sto u akciji Vojske Republike Srpske u Srebrenici ne moze da stoji da je to pobjeda snaga Republike Srpske. Ocigledno se radi o razlicitim standardima kada su u pitanju Hrvati i Srbi Republike Srpske. --БаШ-ЧелиК (разговор) 16:04, 20. мај 2010. (CEST)

Problem je i u tome sto je rezultat bio etnicko ciscenje a ne pobjeda Republike Hrvatske, pa se kod nas odrzava parastos zrtvama hrvatskog zlocina (U Beogradu i u Banjaluci) a kod njih Franjo Tudjman i Stipe Mesic proslavljaju pobjedu. Tako da je klasifikacija pobjede cisto hrvatski stav, a ne i srpski stav. --БаШ-ЧелиК (разговор) 16:08, 20. мај 2010. (CEST)

Dadaj i ovde: Рат на Косову и Метохији da je bila "Победа Косова". --БаШ-ЧелиК (разговор) 16:44, 20. мај 2010. (CEST)

Nemam vremana da ulazim u beskonacne rasprave na stranici na rasprave, ali zelim da ti skrenem paznju da je Ivo Golstajn poznat kao kontraverzni istoricar koga je koristio Franjo Tudjman za negiranje Jasenovca i ustaskih zlocina. Ne znam da li je u svoj spisak stradalih u Hrvatskoj stavio mozda i Srbe kao "zrtve velikosrpske agresije"? Na osnovu te "moderne hrvatske povijesti" svakodnevno vrse hapsenja Srba koje Hrvatske optuzuje za zlocine da bi time sprijecila njihov povratak na njihova imanja. Pored toga smatram da nisi dobro prosudio o ovome i da si se doveo u situaciju da zastupas hrvatske stavove. Posto se ja u ovim raspravama jako iznerviram i onda mi stradaju zivci, pokusacu da se vise ne javljam na raspravu. Zelim samo da ti skrenem paznju da nisi pravilno reagovao i da ce tebi ici na savjest. A sto se mene licno tice, mogu Hrvati na ovoj vikipediji i da proslavljaju "Dan pobjede nad velikosrpskim agresorom", odnosno etnicko ciscenje Srba, kad se vec priznaje njihova "slavna pobjeda". Tebi pozdrav uz poruku da ovo ne shvatis pogresno kao neku svadju. Ako mislis da je pobjeda to sto je NATO bombardovao RSK 1995, a nakon toga 200 000 Hrvata pod oruzjem navalilo da pali srpska sela cesto sa stanovnicima zajedno i da izvodi iz izbjeglickih kolona i muci i strelja, onda neka bude po tvome. --БаШ-ЧелиК (разговор) 17:55, 20. мај 2010. (CEST)

Патролирана измена од 12. маја 2010. године[уреди извор]

Зашто си само испатролирао ову измену а ниси је поништио кад имаш и враћачачка права? --Новак (разговор) 13:03, 16. мај 2010. (CEST)

Jovan Deretic[уреди извор]

Није утврђено са сигурношћу да је из тог Требиња,нити које је године рођен,а са РС нема никакве додирне везе...

Ako mozes pojasni mi ovo sto si napisao posto si stavio da je Jovan Deretic iz BiH?! --БаШ-ЧелиК (разговор) 21:57, 23. мај 2010. (CEST)


Ako si BiH naveo da bi se umjesto Kraljevine Jugoslavije navelo preciznije gdje se rodio, onda si umjesto BiH trebao da stavis Republika Srpska, jer je to mnogo preciznije. Sto se tice toga da li Jovan Deretic ima veze sa Republikom Srpskom, na cijem prostoru se ocigledno rodio, jer u zapadnoj Srbiji ne postoji Trebinje a i ta referenca ne radi, niti ima bilo koji dokaz da je rodjen u Trebinju u zapadnoj Srbiji, onda ni Nikola Tesla nema nikakve veze sa Republikom Srbijom, ali ga u Srbiji racunaju kao najveceg srpskog naucnika. Ako imas neki dokaz ili neku referencu da se rodio u Trebinju u zapadnoj Srbiji, onda navedi, posto ona referenca na clanku ne radi. --БаШ-ЧелиК (разговор) 22:19, 23. мај 2010. (CEST)


Tek sada sam shvatio da je Deretic mogao da napise da je rodjen u Trebinju u zapadnoj Srbiji misleci na Trebinje u Republici Srpskoj, a Republiku Srpku tu navodi kao zapadnu Srbiju. Sto se ustvari poklapa sa njegovim stavovima. Dakle, Jovan Deretic je iz Republike Srpske u oba slucaja. --БаШ-ЧелиК (разговор) 23:33, 23. мај 2010. (CEST)

Moji stavovi su totalno drugaciji od onih koje ti zastupas u svojoj posljednjoj poruci. Jovan Deretic je iz Republike Srpske, rodjen je u selu pored Trebinja, i spada u poznate licnosti iz Republike Srpske. To naravno ne znaci da ne spada u poznate licnosti iz Republike Srbije. Sto se tice tvoje izjave da on nije naucnik, ja licno ne mislim da tvoj ili moj stav mogu na bilo kakav nacin da doprinesu tome kako ce on biti prihvacen u javnosti ili bilo gdje drugo. Niti je moje da ovde na vikipediji odlucujem o tome da li je on naucnik ili nije. Ajd uzdravlje. --БаШ-ЧелиК (разговор) 13:01, 24. мај 2010. (CEST)

Jedino sto tacno znamo je da je Deretic iz opstine Trebinje. Uostalom svi su Deretici iz Trebinja. --БаШ-ЧелиК (разговор) 13:04, 24. мај 2010. (CEST)

Средњевековна Србија и становништво[уреди извор]

Поздрав Црни, имам питање за тебе: да ли су се у средњевековној Србији вршили пописа станоништва, и ако да, да ли постоје данас сачувани подаци тих пописа који су доступни јавности? --93.86.186.143 (разговор) 22:12, 23. мај 2010. (CEST)

Ако се ради о манастирски повељама онда су подаци непоуздани, тако да се не исплати тражити их. А из римског (рановизантијског) доба не би било прикладно убацивати податке, јер Ниш као данашњи (словенски) град постоји од 7. века. --93.86.186.143 (разговор) 22:31, 23. мај 2010. (CEST)

Хвала на помоћи. Ако нађем неки податак у мојој збирци одломака римских и визнатијских путописа, убацићу нешто. --93.86.186.143 (разговор) 22:47, 23. мај 2010. (CEST)


Поново ја око демографије :). Видим да си у хрпи посла, тако да овај мој захтев није хитан и можеш на њега одговорити када будеш стигао. Ради се опет о Средњем веку, али о њему опште тј. није битна држава/државна творевина у којој се Ниш налазио. Чепркајући по Гугл букс, схватио сам да једино податке о демографији тог периода могу наћи када је у питању Ниш (и околина) као део неке веће области, или када су у питању пустошења, разарања, пљачкања града, одмазде над становништвом, одвођење истог, колонизација итд. (за пример види чланак, наслов Средњи век и део наслова Османско царство за 14. век) Да ли си се срео са неким од претходно наведених примера који се тичу Ниша (и околине); ако не, онда ако некада налетиш на такав податак, да ли би могао да га туриш на моју страну за разговор. --79.101.230.228 (разговор) 01:57, 30. јул 2010. (CEST)

Античка Србија[уреди извор]

Саветујем да се не врши преусмерење са "Античка Србија" на чланак Антика на тлу Србије, јер термин "Античка Србија" може да се односи на више ванбалканских простора који могу, а не морају бити повезани у данашњем етничком смислу (јер је реч о етнониму који је посведочен широм Евроазије и вероватно је протоиндоевропски). При том мислим на северно Црноморје и Кавказ око нове ере, што је јасно посведочено и код Плинија и Птоломеја, Будимиров Сирбис и Сабине, Вистовог Србинду из Рг-Веда, Сервицијум у Посавини итд (цео Шафариков реквизитаријум са Трубачевљевим новим тумачењима), као и више небалканских Србија у раном средњом веку (од Лужице и Поморја до нас), па све до Марија Алинеија (и његове западноевропске екипе око Палеолитске теорије континуитета) који последњих година потврђују Будимира у вези са троуглом Апенини-Балкан-Анадолија. Већина ових простора је ван данашњег простора републике Србије а на њима налазимо неке "Србе" и неке "Србије". Зато преусмеравање технички није исправно.

Да додам и коју око Деретића - овде имамо осетљив случај особе која је друштвено утицајна (друштвено релевантна) и чије тезе, хипотетички речено, могу за коју деценију да испадну тачне, али чији опус треба разликовати од научне литературе у ужем смислу. Дакле, једно је писати о аутохтонистичким тезама као о нормалној научној хипотези (која то јесте и која поново има доста доказа), а друго је писати о самом Деретићу или било којем другом публицисти чије хипотезе нису до краја документоване (са референцама и изворима), како наука захтева и како то научници раде, без обзира којој школи припадају. --Stripar (разговор) 23:12, 23. мај 2010. (CEST)

Извињавам се што сам ти писао овде. Пребацио сам дискусију на страну Разговор:Античка Србија (књига Јована И. Деретића) --Stripar (разговор) 14:00, 25. мај 2010. (CEST)

Преусмерења[уреди извор]

Почео сам неколико нових чланака о особама чија су имена транскрибована на српски. У питасу су на пример Идит Дарам, Хаџи Зека, Обри Херберт.... Има ли смисла да направим преусмерења која би била везана за њихова нетранскрибована имена? Постоји ли неко правило на википедији у том смислу? --Antidiskriminator (разговор) 21:18, 24. мај 2010. (CEST)

Хвала ти на савету.--Antidiskriminator (разговор) 21:43, 24. мај 2010. (CEST)


Srpska narodna slobodoumna stranka[уреди извор]

Srpska narodna slobodoumna stranka bi trebala da se prebaci u cirilicni naziv, posto je citava stranica na cirilici. Izgleda mi da je korisnik nov pa mozda ne zna pravila. Pozdrav --БаШ-ЧелиК (разговор) 02:20, 25. мај 2010. (CEST)

Da li moze nesto da se uradi po pitanju clanka Хрвати, na vrhu/pocetku koga se koristi slika Croats.jpg i koja je opisana kao slika na kojoj su likovi znamenitih Hrvata. Problem je u tome sto se na slici nalazi i bar jedan Srbin Rudjer Boskovic, a ja sam na stranici za sliku pokrenuo raspravu, medjutim niko se nije javio. Danas je na toj slici Rudjer Boskovic, sutra mozda Nikola Tesla, uostalom nije uredu da Srbe pretstavljaju kao Hrvate. Pozdrav. --БаШ-ЧелиК (разговор) 15:05, 26. мај 2010. (CEST)

Ko je jos osim Rudjera Boskovica? --БаШ-ЧелиК (разговор) 15:28, 26. мај 2010. (CEST)

Priznajem da nisam citao. :) Eto jos jednog razloga da uklonimo tu sliku. --БаШ-ЧелиК (разговор) 15:50, 26. мај 2010. (CEST)

Nemanja Dragisic:Sta jos trebam da uradim sa clankom "Античка Србија (књига Јована И. Деретића)" i zasto je taj isti clanak predlozen za brisanje?

Ajde ako mogu da te zamolim da uradimo nesto u vezi ove slike "Hrvati", vec sam ti objasnio zasto nije uredu da slika ostane. Ako ne zelis da se upustas u to jer bi to proizvelo rasprave, onda nema problema. Imas vise iskustva od mene pa sam mislio da je bolje da se tebi obratim u vezi ovoga. Pozdrav. --БаШ-ЧелиК (разговор) 20:13, 29. мај 2010. (CEST)

Meni nece smetati da ako nemas vremena da im pravis slike, da uklonis ovu koja je sada tamo jer pogresno predstavlja Srbe kao Hrvate. Pa neka oni odluce da li ce sa Mesicem i Tudjmanom u praznim prostorima. Cak je mozda nabolje da njima ostavis izbor koga oni smatraju svojim velikanom. Ali posteno je da je uklonis i imas moju podrsku za to. Pozdrav. --БаШ-ЧелиК (разговор) 01:54, 31. мај 2010. (CEST)

Ниш[уреди извор]

Поздрав, видим да си стручњак за средњевековну историју па бих желео да те питам следеће: да ли би могао, да ли би био вољан и да ли би имао довољно времена да допуниш (прошириш) секцију о средњем веку у чланку Ниш? Подаци су скромни за добар део тог периода. Фале неке подаци, нпр. период бугарске власти, другог бугарског добијања града и Константиновог заузимања. Ја бих то одрадио, али не поседујем одговарајућу и довољно поуздану (релевантну) литературу. --79.101.169.242 (разговор) 22:27, 26. мај 2010. (CEST)

Нема везе за бугарску. Њу ћу можда убацити ако будем нашао нешто корисно на бг. или ен. њики.
Ако већ планираш (мислиш) да ћеш писати детаљнисано о српском (и византијском) добу поседовања, онда би могао да направиш посебну страницу где ће бити убачени наслови за сваки период (нпр. бугарски, српски, византијски, турски). Уколико немаш (довољно) податке за неки период убациш само шаблон "проширити", а пишеш о оном периоду за који имаш литературу. Онда би у оној секцији у чланку о Нишу могао ставити нешто уопштено и убацити шаблон "главни чланак".
А за византијске описе... На Викиизворнику постоји страница "Ниш" где можеш убацити описе Ниша али уз обавезно навођења извора. --109.93.204.228 (разговор) 19:56, 28. мај 2010. (CEST)

Лиценце за слике[уреди извор]

Хоћеш ли молим те да ми помогнеш и погледаш да ли сам за слике старије од 100 година [23], [24] и [25] добро навео њихов извор (интернет сајтови бошњаци и српска политика са адресама)?--Antidiskriminator (разговор) 15:58, 27. мај 2010. (CEST)

Хвала на исцрпном одговору. Још да савладам ово око слика, лиценци и мало шаблоне и ботове па ћу се сматрати искусним википедијанцем.--Antidiskriminator (разговор) 13:47, 28. мај 2010. (CEST)

bree[уреди извор]

bre nemaš pojma. poslušaj deretića pa ćeš čuti. uključi malo mozak i razmisli --Филип Пејковић (разговор) 18:14, 30. мај 2010. (CEST)

Обавештење о кандидатури за администратора?[уреди извор]

Може ли се десити да обавештење о нечијој кандидатури за администратора нестане са врха страница на википедији, а ако може зашто и шта треба радити у том случају?--Antidiskriminator (разговор) 23:59, 30. мај 2010. (CEST)

Хвала. --Antidiskriminator (разговор) 00:14, 31. мај 2010. (CEST)

Можеш ли да ми препоручиш[уреди извор]

неки извор информација о ситуацији у црквама које су припадале пећкој патријаршији у Македонији после укидања пећке патријаршије крајем 18. века? Једноставно ми није јасно чије су то цркве биле, као објекти, шта се десило са свештеницима СПЦ а шта са верницима. Пошто видим да си вршио бројне измене у чланцима везаним за цркве помислио сам да можда знаш која би књига могла да обрађује ову тематику. Извини ако сам погрешио и овим питањем узнемирио. --Antidiskriminator (разговор) 13:26, 31. мај 2010. (CEST)

Хвала ти на одговору и корисном линку ка Фанариотима. Ако налетиш негде на неки текст о томе како се десила та примопредаја цркава и пастве пошаљи ми линк.--Antidiskriminator (разговор) 16:04, 31. мај 2010. (CEST)

Битка код Колара[уреди извор]

Овде се наводи нека Битка код Колара. Не постоји чланак о њој а изгледа да је била нека важна битка. То што постоји много мало текстова о њој можда указује и да није била тако важна или да се није одиграла. Имаш ли ти нека сазнања о овој бици и да ли мислиш да ли је релевантна да се направи чланак о њој?--Antidiskriminator (разговор) 15:37, 4. јун 2010. (CEST)

Хвала ти. Пошто историја није обратила превелику пажњу на ову битку, нећу почињати чланак о њој. --Antidiskriminator (разговор) 16:21, 4. јун 2010. (CEST)

ekem[уреди извор]

sto ne moze moja divna slika tamo da stoji?--109.106.250.103 (разговор) 23:20, 4. јун 2010. (CEST)

Демос[уреди извор]

[26]. --109.93.133.209 (разговор) 00:07, 6. јун 2010. (CEST)

Ne znam nista[уреди извор]

o tome. Mene je Drazeta valjda zamolio da sklonim to i ja sam sklonio. -- Bojan  Razgovor  20:38, 7. јун 2010. (CEST)

Поздрав. Извини што се непозван мешам. Прочитај разговор у вези палате Албанија и Етнографског музеја на страници за разговор уз текст овде. Исправно је поступио Бокица што је обрисао текст, а ти што си обрисао слику. Треба обрисати и Етнографски музеј.--Drazetad (разговор) 21:27, 7. јун 2010. (CEST)

Липљан[уреди извор]

Видим да си брљ‘о око липљана и пребацио да насељенце има предност у односу на целу једну врсту, која је врло позната (цео ток реке назван по њој), врло економски значајна (биологију не треба ни помињати) и врло је заступљена баш код нас. Занима ме вај, па ако би био љубазан (као што си увек или макар у већини случајева), да ми објасниш тај свој један поступак. :)--Методичар зговор2а 21:16, 7. јун 2010. (CEST)

Колега, зар је могуће помешати црно и бело, ноћ и дан, првог човека Њикипедије са иким? Претпостављам да је ваше питање било потпуно реторичко. Уосталом, линкови говоре сами за себе: [27], те [28]. Не пребацујем ништа, само мислим да ваш потез, овог пута, хиперпоштовани колега, нема оправдања у општој хијерархији свега, те поретку ствари као таквих, или што би рекли кокошка и јаје овде нису смештени у правилноме низу.--Методичар зговор2а 21:12, 8. јун 2010. (CEST)

Niška Tvrđava[уреди извор]

Kakve veze ima ovaj natpis iznad portala sa Niškom Tvrđavom? Наслов је, Слика:Niska tvrdjava natpis.jpg i nalazi se u galeriji slika N.Tvrđave. Predležem izmenu naziva slike i njeno uklanjanje iz galerije slika N.Tvrđave --mile (разговор) 19:10, 12. јун 2010. (CEST)

Niska tvrdjava natpis.jpg
To je natpis sa neke od napuštenih knjižara izdavačke kuće „Gradina“, i nema nikakve veze sa Niškom Tvrđavom, te joj nije mesto u galeriji slika o Tvrđavi--mile (разговор) 22:39, 12. јун 2010. (CEST)

Aleksa je shvatio da slici nije mesto u galeriji Tvrđave i sliku je uklonio iz galerije. Slika, natpisa, je sa bivše knjižare i magacina Izdavačke kuće Gradina koja je nekada postojala , Butik umesto poznate knjižare Niš , a gde je slikana neznam. Ovo je bila niška izdavačka kuća i štampariju nikada nije imal.--mile (разговор) 23:21, 12. јун 2010. (CEST)

Rusko-turski rat 1877-78[уреди извор]

E, pozdrav!

U vezi članka o [ratu 1877-78]. Možeš staviti još Kneževinu Srbiju (ne znam kako glasi šablon od te zastave), Kneževinu Crnu Goru (ni za nju ne znam) i Kneževinu Rumuniju. Oni su bili na strani Rusa...--Nvlado (разговор) 12:29, 16. јун 2010. (CEST)

Imas li kakve informacije da je Десанка Ковачевић-Којић jos clan nekadasnje jugoslovenske institucije ANU SR BiH? U njenoj biografiji pise da je bila clan te institucije 1975. godine kada je postojala Jugoslavija i SR Bih. U medjuvremenu se raspala Jugoslavija i njene institucije. --БаШ-ЧелиК (разговор) 15:09, 17. јун 2010. (CEST)

Da znam za to. Vidio sam da ima. Isto tako pise na sajtu SANU da je postala clan ANU BiH (prijasnja ANU SR BiH) 1993. godine prije nego sto je dobila dozvolu da napusti Sarajevo i pobjegne za Beograd. Medjutim ne pise da je od dana kada je u toku rata 1993. godine napustila Sarajevo, vise ikad kontaktirala sa tom instucijom. Isto tako jedan od glavnih ljudi u bivsoj ANU SR BiH je bio akademik Milorad Ekmecic, ali njega su muslimani prebili 1992. godine i tako prebijenog ga pustili da pobjegne iz muslimanskog dijela Sarajeva u Srpsko Sarajevo. On nikad vise u zivotu nije bio u kontaktu sa bivsoj jugoslovenskom institucijom ANU SR BiH koja je u medjuvremenu i promijenila ime. Biografija Desanke Kovcacevic-Kojic na sajtu SANU je ocigledno pisana kada je ista dosla u Beograd nakon bjega iz Sarajeva 1993. godine. Trebalo bi upotrebljavamo malo vise zdravog razuma, posebno kada je ocigledno da je ista vrlo aktivan clan ANURS i SANU, a ne bivse ANU SR BiH, ili nove bosnjacke ANU BiH. ps Ono sto je bilo nekad u Jugoslaviji, toga vise nema. --БаШ-ЧелиК (разговор) 16:43, 17. јун 2010. (CEST)

Milorad Ekmecic se ne pominje jer je napustio dio Sarajeva pod kontrolom muslimana prije nego sto su sami muslimani uspjeli da osnuju ANU BiH promjenom imena nekadasnje jugoslovenske ANU SR BiH. Sto se tice toga da nastojimo da budemo neutralni i objektivni, i ja sam za to. Saglasan sam sa tim da se pomene da je bila clan ANU SR BiH od 1975. i 1981. godine, te da je neposredno prije napustanja dijela Sarajeva pod kontrolom muslimana 1993. godine, a znamo da je za Srbe bilo gotovo nemoguce da napuste dio Sarajeva pod kontrolom muslimana tokom rata, dakle da je neposredno prije napustanja Sarajeva 1993. postala dopisni clan ANU BiH. A da je odmah iduce godine po dolasku u Beograd 1994. postala clan SANU. Dakle nemam nista protiv da se sve objektivno pomene i navede. Ali mi smeta da se i dalje navodi da je i dalje clan ANU BiH, ako je zena aktivna samo u SANU i ANURS, i nema nikakvih dodira sa ANU BiH od 1993. godine kada je napustila Sarajevo. Crni, meni nije cilj da lazem i izmisljam, ali brate treba da malo upotrijebimo zdravog razuma. --БаШ-ЧелиК (разговор) 17:47, 17. јун 2010. (CEST)

Znam da nemamo izvor gdje izricito pise da nema kontakt sa tom institucijom od 1993. Tesko da bi mogao da nadjem tako nesto osim ako se ne oglasi u stampi i kaze da nema veze sa njima. Zbog toga sam pokusao da apelujem na tebe da idemo linijom razumnog zakljucivanja. Ali ako ti insistiras, onda neka ostane zajedno sa Josipom Brozom Titom i Ejupom Ganicem kao clan ANU BiH. Mada je da budem iskren, ne mogu da zamislim kako bi izgledao jedan sastanak svih tih clanova, ako bi Desanka Kovcacevic-Kojic ikada odlucila da prisustvuje nekom od sastanaka te institucije. --БаШ-ЧелиК (разговор) 18:19, 17. јун 2010. (CEST)


Gacko[уреди извор]

Разговор_о_категорији:Гаћани --БаШ-ЧелиК (разговор) 02:22, 21. јун 2010. (CEST)

Hvala na odgovoru. Radim na jednom clanku o nazivima stanovnika, pa cu da te pitam za neke stvari da provjeris ili da pronadjes ako mozes. Gledacu da to uradim kad budem pri kraju clanka, da te ne pozivam svakih pet minuta. Pozdrav. --БаШ-ЧелиК (разговор) 19:43, 23. јун 2010. (CEST)

Bekim Fehmiu[уреди извор]

Kako Bekim Fehmiu može biti bivši jugoslovenski glumac? Može biti samo preminuli, pokojni jugoslovenski (najbolje da stoji: bio je jugoslovenski glumac). A isto tako bio je i srpski glumac. Glumio je u filmovima srpske produkcije na srpskom jeziku, rođen je i preminuo je u Srbiji. Nema smisla da ne piše da je bio i srpski glumac, jer je to činjenica: srpski i jugoslovenski glumac albanskog porekla!


"глумио је за време ЈУГОСЛАВИЈЕ у филмовима и серијама, а касније у једном албанском и италијанском филму; нигде Србиј"

Onda si ti ograničen. Srbija nije bila u Jugoslaviji? Onda Milena Dravić koja je glumila s njim nije srpska, nego jugoslovenska glumica? Kao i većina drugih. Bekim je glumio u srpskim filmovima srpskih reditelja i besmisleno je to što si rekao. On pripada srpskom delu jugoslovenske kinematografije. Sem toga, rođen je, živeo je i radio je u Srbiji. A tu je i preminuo. Kako možeš da kažeš da nije bio i srpski glumac? Da li to znači da njegova žena Branka Petrić nije srpska glumica? Ili je ovo zbog toga što je Bekim albanskog porekla?

Zamolio bih te da to dodaš. I rekao sam ti već, zaista ružno zvuči reći za nekog da je bio bivši jugoslovenski glumac. Glumac ne može da bude bivši! Ako ti ne želiš da ispraviš to, zamoliću nekog drugog.

p. s. glumio je u više italijanskih i ne samo italijanskih filmova. Informiši se.

Филипови чланци[уреди извор]

Зашто си их све обележио шаблоном почетник? Знам да немају изворе и да неки нису релевантни, али ипак нису чланци почетника. Могао си да их преместиш ван ГИП-а као чланке оног ИП-овца. --178.223.141.182 (разговор) 09:09, 25. јун 2010. (CEST)

Знам да нису почетнички чланци (без веза,извора итд исл итр),али ми то делује као најбоље решење.Нисам желео да их одмах избацујем из ГИПа (пошто је одлучено да му се пружи шанса),али јопет његови доприноси,у оваквом облику,не би требали да остану у ГИПу.Уколико се они не доведу на неки нормални нив`о,онда ће бити пребачени у његов именски простор,док се не среде. Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 13:02, 25. јун 2010. (CEST)

Transilvania[уреди извор]

Dobar dan,

U vezi ovog edita [29], uklonio sam podatak iz tabele jer je dobro poznato da su Rumuni uvek cinili vecinu ili u najgorem slucaju najbitniju etnicku grupu u Transilvaniji. Obrisao sam podatak koji je tu unesen pod kojim uslovima? Cisto nagadjanje? Mislim da je ispravno obrisati tako netacne podatke, pogotovo kada ne postoje izvori za tako nesto. Postavio sam "{{чињеница}}" template mada sumnjam da je ovo pravi nacin za resavanje ovakvih "problema", imajuci u vidu da su tu cifre unesene ovako "odoka". Pretpostavljam da se posle 2-3 nedelje moze obrisati ako se ne pojavi dobra referenca. Pozdrav Adrian (разговор) 16:49, 25. јун 2010. (CEST)

и 100 личности људи који су променили свет, је исто као и Око света, па зашто личности да имају чланак а к+око света не --Filip knez (разговор) 15:28, 26. јун 2010. (CEST)


Dobar dan, posto sam skenirao par knjiga oko "Moldavskog" pitanja naisao sam i na zanimljivost oko populacije Transilvanije. Skenirao sam knjigu i stranice gde se nalazi podatak da su Rumuni oduvek cinili vecinsko stanovnistvo i podatak iz 1760-62 sa sledecim etnickim sastavom : Rumuni 66%, Madjari i Sekuji 22%, Sasi (Nemci) 12%. Kako da predstavim izvor koji imam? U pitanju je kniga na srpskom jeziku izdata 1970 u Jugoslaviji(Srbiji). Da skeniram i postavim na nekom sajtu? Molim ako imate predloga kako postupiti dalje. Hvala. Adrian (разговор) 10:16, 3. август 2010. (CEST)

Ok. Hvala na odgovoru. Imam knjigu skeniranu. Stranice su na sledecim linkovima: 1;2; 3. Pogledajte informacije pa cu sutra uraditi neke izmene na clanku Transilvanija. Adrian (разговор) 00:19, 4. август 2010. (CEST)
Takodje clanak ima mnoge neispravnosti sto se tice raznih naziva primer, pise reka Maros dok je pravi naziv Mures. Takodje Dok severne i zapadne granice su Maramaroš, Satmar, Silađšag i takozvani Alfeld (Alföld). Dok treba da bude Maramures,Satumare . I drugo pitanje, zasto pored nekih mesta stoje i Madjarska imena? U nekim slucajevima samo Madjarska? Zar ne bi trebala da budu Rumunska imena? Kao na primer i kod spiska vecih gradova. Adrian (разговор) 00:42, 4. август 2010. (CEST)
Izvinite sto je ovo 3 poruka, ali zaboravi sam da kazem, pretpostavljam da sada moze da se obrise/zameni cudan podatak iz tabele [30] iz 1713 godine jer je vec neko vreme bez referenci i zbog podatka iz 1760-62 ? Adrian (разговор) 00:49, 4. август 2010. (CEST)

Филипови чланци[уреди извор]

``Зашто си их све обележио шаблоном почетник? Знам да немају изворе и да неки нису релевантни, али ипак нису чланци почетника. Могао си да их преместиш ван ГИП-а као чланке оног ИП-овца. --178.223.141.182 (разговор) 09:09, 25. јун 2010. (CEST) Знам да нису почетнички чланци (без веза,извора итд исл итр),али ми то делује као најбоље решење.Нисам желео да их одмах избацујем из ГИПа (пошто је одлучено да му се пружи шанса),али јопет његови доприноси,у оваквом облику,не би требали да остану у ГИПу.Уколико се они не доведу на неки нормални нив`о,онда ће бити пребачени у његов именски простор,док се не среде. Црни Бомбардер!!! (†) 13:02, 25. јун 2010. (CEST)`` да ли се ово односи на мене --Filip knez (разговор) 12:58, 28. јун 2010. (CEST)

hoćeš da kažeš da izmišljam sve članke koje pišem ? da li je neko u stanju da ismisli toliki broj informacija, a da to niko ne provali --Filip knez (разговор) 20:11, 28. јун 2010. (CEST)
,,проблематичне прошлости``, ето, то значи да сам и сад проблематичан, да мора да ме пазите, и да сам измислио чланке. али добро, и онако нећу неко време писати чланке, јер пишем књигу --Filip knez (разговор) 20:17, 28. јун 2010. (CEST)

Кандидат за добар чланак на расправи[уреди извор]

Кандидовао сам чланак Есад-паша Топтани за избор за добар чланак. Твој коментар поводом ове кандидатуре на страни за разговор овог чланка је добродошао.--Antidiskriminator (разговор) 16:45, 29. јун 2010. (CEST)

Велики отаџбински рат[уреди извор]

Не разумем због чега си из овог чланка избацио следеће категорије: Совјетски Савез; Други светски рат, Историја Совјетског Савеза и Историја Русије и написао да се те категорије понављају! А БокицаК је такође ове категорије избацио из Категорије:Велики отаџбински рат и тамо се сада налази једино Категорија:Совјетски Савез у Другом светском рату. Не разумем зашто би неком чланку сметало да има више категорија, па Велики отаџбински рат је део Историје и СССР-а и данашње Русије, а и део је Другог светског рата! Мислим да више категорија никако неможе штетити неком чланку. А овако чланк остаје забачен у једној категорији и до њега се тешко стиже. Поздрав--Pinki (разговор) 00:53, 4. јул 2010. (CEST)

С једне стране си у праву, али не видим логику да то избацујемо баш код овог чланку, а понављање категорија се дешава код милион чланка на википедији, и ја не видим ту ништа лоше, мислим напротив да су категорије одлична ствар и да што више категорија само обогађује чланак. Јер има чланака који не припадају само једној категорији.--Pinki (разговор) 11:13, 5. јул 2010. (CEST)

Почетнички[уреди извор]

Пријатељу, зашто стављаш шаблон {{почетник}} на чланке који очигледно нису почетнички: имају вики везе, сређени су, имају интервики итд? Они стоје означени тим шаблоном и након седам дана ја проверим да ли су за брисање као почетнички и видим да нису. Онда уклоним тај шаблон и чланак остаје. Слажем се са твојом оценом да су ти чланци мањкави јер им недостају извори, а да ствар буде гора добили смо за кратко време доста таквих чланака и све их је написао исти корисник. Међутим, означавање тих чланака поменутим шаблоном нам не решава проблем. Можемо да покренемо расправу на Тргу или да предложимо брисање тих чланака или пребацивање у његов именски простор док се не наведу поуздани извори за све тврдње у чланку. Тиме бисмо утицали и на аутора да више не прави такве чланке. mickiτ 20:42, 4. јул 2010. (CEST)

Слажем се са твојом оценом. Само немој стављати да су почетнички. Боље их је одмах предложити за брисање или их склонити из ГИП док се не наведу извори. Мене брине масовност, односно чињеница да се таква пракса наставља. mickiτ 22:02, 5. јул 2010. (CEST)
¸¸Корисник:Filip knez/Филип Ајдачић¨, zašto si preusmerio na novi imenski prostor sa mojim imenom --Filip knez (разговор) 11:44, 10. јул 2010. (CEST)

Рашки манастири[уреди извор]

У овој категорији има доста српских манастира у Рашкој који нису убачени у категорије епархија: Категорија:Српски манастири. Ово ти јављам јер си показао интересовање када сам ја скоро сређивао један чланак. Рашки манастири из ове категорије треба да се убаце у категорије епархија, а да се избаце из горе поменуте категорије. Ако немаш времена, нема везе. Поздрав. --БаШ-ЧелиК (разговор) 13:15, 15. јул 2010. (CEST)

Јелисавета Котроманић[уреди извор]

Pozdrav,

da li možeš malo da pogledaš ovaj članak - Јелисавета Котроманић ..? Svako dobro, --Carski (разговор) 22:01, 19. јул 2010. (CEST)

Molim za pomoć[уреди извор]

Počeo sam uređivanje članka o Isa-begu Isakoviću i u tu svrhu iskopirao sadržaj sa vikipedije na bosanskom i na hrvatskom jeziku. Tom prilikom sam u dilemi kako da odredim poreklo ovog bega, imajući u vidu različite teorije o njegovom porodičnom poreklu koje nisu baš previše potkrepljene izvorima informacija. Čini mi se da si se ti dosta bavio srednjovekovnom istorijom balkana i da bi možda mogao da mi pomogneš time što bi me uputio na neki izvor informacija u kojem se možda nalazi nešto o Isa-begu Isakoviću i da mi daš svoje mišljenje o ovom rodoslovu.--Antidiskriminator (разговор) 14:59, 27. јул 2010. (CEST)

Додатно ме је збунио навод на овом сајту [31] где је за Исак-бега написано да је син Јигит-бега а не да је као што сам до сада пронашао. Пошто си више у материји средњег века тебе питам. Извини ако те оптерећујем.--Antidiskriminator (разговор) 15:26, 29. јул 2010. (CEST)

Категорија:Рушевине у Србији[уреди извор]

Ова категорија изгледа празно. Да ли би могао да додаш још неку категорију у њу, нпр. категорија „Рушевине трвђава у Србији“. --178.223.149.24 (разговор) 23:39, 31. јул 2010. (CEST)

Dobro vece[уреди извор]

Mogu li da pitam odakle vi na clanku Moldavci i koji je vas razlog za uporno vracanje(revert)? Adrian (разговор) 23:45, 1. август 2010. (CEST)

Ne znam kojim pravom ste me ubacili u kategoriju "kao problematični korisnik koji je do sada unosio isključivo netačne,pogrešne ili tendenciozno tumačene podatke,menjaš članak,bez prethodnog dogovora na stranici za razgovor sa drugim korisnicima". Moji prilozi srpskoj wikipediji su iskljucivo sa referencama i naravno tacni. Proverite malo tu vasu "crnu listu". Mada izvan svega mislio sam da su cinjenice bitne. Ja bih rekao da je Panonian taj koji je problematican i vi ste se umesali, naravno jer jer neko napisao da sam ja problematican. Stvarno je smesno clanak na sta sada lici, da ne pominjem njegovu netacnost u cinjenicama. Sve se to moze proveriti i videce se uskoro kada zavrsim prikupljanje referenci posto skeniram i knjige. Ako niste primetili, ja razgovaram dok drugi pristrasni kolega menja clanak bez pristanka drugih. Cak i u vreme konflikta sam razgovarao. Adrian (разговор) 13:43, 2. август 2010. (CEST)

Чланак о мађарско-румунском рату из 1919. године[уреди извор]

Коначно сам завршио с писањем и сређивањем овог чланка, па бих волео да га неко види, и да изрази своје мишљење. --Nvlado (разговор) 22:04, 2. август 2010. (CEST)

Јужна српска покрајина[уреди извор]

Занимљиво преусмерење, али да ли је заиста потребно? (Не бих те ово питао да ниси постављач чланака на које се преусмерење везује.)
Знам да неки тако зову КиМ, али онда би по том принципу за Војводину требало да иде северна српска покрајина. Али и сам назив је споран због вишеструког значења придева „српски“. А да би се то избегло, онда би требало да иде јужна србијанска покрајина.

ПС. Прегломазна ти страна. Кочи ми се софтвер док је браузер очита. --Новак (разговор) 15:44, 6. август 2010. (CEST)

Ни ја нисам против брисања, али хтео сам да ти кажем моје мишљење. --Новак (разговор) 16:20, 6. август 2010. (CEST)

Милан Стојадиновић[уреди извор]

Извињавам се због ненамерно почињене измене на овоме чланку. То се десило због данашњег пада википедијиног софтвера. Када сам снимио измену пријавио ми је пад, а после дужег времена покушао сам поново да снимим измену а опција „прикажи промене“ показала ми је нешто сасвим друго. А коментар се односио на ову неснимљену измену: [[Енглези|Енглез]]а → [[Уједињено Краљевство|Енглеза]]. --109.92.106.200 (разговор) 19:26, 7. август 2010. (CEST)

Или је пак узрок био у застоју домаће (моје) јава скрипте и јава скрипте на једном сајту. --109.92.106.200 (разговор) 19:32, 7. август 2010. (CEST)

Нове категорије[уреди извор]

Да ли намераваш да им додаш међувики и(ли) ставке (чланке, категорије)? --Новак (разговор) 21:38, 12. август 2010. (CEST)

Да ли хоћеш да ја преузмем нешто од посла? На пример, међувики и српске географе. --Новак (разговор) 21:47, 12. август 2010. (CEST)

Добра сарадња[уреди извор]

Извини што сам те намучио да коригујеш све оне чланке које сам уређивао. Веруј ми, постидео сам се када сам видео оно »Уф...«. Не замери ми. Релативно сам нов. Био сам много активан у мају, па сам се повукао на три месеца и ево ме опет. Учим у ходу, а прихватио сам много корисних савета од искуснијих корисника и администратора. Свестан сам да сам претерао са секцијама »Види још« и »Категорије«. Хвала на савету по том питању, водићу рачуна о томе убудуће. Што се тиче редоследа секција (Литература, Референце, Види још и Спољашње везе), морам да признам да нисам обратио пажњу на то да имају устаљени редослед. Ипак, некако ми је изгледало згодно да одмах после текста иде секција »Види још«, да би читалац одмах могао да продужи на сродне чланке. Добро, прихватам твој савет и немам намеру да намећем своје виђење. Чланци и овако изгледају сасвим пристојно.

Хвала још једном на корисним саветима.

Срдачан поздрав!

--Пера ложач (разговор) 03:50, 14. август 2010. (CEST)

Да ли овај чланак треба да се брише Трпимир? То је један од чланака онога корисника који масовно копира чланке са хр википедије. --БаШ-ЧелиК (разговор) 22:21, 16. август 2010. (CEST)

Шаблон:Кутијица за бивше државе ен[уреди извор]

Поново ја око шаблона. Има непреведене секције. Погледај овај чланак за те секције. И још нешто. Ај избаци параметре за миље, нисмо Американци да нам треба тако нешто... --109.92.212.41 (разговор) 20:26, 19. август 2010. (CEST)

Пешчаник[уреди извор]

Јеси ли погледао линк. Оно је нешто као блог, отприлике има релевантност као и када би неко отворио тему на форуму или на блогу. Треба да стоји о гашењу пешчаника неки линк, али нормалан, а не нечији политички ставови... --Јован Вуковић (р) 01:17, 21. август 2010. (CEST)

И не одговори ми ти на постављено питање... --Јован Вуковић (р) 01:06, 23. август 2010. (CEST)
Ајде добро онда, нек` остане, мада и даље мислим да је глупо. И баш бих волео да видим да ли ће се неко сетити да на страницу о нпр. шешељу стави неки радикалски линк таквог типа... --Јован Вуковић (р) 18:41, 23. август 2010. (CEST)

Поштовани[уреди извор]

колега. Случајно сам приметио да је чланак минион ненаписан, па сам се сетио Вас. Надам се да ћете га једног дана написати. :)--Методичар зговор2а 00:12, 23. август 2010. (CEST)

Изворник[уреди извор]

Погледај пост, у вези са Савковићем, који сам ти оставио на твојој страници за разговор. Хвала. --Новак (разговор) 23:09, 26. август 2010. (CEST)

Odgovorih ti. --Новак (разговор) 00:29, 27. август 2010. (CEST)

У исти минут. Хвала на честиткама. Мода ће ти помоћи превод са сх њики. --Новак (разговор) 00:33, 27. август 2010. (CEST)


Ниси требао да враћаш ону измену у чланку ФК Напредак Крушевац, пошто је Јав Антви прешао у Војводину, па више не игра у Напретку. Али и онако цео састав није ажуриран од прошле сезоне па није много битно.--Марко235 (razgovor) 23:18, 26. август 2010. (CEST)

Такође ваљало би да архивираш ову страницу, забоде ми комп, лаптоп ми на поправци па користим неки стари крш :)--Марко235 (razgovor) 23:19, 26. август 2010. (CEST)

Pitanje[уреди извор]

Molim Vas da da razmotrite pitanje članka "srebrna voda". Kako da postignem dogovor na stranici za razgovor kada o ovoj temi diskutujete Vi i kale. Niko drugi se ne uključuje u razgovor, a vi uporno vraćate stari članak koji je nestručan. Posavetujte se sa bilo kojim hemičarem ili konsultujte literaturu iz srednje škole. Molim Vas koloidi se ne proizvode elektrolizom. Tekst nema naučnu potporu i čitaocima stvara zabludu o pojmu "srebrna voda". Molim Vas da malo bolje razmotrite članak koji sam uradio. Jednostavno sam objasnio pojam "srebrna voda" i naznačio kako se dobijna "koloidno srebro", a kako "jonizovano srebro". To su bitne stvari kada se priča o ovoj temi. Molim Vas da pogledate razliku između jona i čestica, pravih rastvora i koloida. Tek tada krenite da brišete članak.

Apelujem na sve prisutne da obrate pažnju na članak "srebrna voda", sada postojeći članak koji uporno vraćate nema naučnu osnovu i neistin je. Elektrolizom se dobijaju joni, a ne čestice i ne može se reći da se "srebran voda" ili "koloidno srebro" dobijaju procesom elektrolize. To je totalna nestručna i površna konstatacija i ne dolikuje enciklopediji. "koloidno srebro" se dobija nanotehnologijom, i sastoji se od čestica srebra koje čine koloidni sistem. A "jonizovano srebo" ili srebrna voda koja se proizvodi elektrolizom nema veze sa koloidnim srebrom. Kada se vrši elektroliza dolazi do jonizacije srebra, sa anode se otpuštaju joni, a ne čestice i stoga ne nasteje "koloidno srebro" već jonski rastovr. — Претходни