Ромен Ролан

Из Википедије, слободне енциклопедије
Ромен Ролан

Romain Rolland 1915.jpg
Ромен Ролан 1915. године

Информације
Пуно име Ромен Ролан
Датум рођења 29. јануар 1866.
Место рођења Кламси (Француска)
Датум смрти 30. децембар 1944.(1944-12-30)(78 год.)
Место смрти Везлеј (Француска)
Дела
Награде Нобелова награда за књижевност
Потпис

Ромен Ролан (фр. Romain Rolland, рођен је у Кламенсију (фр. Clamency) 29. јануара 1866. а умро је у Везлеју (фр. Vézelay) 30. децембра 1944.) био је француски књижевник, драматург и музиколог.

Ђак је париске École Normale Supérieure и римске Археолошке школе (по струци је историчар). После дипломирања посветио се студирању музикологије где је докторирао са тезом „Историја европске опере пре Лилија и Скарлатија“.

Прву књигу је објавио 1902, када је већ имао 36 година. Тринаест година касније, 1915, добио је Нобелову награду за књижевност за дело Жан Кристоф. У образложењу награде је речено: „... за допринос узвишеном идеализму књижевног дела, и за осећајност и љубав према истини које је користио у опису различитих личности.“

Ромен Ролан је био пасионирани љубитељ уметности: опере, Микеланђела, Скарлатија, Бетовена. Био је лични пријатељ Рихарда Штрауса. Дивио се пацифистичким идејама Лава Толстоја и индијских мислилаца у предвечерје Првог светског рата. О овим идејама је размењивао мишљења са Гандијем и Тагором.

Спољашње везе[уреди]