Стефан III Молдавски

С Википедије, слободне енциклопедије
Стефан III Молдавски
Stefan cel Mare.jpg
Лични подаци
Датум рођења1429.
Место рођењаBorzești,
Датум смрти2. јул 1504.(1504-07-02) (70/71 год.)
Место смртиСучава,
Породица
СупружникMaria of Mangup, Doamna Maria Voichiţa
ПотомствоPeter IV Rareș, Bogdan III the One-Eyed
РодитељиBogdan II of Moldavia
MD-2004-100lei-Ștefan-b.png

Стефан III Молдавски (познат и као Стефан Велики, рум. Ștefan cel Mare или Свети Стефан Велики, рум. Ștefan cel Mare și Sfânt; 1433 — 2. јул 1504) био је кнез Молдавије између 1457. и 1504. и најистакнутији представник династије Мушата.

Биографија[уреди | уреди извор]

Стефан III Мушат је био један од највећих војсковођа свога времена, ратовао је у око 50 битака, и у њима однео победе над Османлијама, Татарима, Пољацима, Угарима и Власима. Био је један од највећих бораца против османског експанзионизма на Балкану. Поред милитарних способности, био је способан и луцидан државник и дипломата.

Током његове владавине Молдавија је ојачала и успела да се одупре настојањима Угарске, Пољске и Османског царства да је потчине. Због дугог отпора Турцима Стефан је стекао славу у Европи. Победио је у 46 од 48 битака. Извојевао је одлучујућу победу над Турцима у бици код Васлуја, после чега је од папе Сикста IV добио почасну титулу „прави борац хришћанске вере“ (лат. verus christianae fidei athleta). Био је религиозан. Своју побожност је манифестовао исплативши дуг који је Света гора дуговала Порти, чиме је обезбедио даље постојање ове монашке заједнице.

Иако је владао у време највећих борби за независност Молдавије, значајно је допринео и развоју културе. За време његове владавине изграђено је преко 44 цркава и манастира, као и многобројне тврђаве. Један део тога је УНЕСКО уврстио у споменике Светске културне баштине. Поред цркава, саградио је велики број замкова и утврђења широм данашње Молдавије и Румуније, као и велики број винограда. Модернизовао је законик, и проширио територију Молдавије за време своје владавине.

Године 1992. Стефан Велики је канонизован за свеца. Слави се 2. јула. Заједно са Василијем Лупуом сматра се за највећим молдавским владарем.

Породично стабло[уреди | уреди извор]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
16. Costea of Moldavia
 
 
 
 
 
 
 
8. Roman I of Moldavia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
17. Margareta Mușata
 
 
 
 
 
 
 
4. Alexander I of Moldavia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
18. (possibly) Lațcu of Moldavia
 
 
 
 
 
 
 
9. Anastasia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Bogdan II of Moldavia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5. Ana Neacșa
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Стефан III Молдавски
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Литература[уреди | уреди извор]