Рихард Мартин Вилштетер

Из Википедије, слободне енциклопедије
Рихард Мартин Вилштетер

Richard Willstätter.jpg

Општи подаци
Датум рођења 13. август 1872.
Место рођења Карлсруе (Немачко царство)
Датум смрти 3. август 1942.
Место смрти Муралто (Швајцарска)
Рад
Поље хемија, физичка хемија, биохемија
Школа Универзитет у Минхену
Институција Универзитет у Минхену
ЕТХ Цирих
Универзитет у Берлину
Кајзер Вилхелм институт
Познат по органска хемија
Награде Нобелова награда за хемију (1915)

Рихард Мартин Вилштетер (нем. Richard Martin Willstätter; Карлсруе, 13. август 1872Муралто, 3. август 1942) је био немачки хемичар. Добио је Нобелову награду за хемију 1915. за истраживање на пољу биљних пигмената, а посебно хлорофила.

У школу је ишао у родном граду Карлсруеу, а затим је похађао техничку школу у Нирнбергу. Са 18 година одлази да студира у Минхен. На оделу за хемију ментор му је био Адолф фон Бајер, код кога је најпре био студент, а од 1896. предавач. Ванредни професор постаје 1902. Први радови су му били на проучавању структуре и синтезе биљних алкалоида. Касније ради на кинонским једињењима, која су била база за многе боје. 1905. је добио понуду да буде професор у Цириху. Седам година у Швајцарској били су за њега јако значајни. Године 1912. добија истраживачку лабораторију и хонорарно професорско место на универзитету у Берлину. Током две године пре Првог светског рата заједно са сарадницима успева да истражи хлорофил и да заврши неке од радова на хемоглобину. После тога успева да истражи антосијане, који су представљали боје за цвеће и воће. Због истраживања биљних пигмената, а посебно хлорофила добија Нобелову награду за хемију 1915. године. Поново је прихватио позив да буде професор у Минхену, као наследник свога старог учитеља Адолфа фон Бајера.

Наставио је истраживањима од суштинског значаја на пољу фотосинтезе, те на природи и активитету ензима. Он је био претеча модерне биохемије. Осим тога решавао је и проблеме теоретске хемије. Успео је да синтетизује циклооктатетране и упоређивао их је са бензеном. Каријера му се нагло завршила када је 1924. најавио пензионисање у знак протеста против растућег антисемитизма. Од Гестапоа је побегао 1938. и емигрирао је у Швајцарску, остављајући у Немачкој сву имовину. Последње три године живота писао је своју биографију, до смрти 3. августа 1942.

Спољашње везе[уреди]